Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

Η κατάσταση της επιβίωσης και οι θεωρησιακές δομές της..Η κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, σε σχέση με τον αγώνα επιβίωσης του φορέα της κατανόησης και (σε σχέση με) την έκβασή του, δεν αποτελεί προνόμιο ή ενδιαφέρον της επιστημονικής ελίτ ή της διανόησης (κάθε άλλο) αλλά έναν βασικό όρο επιβίωσης όλων των ανθρώπων, όπου με τον όρο επιβίωση εννοούμε ό,τι θεωρεί ο κάθε άνθρωπος ως ένα σύστημα όρων της επιβίωσής του. 
Βέβαια αυτή η θεωρησιακή κατάσταση και η βίωσή της ως πλαίσιο της επιβιωσιακής κατάστασης περιέχει αναγκαστικά ένα σταθερό θεμέλιο αντικειμενικών όρων που κάποτε υπερτονίζονται κάποτε υποτιμώνται. 
Υπάρχει η συγκεκριμένη υποψία πως η υποτίμηση των υλικών αντικειμενικών όρων της επιβιωσιακής θεώρησης και κατάστασης είναι προϊόν της ευνοϊκής κοινωνικής θέσης αυτών που την διενεργούν. 
Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. 
Υπάρχουν πολλές ιδιοσυγκρασιακές και ιδιο-ανθρωπολογικές σημειοποιήσεις και θεάσεις της επιβιωσιακής κατάστασης ως αντικειμενικά ασήμαντης ή ακόμα και "ύποπτης" που δεν διενεργούνται από κοινωνικά ευνοούμενα άτομα. 
Ειδικά σήμερα υπάρχει ένας δηλητηριώδης και δηλητηριασμένος "διάλογος" μεταξύ "ορθόδοξων" μαρξιστών και νεο-μαρξιστών και μεταμαρξιστών (ή αντι-μαρξιστών) για το θέμα, που δεν πρόκειται να παρακολουθήσω γιατί δεν έχω χρόνο να παρακολουθώ διαλόγους με τόσο δηλητήριο χυμένο παντού όπου συντελείται ο "διάλογος". 
"Προσωπικά" είμαι καχύποπτος και προς τα δύο "ιδεολογικά στρατόπεδα" και βρίσκω τις πολύπλοκες θεωρητικοποιήσεις και "διαλεκτικοποιήσεις" του θέματος αυτού πολύ βαρετές και γενικόλογες. 
Θα προτιμήσω τον διάλογό μου με τους καθημερινούς ανθρώπους, όχι γιατί αυτοί έχουν (από την άλλη) μιαν "λυτρωτική κοινότοπη" σκέψη και στάση αλλά γιατί δεν έχουν ειδικούς θεωρητικούς σκοπούς. 
Είναι οι θέσεις των αμέτοχων (σε θεωρητικο-ιδεολογικά κονκλάβια) αποκαλυπτικά διαυγείς ως προς τις προθεσιακές τους θεμελιώσεις. 
Είναι οι περισσότεροί τους "ήρωες" της επιβίωσης και γενικά αυτό τους απασχολεί μέρα νύχτα, πράγμα που προκαλεί την οργή των ιδεολόγων κάθε είδους και κάθε στρατοπέδου. 
Αυτή η οργή (στην οποία έχω συμμετάσχει και γω πολλές φορές) είναι αστεία, είναι σχεδόν μια γελοία άρνηση της πραγματικότητας, η οποία (πραγματικότητα) είναι βέβαια διαμεσολαβημένη από τις κοινωνικές, ιστορικές, κοινωνικο-παραγωγικές και άλλες σχέσεις, χαίρω πολύ Χαιρόπουλος. 
Τι μας λέτε ρε παιδίμ..
Ας πετάξουμε και λίγο κοντά στο "έδαφος". 
Πολύ "νοηματοδότησις" έχει πέσει στο σκηνικό και αυτό δημιουργεί και πρακτικά προβλήματα...
Ι.Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου