Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

Πραγματικά αδιέξοδα..
Η διαρκής καταστροφή των δημοκρατικών κινημάτων στην εγγύς και την ευρύτερη "Ανατολή" και η χειραγώγησή τους από τις δυτικές δυνάμεις, που αν και επιλεκτικά στηρίζουν ως γενική αρχή την φιλελευθεροποίηση της κοινωνίας και την ανάπτυξη αστικών δημοκρατικών θεσμών, δημιουργεί το πλαίσιο ενός ολοένα μεγαλύτερου και δυσεπίλυτου ιστορικού αδιεξόδου που μπορεί να απεικονισθεί με το αδιέξοδο δίπολο "φιλοδυτικές δημοκρατικές δυνάμεις" / "αντιδυτικές αυταρχικές δυνάμεις". 
Στην "μέση" αυτού του κολασμένου διπόλου -που εκφράζει την επιρροή των αντίθετων δυνάμεων, των ηγετικών δυνάμεων στην δύση και των "καθεστώτων" που της αντιστέκονται- βρίσκεται ο καθημερινός προοδευτικός άνθρωπος των "ανατολικών" κοινωνιών που έχει να επιλέξει λ.χ μεταξύ ενός θεοκρατικού αντι-ιμπεριαλιστικού καθεστώτος και φιλοδυτικών κινήσεων που έχουν άμεση επαφή με τους μηχανισμούς χειραγώγησης των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και υπάγονται στα τυχοδιωκτικά σχέδιά τους. 
Στο ίδιο αδιέξοδο πλαίσιο επιλογής βρίσκονται και ευρύτερες καταπιεσμένες ομάδες της κοινωνίας, όπως εθνικές και άλλες μειονότητες. Η γενική καταδίκη του ιμπεριαλισμού ρέπει σε μια άμεση ή έμμεση στήριξη των αυταρχικών αντι-ιμπεριαλιστικών καθεστώτων και η γενική δημοκρατική δράση ρέπει σε άμεση ή έμμεση σύμπραξη με τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. 
Αν νομίζει κανείς πως αυτό το πλαίσιο επιλογής μπορεί να διαρραγεί έτσι απλά με την χρήση μιας σοφής "μαρξιστικής" ή άλλης "γραμμής" απλοποιεί αφελώς τα πράγματα χωρίς να σκέφτεται ίσως τα πράγματα από την θέση του καθημερινού εργαζόμενου, νεολαίου, μειονοτικού σε αυτές τις κοινωνίες.Ι.Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου