Κυριακή, 19 Απριλίου 2015

Περιπέτειες της ομοιωματικότητας: Δύο ιδιοφυείς μισογύνηδες..Η προσπάθεια του Πλωτίνου για την ρητή έκφραση του Εν-ός εντός ενός ιεραρχικού πατριαρχικού συστήματος 3 υποστάσεων (Εν-Νούς-Ψυχή) και 4 καθορισμών (Εν-Νούς-Ψυχή-Ύλη) είναι η πρώτη και συνάμα έσχατη προσπάθεια "θετικής" πατριαρχικής οικειοποίησης της μητρικότητας της Αρχής εντός της οποίας δεν υπάρχει διάκριση Εν-ός και Ύλης-Φύσης.
Με την άνοδο της αισθητής ύλης σε νοητή, η ύλη (που σημαίνεται σε ένα υπερπερίπλοκο σύστημα έμμεσης καθόδου του Εν-ός) φωτίζεται. Όμως στην πραγματικότητα του πλωτινικού συστήματος αναμετρώνται το αρρενωποποιημένο και πατριαρχικοποιημένο Εν και η ά-μορφη Ύλη.
Το ομοίωμα του ριζικού Εν-ός που είναι η αδιάρρηκτη ενότητα μητρικότητας και Αρχής δεν υπάρχει, αλλά κατασκευάζεται, και αυτό σημαίνει έναν αναδιπλασιασμό του ως ομοιώματος που μπορεί να μας επιτρέψει να το ονομάσουμε ψευδο-ομοίωμα (όπως κάναμε θρασέως εδώ: Αυτοκαθορισμός: Αρχή και μήτρα..)
Όταν ο Jean Baudrillard αναλύει στα έργα του (και όχι μόνον στο Simulacres et Simulation) την αδυνατότητα να υπάρξει η ψευδαίσθηση, όπως και σύλληψη του γεγονότος του υπερπραγματικού, ψεύδεται αλλά αυτό δεν το κάνει με πρόθεση, εφόσον κατορθώνει στο επίπεδο της ανάλυσης της τεχνικο-επιστημονικής και "θεαματικής" πραγματικότητας μια σειρά από αποκαλύψεις, αλλά (αυτό το κάνει) συνεχίζοντας την αριστερίστικη παράδοση μισογυνισμού. Θα μιλήσουμε περί αυτού διαφωτιστικότερα αλλού.
Όλη η άρρητη διαδικασία της παραγωγής νοήματος δεν είναι σχεδόν ποτέ κατανοητή αν δεν ορισθεί το Εν ως μέρος της μητρικής Αρχής και ιδιότητα της Αρχής ως μητρικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο ο ύστερος καπιταλισμός δεν είναι τίποτα άλλο από μια στιγμή της πατριαρχίας και ο μεταμοντερνισμός (παρά τα αποκαλυπτικά του προτάγματα) ένας αρσενικός στοχασμός εναντίον κάποιας μυθικής "εκθήλυνσης" που συναντάται σε όλο τον αριστερισμό ακόμα και παρά τις πραγματικά αντίθετες χειραφετητικές πρακτικές του (που είναι όμως προσεκτικά "αντι-μητρικές").

Ι.Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..