Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Το τέλειο δόκανο..Καιρός να βάζουμε τα πράγματα στην θέση τους, χρησιμοποιώντας έναν κυνικό Λόγο. 
Ακολουθεί η πιθανή ματιά ενός φιλοκαπιταλιστή ή μάλλον κυνικού αντικαπιταλιστή. 
Δεν συμφωνούμε απόλυτα με αυτή την ματιά, αν και βγαίνει μέσα από το μυαλό μας. 
Η σχάση αυτή ασκείται από εμάς ως προφύλαξη από την πολιτική σχιζοφρένεια, την στιγμή που αυτή η σχιζοφρένεια οδηγεί στην "ενότητα" και οδηγείται από την "ενότητα" και την επιθυμία της. 
Όπως γνωρίζουν οι γνωρίζοντες ψυχιατρικήν, έστω και ερασιτεχνικώς, η σχιζοφρένεια δεν σημαίνει σχάση (διαίρεση εις δύο) αλλά το ακριβώς αντίθετον: Επιθυμία ενότητος των πάντων και ταυτόχρονα διασκορπισμόν τους εις άπειρα πολλαπλά. 
Ήτοι: δεν θα μας τρελλάνει εμάς το "κίνημα".
Ακολουθεί ο Λόγος της σχάσης ενός κυνικού αντικαπιταλιστή (τελικά βρήκα τον Τίτλο-Όνομα του υποκειμένου σας):
 
1) Έξοδος από το ευρωνόμισμα και εισαγωγή εθνικού νομίσματος, υπό τις σημερινές αλλά μόνιμες συνθήκες ένταξης της ελληνικής ''τραπεζικής" στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, σημαίνει εθνικοποίηση-κρατικοποίηση τού τραπεζικού κεφαλαίου, αν θέλουμε να μιλάμε για στοιχειωδώς αυτόνομη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική από την πρακτική σκοπιά του ελληνικού έθνους-κράτους. 
Έτσι κι αλλιώς αυτή η αλλαγή είναι αδύνατη υπό τις συνθήκες που βιώνει η ελληνική αστική κοινωνία χωρίς παραβίαση των κανόνων της "τραπεζικής" όπως έχουν διαμορφωθεί από την ευρωπαϊκή ένωση.
2) Η παραβίαση των κανόνων της "τραπεζικής" όπως έχουν διαμορφωθεί από την ευρωπαϊκή ένωση σημαίνει όχι μόνον έξοδο από το ευρωνόμισμα αλλά και ουσιαστική έξοδο από την ευρωπαϊκή ένωση. 
3) Αντίστροφα, με βάση την συγκεκριμένη δομή της "τραπεζικής" όπως έχει διαμορφωθεί από την ελληνική χρηματιστική ολιγαρχία και κρατική γραφειοκρατία δεν είναι δυνατή η έξοδος από το ευρωνόμισμα.
4) Αυτό που τρέμουν όλες οι μερίδες της μεσοαστικής μικροαστικής και μεγαλοαστικής (δεξιάς και αριστερής) ολιγαρχίας και γραφειοκρατίας είναι αυτή η ενότητα των αρνητικών διεργασιών για το είδος της κοινωνικής και πολιτικής σύνθεσης της ελληνικής αστικής κοινωνίας και η είσοδος σε έναν (αναγκαστικό τότε) εθνικό και μερικά κρατικό καπιταλισμό, που θα αναζητά την γεωπολιτική του ταυτότητα έξω από τον ασφυκτικό κλοιό της δυτικής ευρώπης και της δύσης γενικότερα.
5) Η ταλάντευση (όλης) της πολιτικής γραφειοκρατίας όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα μεταξύ της σημερινής υποτακτικής της υπαγωγής στην ευρωένωση και μιας πιό αυτόνομης παραλλαγής της, ακόμα και στα πλαίσια ενός εθνικού νομισματικού συστήματος ενταγμένου σε ένα καθεστώς διπλού νομίσματος,ταλάντευση που εκφράζεται βεβαίως και με τον πλήρη ουτοπισμό ως γραμμή φυγής στο πουθενά της στιγμής, δεν μπορεί να αποκρύψει τον φόβο της και την συγκεκριμένη ενιαία δράση της απέναντι στο ενδεχόμενο μιας άλλης τροπής του καπιταλισμού.
6) Πίσω από αυτή την παρδαλή ταλάντευση και τις κάπως κωμικές αντικαταστάσεις στον ρόλο του αγωνιστικού κατόχου της κωμικής πλατείας, της πλατείας Συντάγματος, κρύβεται μια φοβική ταυτότητα που αντιστοιχεί στην άρνηση όλης της κοινωνίας να στοχαστεί και να σχεδιάσει την απλή της (αρχική) μετατροπή σε (μετριασμένες έστω) εθνικο- και κρατικοκαπιταλιστικές βάσεις.
7) Η δύναμη των υποστηρικτών της απλής ταυτότητας με το ευρωσύστημα, όπως έχει διαμορφωθεί ως συγκεκριμένη σχέση με αυτό, απορρέει από την δυσχέρεια πραγμάτωσης της εναλλακτικής αλλά και την πλήρη άρνηση της συγκεκριμένης (καπιταλιστικής) και όχι ουτοπικής (σε αυτές τις συνθήκες) ή μονομερούς (και αυτής ουτοπικής, αλλά με άλλο πρόσημο) μόνον νομισματικής εξόδου από αυτό.
8) Όχι μόνον οι υποστηρικτές αλλά και οι αρνητές του καπιταλισμού, στην επικράτεια του ελληνικού έθνους-κράτους, αρνούμενοι το ρεαλιστικόν της συγκεκριμένης καπιταλιστικής εξόδου υποτάσσονται στο ρεαλιστικόν της παραμονής, στο ρεαλιστικόν της παραμονής στην "τραπεζική" όπως έχει διαμορφωθεί, άρα και στο ρεαλιστικόν της παραμονής στο ευρωνόμισμα.  
Θέση:
Σε καμμία πλατεία δεν πατάμε, προς το παρόν..Ι.Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..