Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014

Επιλογές..
Τι είναι η συνωμοσιολογία;
Είναι η εκφραση της αδυναμίας του υπερ-εθνικιστή και του υποστηρικτή γενικά των ολοκληρωτικών κοσμοθεωριών να κατανοήσει το απλό γεγονός πως ο ψευδής κόσμος του είναι τόσο σαθρός που μπορεί να καταστραφεί μέσα σε μια νύχτα, παρά τα όποια χάρτινα τείχη έχουν φτιαχτεί για να τον προστατέψουν.
Οι "εβραίοι", οι "λαθρομετανάστες", οι "κουκουλοφόροι", έρχονται από παντού για να χαλάσουν το σάπιο και έτοιμο να καταρρεύσει κωλόσπιτό του, την άθλια θρησκεία του, τις ελεεινές φαντασιώσεις του, και τις φρούδες ελπίδες του να τον σώσει ένας θεός, ένας ηγεμόνας, από την κατάντια του για την οποία είναι συνυπεύθυνος.
Η συνωμοσιολογία είναι γι'αυτό και ένδειξη ενοχής. 
Τόσα χρόνια λατρευτικής συμμετοχής λ.χ σε αυτά τα ράκη που λατρεύει, το κράτος, το κόμμα, την εκκλησία, την ιδεολογία, την αγία οικογένεια, με πικρό αντίτιμο να του γαμάνε, αυτά τα ίδια, την ζωή, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως ριζικά λαθεμένη.
Ξέρεις τι είναι να πιστεύεις σε τόσο γελοία πράγματα όπως την ανάσταση της ζωής, ή το αλάθητο του ηγέτη, την ανωτερότητα του έθνους σου, να ποδοπατάς την ζωή των διπλανών, να είσαι χαφιές του κράτους, να παίρνεις πίπες σε χωροφυλάκους, σε αφεντικά, σε διευθυντές και προϊσταμένους, σε δεσποτάδες, σε κομματάρχες, και μετά αυτοί να σου παίρνουν το σπιτάκι και να σε πουλάνε στους μεγάλους ξένους (και δικούς τους) αφέντες;
Το να καταλάβεις αυτό το πράγμα, και να το παραδεχτείς είναι πολύ δύσκολο, προϋποθέτει αρετή, και οι γλύφτες δεν έχουν και πολύ από αυτό το πράγμα, αλλιώς τι γλύφτες θα ήτανε; Γι'αυτό και θα προσπαθήσουν να κατασκευάσουν έναν φανταστικό "εχθρό" και να μην δούνε αυτόν που τους διέλυσε στ'αλήθεια.
Τώρα, όταν βλέπεις όλα αυτά τα θύματα-θύτες τι να πείς; 
Τι να πείς όταν διαβάζεις τις αστείες τους θεωριούλες; 
Να τους λυπηθείς; να τους περιφρονήσεις; να τους φοβηθείς;
Μάλλον όλα αυτά μαζί. 
Αλλά μην ξεχνάς: Μην τους βοηθήσεις ποτέ, όσο συνεχίζουν να λένε και να πιστεύουν όλα αυτά τα πράγματα. Άστους να ψοφήσουν μόνοι τους.
Η ζωή και η αλήθεια είναι εδώ και τους περιμένει, αν το θελήσουν. Αλλιώς ας ψοφήσουν μόνοι, με τον φανταστικό θεό τους και τους φανταστικούς τους εχθρούς, που είναι η εικόνα τους αντεστραμμένη..

Ι.Τζανάκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου