Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Σχέδια καταγραφής..
Κάθομαι και σκέφτομαι την τελευταία καταγγελία μου και κάποιες παλαιότερες και συνειδητοποιώ πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Η επιθυμία μου να ολοκληρώσω κάποια εγελιανά σημειώματά μου ανεκόπη πολλές φορές αλλά λέω τώρα είναι η ώρα να το κάνω. Αλλά για να μην αρχίσω πάλι να πηγαίνω πέρα δώθε μεταξύ όντος και μη-όντος είπα να κρατώ και κανένα ημερολόγιο εργασίας.
Ημερολόγιο από τον δικό μου πραγματικό κόσμο. Βέβαια δεν ισχυρίζομαι πως θα δείχνω κάτι πέρα από τον δικό μου πραγματικό κόσμο και τις δικές μου παραστάσεις αλλά μπορώ να εγγυηθώ πως δεν θα πω τίποτα ψέμματα ούτε θα ξεφύγω από αυτό τον κόσμο. Μπορεί στη πορεία το ημερολόγιο εργασίας να γίνει ημερολόγιο ανεργίας ή ακόμα μπορεί και να κλείσουν όλα με δραματικότερες εξελίξεις. Εννοείται πως θα μεταφέρω και τις κουβέντες και τις πράξεις όλων αυτών που θα συναντώ, και ανήκουν σας διαβεβαιώ σε όλες τις "κατηγορίες'' του κόσμου.
Ελπίζω ο πραγματικός (''μικρό")-κοσμος της εργασίας να σας ενδιαφέρει...

 
 
 
 
 
 
 
Ι.Τζανάκος...
Συνέχεια
.  .  .  .  .
α-συνέχεια

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Μεταμορφώσεις..Υπάρχει κάτι το ανησυχητικό και ταυτόχρονα γελοίο στην ικανότητα του αστικού κόσμου να μεταμορφώνεται διαρκώς στην άλλη μορφή του, να αντιτίθεται στην άλλη εκδοχή του, να ενσωματώνει την τερατώδη όψη του στο αγγελικό πρόσωπο της ''δημοκρατικής" του ιδεολογίας και την αγγελική "δημοκρατική" του ιδεολογία στην τερατώδη όψη τού φασισμού του. Παρακολουθώντας εδώ και κάποια υποψιασμένα χρόνια τις ραγδαίες μεταμορφώσεις, τα ψεύδη και τις αμνησίες, του αστικού κοινωνικού και κρατικού μηχανισμού θυμάμαι όλη αυτή την προπαγάνδα του μικροαστικού πλουραλισμού σαν ένα φτιασιδωμένο απείκασμα ενότητας όλου αυτού σε μια αθώα θεωρία και καθημερινή κουβεντούλα. 
Η στιγμή της κρίσεως είναι τότε που συναντάς όλο το παρδαλό τσίρκο του τρόμου  να έχει επιρροή στους "δικούς" ανθρώπους, σε αυτούς δηλαδή που δεν έχουν κανέναν λόγο να εξυψώσουν την υποτιθέμενη διαφορά τους από τον αδερφό τους, τον παγκόσμιο ταξικό τους αδερφό. 
Αλλά η κρίση επιτείνεται όταν στους χώρους που θα έπρεπε η κοινωνικο-ιστορική ενότητα της εργασίας να είναι αναμφισβήτητη....
Διαχωρισμοί, ψευδο-αυθόρμητα, φρούδες ελπίδες για την αυτοματικότητα της επιθυμούμενης αλλαγής, ιστορικές φαντασιώσεις, σιγουριά.
Όλα τα έχει πετύχει αυτή η μάσκα που πνίγει το πρόσωπο της εργαζόμενης κοινωνίας, όλες τις πιθανές μεταμορφώσεις έχει υποτάξει στον δικό της σκοπό που είναι η κάλυψη του πυρήνα του αίσχους: καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.

Ι.Τζανάκος

Παιχνίδια στον αφρό και θεωρίες του βάθους. Ένα ωραίο αδιέξοδο..Η ικανότητα να περικλείεις αντιφάσεις που δημιουργείς είναι εκδήλωση της μέγιστης στρατηγικής ικανότητας. Φαίνεται αρχικά πως όλα είναι μονον ένα παιχνίδι, και οι αφελέστεροι ερμηνευτές φαντάζονται πως όλα είναι τεχνητά. Όμως οι αντιφάσεις που δημιουργούνται με τα ίδια τα χέρια του στρατηγικού παίχτη δημιουργούνται στη βάση αναγκαιοτήτων που δεν είναι επιλεγμένες. 
Το παιχνίδι των δημιουργημένων αντιφάσεων είναι ένα δευτερογενές επίπεδο πάνω στο θεμελιακό επίπεδο των νομοτελειακών αντικειμενικών αντιφάσεων. Έτσι λοιπόν μας παρουσιάζεται η εικόνα της ικανότητας δημιουργίας αντιφάσεων και της περικλεισής τους ως μέρος της ευρύτερης ικανότητας περίκλεισης αντιφάσεων που δεν δημιουργούνται από τα ίδια τα "παιγνιώδη" υποκείμενα. 
Αν έχει κάποια σημασία η έννοια της ηγεμονίας αυτή αφορά το σύστημα αυτών των δύο επιπέδων. Η ικανότητα όμως να αξιοποιείς αυτό το εύπλαστο δεύτερο επίπεδο και μέσω αυτού να χειρίζεσαι το πρώτο (μη-επιλεγμένο) επίπεδο αντιφάσεων δεν σημαίνει επίσης πως αυτό (το δεύτερο επίπεδο) είναι δημιουργημένο από τα υποκείμενα. 
Ειδικά αν μιλάμε για μια συντελεσμένη ιστορική δομή. 
Η στρατηγική της δημιουργίας έντασης μεταξύ της στρατηγικής και της τακτικής ύπαρξης της κοινωνίας είναι επίσης μια σχηματισμένη στρατηγική δομή.
Ένα πολύμορφο πεδίο επιλογών έντασης μεταξύ μερικών και ολικών αποφάσεων βρίσκεται στην διάθεση της ηγετικής τάξης και όλοι οι υπόλοιποι χορεύουν στον ρυθμό τους, δηλαδή στον ρυθμό της. 
Η ηγεμονία λοιπόν, όπως την παρουσιάζουμε εδώ, είναι μια ξεκάθαρη κυριαρχία της ηγετικής τάξης και πολλοί από αυτούς που νομίζουν πως έχουν στο τσεπάκι τους την ουσία και την υφή της πολιτικής της συνήθως πλανώνται οικτρά. 
Φυσικά υπάρχουν και "παλιές καραβάνες" της τακτικής-στρατηγικής των υποτελών τάξεων που δεν "τσιμπάνε'' στο παιχνίδι τόσο εύκολα και ξέρουν να περιμένουν ή να επιφυλάσσονται, ειδικά όταν όλα φαίνονται πολύ εύκολα (για τους ίδιους) για να είναι εύκολα ή πολύ δύσκολα (για τους αντίπαλους) για να είναι δύσκολα.
Οι άσσοι στο μανίκι των μεγάλων μάγων της αστικής κυριαρχίας δεν είναι τόσο πολλοί αλλά τα χαρτιά είναι σημαδεμένα. Αλλά και να ξέρεις το σημάδεμα αυτό και να αποφεύγεις να λερώσεις τα χέρια σου με τα "παιχνίδια" του κυρίαρχου παίχτη μπορεί να είναι απλά συμμετοχή στο παιχνίδι χωρίς καν να το ξέρεις. 
Η αλληλοχλεύη μεταξύ: των συμμετεχόντων στο παιχνίδι (από την σκοπιά των υποτελών) και των μη-συμμετεχόντων στο παιχνίδι και η συνεχής αλληλο-αποκάλυψή τους σε σχέση με το μεγάλο παιχνίδι της αστικής δημοκρατίας χαρίζει ένα μεγάλο χαμόγελο στον παίχτη-νικητή και απατεώνα μάγο. Αυτό που μένει άθικτο δεν είναι μόνον το πρώτο επίπεδο των αντιφάσεων (σιγά την αποκάλυψη) αλλά το σημείο που αυτό ενώνεται με το πεδίο δημιουργίας. 
Η προσπάθεια να απαλειφθεί αυτό το δεύτερο επίπεδο με την θεωρητική αναγωγή στο πρώτο ή η προσπάθεια να γίνει το δεύτερο επίπεδο το κύριο επίπεδο θεωρητικής και πρακτικής δράσης είναι η ίδια αντιδιαλεκτική προσπάθεια. 
Από την μία το επαναστατικό βάθος από την άλλη ο ρεφορμιστικός δημοκρατικός αφρός.


