Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

Τα ριζικά όρια του ριζικού κέντρου / Το αληθινό κέντρο του αυτοκρατορικού-ιμπεριαλιστικού κόσμου..

Αποτέλεσμα εικόνας για ρεμπώ

Η κατάληξη της διεργασίας ιμπεριαλιστικής υπερ-εθνικοποίησης και (μερικής) απ-εθνικοποίησης του καπιταλισμού είναι ένα εθνοκεντρικό και θεοκρατικό λουτρό αίματος και η εθνική/διεθνιστική αντίσταση σε αυτό.
Η κατάληξη της διεργασίας αυτής καθορίζει το ουσιαστικό κέντρο του κόσμου, αν με την έννοια του κέντρου εννοούμε το σημείο που ενώνονται οι κρίσιμες ανθρωπολογικές καταστάσεις που περιέχονται στην κεντρική ιμπεριαλιστική-αυτοκρατορική διεργασία και όχι στις εναρκτήριες πηγές της κυριαρχίας, της οικονομικής δύναμης του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου. 
Το κέντρο του αστικού κόσμου είναι λοιπόν εκεί όπου η ιμπεριαλιστική "δύση" προσεγγίζει τα όρια της απόλυτης πραγμάτωσής της, άρα εκεί που "συναντά" τα όρια των εσώτατων κοινωνικών και ψυχικών δομών του συστήματος που εκπροσωπεί με μεγαλύτερη πληρότητα και επάρκεια από άλλους "τόπους" της αστικής κυριαρχίας.
Το κέντρο αυτό δεν ήταν λοιπόν ποτέ η "δύση" στους πυρηνικούς μητροπολιτικούς σχηματισμούς της αλλά πάντοτε η "δύση" στην περιφερειακή της ολοκλήρωση και τον περιφερειακό της ολοκληρωτισμό-φασισμό.
Το ουσιαστικό κέντρο της καθολικής ιμπεριαλιστικής καπιταλιστικής διεργασίας είναι η περιφέρεια του κέντρου.
Και αυτό το κέντρο δεν ήταν ποτέ η εσωτερική περιφέρεια του κέντρου (Ρωσσία, ή ανατολική Ευρώπη λ.χ) αλλά τόποι όπως τα Βαλκάνια, η Μεσοποταμία, η Μέση Ανατολή, η Αφρική, το Βιετνάμ, η Καμπότζη κ.λ.π
Με αυτή την έννοια ακόμα και η λεγόμενη "πνευματική" διεργασία της ανθρωπότητας υπό αυτές τις μακρόχρονες υλικο-διανοητικές και πολιτικές συνθήκες περιέχεται στην ριζική κεντρικότητα των ριζικών ορίων αυτών και όχι στο τυπικό μητροπολιτικό κέντρο.

Ι.Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου