Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

Kurdistan. Κρίσιμο σταυροδρόμι..Βλέπουμε να παρουσιάζεται μέσα στο Κουρδικό κίνημα εθνικής απελευθέρωσης μια διχογνωμία όσον αφορά την αντιμετώπιση του Ιρανικού καθεστώτος. 
Οι δυνάμεις που έχουν άμεση σχέση με τις δυτικές δυνάμεις και το Ισραήλ υποστηρίζουν την άμεση και την στρατηγική σύγκρουση με το Ιράν (την σημερινή ηγεσία του, αλλά και κάθε άλλη πιθανή εθνικιστική αντιθεοκρατική κίνηση που θα ανέτρεπε τους θεοκράτες). 
Η προοπτική σύγκρουσης με το ιρανικό κράτος συμπλέκεται γεωπολιτικά με την εσωτερική σύγκρουση μέσα στο Ιράκ μεταξύ των Κούρδων του "Βόρειου Ιράκ" και των φιλο-ιρανών Σιιτών του "Νότου".
Οι δυνάμεις που διατηρούν μιαν αυτονομία απέναντι στην δύση και το Ισραήλ (PKK και PUK) τηρούν επιφυλακτική έως αρνητική στάση απέναντι στην προοπτική καθολικής σύγκρουσης με το ιρανικό κράτος με προοπτική εδαφικού "διαμελισμού" του Ιράν, ακόμα κι αν αυτή η προοπτική συμπλέκεται με την πλήρη ανεξαρτητοποίηση του Νοτιο-ανατολικού Κουρδιστάν (Βορειο-ανατολικό Ιράκ).
Η σκληρή κόντρα μέσα στους κουρδικούς πολιτικούς και πολιτικο-στρατιωτικούς σχηματισμούς φαίνεται ξεκάθαρα στις δημοσιεύσεις και αναδημοσιεύσεις του κεντρικού ενημερωτικού των φιλοδυτικών MESOP  http://www.mesop.de/mesop-kurdish-trouble-with-the-other-bunch-of-islamists-the-shia/  http://www.mesop.de/mesop-hero-talabanis-clever-idea-to-send-him-away-down-to-baghdad-with-compliments-by-the-mullahs/ Αυτή η εσωτερική σύγκρουση έχει στρατηγικό χαρακτήρα για το μέλλον του κουρδικού κινήματος.
Κατά την άποψή μου οι θέσεις του ΡΚΚ και του PUK είναι λανθασμένες παρ'όλο που είναι πλήρως κατανοητή η επιφύλαξή τους σε σχέση με την πιθανή εργαλειοποίηση των Κούρδων από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους ιμπεριαλιστές Σιωνιστές. Το λάθος προκύπτει, κατά τη γνώμη μου, από το επαναλαμβανόμενο λάθος του ΡΚΚ να στηρίζεται στο Ιράν και την μπααθική Συρία όταν διώκεται ή παραγκωνίζεται από την δύση. Και οι δύο αυτές δυνάμεις (και η Ρωσσία) έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστοι σύμμαχοι και μερικές φορές απόλυτοι εχθροί. Οι αιτιάσεις των φιλοδυτικών και φιλοσιωνιστών ("δεξιών" και "κεντρώων" εθνικιστών) Κούρδων απέναντι στο ΡΚΚ είναι απαράδεκτες, απίστευτα ύποπτες αφού μάλλον εκπορεύονται άμεσα από τις συμμαχικές δυνάμεις της δύσης και τις υπηρεσίες τους, αλλά αυτό δεν αναιρεί το πολιτικό λάθος του ΡΚΚ, που αν και έχει αποδείξει τον πολιτικό του πραγματισμό και τον υγιή κυνισμό του έχει καθηλωτικά αρνητικά κρατήματα απέναντι στα σχέδια της δύσης και των Σιωνιστών. Η ώρα είναι κρίσιμη και τώρα είναι η ευκαιρία να αξιοποιηθεί η συμμαχία του Κουρδιστάν με την δύση και τον Σιωνισμό στο έπακρο δυνατόν.


Ι.Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..