Ι.Τζανάκος

Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Οι πολιτικές φαντασιώσεις και το ιστορικό θεμέλιο..
Η αδυναμία μιας κοινωνικής τάξης με ιστορικό χαρακτήρα είναι παροδική σε σχέση με το μέλλον που τής έχει "ετοιμασθεί" από την ίδια την ιστορία ακριβώς λόγω αυτού του γεγονότος.
Όταν μια κοινωνική τάξη έχει ιστορικό χαρακτήρα και δεν τον έχει ακόμα εκφράσει δεν μπορεί να υπάρξει για σημαντικό διάστημα ως ένα ισοδύναμο κοινωνικό ον σε σχέση με την κυρίαρχη και εκφρασμένη δύναμη που είναι η κυρίαρχη τάξη και η κοινωνία της.
Η δύναμη της κυρίαρχης ιστορικής κοινωνικής τάξης εκδηλώνεται και στην πολυμορφία τής κοινωνίας που σχηματίζει.
Όπως έχουμε πει και αλλού αυτή η έλλειψη "ισορροπίας" ανάμεσα σε δύο ιστορικές κοινωνικές τάξεις (την κυρίαρχη και την ανερχόμενη) είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν αφορά την εργατική τάξη και την αστική τάξη, τις δύο ανταγωνιστικές τάξεις στον καπιταλισμό. 
Η εργατική τάξη δεν έχει τα ερείσματα που είχε η αστική τάξη κατά την φάση της ιστορικής ανόδου της, ούτε έχει την δυνατότητα να φτιάξει "οχυρώσεις" τής ίδιας δύναμης και επάρκειας όπως αυτές που δημιούργησε η αστική τάξη λόγω της δυνατότητάς της για ένα διάστημα να είναι εκμεταλλεύτρια αν και μη-κυρίαρχη ή μισο-κυρίαρχη τάξη. 
Το λάθος πολλών νεογκραμσιανών αναλυτών έχει να κάνει με την μη-επίγνωση της ανομοιότητας της ιστορικής ανόδου των δύο τάξεων λόγω της θεμελιώδους διαφορετικής σχέσης τους με την οικονομική εξουσία και δύναμη. Η αστική τάξη σκαρφάλωσε στην κυριολεξία στην κεντρική κυρίαρχη δύναμη με σταδιακά βήματα και απότομες ανόδους αντιστοιχώντας πάντα σε ένα είδος οικονομικής δύναμης και επέκτασης στα πλαίσια πάντα της "διαχρονικής" δομής της οικονομικής εκμετάλλευσης, παρά τις ριζικές διαφορές της ειδικής εκμεταλλευτικής δομής που αντιπροσώπευε με τις ειδικές εκμεταλλευτικές δομές των προ-αστικών εκμεταλλευτικών τάξεων.
Η ιστορική δύναμη της εργατικής τάξης, αντίθετα, προκύπτει μέσα από ένα κενό δύναμης και μιαν απόλυτη αποξένωση από τους όρους της δύναμης.
Μπορεί η εργατική τάξη να είναι ο παραγωγός των πάντων, και σε αυτήν να συμπεριλαμβάνονται σιγά σιγά όλες οι "διανοητικές'' επαγγελματικές ομάδες όπως είναι οι προλεταριοποιημένοι επιστήμονες, οι προλεταριοποιημένοι "δημόσιοι λειτουργοί", αλλά δεν έχει στην κυριολεξία τίποτα.
Αυτό φανερώνει έναν ειδικό ιστορικό σκοπό αλλά και ειδικά ιστορικά καθήκοντα που αφορούν την κοινωνία στο σύνολό της αλλά και την τάξη ως φορέα των ιδιαίτερων ιστορικών της συμφερόντων. Όλα αυτά έχουν αναλυθεί, αν και έχουν συσκοτιστεί τελευταία με την ευρω-αριστερή και "κινηματική" (αριστερίστικη) προπαγάνδα που εκφράζουν μετα-λενινιστικές φαντασιώσεις με σαφή μικροαστικό (ιδεολογικό) προσανατολισμό. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα.
Το μόνο που μπορώ να επαναλάβω είναι πως ένα από τα στοιχεία που φανερώνουν τη αδυναμία της τάξης μας είναι η δομική της αδυναμία, εντός του καπιταλισμού αλλά και εντός του μεταβατικού σοσιαλιστικού κράτους, να ορθώσει ένα είδος πολλαπλότητας αντίστοιχης με την πολλαπλότητα της αστικής τάξης σήμερα, αλλά και την πολλαπλότητα που ενσάρκωνε η αστική τάξη κατά την "ηρωϊκή" της περίοδο. Η ανάγκη μπετοναρίσματος των εργατών, μισθοσυντήρητων, και φτωχών αγροτών σε ΕΝΑ πολιτικό και ιδεολογικό φορέα είναι ανάγκη που προκύπτει από μια ιστορική αδυναμία η οποία όμως δεν υπερβαίνεται με ευχολόγια και απομιμήσεις της "ηγεμονικής" πορείας της αστικής τάξης. Τέρμα τα αστεία. Τέρμα και οι φαντασιώσεις. Αυτή είναι η ιστορική αναγκαιότητα και εδώ τελειώνει και η κουβέντα. Αν τώρα αμφισβητείται η ιστορική αντιστοιχία αυτής τής νομοτελειακής (ιστορικής) πολιτικης Εν-ότητας με τον ένα ή τον άλλο φορέα αυτό είναι ένα άλλο θέμα..

Ι.Τζανάκος    

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Πολυ-τροπικότητα και μονο-ουσιακότητα του πολιτικού-κρατικού στοιχείου..
Η ιστορία των κρατικών αντιδράσεων σε ένα κρατικό φαινόμενο μπορεί να γίνει ένα μαθησιακό παράδειγμα για την διαδικασία ανανέωσης του κράτους εν γένει και συγκεκριμένα για την διαδικασία ανανέωσης του αστικού κράτους από τότε που ολοκληρώθηκε η συντελεσμένη δομή των τροπικοτήτων του και των εκφάνσεών του.
Θα έπρεπε υποτίθεται να είναι ήδη γνωστή η σειρά και η δομή της σειράς αυτών των τροπικοτήτων, ειδικά σε όσους έχουν τον επαναστατισμό στο τσεπάκι τους, αλλά απ'ότι φαίνεται αυτό είναι πέρα από προϊόν κάποιας "επιστημοσύνης" και (προϊόν) κάποιας ταξικής θέσης αλλά και της συνειδησιακής μορφοποίησης αυτής της ταξικής θέσης. 
Η επανάληψη κάθε μέρα μπροστά σου της λειτουργίας του αστικού κράτους, είτε είσαι εργάτης είτε εργαζόμενος του δημόσιου τομέα, αν συνοδευθεί από κάποια στοιχειώδη γνώση μαρξισμού, έχει περισσότερη γνωσιακή αξία από όλα μαζί τα δοκίμια περί "φασιστικού" φαινομένου και κράτους.
Απο εκεί και πέρα είναι κοντά η επίγνωση κάποιων άλλων στοιχειωδών αναγκαιοτήτων, όπως λόγου χάριν η αναγνώριση της οργανωμένης ενότητας της τάξης σου και η ανάγκη ύπαρξης ενός και μόνο πολιτικού φορέα, για να αντιμετωπιστεί η κάθε τροπικότητα της αντίθετης τάξης και του κράτους της. Η επίγνωση αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό επίγνωση της αδυναμίας μας και όχι ένα μεγαλομανιακό πρόταγμα περί παντός επιστητού. Ήτοι, ο λενινισμός ή ακόμα ακόμα ένας στοιχειωδώς αληθινός εργατισμός ή δημοκρατισμός γνωρίζει αυτό που γνωρίζουν οι εργάτες, οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, και οι φτωχοί αγρότες, ό,τι δηλαδή ο πολυ-τροπισμός της αστικής κοινωνίας και εξουσίας (κράτους) δεν είναι προϊον αδυναμίας αλλά δύναμης και πως σε αυτή την δύναμη δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί ένας "προλεταριακός πολυ-τροπισμός" αφού η βάση του πραγματικά ισχυρού (πολιτικού) πολυ-τροπισμού είναι μια αδιαμφισβήτητη μονο-ουσιακή απολυτότητα. 
Αυτή η μονο-ουσιακή απολυτότητα δεν είναι εφικτή για το λαϊκό στρατόπεδο ούτε σε φάση κατάληψης της εξουσίας πόσο δε μάλλον σε φάση που είμαστε "από κάτω" και κυριαρχημένοι.
Η παρδαλή και ελπιδοφόρα μίμηση του αστικού πολυ-τροπισμού αν δεν είναι μέρος του (αστική αριστερά) είναι ένα γελοίο και επικίνδυνο λάθος και σε φιλοσοφικό και πολιτικό επίπεδο, εφόσον δείχνει μάλλον την μη-επίγνωση πως το αιματηρό τσίρκο της αστικής κοινωνίας δεν είναι εφικτό ούτε "επιτρεπτό" αν δεν υπάρχει η απόλυτη εγγύηση της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας των αστικών σχέσεων.
Οπότε, για να τα πω απλά, η εικόνα του οργανωτικού-ιδεολογικού τα λέει όλα. 
Όπου βλέπουμε τσίρκο ξέρουμε ό,τι ισχύει ένα από τα δύο: α) έχουμε να κάνουμε με το αιματηρό τσίρκο της αστικής δικτατορίας-δημοκρατίας ή β) με το τσίρκο-τσίρκο (ή εγελιανά, τσίρκο=τσίρκο) της αστικής-ρεφορμιστικής ή αριστερίστικης αριστεράς (εν προκειμένω συριζα ή ανταρσύα).

προσωπική αναφορά: καλό είναι να καίμε το παρελθόν μας αν πιστεύουμε στην αλήθεια. Αν θέλουμε να το συνεχίσουμε και να μην γυρίσουμε στο μαντρί, υπάρχει και ο δρόμος του μηδενός (0). Όλα από την αρχή, με βάση το στοιχειακό που αναφέραμε (0 και 1). 
Είμαι και μιας ηλικίας πιά....
Ακολουθεί φιλοσοφική θεμελίωση των παραπάνω αποφάνσεων..Ι.Τζανάκος  

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013

Καρυδότσουφλο..
Στο τέλος θα μείνει θαρρώ ένα κενό από σκέψεις που έμειναν δικαιωμένες από την ευστροφία τους. Αλλά δύσκολα θα μπορέσει ο εύστροφος να πιστέψει πως όλα τελείωσαν με αυτή την δικαίωση. 
Θα του τριβελίζει το μυαλό η σκέψη πως κάτι του ξεφεύγει. 
Αλλιώς πως θα ήταν εύστροφος; Μπορεί να μην αμφιβάλλει; 
Πρώτα απ'όλα θα αμφιβάλλει για το αν οι σκέψεις που τον έβγαλαν ως εδώ σωστά καλύπτουν μιαν πραγματικότητα που αγνοεί. 
Πάνω σε έναν βαθύ ωκεανό ένα καρυδότσουφλο από σκέψεις επιπλέει αλώβητο και δικαιωμένο. Είναι δικαιωμένο και αλώβητο γιατί δεν υπέκυψε στην πρόσκληση του βάθους. Ξέρετε, αυτό το βάθος μπορεί να γίνει κατανοητό συνήθως αν κανείς...βυθιστεί μέσα του. Η ορθότητα εδώ είναι να πολεμάς τα κύματα και να επιπλέεις πάνω σε έναν ταραγμένο και βαθύ Ωκεανό. Όταν το σκαρί σε βγάζει καλά μπορείς να σκεφτείς ξανά. 
"Είμαι ένας εύστροφος που πάλεψε όπου ήταν να παλέψει. Και τώρα θέτω την υποτιθέμενη ευστροφία μου σε κίνδυνο." 
"Θα βουλιάξω επιτέλους εκεί που βούλιαξαν όλα τα κακοφτιαγμένα σκαριά. Στον πραγματικό κόσμο. Θα γνωρίσω τον κόσμο της πτώσης, της βύθισης, της άγνοιας, του θανάτου. Και τότε δεν θα έχω γίνει ένας άγιος ή ένας άνθρωπος της εμπειρίας. Και τότε θα δω πως όλοι αυτοί που νόμισαν πως "βάθος" είναι να είσαι "μέσα" σου δεν έπεσαν καν στην θάλασσα. Έμειναν να κοιτούν  τους αγωνιστές να θαλασσοπνίγονται.
Αν βούταγα μέσα στην άβυσσο ίσως να έπαυα να είμαι ένας ανόητος ευφυής, ένας ανόητος. Αλλά πως να ξέρεις;" 
Κάθε φορά νομίζεις πως τελείωσε ό,τι είχες να πείς ως έλλογο ον, ως σκαρί. Τελείωσε. Ίσως και να τελείωσε επιτέλους εύστροφε φίλε μου..
Ι.Τζανάκος

Πράκτορες και πρακτοράκια..
Αφού μιλήσαμε για τα αστικά "κέντρα" εξουσίας που κατασκεύασαν την επιρροή και τις πρακτικές της φασιστικής συμμορίας και τα "λαϊκά" ερείσματά τους, ας μιλήσουμε τώρα με λίγα λόγια για τους "αριστερούς" που ανακαλύπτουν πάλι μια μηχανορραφία των "ξένων" και των "ντόπιων" κέντρων. Θα πείτε το ίδιο λέμε όλοι.
Όχι..
Εδώ θα τα χαλάσουμε φίλοι. Η ναζιστική οργάνωση αναδείχθηκε με πρωτοβουλία των ελλήνων καπιταλιστών χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή φυσικά και ξένων αστικών κέντρων εξουσίας. Αυτή είναι η ξεφτίλα του ελληνικού αστικού κόσμου, ό,τι επιδότησε και ενίσχυσε μια ναζιστική οργάνωση (για χρόνια, αλλά ειδικά τώρα) για να προστατέψει όχι το αστικό καθεστώς εν γένει αλλά την θέση του σε μιαν ειδική συγκυρία. 
Δηλαδή αυτό που σε μια δυτική ιμπεριαλιστική χώρα είναι ακραία αντεργατική εφεδρεία (όντως υπαρκτή ως εφεδρεία) εδώ χρησιμοποιήθηκε κεντρικά για να αποπροσανατολιστεί ο λαός σε σχέση με την πολιτική των μνημονίων και της ευρωπαϊκής ένωσης. Αυτό το τερατώδες λούμπεν εργαλείο του κεφαλαίου για στιγμές "υπαρξιακής" κρίσης του συστήματος χρησιμοποιήθηκε για να μην διακυβευθεί η ειδική και όχι η γενική θέση της χώρας στο ευρωσύστημα (φυσικά η "περιφερειακή" χρήση των ναζί-τραμπούκων υπάρχει πάντα σε σχέση με εργατικούς λαϊκούς χώρους-μιλάμε για την κεντρική εργαλειοποίηση). Αλλά και συντηρητικοί  "αντίθετοι" στην "υποβάθμιση" της χώρας δέχτηκαν την ύπαρξη μιας συμμορίας με σαφείς εκτροπικές προθέσεις αρκεί να μην κλίνει η χώρα προς αριστερά. Πρόκειται για μια συνταρακτική ανα-αποκάλυψη της ακροδεξιάς θεμελίωσης του αστικού κατεστημένου της Ελλάδας. Οι άνθρωποι είναι ταγματασφαληταριό, κεντρώοι και κυρίως δεξιοί. Αυτή η ξεφτιλισμένη αστική τάξη και όλο το ξεφτιλισμένο λαϊκό κομμάτι που την ακολούθησε πιστά τόσες δεκαετίες δεν έφυγαν πολύ μακριά από την κατοχική τους καταγωγή. Ξανά-αποκαλύφθηκαν πολλοί, πάρα πολλοί.

Μέσα σε αυτούς φυσικά και όλοι αυτοί οι εθνικιστές που μιλάνε για "κατοχή", όπως ο Τράγκας ( παρακολουθώ τώρα μια ειδική εκπομπή του, "αντιμνημονιακού" ξεπλύματος της χρυσής αυγής με την παρουσία διαφόρων ηλιθίων) .
Μέχρι εδώ καλά τα ξέρουμε..όσοι τα ξέρουμε.
Αυτό που θέλω να πω (με τα λίγα λόγια που σας ανήγγειλα) είναι πως και στο κομμάτι εκείνο που ακολουθεί έναν αντιμνημονιακό λόγο και είναι όντως σε σύγκρουση με τις επιμέρους επιλογές της αστικής τάξης υπάρχουν δυνάμεις που προχωρούν σε μια "βαθιά" συμμαχία με δεξιές εθνικιστικές δυνάμεις και δίνουν ανοχή, με έναν ανόητο θα ήθελα να πιστεύω τρόπο - θα ήθελα να πιστεύω λέω, ακόμα και αυτοί στην όποια φασιστική ψευδο-αντίσταση. Σε αυτό το πλαίσιο η "έρευνα" για τους "λόγους" της αναδίπλωσης τού ξεφτιλισμένου αστικού κόσμου σημαίνει (ως "έρευνα") έναν βλακώδη (;) συλλογισμό ή απλά εμπλοκή με μια πτέρυγα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Το ξέρουμε ότι μπορεί να ''τράβηξαν" το αυτί στους εδώ ξεφτίλες κάποια ''ξένα κέντρα" για την εμπλοκή τους με τους φασίστες-ναζί. 
Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μηχανορραφία; 
Μην είστε τόσο ρεζίληδες ρε "αριστεροί" συνωμοσιολόγοι. Απλά είναι τα πράγματα. Υπάρχει σίγουρα εμπλοκή και κάποιων ξένων κέντρων τόσο στην έναρξη του επιδοτούμενου ναζισμού όσο και στην επιχειρούμενη εξάρθρωση. Το γεγονός πως οι εδώ ξεφτίλες χάσαν τον έλεγχο της συμμορίας τους και κάποια στιγμή δεν σκέφτηκαν καν πως αυτή θα τους καταπιεί, και πως τους το υπενθύμισαν (πιθανόν) οι δυτικοί αφέντες τους δείχνει απλά πόσο ξεφτίλες είναι. Αλλά ξεφτίλες είναι και οι "αριστεροί" αναλυτές και βλάκες. Ή είναι πράκτορες; Όπως λέει και ο φίλος μου ο Γιώργος υπάρχουν και πράκτορες που δεν ξέρουν ό,τι είναι πράκτορες. Θα έλεγα εγώ πως οι εδώ πράκτορες που δεν ξέρουν ό,τι είναι πράκτορες  ακολουθούν τα παραγγέλματα πρακτόρων που νομίζουν ό,τι είναι επαγγελματίες πράκτορες, αλλά είναι πράκτορες μιας εγχώριας αστικής τάξης που νομίζει και αυτή πως είναι κυρίαρχη αστική τάξη. Αλλά πέρα από ξεφτιλισμένος αστικός κόσμος και ξεφτιλισμένη πρακτορία του ξεφτιλισμένη είναι και η αριστερά τύπου Δελαστίκ, Λαφαζάνη και Ίσκρα που ψάχνουν τι και πως τους ήρθε, όσοι είναι απλά βλάκες ή βλάκες που είναι πράκτορες χωρίς να το ξέρουν ή απλά πράκτορες μιας εγχώριας αστικής τάξης που νομίζει ό,τι κάνει και "παιχνίδι" και αυτοί (οι "αριστεροί" τέτοιου είδους) πως κάνουν και αυτοί "παιχνίδι". 
Αυτή είναι η ιμπεριαλιστική αστική τάξη της Ελλάδας και η "σοσιαλ-ιμπεριαλιστική" της αριστερά;
Ο φασισμός και ο σοσιαλ-φασισμός της είναι ο φασισμός και σοσιαλ-φασισμός μιας κυρίαρχης ιμπεριαλιστικής χώρας; 
ΑΣ ΓΕΛΑΣΩ..


Ι.Τζανάκος

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Μια ανασκόπηση του φασιστικού μπλόκ..Επαναλαμβάνω μια μαρτυρία:
Αυτοκαθορισμός: Κολασμένοι διάλογοι στη δουλειά..6/9/2013 Η μαζική "ανακάλυψη" της αλήθειας ό,τι η χρυσή αυγή συνεργάζονταν με μηχανισμούς της αστυνομίας και του στρατού, όπως και η μαζική "ανακάλυψη" της αλήθειας πως συμμετείχε σε δολοφονίες και μαχαιρώματα μεταναστών, αριστερών, και αντιφασιστών, είναι ως ανακαλύψεις ψευδο-ανακαλύψεις για όλους αυτούς που το "ανακάλυψαν". Δεν μιλάω βέβαια μόνον για τους δημοσιολόγους και τους "πολιτικοποιημένους" αλλά και για τον λαό. 
Όλοι ξέρανε πως οι φασίστες σκοτώνουν και απειλούν. Αν εξαιρέσεις τα αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα (με εξαιρέσεις που αποκαλύπτονται και για τις οποίες έχουμε εν μέρει μιλήσει και άλλες για τις οποίες δεν θέλουμε να μιλήσουμε τώρα) οι υπόλοιποι έκαναν τα εξής: (ξεκινάω απο τα πάνω)
1. Χρηματοδότησαν τους φασίστες (συνήθεις ύποπτοι: καπιταλιστές)  (θέλω να δω ονόματα και επιχειρήσεις παρακαλώ).
2. Συμμετείχαν στην επικοινωνιακή προβολή της χρυσής αυγής είτε δια της υποστήριξης (που ήταν λίγο ντροπαλή αλλά όχι και τόσο, άρα παντελώς ξεδιάντροπη) είτε δια της "αποδοχής" του "προβλήματος" που αυτή "ήθελε" και καλά "να λύσει".
3. Συμμετείχαν ενεργά στην παραγωγή του παρακρατικού μηχανισμού όντας μέλη του επίσημου αστικού κράτους          ( αστυνομικοί με αξιώματα ή χωρίς, στρατιωτικοί απόστρατοι ή εν ενεργεία, ιεράρχες). 
Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν υπήρξε συμμετοχή της υπηρεσίας πληροφοριών ή μερίδας της. Δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε κεντρικός παρακρατικός συντονισμός.
Θέλω να μάθω ειδικά το τελευταίο. Θα αργήσουμε να μάθουμε, αλλά που θα πάει;..θα μάθουμε κάποτε, σύντομα ελπίζω. Ενδιαφέρον έχει να μάθουμε πράγματα για την συμμετοχή ξένων μυστικών υπηρεσιών, ή ομάδων τους με συμμετοχή σε ακροδεξιά δίκτυα (Λείπουν αυτοί όλοι από τέτοιο πανηγύρι;).
Πάμε στους πιό κάτω
4. Μαζική συμμετοχή λαϊκών ανθρώπων, ατομικοποιημένων και αποκομμένων από κάθε μορφή λαϊκού κινήματος. 
Βασικός  ιδεολογικός άξονας της συμμετοχής του οικονομικά ή ηθικά-ψυχολογικά λουμπενοποιημένου λαϊκού ανθρώπου είναι ο ρατσιστικός εθνικισμός-σεξισμός και βασική πηγή "πάθους" το αντιμεταναστευτικό-αντιαριστερό και αντι-κομμουνιστικό μένος.
5. Συμμετοχή του οργανωμένου εγκλήματος και του υποκόσμου καθώς και άλλων ειδικών κατηγοριών εγκληματιών μέσα σε συγκεκριμένους ύποπτους επαγγελματικούς κλάδους που βρίθουν ρουφιάνων και ακροδεξιών (δεν αναφέρομαι για ευνόητους λόγους, σε δημόσιο βήμα είμαστε, αλλά ας σκεφτεί ο κάθενας ποιόν λ.χ κλάδο εργαζομένων που μπορεί και να είναι ιδιοκτήτες του εργαλείου τους αφορά αυτό που λέω). Αναφέρομαι σε αυτή την κατηγορία σκληρά "εργαζόμενων" μπράβων αλλά και αληθινών εργαζομένων για να αναδείξω την οργάνωση που προϋπάρχει σε έναν "κάτω" λαϊκό (σκατο-)κόσμο.
6. Και κάτι που παραβλέπεται. 
Συμμετοχή απογόνων ταγματασφαλητών, χιτών, γερμανοτσολιάδων, γερμανοπροσκυνημένων, και άλλων ελεεινών κατηγοριών.
7. Υπήρξε (και υπάρχει) ηθική νομιμοποίηση κάθε στυγερού εγκλήματος από μια άγνωστης έκτασης μάζα αντι-μουσουλμάνων ηλιθίων. 
(Τι δείχνουν όλα αυτά, και είναι ανησυχητικό;
Βρείτε το εσείς. Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε ιδεολογικούς παράγοντες που συνεισφέρουν στην γενικότερη φασιστικοποίηση. 
Η αντιδιαλεκτική ιδεολογική ενοποίηση πολλών "αντιθέτων" είναι ψιλά γράμματα σε μια μισο-αποικία. Υγιαίνετε. ) 

Ι.Τζανάκος

Ι.Κ.Α συνέχιση απεργίαςΧθες ήρθαν τα "χαρτιά" της διαθεσιμότητας-κινητικότητας (απόλυσης) για τους συναδέλφους που "πληρούν" τα κριτήρια της εκδίωξης. 
Η απεργία συνεχίζεται μέχρι και την Τετάρτη, αλλά μάλλον θα συνεχιστεί και μετά. Υπάρχει πρώτη φορά μεγάλη συμμετοχή παρά την οικονομική δυσκολία και διάθεση για συνέχιση του αγώνα. Όλοι οι συνάδεφοι ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση είναι έτοιμοι για συνέχιση της απεργίας μέχρι εκεί που δεν παίρνει.
Αν υπήρχε ισχυρό ταμείο αλληλεγγύης το Ι.Κ.Α θα έκλεινε για μήνες, αλλά δυστυχώς στις "καλές" εποχές αυτό δεν ήταν ζητούμενο από κανέναν συνδικαλιστικό "φωστήρα" σε όλες τις παρατάξεις του Σωματείου. 
Όταν κάποτε το έθεσα σε πολλούς συναδέλφους, συνδικαλιστές και απλούς υπαλλήλους, με αντιμετώπιζαν σαν εξωγήινο. Τώρα που σφίξαν τα γάλατα θα έπρεπε όλοι να σκεφτούν λίγο την πρακτική ενός αγώνα και να αφήσουν τις θεωρίες για μεγάλη σύγκρουση χωρίς πρακτικό υπόβαθρο αλληλεγγύης. Ίσως όμως είναι αργά.


Ι.Τζανάκος

Λόγοι..
Η αθλιότητα έρχεται από πάνω ή από κάτω;
Η μαζική βία και ο θάνατος από που έρχονται;
Η αθλιότητα και ο θάνατος έρχονται από πάνω.
Τι είναι πάνω;
Οι καπιταλιστές, το αστικό κράτος, οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Στην περίπτωση που κινδυνεύσει η κοινωνική ύπαρξή τους και τα συμφέροντά τους θα εξαπολύσουν ένα τέτοιο κύμα τρόμου και μαζικής βίας που θα έκανε και τον πιό απαισιόδοξο μαρξιστή να φρίξει.
Κάθε σελίδα "μετα-μαρξισμού" και "δημοκρατικής" θεωρίας είναι για τα σκουπίδια όσο δεν ξεκινάει την αναγνώριση αυτής της κατάστασης.
Αυτό που ίσως δεν πρέπει να ξεχνάνε οι μαρξιστές (εννοώ τους "παλαιομαρξιστές" που είναι και οι μοναδικοί μαρξιστές) είναι πως αυτή η από τα πάνω πυροδοτούμενη και σχηματιζόμενη αντιδραστική πρακτική στηρίζεται πάντα σε μια ισχυρή μαζική λαϊκή βάση που δεν περιορίζεται στην μικροαστική μάζα, αλλά αφορά όλες τις λαϊκές τάξεις. Αυτό το απλό και αναμφισβήτητο γεγονός είναι κάπως ακατανόητο από τον μαρξισμό.
Όσο ανόητη είναι η "μεταμαρξιστική" ανάλυση όταν αγνοεί τους απλούς, απλούστατους λόγους για τους οποιούς δημιουργείται η μαζική βία του φασισμού από τους καπιταλιστές, τόσο ανόητη κινδυνεύει να γίνει και η μαρξιστική ανάλυση όταν αγνοεί την λαϊκη αντιδραστική ρίζα.
Η αλήθεια δεν είναι "κάπου στη μέση". 
Η αλήθεια βρίσκεται με την νηφάλια ανάλυση της λαϊκής αλλοτρίωσης, όπου υπάρχει, η οποία δεν περιορίζεται στα "φαινόμενα" που αφορούν τον καπιταλισμό (μορφή εμπόρευμα-χρήμα και συνακόλουθες μορφές φετιχιστικής συνείδησης κλπ) αλλά επεκτείνεται (ως λαϊκή αλλοτρίωση) σε μια σειρά από "αρχέγονες" λαϊκές πρακτικές της αθλιότητας. Θα αναφερόμαστε όσο μπορούμε, αν και έχουμε θίξει κάποια πράγματα.
Τώρα στο μυαλό μου έρχεται η δουλοπρέπεια πρός την εξουσία, η "οικογενειακή" μυθολογία της καθημερινής ζωής, αλλά για να πούμε και κάτι που έχει ξεχαστεί λόγω της "διαφωτιστικής" στερεοτυπίας του η αμάθεια και ειδικά η ημιμάθεια σε έναν νεωτερικό αστικό κόσμο που αυτό σημαίνει κάτι πολύ χειρότερο από την προ-αστική αμάθεια των λαϊκών τάξεων (πράγματα που δεν είναι τυχαία σε σχέση με την ''μορφωτική" πολιτική των αρχουσών τάξεων). Και άλλα..


Ι.Τζανάκος

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Κύκλοι..
Θα αναρωτιέστε τώρα ποιό είναι το μέλλον αν αυτό που ζούμε είναι μια έμπρακτη πρόβλεψή του. Ας δούμε που θα καταλήξει αυτή η έμπρακτη πρόβλεψη. Να κλείσει όλος ο κύκλος. 
Αλλά κανείς δεν ξέρει αν κλείσει αυτός ο κύκλος ή αν είμαστε στη μέση του, και αν κλείνοντας ανοίξει πάλι, και πως θα ανοίξει.
Ι.Τζανάκος

Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

μη ζώντες..


Τίποτα από όλα αυτά που θέλω να μαρτυρήσω δεν συμβαίνει στ'αλήθεια τώρα, ούτε θα συμβεί τώρα.
Κάποτε μου είπε κάποιος πως η ποίηση καταντά μια γελοία υπόθεση. Δεν κατάλαβα πότε εννοούσε πως συμβαίνει αυτό. Για να αποφύγω λοιπόν την γελοιοποίηση που χαρίζουν οι γελοίοι σκέφτηκα: οι μαρτυρίες να κρύβονται καλά από τους ζώντες.

Η βιογραφία θα απασχολήσει τους σκύλους τού μέλλοντος. Κανείς δεν γλυτώνει από τον σκύλο της ζωής του που τον κατασπαράζει. Ας είναι στο μέλλον που ο κάθε σκύλος θα γλύφει το κόκκαλο της βιογραφίας.


Οι αλήθειες να λέγονται, αυτής της ζωής που υπερασπίζομαι και δεν είναι η δική μου, όταν όλοι θα έχουν αφανιστεί. Να μη δώσω το άγιο στα σκυλιά.


Ζητώ την δικαιοσύνη αυτού του ανθρώπου που δεν θα εισακουστεί ποτέ από τους ζώντες..Ι.Τζανάκος 

Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ι.Κ.Α / Συνέχιση της απεργίας..
Ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων στο Ι.Κ.Α


Σήμερα, Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 συνήλθε η 35η ‘Έκτακτη Ολομέλεια Προέδρων Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ στην Αθήνα, με θέμα την αποτίμηση και την προοπτική της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων στο ΙΚΑ.
Η Ολομέλεια με συντριπτική πλειοψηφία, αποφάσισε την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013, με καθημερινή αποτίμηση της κατάστασης.
Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ απέδειξαν μέχρι σήμερα συμπεριφερόμενοι όχι με ατομικισμό, ότι αγωνίζονται για τα προβλήματα του ΙΚΑ και της κοινωνίας γενικότερα.
Ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει, γιατί έχει ένα και μόνο στόχο.
Την ανατροπή αυτής της πολιτικής που εξαθλιώνει εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό γενικότερα.


