Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

επιστολή στο πουθενά..Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014


επιστολή στο πουθενά

Καθώς κάθονταν πάνω στη πέτρα του, σκέφτηκε να γράψει ένα γράμμα, σε όλους αυτούς που δεν θα τον άκουγαν σίγουρα, μα σίγουρα!.."και αυτά τα γράμματα είναι τα καλύτερα" σκέφτηκε. Ξεκίνησε λοιπόν, με τον παλιό του τρόπο.."..Η πορεία των συλλογισμών ενός ανθρώπου διακόπτεται από βουλήσεις που είναι σαν να έρχονται από ένα σκοτεινό πηγάδι. Κομμάτια λάβας, πίδακες από κρύο νερό, ατμοί με δηλητήρια, δεν μπορούν να πάρουν άλλο όνομα από το όνομα της βούλησης, ή να ειπωθούν σαν να είναι μνήμη. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ακριβή, το μόνο που καταφέρνουμε να πούμε είναι πως δεν γίνεται να σκεφτόμαστε μόνο. Κάτι άλλο συμβαίνει. Και αυτό είναι μέσα μας. Το ξέρω, δεν είναι κάτι όμορφο να μιλάει κανείς για ένα "εσωτερικό", αλλά αυτή είναι η υπέρτατη ελευθερία του ανθρώπου, να διεκδικεί αυτό το έστω ψέμμα τού μέσα του κόσμου.
Και αυτός ο κόσμος είναι βαφτισμένος με όλα τα ονόματα που δεν αρμόζουν, θά'λεγε κανείς πως η κάθε ερμηνεία, πρώτα πρώτα η ερμηνεία που περιέχει το όνομα από μόνο του, είναι ένα ψεύτισμα.
Θέλεις να μιλήσεις για αυτό το ηφαίστειο και το μόνο που κάνεις είναι να λες λίγα, άσχετα, ακαθόριστα πράγματα. 
Και αν επιστρέφεις στη σιωπή, όπως ίσως αρμόζει, πάλι πιέζεσαι να πείς κάτι, όχι αναγκαία σε ανθρώπους. Ίσως σε πουλιά, σε δέντρα, στο τίποτα με το μεγάλο όνομα του Κυρίου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που σε τρώει. Σε τρώει η αδικία, το ψέμμα, τα μεγάλα λόγια, οι μεγάλες υποσχέσεις, οι μεγάλες ιδέες, που κλείνουν αυτό το βαθύ πηγάδι, για τί άραγε; μα για να σε αφήσουν ελεύθερο να πιστέψεις σε κάτι λογικό, σε αυτή τη ζωή.
Κάτι πιό ελεύθερο ίσως, κάτι πιό αρμονικό ίσως, από αυτή εδωνά τη ζωή, αλλά τελικά κάτι που είναι σε αυτή τη ζωή. Και αυτή η ζωή δεν έχει πηγάδια, δεν έχει πηγές, δεν έχει δέντρα, δεν έχει τρέλλα. Έχει καπιταλισμό, έχει μαρξισμό, έχει φασισμό, έχει κι άλλα επίσης εδωνά διεκδικητικά. Πάρε λοιπόν το φορτίο σου, και προχώρα, σου λένε. Αν μείνει κάτι από την όμορφη κακή σου βούληση, αυτή που σε σέρνει στο κάτω, στο μέσα, στο πουθενά...αν μείνει κάτι στις μνήμες, και το πάθος να αφήνεις το πάθος να κάψει τα πάντα, δεν μπορείς να δεχτείς κανένα από αυτά τα ονόματα, πόσο μάλλον που είναι τόσο φανερά, τόσο φωτεινά, μα τόσο φωτεινά, για το τι είναι. Δεν υπάρχει τίποτα το αδιευκρίνιστο ακόμα και στο πιό ασυνάρτητο παραλήρημα του ιδεολόγου. Και οι βουλήσεις είναι καθαρές σκέψεις, ας είναι χαλασμένες και σκουληκιασμένες. Αλλά εδώ δεν άντεξες να αφήσεις τα δικά σου ονόματα να κυριέψουν τη κακή τη ψυχή σου, πως άφησες τόσο ξεκάθαρες ιδέες να την κάνουν τόσο προβατίσια; Ξέχασες να θυμάσαι, ξέχασες να σπαράσσεσαι. Ήρθε η ώρα να θυμηθείς, ήρθε η ώρα να γίνεις άρνηση, ήρθε η ώρα να ακολουθήσεις πάλι τις παλιές σου μνησικακίες. Μη πιστέψεις κανέναν αν τον δείς να κρατά το σκήπτρο των μεγάλων ονομάτων. Μη τον αποδιώξεις, αλλά μη τον πιστέψεις ποτέ. Αιώνιος αγρότης, τώρα πιά που δεν έχει μείνει από τη φάρα μας τίποτα, ειδικά τώρα..Εμπιστέψου μόνο την φωτιά και την όμορφη κακή σου βούληση.."
Γύρισε τη πλάτη του ξανά στους ήλιους, και τώρα ήξερε πως θα είναι αληθινά μόνος...


Ι.Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..