Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

6 σχόλια:

 1. Έχω καταδείξει προς αυτή την κατεύθυνση «προσπάθειας εξομάλυνσης» στις σχέσεις των δύο χωρών, ήδη, εδώ και ένα χρόνο (24 Σεπτεμβρίου 2013), περίοδο κατά την οποία πολλοί περίμεναν έναν πόλεμο στο Ιράν (το οποίο δαιμονοποιούσαν προκειμένου να προετοιμάστει το κλίμα και το έδαφος στην «κοινή γνώμη»), μέσω της παράλληλης παράθεσης των δύο ομιλιών των άνωθεν κυρίων στα Ηνωμένα Έθνη (και ορισμένων ακόμα αναφορών που σχετίζονταν με την αντίθεση και προειδοποίηση των ΗΠΑ να μην επιτεθεί αυτοβούλως το Ισραήλ στο Ιράν).

  http://cosmoidioglossia.blogspot.gr/2013/09/statement-by-he-mr-barack-obama.html

  Το θέμα είναι τι συμβαίνει εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και συμβαίνουν αρκετά. Όλα δείχνουν πως υπάρχει μια μετακίνηση του κέντρου βάρους από το νότιο άξονα προς το άξονα της βόρειας Μέσης Ανατολής. Επίσης η «αρχιτεκτονική ασφαλείας» -όπως την ονομάζουν- των Η.Π.Α στην Ανατολική Μεσόγειο έχει καταρρεύσει και η σταδιακή απομείωση της επιρροής τους έχει ως απότέλεσμα τη δημιουργία κενών (όπως τα ιδεολογικά) τα οποία μέχρι στιγμής καλύπτονται με μπαλώματα και με όλους να εισερχονται στο παιχνίδι (ενεργοποίηση Αίγυπτου, Τουρκίας, Ρωσίας, Ισραήλ, Ιράν). Θα γράψω ειδικά γι' αυτό.


  Υ.γ: Το σύνολο των «διεθνών σχέσεων» της Ανατολικής Μεσογείου το κρατούν μονάχες τους τρείς χώρες. Η μεγαλειωτάτη «Δύση» και η γεροντοκορη «Ευρώπη» πουθενά αλλού δεν στηρίζονται στον εν λόγω χώρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φίλε Δημήτρη η σελίδα σου είναι θησαυρός αξιοπιστίας και ευφυίας..
  Πάμε τώρα να δούμε.
  Ο Γνωστός ψυχάκιας αναλυτής (θιασώτης της θεωρίας πως οι επίθεση στους δίδυμους πύργους ήταν μούφα) θαυμαστής του Αχμαντινετζάντ (χωρίς να καταλαβαίνει γρυ από την πραγματικότητα) και αγαπημένος αναλυτής κάποιων λαλημένων αντι-ιμπεριαλιστών, Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος (Γαλλία), αν και σύμβουλος του Άσσαντ (διαμένει στη Δαμασκό), ντεν κατάλαβε τίποτα, και κλαυθμηρίζει για την εγκατάλειψη από το Ιράν της γραμμής Αχμαντινετζάντ. Ας δούμε τις γεω-οικονομικές διαστάσεις του θέματος

  http://www.shana.ir/en
  Ιran Ready to Supply Energy to Europe
  10:36 (Wednesday, September 24, 2014)
  TEHRAN Sept 24 (Shana)--Iran’s President Hassan Rouhani has voiced Tehran’s readiness to supply energy to Europe via Austria.
  “Iran can be a secure energy center for Europe,” Rouhani said in a meeting with Austrian President Hans Fischer in New York.
  “Iran enjoys unique conditions in the energy sector,” said the Iranian president.
  The construction of Iran Gas Trunkline-9 (IGAT-9) will improve gas delivery in the west of the country and facilitate future gas exports to European countries, a senior gas official said recently.
  Managing-Director of Iran Gas Engineering and Development Company Ali-Reza Gharibi said the 1,800-kilometer pipeline is being stretched from Assaluyeh in southern Iran to western and northwestern provinces.
  “With the completion of IGAT-9, 10 mcm will be added to the country’s gas delivery capacity,” he said, adding that the trunkline has 17 pressure booster stations.
  National Iranian Gas Company plans to invest 8.5 billion dollars in IGAT-9 to feed western provinces.
  The IGAT-9 designing is expected to be completed in two months. It will feed gas into pipelines crossing Bazargan border point.
  IGAT-9 (known as Europe Gas Export Line), 1,800 meters long, originates in east of Assaluyeh and passes by western provinces of Khuzestan, Ilam, Kurdistan and Azerbaijan and reaches to Turkey’s border.

  Χοντρό ήδη το γεω-οικονομικό παιχνίδι και ταυτόχρονα το παιχνίδι αναδιάταξης των πολιτικο-πολιτισμικών ζωνών. Θα δούμε πράματα και θάματα. Και το κυριότερο, θα δούνε μερικοί πως με έμμεσο και παράδοξο τρόπο, πως συμπεριφέρονται "υγιώς" (άσχημη λέξη, αλλά) οι πλήθυσμοί ή αλλιώς οι λαοί..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η ασταθής μετατόπιση του Ιράν προς μια πρόσκαιρη (;) συμμαχία με την Δύση, είναι ακατανόητη από τους αντι-ιμπεριαλιστές αντιφά, όπως είναι ακατανόητη και η οποιαδήποτε εθνική εξωτερική πολιτική, είτε στην οικονομική είτε στην πολιτική είτε στην πολιτισμική της διάσταση. Η βλακεία δεν έχει όρια. Αυτό το ξέρουμε, αυτό που πρέπει ίσως να μάθουμε είναι πως ο αντι-ιμπεριαλισμός της "αριστεράς" έχει την δική του ατζέντα που δεν είναι άλλη από τον φανατικό μύθο της "σοσιαλιστικής αυτοκρατορίας-ομοσπονδίας των λαών''. Αυτό όμως τελείωσε δια παντός και υπάρχει μόνον στην ωμή του μορφή που είναι ενώσεις όπως η Ε.Ε, αλλά και το ΝΑΤΟ και άλλοι οργανισμοί που λειτουργούν σε ένα εντελώς άλλο πλαίσιο όμως, το οποίο δεν πρόκειται να αντικατασταθεί από το αριστερό του ομοίωμα (γενικά αριστερό, κομμουνιστικό ή ό,τι άλλο). Η γενική κριτική των αριστερών αντι-ιμπεριαλιστών στον δυτικό ιμπεριαλισμό γίνεται από την σκοπιά ενός μελλοντικού ιμπεριαλισμού, άσχετα αν αυτός είναι μια "αριστερή" μετεξέλιξη των υπαρχόντων υπερ-εθνικών θεσμών ή μια ακόμα σοβιετική ένωση. Για φυλακές των λαών μιλάνε όλοι, και η κριτική τους γίνεται από την σκοπιά μιας άλλης (΄''καλύτερης φυλακής"). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ένα πολιτικό πάθος-ζηλοτυπία που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Όταν οι δυτικοί ιμπεριαλιστές καταστέλουν (συμβαίνει κι αυτό) ακραία αποτελέσματα της δράσης τους, ή αυτόνομα αντιδραστικά πολιτικά κινήματα, οι υποτίθεται "αντι-ιμπεριαλιστές" βγάζουν αφρούς, ασκούν λυσσαλέα κριτική. Όπως ακριβώς οι χριστιανοί στους (μη χριστιανούς ακόμα) ρωμαίους, από την σκοπιά της βαρβαρότητας. Βάρβαροι ιμπεριαλιστές-δυτικά ζόμπι εναντίον αντι-ιμπεριαλιστικών και εξίσου βάρβαρων ζόμπι.

  Η ψυχική δομή των δυτικών ιμπεριαλιστών, των σταλινικών αντι-ιμπεριαλιστών, και των γενοκτόνων του ISIS, είναι ΙΔΙΑ..
  Δολοφόνοι και υποψήφιοι δολοφόνοι..
  Οι σχέσεις μας με κάποιους από αυτούς, και οι πιθανές συμμαχίες των πιό αδύναμων λαών με κάποιους από αυτούς (όχι βέβαια τους ισλαμο-ναζί) είναι σχέσεις που υποτάσσονται μόνον στην ανάγκη, πολιτική πολιτικο-στρατιωτική, και όχι φιλικές σχέσεις ή σχέσεις αλληλεγγύης. Τέτοιες σχέσεις μπορούν πολύ γρήγορα να μετατραπούν από φιλικές σε εχθρικές. Και τον εχθρό τον συντρίβεις.,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και ένα σημείωμα για το Κουρδικό: η λυτρωτική γραμμή Οτσαλάν απέναντι στους τούρκους κομμουνιστές, ήταν: στην Τουρκία δεν υπάρχει ένα έθνος, το Τουρκικό αλλά δύο έθνη, το Τουρκικό και το Κουρδικό, εκκίνησε από τις σταλινικές και μαοϊκές (κυρίως) ρίζες του, αλλά οδηγήθηκε ταχέως σε έναν δημοκρατικό (ένοπλο) εθνισμό. Πράγμα που κάνει τόσο τους "αντισταλινικούς" όσο και τους σταλινικούς να ριγούν από απαρέσκεια. Εγώ γουστάρω μετεξέλιξη, και αντε να γαμηθούνε οι κολλημένοι. Στα σκουπίδια της ιστορίας, για πάντα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και μια "Μακκιαβελικού" τύπου δήλωση:
   Αν ήταν να συμβουλευθώ έναν παράγοντα πολιτικο-στρατιωτικής, στρατηγικής και γεω-οικονμικής αντιμετώπισης, από αντι-δυτική σκοπιά, των Η.Π.Α και της δύσης, θα επέλεγα τις αλεπούδες της Τεχεράνης και όχι τους κρεττίνους του Περισσού...Δεν είναι και οι πιό ευχάριστοι άνθρωποι (καμμία σχέση όμως με τους "αντι-ιμπεριαλιστές" της ISIS) αλλά ΗΛΙΘΙΟΙ δεν είναι..

   Διαγραφή
  2. Το εκπληκτικό είναι πως η στρατηγική ευφυία του Ιράν, σχετίζεται τώρα και ταυτίζεται με τα δικαιώματα των καταπιεζόμενων λαών στην περιοχή:
   Άνθρωποι που ήταν έτοιμοι να κάνουν πόλεμο με τις ΗΠΑ (και όχι με τον...συριζα, αυτό τον μεγάλο στρατηγικό στόχο που ούτε αυτόν δεν μπορούν οι βλάκες του Περισσού), κάνουν τώρα έμμεσα συμμαχία και αύριο μπορεί να τα ξανασπάσουν, σε πλήρη ετοιμότητα, βοηθώντας όπως είπα και τους λαούς (Σιίτες, Κούρδους), και φυσικά ο ΜΟΝΟΣ λόγος που δεν έχουν μπεί ακόμα οι αμερικάνοι στο Ιράκ (που μάλλον θα μπούνε με έγκριση των Ιρανών) είναι οι Ιρανοί...Βέβαια μιλάμε για σοβαρούς ανθρώπους, οι συγκρίσεις είναι άδικες..

   Διαγραφή

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..