Δική μου σημείωση..
Συνεχίζουμε και χωρίς φράγκο στη τσέπη. Δεν θα αφήσουμε κανέναν συνάδελφο ανυπεράσπιστο μπροστά στην αθλιότητα της "αξιολόγησης-εξευτελισμού'' γιατί δήθεν "δεν έχει πτυχίο".

Ορίστε η κορωνίς της αξιοκρατίας. Ακόμα και σε έναν δημόσιο οργανισμό την πληρώνουν πρώτοι οι εργάτες, οι "αμόρφωτοι", οι ανειδίκευτοι:


"..Την κατάργηση εκατόν ογδόντα (180) οργανικών και
προσωρινών−προσωποπαγών θέσεων του μόνιμου και
με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου
προσωπικού του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, όπως αναλυτικά προσδιο−
ρίζονται ως ακολούθως:
1. Εικοσιοκτώ (28) θέσεων κατηγορίας ΤΕ κλάδου Κοι−
νωνικής Εργασίας. [ η μοναδική κατηγορία πτυχιούχων που μπαίνει σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα-απόλυση, σε αυτο το κύμα εκδίωξης]
2. Τριάντα τριών (33) θέσεων κατηγορίας ΥΕ κλάδου/
ειδικότητας Προσωπικού Καθαριότητας.
3. Δύο (2) θέσεων κατηγορίας ΥΕ κλάδου Προσωπικού
Ιματισμού.
4. Τριάντα τεσσάρων (34) θέσεων κατηγορίας ΥΕ κλά−
δου/ειδικότητας Εργατών.
5. Εξήντα (60) θέσεων κατηγορίας ΥΕ κλάδου/ειδικό−
τητας Επιμελητών.
6. Είκοσι τριών (23) θέσεων κατηγορίας ΥΕ κλάδου/
ειδικότητας Φυλάκων Νυχτοφυλάκων.
Η φύση (οργανική ή προσωρινή−προσωποπαγής) κα−
θώς και η σχέση εργασίας (μονίμων ή ιδιωτικού δικαί−
ου αορίστου χρόνου) των καταργούμενων θέσεων των
περιπτώσεων 2, 4, 5 και 6 θα προκύψει ύστερα από την
αποτίμηση των προσόντων όλων των υπαλλήλων (μόνι−
μων και ΙΔΑΧ) που υπηρετούν στους ανωτέρω κλάδους/
ειδικότητες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο
90 του ν. 4172/2013 και στην κατ’ εξουσιοδότηση εκδο−
θείσα υπ’ αριθμ. ΔΙΠΔΔ/Β.2/2/οικ.21634/2.8.2013 (Β΄ 1914)
υπουργική απόφαση.
Στις περιπτώσεις 1 και 3 καταργείται το σύνολο των
θέσεων των κλάδων (καλυμμένων και κενών).
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της
Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2013
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ,..

 

Καθορισμένη άρνηση (21ος αιώνας και μετά)..Κάποιες περιεκτικές ιδέες για τις κοινωνικές σχέσεις παραγωγής δεν επαρκούν όσο δεν τίθεται το θέμα της ίδιας της παραγωγής ως ολότητας.
Η εξουσία των παραγωγικών σχέσεων είναι διαμεσολαβημένη από την ολότητά τους που τις καθιστά κυρίαρχες πριν ακόμα τεθεί το θέμα της όποιας εξουσίας θα τις επικυρώσει και θα τις επιβεβαιώσει πρακτικά. Η εικόνα που έχουμε στη νόηση για αυτές τις σχέσεις ως συγκροτημένη ολότητα προκύπτει συνήθως από την εικόνα της μετάβασης από την προκαπιταλιστική ολότητα (της παραγωγής) σε μιά άλλη διαφορετική είτε αυτή είναι καπιταλιστική η σοσιαλιστική. 
Οι λανθασμένες ή ελλειπείς εικόνες που έχουμε αποκτήσει για την ριζική ολική αλλαγή προκύπτουν και από ένα άλλο ιστορικο-θεωρητικό γεγονός.
Επειδή το καπιταλιστικό σύστημα έχει μέσα του την εγγραφή μιας συνεχούς αναθεμελίωσης των παραγωγικων σχέσεων μέσω "πρωταρχικών" συσσωρεύσεων του κεφαλαίου σχηματίζεται η αντίληψη πως αυτές έχουν την συνεχή ιδιότητα της ριζικής αλλαγής τους ως ολότητας (σχέσεων).
Όμως η ριζικότητα της αλλαγής των καπιταλιστικών παραγωγικών σχέσεων δια της διαδικασίας της πρωταρχικής συσσώρευσης δεν ορθώνεται στο επίπεδο της ριζικότητας που μας ενδιαφέρει αν μιλάμε για ολική αλλαγή. 
Οι όποιες επαναστατικές αντικαπιταλιστικές προσπάθειες όμως δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα παρά σε ένα πλαίσιο καθολικής μετάβασης μεν αλλά ακόμα σε ένα πλαίσιο μετάβασης από την προκαπιταλιστική στην καπιταλιστική ολότητα. Και πραγματικά θα ήθελα να ξέρω έστω και μια επιτυχημένη επανάσταση των εργαζομένων και των φτωχών αγροτών που να μην ήταν στο σημείο συνάντησης του προκαπιταλιστικού με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Αυτό είναι συνήθως κάτι που αγνοείται, επιδεικτικά. 
Δεν υπάρχει ούτε μια επιτυχημένη επανάσταση των καταπιεσμένων στην νεώτερη (αστική) εποχή που να μην εμπεριείχε το θέμα της μετάβασης από την προκαπιταλιστική στην καπιταλιστική ολότητα. 
Η μεγαλοφυής στρατηγική-τακτική του Λένιν και των λενινιστών έχει να κάνει με την "αξιοποίηση" των αντιφάσεων αυτής της μετάβασης και την ανάληψη των αστικών ιστορικών καθηκόντων από την σκοπιά του προλεταριάτου και των φτωχών με άμεσο σκοπό την διαλεκτική τους υπέρβαση, πέρα από τον ιστορικό φαταλισμό (μοιρολατρία) που ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι της ρεφορμιστικής και εξελικτικιστικής αριστεράς.
Η ύπαρξη αυτής όμως της ιδιαιτερότητας αγνοείται παντελώς είτε με σκοπό να ανακαλυφθούν αστικά ιστορικά καθήκοντα εκεί που δεν υπάρχουν (ευρω-κομμουνισμός ή σοβιετική γραμμή από το λαϊκό μέτωπο και μετά) είτε με σκοπό να καλυφθεί το γεγονός πως όταν τα αστικά ιστορικά καθήκοντα έχουν εκλείψει (ιστορικά) υπάρχει ανάγκη της πλήρους μετατροπής της περιεκτικής μορφής του αγώνα. 
Φυσικά ο λενινισμός δεν είναι μόνον αυτό που περιγράφουμε αλλά αφορά και άλλα ζωτικά θέματα όπως το θέμα του ιμπεριαλισμού, του μονοπωλιακού-χρηματιστικού καπιταλισμού κ.λ.π (μιλώ σχηματικά).
Σε θεωρητικό όμως επίπεδο δεν υπάρχει και ιδιαίτερη επίγνωση της απάλειψης των ιστορικών αστικών καθηκόντων, έστω με την έννοια της ολικότητας που περιγράψαμε άνωθεν και όχι απαραίτητα σε σχέση με επιμέρους ζωτικά θέματα που η αστική τάξη αφήνει να εκρεμμούν γιατί δεν θέλει ή δεν "μπορεί" να λύσει κ.λ.π (όπως το θέμα της απελευθέρωσης της γυναίκας, τα δικαιώματα στον λόγο και την μόρφωση σε μια σειρά από χώρες που έχουν κανονικό και πλήρη καπιταλισμό αλλά εμψυχώνονται ακόμα -με συνειδητή επιλογή της αστικής τάξης τους- από "φεουδαλικά-μεσαιωνικά" ιδανικά και πρακτικές).
Για να μιλήσω όμως με μια γλώσσα που έχω χρόνια να μιλήσω, αυτά τα εκρεμμή θέματα όπως και το θέμα της ευρύτερης ολοκλήρωσης της αστικής εποχής (με την έννοια της αδυναμίας της αστικής κοινωνίας να ολοκληρώσει ακόμα και αυτά που φαίνονταν να μπορεί) δεν μπορούν να επιλυθούν παρά με την ολοκλήρωση μιας πραγματικά ετερογενούς στρατηγικής προς το υπάρχον (παγκόσμιο και τοπικό) καθεστώς. 
Και αυτό δεν είναι προϊόν μόνον μιας απολυτοποιητικής επιθυμίας αλλά της ίδιας της δομής της πραγματικότητας. Και δεν υπάρχει κανένας που μπορεί να με πείσει πως για αυτό αρκεί μια "επανάληψη", έστω με αποτελέσματα διαφοροποίησης. Υπάρχει αντίθετα η ανάγκη ενός εντελώς ετεροποιητικού στρατηγικού και τακτικού πλαισίου που αν και φυσικά θα (επ-)αναλάβει όλη την επαναστατική παρακαταθήκη θα προσθέσει το μοναδικό ιστορικό στοιχείο της ριζικής διαφοράς προς τον καπιταλισμό
Δεν πρόκειται για μια "μηδενιστική" γραμμή. Το αντίθετο. 
Η καθορισμένη άρνηση του καπιταλισμού, και μόνον πλέον, περιέχει δυνατότητες αναδιατάξεων του κοινωνικού που δεν έχουν γίνει αντιληπτές ακόμα στην ετερογένειά τους. Η καθολική άρνηση του "συστήματος" πέρα από τον εκμηδενιστικό της χαρακτήρα περιέχει "θετικότητες'' που θα εκπλήξουν πολλούς από τους υποστηρικτές της διατήρησης της "θετικότητας''..
(Αυτό το είδος της ενότητας "καθολικής άρνησης" και "διατήρησης ή επαναφοράς θετικοτήτων" έχει κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό και επικίνδυνο. Υπάρχει ένα είδος συνύπαρξης εκμηδενισμού και θετικότητας που προκαλεί έναν λογικό φόβο λόγω της ισχυρής συνοχής των πολικοτήτων αυτών που θυμίζει την διαλεκτική της αστικής κοινωνίας και των παθογενειών της. Το αντιλαμβάνεστε νομίζω πως το αντιλαμβάνομαι, αλλά πρέπει να αναρωτηθείτε και σεις μήπως αυτή είναι και η μοίρα της εποχής μας και κάθε εποχής από εδώ και στο εξής).

