Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Νεώτερα από το ανατολικό μέτωπο..

1α.

Συρία: Αρματα μάχης αναπτύσσει η Τουρκία - Σε απόσταση 5 χλμ από το Κομπάνι οι τζιχαντιστές..

Προς τη Βαγδάτη προελαύνουν οι τζιχαντιστές
Μόλις 5 χιλιόμετρα απέχουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την κουρδική πόλη της Συρίας Άιν αλ-Άραμπ (Κομπάνι στα κουρδικά), στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τουρκικά άρματα μάχης έχουν λάβει σήμερα θέσεις σε λόφο που δεσπόζει της πολιορκημένης πόλης, καθώς ο βομβαρδισμός της από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχει ενταθεί και οβίδες έπεσαν σε τουρκικό έδαφος.“Βρίσκονται πέντε χιλιόμετρα νότια και νοτιοανατολικά του Κομπάνι, είναι η πιο κοντινή απόσταση από την πόλη που έχει φθάσει ποτέ το Ισλαμικό Κράτος”, δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, διευκρινίζοντας πως ρουκέτες του Ισλαμικού Κράτους έπληξαν για πρώτη φορά το κέντρο της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 15 τουρκικά άρματα μάχης, μερικά με τα πυροβόλα τους στραμμένα προς το συριακό έδαφος, έχουν πάρει θέσεις κοντά σε μια τουρκική στρατιωτική βάση λίγο βορειοδυτικά της Κομπάνι. Στήλες καπνού υψώθηκαν καθώς οβίδες έπληξαν τόσο την ανατολική όσο και τη δυτική πλευρές της Κομπάνι.

Περισσότερα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κινήθηκαν προς τα συριακά σύνορα αφού τουλάχιστον δύο οβίδες έπληξαν σήμερα το τουρκικό έδαφος. Ο τουρκικός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως απάντησε με πυρά χθες, όταν δύο βλήματα όλμου έπεσαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

“Όλοι τρέχουν να φύγουν, ακούσαμε πως άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν μικρά όπλα, αλλά το Ισλαμικό Κράτος έχει μεγάλα πυροβόλα και άρματα μάχης”, λέει ο Τζελίλ, ένας 39χρονος μηχανικός που διέφυγε σήμερα από την Κομπάνι.

“Οι περισσότεροι φεύγουν τώρα, πριν ήταν ασφαλές, αλλά τώρα μ’ αυτές τις βόμβες οι άνθρωποι δεν θα μείνουν”, δήλωσε.

Η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει το αργότερο αύριο, Τρίτη, στο κοινοβούλιο ένα σχέδιο απόφασης που να επιτρέπει την προσφυγή στη βία στη Συρία. Μια τέτοια απόφαση θα επέτρεπε στην Τουρκία να συμμετάσχει στο συνασπισμό που έχει σχηματισθεί εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

“Το σχέδιο απόφασης πρόκειται να σταλεί στο κοινοβούλιο αύριο”, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζεμίλ Τσιτσέκ, τον οποίο επικαλείται το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Τουλάχιστον 221 τζιχαντιστές και 22 πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 211 τζιχαντιστές και 22 πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη, πριν από μία εβδομάδα, των αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές που έχουν εξαπολυθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου από τον διεθνή συνασπισμό της Ουάσινγκτον και των αράβων συμμάχων της στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Ράκα, της Ιντλίμπ, της Ντέιρ αλ Ζορ και της Χάσακα.

Η πλειονότητα των τζιχαντιστών που σκοτώθηκαν ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος και περισσότεροι από 60 μαχητές στο Μέτωπο αλ Νόσρα, παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία.

mignatiou.com  ΕΘΝΟΣ, REUTERS, ANA-MPA

1β.
Τα τουρκικά τανκς που είχαν πάρει θέσεις σε ένα λόφο κοντά στην πολιορκημένη από το Ισλαμικό Κράτος κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, προωθήθηκαν και παρατάχθηκαν κατά μήκος των συνόρων.
Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία ντοκουμέντο, τα πληρώματα των τανκς είναι πάνω στα άρματα και αναμένουν εντολές. Κουρδικές πηγές μιλάνε για 40 τανκς, το Ρόιτερς μέτρησε 30, θα εμπιστευθούμε τις κουρδικές πηγές.
Άξιο αναφοράς είναι ότι τα τανκς δεν είναι στραμμένα προς το Ισλαμικό Κράτος, που πολιορκεί την Κομπανί, αλλά προς την κουρδική πόλη.
Οι Τούρκοι λένε ότι έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά τους αλλά δεν αρνούνται ότι περιμένουν πώς και πώς να εισβάλουν στη Συρία για να δημιουργήσουν, δήθεν, μια ζώνη ασφαλείας. Η ζώνη ασφαλείας που θέλουν να καταλάβουν οι Τούρκοι ταυτίζεται στον χάρτη με τα κουρδικά εδάφη της Συρίας και οι Κούρδοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αφήσουν τον τουρκικό στρατό ανενόχλητο.
Ήδη το PKK έχει προειδοποιήσει ότι βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την κυβέρνηση Ερντογάν.


2.
Ενώ οι Κούρδοι υπερασπιστές της Κομπανί στη βόρεια Συρία αντιστέκονται σθεναρά στην πολιορκία των τζιχαντιστών, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται στα 5 χιλιόμετρα από την πόλη.
Αυτό αρκεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να βρει την αφορμή να εισβάλλει στη Συρία.
Δεκαπέντε τουρκικά άρματα μάχης έχουν πάρει θέσεις σε ένα λόγο που δεσπόζει της πολιορκημένης Κομπανί και είναι έτοιμα να μπουν στο έδαφος της Συρίας, δήθεν για να δημιουργήσουν «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, αλλά στην πραγματικότητα για να καταλάβουν το συριακό Κουρδιστάν.
Η ισλαμιστική τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει την Τρίτη στο τουρκικό κοινοβούλιο ένα σχέδιο που να επιτρέπει την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία.
Υποτίθεται ότι αυτό το σχέδιο εντάσσει την Τουρκία στη συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, στην πραγματικότητα η Τουρκία αποσκοπεί στο να καταλάβει τα κουρδικά εδάφη της Συρίας και να αφήσει το Ισλαμικό Κράτος ανενόχλητο. Οι Κούρδοι προειδοποίησαν τον Ερντογάν ότι εάν εισβάλει στη Συρία, τότε όλοι οι Κούρδοι θα επιτεθούν και στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ που έχει έδρα στη Βρετανία και πολλά λέγονται για το ρόλο της, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους απέχουν μόλις 5 χλμ. από την κουρδική πόλη Κομπανί, στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν πάρει σήμερα θέσεις σε λόφο που δεσπόζει της πολιορκημένης πόλης, καθώς ο βομβαρδισμός της από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχει ενταθεί και οβίδες έπεσαν σε τουρκικό έδαφος.
Περισσότερα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κινήθηκαν προς τα συριακά σύνορα αφού τουλάχιστον δύο οβίδες έπληξαν σήμερα το τουρκικό έδαφος. Ο τουρκικός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως απάντησε με πυρά την Κυριακή, όταν δύο βλήματα όλμου έπεσαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων.


3.
 http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/09/pkk_30.html#more

 Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, διέκοψε στη μέση το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεκλήθη για να αποφασίσει για τη συμμετοχή των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο συνασπισμό εναντίον του Ι.Κ., και συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για να γίνει διαχέιριση της κρίσης που έχει ξεσπάσει, με την περικύκλωση των 36 Τούρκων στρατιωτών που προστατεύουν τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, ο οποίος θεωρείται τουρκικό έδαφος μέσα στην επικράτεια της Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ, 1100 τζιχαντιστές έχουν περικυκλώσει τους Τούρκους στρατιώτες και θεωρείται ζήτημα ωρών η σύλληψή τους, αν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση από την Τουρκία ή από τις αεροπορικές δυνάμεις του συνασπισμού.
Πάντως η ενέργεια των τζιχαντιστών θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι αποτελεί μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζεται να συμμετέχει ενεργώς στις επιχειρήσεις εναντίον του "ισλαμικού κράτους".


4.
Καθημερινή
Νετανιάχου: Μεγαλύτερος κίνδυνος το Ιράν από το Ισλαμικό Κράτος
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τον κόσμο από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Το ΙΚ πρέπει να νικηθεί», υπογράμμισε ο Νετανιάχου, όμως πρόσθεσε: «το να νικήσουμε το ΙΚ και να αφήσουμε το Ιράν (να υπάρχει) ως μια δύναμη που απέχει λίγο από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα είναι σα να κερδίζουμε τη μάχη και να χάνουμε τον πόλεμο».
«Οι πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν πρέπει να καταστραφούν πλήρως», επεσήμανε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι στόχος της πρόσφατης «επίθεσης γοητείας» της Τεχεράνης προς τη Δύση είναι να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις εναντίον της και να «ξεπεραστούν τα εμπόδια στον δρόμο του Ιράν (προς την κατασκευή πυρηνικής) βόμβας».
Παράλληλα ο Νετανιάχου είπε ότι όλες οι εξτρεμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις —περιλαμβανομένων του ΙΚ, της Χαμάς, της αλ Κάιντα και του Μετώπου αλ Νόσρα— πρέπει να εμποδιστούν προτού αποκτήσουν παγκόσμια κυριαρχία, συγκρίνοντας την εξάπλωση της τρομοκρατίας με τον καρκίνο. «Όπου και να κοιτάξουμε το επιθετικό Ισλάμ εξαπλώνεται», είπε χαρακτηριστικά. «Ο απώτερος στόχος τους είναι να κυριαρχήσουν στον κόσμο (...). Όπως ο καρκίνος που επιτίθεται σε ένα μέρος του σώματος, αλλά αν δεν ελεγχθεί, ο καρκίνος εξαπλώνεται», προειδοποίησε ο Νετανιάχου.
 
4.
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/09/pkk_30.html#more
Οι Κούρδοι (PKK) σκότωσαν Τούρκους αστυνομικούς.
 
Τρεις Τούρκοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν από αντάρτες του PKK, μετά από ενάμιση χρόνο εκεχειρίας μεταξύ των κομμουνιστών ανταρτών και του ισλαμικού καθεστώτος της Τουρκίας.

Οι τρεις νεκροί Τούρκοι ήταν τροχονόμοι και δέχθηκαν την επίθεση μεταξύ των πόλεων Ντιαρμπακίρ και Μπιτλίς την Παρασκευή.

Συνολικά πέντε Τούρκοι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και οι τρεις υπέκυψαν στα τραύματά τους.
Ο τηλεοπτικός σταθμός NTV έδειξε πλάνα από την κηδεία των αστυνομικών στην Μπιτλις, τα φέρετρα των οποίων ήταν σκεπασμένα με την τουρκική σημαία.

Το PKK ανακοίνωσε ότι έπραξε την επίθεση ως προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση. Επίσης αναφέρουν ότι έδωσαν τη μάχη από κοντινή απόσταση με τους Τούρκους αστυνομικούς.
Επίσης το PKK ανακοίνωσε ότι έκανε και άλλη επίθεση την Παρασκεύη, στην οποία σκοτώθηκε ακόμα ένας Τούρκος αστυνομικός, αλλά δεν το μετέδωσαν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

«Εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν εγκαταλείψει τις δολοφονικές της ενέργειες… τότε η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη», είπε το PKK.

Το PKK θεωρεί ότι η τουρκική κυβέρνηση στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος και ότι το ενισχύει στην πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας.


5.
 http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/09/blog-post_750.html#more

Η εντολή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που θα εξουσιοδοτήσει την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει στρατιωτική δράση στο Ιράκ και τη Συρία θα καλύπτει «όλες τις πιθανές απειλές και κινδύνους» δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.
Η τουρκική Βουλή αναμένεται να ψηφίσει μεθαύριο Πέμπτη επί της πρότασης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου για την επέκταση της ήδη ισχύουσας εντολής, βάσει της οποίας οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πλήττουν τους Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ. Με αυτήν, οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν να αμυνθούν έναντι οποιασδήποτε απειλής εκ μέρους των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Το κυβερνητικό αίτημα για τη διεύρυνση της εντολής υποβλήθηκε καθώς οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που προελαύνουν στη βόρεια Συρία, συγκρούονται με τους Κούρδους αντάρτες στα σύνορα της Τουρκίας γεγονός που αποτελεί μια εντεινόμενη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.
Στο μεταξύ οι ισλαμιστές μαχητές προελαύνουν προς ένα μαυσωλείο στη βόρεια Συρία, σε μια περιοχή που θεωρείται από την Τουρκία κυρίαρχο έδαφός της και φρουρείται από τούρκους στρατιώτες, ανέφερε επίσης ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..