Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014

Σκέψεις για την ταυτότητα και την διαρκή άμυνα..
Έχει σημασία να αγωνιζόμαστε για έναν σκοπό που μας περιέχει όπως ακριβώς είμαστε ακόμα κι αν δεν ταυτιζόμαστε με αυτόν ως ολότητα; 
Με αυτή την λογική η πραγμάτωση του σκοπού θα ήταν μια κατάφαση του εαυτού μας, ένα είδος αυτοκατάφασης. 
Τέτοιος σκοπός δεν είναι άξιος να λεχθεί από άνθρωπο που θέτει την σχέση της κίνησης και της ακινησίας, της ταυτότητας και της ετερότητας στο κέντρο του στοχασμού του και της ύπαρξής του.


Το πλέγμα των κοινωνικών σχέσεων δεν αναφέρεται άμεσα στις ροϊκές και απο-ταυτοτικές διεργασίες της πραγματικότητας παρά μόνον με την έννοια και την κατάσταση της καταστροφής.
Η κοινωνία γνωρίζει μόνον την καταστροφή ως πλαίσιο και ουσία της ετεροίωσης και της αλλοποίησης της οικείας υπόστασής της, και ακόμα και η τραυματισμένη διατήρηση της αρχικής ταυτότητας και της ακινησίας της ως εκπλήρωση της οντολογικής επιθυμίας του ίδιου του όντος δεν εννοείται παρά μόνον στα πλαίσια μιας αμυντικής έννοιας και κατάστασης όπου τελικά επιτυγχάνεται ως ένα είδος διάσωσης ενός πολύτιμου αγαθού ως εν μέρει ακέραιου.


Τα μέτρα και τα σταθμά μεγάλων φιλοσόφων και στοχαστών τελικά περιορίζονται έτσι στην εικόνα ενός κόσμου που αλλάζει μόνον προς το χειρότερο και θραύει ένα ταυτόν που κάποτε υπήρξε ως ακέραιο και τελικά εμμένει στον εαυτό του και διατηρεί την τραυματισμένη μεν αλλά κυκλική και συνεκτική του ταυτότητα.
Σε αυτή την περίπτωση αυτά τα μέτρα και τα σταθμά δεν διαφέρουν από τα ίδια των "καθημερινών" ανθρώπων. 
Μόνο που έχει κάποια δικαιολογία η στάση ενός "καθημερινού" ανθρώπου από την ίδια την υλική κατάσταση διωγμού στην οποία βρίσκεται, όπως δικαιολογείται σε κάποια βαθμό και η στάση ολόκληρων λαών που αναζητούν με ανάλογο τρόπο την ταυτότητά τους και βυθίζονται στην μεταφυσική της αναζήτησης αυτής λόγω του διωγμού στον οποίο ευρέθηκαν από τους κυρίαρχους του κόσμου. 


Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τον "ανατολικό φονταμενταλισμό" πάνω στα ερείπια δεν πρέπει να ξεχνάς ποιός δημιούργησε αυτά τα ερείπια. 
Δεν δικαιολογείς τον αμυντικό "ταυτοτισμό" αφού μάλιστα πολύ γρήγορα μεταμορφώνεται σε επιθετικό και τυφλό που αποκτά αμέσως θύματα, αλλά πρέπει πάντα να ανάγεις τα πάντα στην αρχική αιτία.


Με αυτή την έννοια θα επιμένουμε πάντα πως η εγγενής επιθετικότητα της "δύσης" και των ιμπεριαλιστικών-καπιταλιστικών δυνάμεων που ταυτίστηκαν με αυτό τον προσδιορισμό-καθορισμό ήταν, είναι και θα είναι (όσο υφίστανται όλα αυτά) το αρχικό αίτιο, το ένοχο πλέγμα ενέργειας που δημιούργησε και δημιουργεί τις μαύρες δυνάμεις που βλέπουμε τώρα να ενεργοποιούνται σε "αντίδραση-σύμπραξη" προς και με τον δυτικό κόσμο. 


Και ας μην ξεχνάμε πως δεν είναι μόνον τα ζόμπι του IS τα αποτελέσματα αυτής της διεργασίας (που έχουν μάλιστα και πρότερη άμεση συνέργεια με τις δυτικές δυνάμεις) αλλά και πολύ "ομαλότερες'' και ουσιαστικά σημαντικότερες δυνάμεις που αναδύονται.. 

Ι.Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..