Ι.Τζανάκος  

Η αλλαγή της αλυσίδας. Ο κόσμος των πολλών βαρών..
Η παρόρμηση ενός εγκλωβισμένου ανθρώπου να φύγει μακριά από τα δεσμά του είναι ένα μέσο να αποδεχθεί τα δεσμά κάθε μορφής. Απομακρυνόμενος μέσα στην φαντασία του από τη συγκεκριμένη αλυσίδα που σέρνει ήσυχα ή με θόρυβο ανακαλύπτει έναν άλλο κόσμο που δεν έχει αλυσίδες, ακόμα κι αν έχει όλα τα στοιχεία μπροστά του ό,τι αυτός ο άλλος κόσμος έχει σκλαβιά και αλυσίδες. 
Όπως ο εσωτερικός μετανάστης "έφτιαξε" μέσα στο μυαλό του την εικόνα μιας ελεύθερης πόλης που τον περίμενε και ο εγκλωβισμένος κάτοικος στο άθλιο διαμερισματάκι της Αθήνας "φτιάχνει" την εικόνα μιας ελεύθερης υπαίθρου. 
Η ανάγκη να έχεις κάτι όσο είναι αδύνατον να βγάλεις την αλυσίδα. Και να το έχεις μόνος σου αφού μόνος σου είσαι έτσι κι αλλιώς. 
Αλλά μπορείς ωστόσο να φύγεις. 
Όχι μόνον μπορείς αλλά φεύγεις και για ένα μεγάλο διάστημα μπορείς να απολαύσεις την ελευθερία της νέας σκλαβιάς. Έφυγε ο καρκίνος και έχω τώρα παραπληγία. Νιώθεις καλύτερα με την εξαφάνιση της ιδιαίτερης μορφής της ασθένειας μέχρι να αρχίσεις να αισθάνεσαι βαρειά και να κατανοήσεις καλά τη νέα αλυσίδα. 
Αυτή η ποικιλομορφία του κόσμου δεν είναι μόνο μια αφηρημένη και ενδιαφέρουσα ιδιότητά του αλλά και ένα παιχνίδι με αλυσίδες και επαναθεμελιώσεις της σκλαβιάς. 
Καθείς ένας νεοφώτιστος μιας νέας θρησκείας ώσπου το βάρος της γενικής κατάστασης να απλώσει την σκιά του σε όλη την ύπαρξη. 
Μέσα στο γενικό σκοτάδι τού γενικού πένθους αναδύεται η μορφή του Εν-ός ως μηδενός και μέσα στην μορφή που ενώνει αυτό το εναλλασσόμενο Έν-Μηδέν αναδύεται ένα υπαρκτικό ανταλλακτήριο μεγαθηριακών διαστάσεων που είναι το μέγεθός του όχι μόνον στην διάσταση της έκτασης του μέσου και μεγάλου κόσμου των διαμεσολαβήσεων αλλά και στην ελαχιστότερη μορφή. 
Η κυριαρχία της δημοκρατίας μέσα στην ελάχιστη δύναμη των φυγών και των αυταπατών. 
Η ελευθερία ως ένα ελαστικό διάστημα που ενώνει την ελαχιστοποίηση με την μεγιστοποίηση της σκλαβιάς. 
Ο απόλυτος εγκλωβισμός εντός της εναλλαγής και της κατάρρευσης των βαρών.
Το βάρος δεν έχει άλλο βάρος από την ελαστικότητα της ενέργειας των αεί υποκαθιστώμενων και αντικαθιστώμενων σωμάτων που είναι εντός της βαρύτητας. 
Ο θάνατος κάθε σώματος σε αυτό τον κόσμο της βαρύτητας υποκαθιστά και αντικαθιστά αμέσως τον χώρο-σώμα που καταλαμβάνει "αυτό" το σώμα με ένα "άλλο" σώμα είτε αυτό είναι ένα σώμα άλλου είτε είναι το σώμα μας που μετατίθεται σε έναν άλλο κόσμο του ίδιου και απαράλλακτου αλλά πολύτροπου κόσμου. 
Η ύπαρξη αυτή είναι έναντι ενός ερωτήματος ενοχής και ενοχοποίησης που απορρέει από την αμετακίνητη βαρύτητα της γενικής ενοχής και της γενικής πρόσκλησης να λάβεις θέση σε μια εναλλαγή.


Ι.Τζανάκος

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Βαθιά μέσα στον ζόφο. Μια "προσωπική" ματιά..
Η εντύπωση που έχω αποκομίσει από την εμπειρία μου στις υγειονομικές επιτροπές σε σχέση με την επιρροή της ασθένειας στον άνθρωπο είναι αρκετά αρνητική, με την κοινότοπη έννοια του "αρνητικού". Δεν μιλάω μόνον αναφερόμενος στο καθαυτό ιστορικό του ασθενούς ή την σχέση της βιολογικής δυσλειτουργίας με την ψυχική και νοητική κατάστασή του. Αυτό είναι θέμα των ιατρών και των επιστημόνων αν και φυσικά ούτε αυτοί έχουν το μονοπώλιο της γνώσης και την απόλυτη αυθεντία. Μιλάω για την εικόνα που έχω και από την γενικότερη παρουσία των ασθενών, των συγγενών και φίλων τους, σε όλη τη διεργασία υποβολής αιτήσεων και σε άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η όλη διαδικασία είναι βέβαια εξευτελιστική και βίαιη. Συνωθούνται όλοι σε ένα στενό γκισέ (εγώ είμαι από πίσω), και συντελούνται πραγματικά εξευτελιστικές για την ανθρώπινη υπόσταση σκηνές. 
Η όλη αυτή διαδικασία με έχει κάνει πλέον αρκετά επιφυλακτικό και απαισιόδοξο γνωρίζοντας φυσικά πως ένα μεγάλο μέρος της σκοτεινιάς μου προκαλείται από την ειδικά καπιταλιστική και γενικά ταξική δομή που προκαλεί τον συγκεκριμένο εξευτελισμό του ανάπηρου ανθρώπου. Μέχρι να εγκαταστήσουμε ανθρώπινες συνθήκες τι θα γίνει; Θα δεχόμαστε τη μοίρα και τον ζόφο;
Έχει κανείς από τους φίλους και εχθροφίλους που έρχονται σ'αυτή την ιντερνετική καλύβα επίγνωση της αθλιότητας αυτής; Πως θα έπρεπε να αντιδράσουμε σε αυτή την πτώση;
Δεν έχω άλλη λύση για μένα από τη φυγή. Κανείς ανάπηρος δεν έχει παράπονο από εμένα, το αντίθετο έχω γενικά επιτελέσει με ζήλο τα καθήκοντά μου, και δεν θέλω τώρα να σταθούμε σ'αυτό. Είτε φύγω είτε όχι η απορία παραμένει και το πρόβλημα παραμένει. Η αποκτήνωση και ο εξευτελισμός παραμένει, και η δική μου προσωπική στάση δεν έχει καμμία σημασία, όντως, παρά μόνον να ακολουθήσει τα αυτονόητα.
Η όλη κατάσταση και η όλη ένταση δεν έχει τέλος. Τέλος δεν έχει και ο εξευτελισμός, ο αυτοεξευτελισμός. 
Έχω μπροστά μου την ταπεινωτική εικόνα των καυγάδων μεταξύ των αναπήρων για την "ουρά" στο γκισέ. 
Πάντα υπάρχει καυγάς, φωνές, και τελικά το επιχείρημα είναι "ξέρεις τι έχω εγώ; καρκίνο" ή ό,τι άλλο για να κατακτηθεί η σειρά προτεραιότητας. 
Υπάρχουν στιγμές που εκνευρίζομαι πραγματικά με αυτές τις συγκρίσεις των παθήσεων και τους ίδιους τους αναπήρους. 
Αλλά μπορείς να εκνευριστείς με καρκινοπαθείς, ψυχοπαθείς, νεφροπαθείς, παραπληγικούς; Μπορείς;
Κάποια από αυτές τις μέρες μπήκα σε ένα από τα αξιολογότερα μαρξιστικά μπλογκ, μετά από καιρό, για να διαβάσω κάτι αξιόλογο. Και όντως είδα πολλά όμορφα πράγματα και αρκετές (μη εγκεφαλικές) λαμπρές αναλύσεις του διαχειριστή του. Κάτι όμως με στεναχωρούσε, και για αυτό δεν ευθύνεται ο ίδιος αλλά η δική μου, αλλόκοτη πλέον οπτική. Είμαι, σκέφτηκα, ένας προνοιακός υπάλληλος. Κάτι κοντά σε παππά και γραφειοκράτη, αλλά έχω "αρπάξει" την ατμόσφαιρα του χώρου μου. Όλα τα άλλα δεν με αγγίζουν πολύ πιά. Πρώτη φορά στη ζωή μου σκέφτηκα να μη συμμετέχω σε απεργία λόγω αυτής της αφομοίωσής μου από τον χώρο. Τελικά έκανα, αλλά η "ενοχή" παρέμεινε. Μείναν πίσω πολλές επιτροπές και για πολλούς αναπήρους η σύνταξη ή το επιδοματάκι θα καθυστερήσουν λόγω της συμμετοχής μου στην απεργία.
Ούτε αυτό δεν έχει σημασία όμως. Το θέμα δεν είναι να κάνω ηθικολογία τώρα και να σας την μοστράρω με καλές θεμελιώσεις και να σας κάνω κόντρα. Το θέμα είναι πως φύγω δεν φύγω ο πόνος θα παραμείνει. Ίσως το να φύγω με κάθε τρόπο θα ήταν η αλήθεια αυτής της θητείας. Έχω καθαρίσει με τη συνείδησή μου. Δεν υπάρχει όντως καμμία ελπίδα, εδώ. Καμμία. Έχει έρθει το τέλος όλων των ελπίδων. Μέχρι να συνέλθει κάποια θεσμική λειτουργικότητα, αν αυτό έχει κάποια σημασία, που δεν έχει μάλλον, θα έχουν λιώσει εκατοντάδες άνθρωποι. Ανάπηροι ή "ανάπηροι". Δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Κοινοποίησα το πρόβλημα, θαρρώ χωρίς φόβο αν και υπάλληλος, ήτοι δεμένος από τον δημοσιουπαλληλικό κώδικα. Ούτε αυτό έχει σημασία. Τα αριστερά κόμματα και ειδικά το κ.κ.ε έκαναν ότι μπορούσαν. Ο Ριζοσπάστης μια μέρα βγήκε πρωτοσέλιδο με το θέμα των αναπήρων.  Εκείνη τη μέρα πραγματικά επιβεβαίωσα την πίστη μου σε αυτούς τους στριφνούς σταλίνες που πέρα από την αντιπάθεια που τους τρέφω και μου τρέφουν αν μη τι άλλο δεν με απογοήτευσαν ποτέ ως προς την ακλόνητη δέσμευσή τους πρός την συγκεκριμένη ανθρωπιά τους. Αρκετά όμως με αυτά.Τι άλλο να κάνουν δηλαδή οι άνθρωποι; Έχει σημασία τώρα να κάνω παράπονα και να κριτική;
Αυτό που με "προβληματίζει" είναι η βαρύτητα της κατάστασης. Η κυρίαρχη κατάσταση είναι σαν την βαρύτητα. Απόλυτη αλλά επίσης και εξελισσόμενη ως κατάρρευση στον πυρήνα του βάρους. Το ίδιο παραδόξως συμβαίνει και με την αληθινή ηθική. Είναι απόλυτη και όσο η βαρύτητα της κυριαρχίας αυτοκαταρρέει στον εαυτό της αυτοκαταρρέει και η ηθική σε ένα απόλυτο βάρος. Δεν μιλάω για την "κρίση" αξιών, αλλά για το αντίθετο. 
Μιλάω για την αναπόφευκτη επι-βάρυνση της κατάστασης με βάρη και βαρειές καταστάσεις. Ίσως θα έπρεπε να χαιρόμαστε με αυτό. Σο-βαρεύει η κατάσταση. Αν και πάντα περίμενα αυτή την επι-βάρυνση τώρα τη φοβάμαι, γιατί δεν είχα επίγνωση της δύναμης της δυσοίωνης κατάστασης. Οι άνθρωποι χωρίζονται άσχημα. Καλώς χωριζονται και απορρέει αλήθεια. Αλλά κακώς χωρίζονται σε ένα κολασμένο "περιβάλλον''. 
Η ματιά ενός προνοιακού..
Είναι ειρωνεία λεκτικής προελεύσεως να μιλάω για πρόνοια. Η θεία πρόνοια που γνωρίζω τώρα είναι βαθιά μέσα στον ζόφο..
 
 
 
 
 
Ι.Τζανάκος  

3 σημεία για την επανάληψη και την διαφορά..1.
Η επανάληψη παράγει την διαφορά ή η διαφορά παράγει την τροποποιημένη επανάληψη;
Αν δεχτούμε την ιστορική μοιρολατρία τότε συμβαίνει το πρώτο. Δεν έχει σημασία αν γίνεται αποδεκτή η δυνατότητα της εμφάνισης της διαφοράς. 
Αυτό που προκρίνεται είναι η προσαρμογή στην νόρμα-κανονικότητα και την σοφία της νομοτέλειας, άσχετα αν αυτή θεωρείται ως ανθρώπινη και επινοημένη και όχι "φυσική".
Αν δεχτούμε την ιστορία ως δημιουργική δύναμη τότε συμβαίνει το δεύτερο. Δεν έχει σημασία αν γίνεται αποδεκτή η απολυτότητα της προϋπαρξης της ταυτότητας που επαναλαμβάνεται. Αυτό που προκρίνεται είναι η μη-προσαρμογή στην νόρμα και η ένωση με την ασάφεια και τον κίνδυνο της υποκειμενικής δημιουργίας, άσχετα αν αυτή θεωρείται ως ιδρύουσα μιαν άλλη νόρμα-κανονικότητα.

2.
Αυτό που ξέρουν καλά οι άνθρωποι είναι να προσαρμόζονται σε κάτι που προυπήρξε. Και σε αυτό υποβάλλονται με μερικά βασανιστήρια πίστης και σταθερότητας από όλους αυτούς που έχουν επιφορτιστεί να τηρήσουν την πίστη. Είναι αλήθεια βέβαια πως υπάρχει εγγύηση σε ότι υπήρξε. 
Εγγύηση νίκης και ήττας, δόξας και αθλιότητας. Ο σταθερός δρόμος οδηγεί κάπου, ενώ ο δρόμος της προ-τεθειμένης διαφοράς οδηγεί σίγουρα σε μια μακρόχρονη απομόνωση. 
Τι κι αν η διαφορά περιέχει ένα είδος ενσωμάτωσης του επαναλαμβανόμενου; 
Αυτό που δεν περιέχει είναι την εγγύηση ό,τι όλα δεν θα παραμείνουν σε ένα πρωταρχικό στάδιο επεξεργασίας. 
Αλλά αυτά όλα έχουν ήδη αποφασιστεί. Δεν έχω να προσθέσω πολλά. 
Μόνον ένα τελευταίο.

3.
Η μεγάλη μάχη είναι αρχικά ένα παιχνίδι συμβολικών θεμελιώσεων. Ό,τι προλάβει ο κάθε χώρος θα το "βάλει" μέσα στην δυνητικότητα τού μέλλοντος. 
Οι εγχαράξεις και οι δρόμοι τους συγκροτούν ένα πλέγμα που προκαθορίζει το μέλλον. 
Αυτό το μέλλον θα περιέχει ό,τι συγκροτήθηκε ως πλέγμα και δεν θα περιέχει ό,τι αποκλείστηκε από αυτό ή έλαβε έναν περιθωριακό μικρο-χώρο εντός του. 
Ό,τι και να λένε όσοι διαλαλούν την νομοτελειακότητα της σχέσης μορφής-περιεχομένου, και την νομοτελειακότητα της επανάληψης (του ταυτού), ό,τι θα επικρατήσει στο μέλλον δεν έχει ήδη επικρατήσει στον χάρτη του παρόντος ή στον χάρτη-πλέγμα που σχηματίζεται σε εποχές όπως αυτή που ζούμε.Ι.Τζανάκος

Αναλήψεις ευθυνών..
Η καταστροφή όλων των προφάσεων και των δικαιολογιών ενός μηχανισμού καταστροφής της εργασίας και του ανθρώπινου πολιτισμού δεν μπορεί να εμποδιστεί με την χρήση "ιστορικών" επιχειρημάτων. 
Παρουσιάζεται γυμνή η αλήθεια του μηχανισμού και κυρίως η αλήθεια της επίφασής του. 
Παρ'όλα αυτά ο δρόμος που είναι να διανυθεί είναι πολύ μεγάλος. Τα "ιστορικά" επιχειρήματα δεν έχουν απλά διαδοθεί αλλά έχουν διαποτίσει το σώμα της μνήμης των λαϊκών κόσμων. 
Ο μύθος της απελευθέρωσης επιβιώνει μεν σε υπόρρητες αναφορές αλλά έχει ανακοπεί από την ματαίωση και την αξιοποίησή της σε αναφορά πρός το ιστορικό όλον. Αν κάποιος δεν μπορεί να το δει αυτό αυταπατάται. 
Η ανασυγκρότηση της συνέχειας του έλλογου σκοπού της συνολικής απελευθέρωσης δεν μπορεί να σταθεί μόνο μέσω του μύθου και της νοηματικής ρευστότητάς του, αν και η στοιχειακή άμυνα που αυτός επιτυγχάνει είναι αναγκαία όσο λείπει η έλλογη συνοχή και συνέχεια. 
Οι ευθύνες των ανθρώπων της "κατώτερης" τάξης που είναι ή μάλλον παραμένουν αμείωτες δυσχεραίνουν ωστόσο την έλλογη ανασυγκρότηση. 
Να προϋπάρξει ανάληψη της λαϊκής ευθύνης; Αυτό είναι ένα μεταφυσικό εγχείρημα. 
Από την άλλη όπως όλα τα μεταφυσικά εγχειρήματα περιέχει μιαν αλήθεια προϋποθετικότητας. 
Δεν μπορεί να μην υπάρξει ένα είδος "ενοχής". Αλλά αυτή η προϋποθετικότητα είναι να παραχθεί εντός ενός ενιαίου σχήματος ανασυγκρότησης. 
Ο μύθος και η αισθητική απελευθέρωση, η ανάληψη της λαϊκής ευθύνης, και η ανασυγκρότηση του έλλογου σκοπού, είναι ένα και το αυτό καθήκον.
Θα ήθελα να παραμείνει ωστόσο η σημασία της ενοχής και της ανάληψης λαϊκής και προσωπικής ευθύνης, όπως και η σημασία τής επίγνωσης τής διάλυσης τής λαϊκής κουλτούρας σε ένα τεράστιο βαθμό.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ι.Τζανάκος 

Θα εξαρθρωθεί ο ένοπλος ακροδεξιός μηχανισμός;
Πόσο εμφανέστερη πρέπει να γίνει η κατάσταση μέσα στο αστικό κράτος για να προκληθεί η άμεση κινητοποίηση διευθυντικών πυρήνων του;
Με πόνο και θλίψη θα αποχωριστούνε κάποιους παρακρατικούς μηχανισμούς, όχι μόνον για "εσωτερικούς" λόγους αλλά λόγω και του εξευτελισμού τους από τους ευρωπαίους "εταίρους" που αν μη τι άλλο ξέρουν να τηρούν κάποια ιδεολογικά και θεσμικά προσχήματα.
Πρόκειται για μια αστεία κατάσταση που θα έπρεπε να μας διασκεδάσει και θα μας διασκεδάσει όσο εντείνεται η πίεση από τους ευρωπαίους Ιησουϊτες. Η έκθεση των ελλήνων θιασωτών της θεωρίας των "δύο άκρων" στους επιδέξιους δημιουργούς της θα μας χαρίσει χαρά και στιγμές γνήσιας απόλαυσης.
"Είπαμε, όχι και μαχαίρι!" είπε η "έκπληκτη" αστυνόμος όταν συνέλαβε τον φασίστα δολοφόνο.
Κάτι ανάλογο λένε και ευρωδεξιοί και ευρωσοσιαλιστές. 
"Είπαμε, όχι και ναζιστές! "
"Κάντε βρε παιδί μου μια ακροδεξιά με ιστορικά προσχήματα. 
Κάντε μυστικές τελετές και ζήστε με φασιστικούς ιστορικούς ισχυρισμούς, θα σας βοηθήσουν και αριστεροί ιστορικοί και φιλόσοφοι! "
Μάλλον υπάρχει απόφαση για καταστολή της φασιστικής συμμορίας από το κατεστημένο, με πόνο όπως είπα και θλίψη. Η "αποστολή" της δεν εξετελέσθη στο σύνολό της, αλλά τι να κάνουμε "αυτά συμβαίνουν όταν τυχαίνει να υπερβαίνονται κάποια όρια". 
Πιθανόν να ενεργοποιηθούν κάποιοι βαθύτεροι μηχανισμοί και η επιχείρηση αστικής κάθαρσης του ναζισμού θα χρησιμοποιήσει πολλά λεφτά και στοιχεία-φακέλλους που δεν γνωρίζουμε καν.
Αν δεν γίνει σχετικά γρήγορα υπάρχει κίνδυνος να μεγαλώσει ο εξευτελισμός της ελληνικής αστικής δημοκρατίας από τα μεγάλα αφεντικά της. 
Αυτό είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τους έλληνες μεγαλοαστούς, γιατί για εσωτερικά κίνητρα θα ήταν δύσκολο να μιλήσουμε. 
Η εκτεταμένη διάβρωση του ελληνικού κράτους από τους ακροδεξιούς θύλακες έχει μεγάλη ιστορία. Ακόμα κι αν εξαρθρωθεί η φασιστική συμμορία αυτοί οι θύλακες θα παραμείνουν και θα μετεξελίξουν το πολιτικό τους σχέδιο.
Πάντως αυτή η ξεδιαντροπιά της ελληνικής ακροδεξιάς και του ελληνικού αστικού κόσμου έχει τη σημασία της. Γενικά η υποκρισία είναι κάτι το απεχθές, αλλά μερικές φορές δείχνει μιαν αυτοεπιβεβαιωμένη ενοχή. Ενώ η "ντόμπρα" εκδήλωση της κτηνώδους σκέψης μπορεί να δείχνει την χωρίς αναστολές στόχευση αυτών που "σκέφτονται". 
Η ελληνική ακροδεξιά πρέπει να πάρει ένα ιστορικό μάθημα. Και αυτό μπορεί να αρχίσει να σχηματίζεται από τα ίδια τα αφεντικά της. 
Με πόνο και θλίψη, όπως είπαμε.
Αλλά τι να κάνουμε, αυτά έχει η ζωή!
Εκτός κι αν υπάρχει πρόθεση για σύγκρουση μέχρις εσχάτων. 
Σε μια εποχή που το μόνο που τίθεται ως θέμα είναι αν θα κυβερνήσει ο Σταθάκης και ο Δραγασάκης!
Εκτός κι αν υπάρχουν και άλλες δυναμικές που δεν γνωρίζουμε..
Ι.Τζανάκος

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Να βγεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή;Αυτό που προέκυψε ξαφνικά ως επιτακτικό είναι το ερώτημα περί της απαγόρευσης της χρ.αυγής ως νόμιμου πολιτικού κόμματος.
Οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα δεν είναι τόσο εύκολες όσο φαίνονται από την πρώτη ματιά εφόσον συμπλέκονται με τις βαθύτερες στοχεύσεις της μεγαλοαστικής τάξης σε σχέση με την πολιτική και κοινωνική βία. 
Απλά είναι πολύ πιθανόν οι μεγαλοαστοί να επιδιώξουν "διπλό χτύπημα" προς αριστερά και δεξιά επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την πλήρη ενσωμάτωση του Συ.ρι.ζα στους ειδικούς σκοπούς τους όσον αφορά την σχέση της κοινωνίας ως ολότητας με τα ριζοσπαστικά κινήματα.
Όπως (δεν) είναι γνωστό σε μια σειρά από χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης ήδη τα κομμουνιστικά κόμματα και κινήματα είναι σε καθεστώς ημι-παρανομίας και πλήρους ιδεολογικής δίωξης με βάση το ιδεολογικό και πολιτικό κυνήγι μαγισσών που νομιμοποιείται από την καταδίκη του δεξιού και αριστερού "ολοκληρωτισμού". Μπορεί τα ναζιστικά κόμματα και οι παραναζιστικές παραφυάδες να βρίσκονται σε συνεχή παρακολούθηση και καταστολή (την ίδια στιγμή που η φασίζουσα ή και φασιστική ξενόφοβη ακροδεξιά είναι σε πλήρη ανάπτυξη) αλλά σε καταστολή και ιδεολογική απομόνωση βρίσκονται και όσα ακροαριστερά κινήματα τολμούν να έχουν κομμουνιστική αναφορά ή σοβαρή αναρχική αναφορά. 
Η ιδεολογική εκστρατεία της μεγαλοαστικής τάξης στηρίζεται σε ένα εκτεκταμένο δίκτυο σταλινολογίας στο οποίο συμμετέχουν και αρκετοί ύποπτοι αριστεροί, αν και τώρα τελευταία φαίνεται πως πολλοί αφελείς έχουν υποψιαστεί την χειραγώγηση κάθε αντισταλινικής κριτικής από το μεγαλοαστικό κατεστημένο και τους φασίστες (και κρυφοφασίστες) ιστορικούς, φιλοσόφους κ.α
Στην χώρα μας το κυνήγι μαγισσών αφορούσε μέχρι πρότινος όλη την αριστερά και τον κομμουνιστικό χώρο αλλά και τον αναρχικό χώρο, πάντα όμως υπο το γενικό πλαίσιο της γενικότερης ηγεμονίας της προοδευτικής ιδεολογίας που αναφέρονταν στους εθνικοαπελευθερωτικούς και αντιφασιστικούς αγώνες. Μπορεί να υπήρχε ένα στρεβλό ανδρεοπαπανδρεϊκό πλαίσιο αναφοράς αλλά έστω και αυτό σήμαινε ένα είδος θετικής οριοθέτησης της κατάστασης σε σχέση με την λαϊκή βία ως μέσο ιστορικής δημιουργίας (πάντα σε πλήρη διάκριση προς την ατομική τρομοκρατία) και σε σχέση με την πλήρη καταδίκη της τυφλής φασιστικής βίας. 
Η αλλαγή του ιστορικού σημασιακού πλαισίου εδώ άργησε αρκετά χρόνια, πράγμα που προκάλεσε και προκαλεί το βαθύ και ειλικρινές κλάμα της δεξιάς εφόσον η αστική κοινωνία που οδηγούνταν νομοτελειακά στην σήψη και τον φόβο των συνεχών "εκσυγχρονισμών" συνέχιζε ωστόσο να κρατάει τους ιδεολογικούς μύθους και τα απελευθερωτικά νοήματα μιας "άλλης εποχής".
Με την έφοδο του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής μαφίας στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας και τους εργαζόμενους ήρθε η ώρα η μεγαλοαστική τάξη και κυρίως η δεξιά της ριζοσπαστική πτέρυγα να πάρει το αίμα της πίσω και μαζί με τον "σοβιετικό" δημόσιο τομέα να διαολοστείλει και όλους αυτούς τους μύθους-νοήματα που φανέρωναν μιαν άλλη προοπτική και κυρίως ανεδείκνυαν την ιστορική ενοχή του κατεστημένου απέναντι στην πατρίδα αλλά και τον παγκόσμιο πολιτισμό. 
Η συνενοχή του κατεστημένου με την φασιστική ακροδεξιά έπρεπε να σβηστεί με ένα πλήθος από ιστορικές βεβηλώσεις και αναθεωρήσεις που εγώ θα τις ονόμαζα απλά: η αποενοχοποίηση του ταγματασφ-αλήτη.
Η χρ.αυγή ξεπήδησε μέσα από αυτόν τον αναθεωρητικό βόθρο και όχι μόνον από τις γνωστές λαϊκές θεματολογίες του αντιξενισμού και αντισημιτισμού (ή προσφάτως αντι-ισλαμισμού). Διάφοροι αποθρασυμένοι θεωρητικοί, χουντόφιλοι ή χουντοφιλελεύθεροι, χριστιανορθόδοξοι ή παγανιστές ψώνια, οπαδοί του ανοιχτού φιλογερμανισμού ή του ντροπαλού δωσιλογισμού τύπου Νόλτε αλά μπαλκάν, έστρωσαν το χαλί του ναζισμού και από δίπλα όλος ο αφελής αριστερισμός (που είναι θύμα του ναζισμού ή απλά θύμα της δικής του αριστερίστικης ιστορικής αφέλειας) ρετουσάριζε όλο το σύστημα της αναθεώρησης με έναν μόνιμα ερεθισμένο αντισταλινισμό και αντισοβιετισμό.
Σήμερα είμεθα επί των ερειπίων της σημασιακής σύμβασης της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και προ ενός πονηρού ερωτήματος ποινικοποίησης της πολιτικής βίας γενικά.
Θα μπορούσα απλά να προτείνω την μονομερή απαγόρευση της χρ.αυγής ως ξεκάθαρου ναζιστικού σκατού, χωρίς άλλες κουβέντες, και αυτή θα ήταν και η μοναδική τίμια στάση που θα μπορούσε να κρατήσει η αστική αριστερά και δεξιά. 
Αυτό όμως προϋποθέτει πως είναι δεδομένη η ιστορική διάκριση ανάμεσα στην αυταρχική βία του κομμουνισμού και του αναρχισμού και την άρρωστη βία του φασισμού, πράγμα που δεν είναι καθόλου πιθανόν να αποδεχτεί σήμερα η αστική (μεσαία και μεγάλη) οικονομική και διανοητική ελίτ, όχι μόνον εδώ αλλά και παγκόσμια. 
Φυσικά και αποδέχομαι την ποινικοποίηση της ακροαριστερής και αναρχικής τρομοκρατίας ως αντίβαρο, αρκεί να εννοούμε την ατομική τρομοκρατία και όχι αυτό που θα ονομάσει τρομοκρατία ο κάθε νονός (απο το βαφτίζω!) της κάθε αστικής ομάδας συμφερόντων. 
Όπως καταλαβαίνετε εδώ υπάρχει παγίδα και ένα πολύ επικίνδυνο πεδίο ισορροπιών.

Ι.Τζανάκος   

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..