Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015

8 σημεία αυτοκριτικής..


1. 
Υποτίμησα τον ρόλο της εθνικιστικής ιδεολογίας στα πλαίσια που διαμορφώνονται σε μια αστική κοινωνία που βρίσκεται σε σχέση υποτέλειας ή μισο-υποτέλειας προς τα μητροπολιτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Υπάρχει, από ό,τι διαπιστώνω πλέον -λίγο αργά, οργανική σχέση της έννοιας του έθνους ως ενοποιητικού διαταξικού στοιχείου με την υποτέλεια της ίδιας της αστικής τάξης.


2.
Υποτίμησα την δύναμη της εθνικιστικής ιδεολογίας ως προς την ίδια την δόμηση της κοινωνικής ζωής σε παράβλεψη του εσωτερικού ταξικού θέματός "της". Ο εθνικισμός είναι πάντα μια πρόφαση, μια σκόπιμη αρχικά μετάθεση του ταξικού προβλήματος ακόμα και στο επίπεδο της προσαρμοσμένης μεταρρυθμιστικής ιδεολογίας και πρακτικής.


3. 
Υπερεκτίμησα την δυνατότητα να υπάρξει πατριωτισμός σε διάκριση προς τον εθνικισμό, ενώ είναι ακόμα και στις συνθήκες μιας υποτελούς χώρας το πιο συνηθισμένο να συγχέονται με τρόπο που κάνει κάθε προσπάθεια διάκρισής τους ατελέσφορη ή ακόμα και επικίνδυνη αν δεν υπάρχουν σημαντικοί ιδεολογικοί υπερκαθορισμοί που θα στηρίζουν την διάκριση αυτή.


4. 
Ο δημοκρατικός αγώνας για εθνική ανεξαρτησία/αυτονομία και αξιοπρέπεια είναι, αν είναι αληθινός, αξεδιάλυτα δεμένος με τον οικουμενισμό της εργατικής τάξης, ήτοι με αυτό που στην κομμουνιστική διάλεκτο ονομάζεται ''προλεταριακός διεθνισμός".


5.
Η ορθή άποψή μου για τον φασισμό του τούρκικου κατεστημένου και κράτους με οδήγησε πολλές φορές σε μια υπερβολική καχυποψία και αντιπάθεια προς τον ίδιο τον εργαζόμενο τουρκικό λαό, και τους Τούρκους αδερφούς καθημερινούς πολίτες. Δεν είναι αυτή η καχυποψία εντελώς λανθασμένη. Περιμένουμε πολλά από τους Τούρκους αδερφούς μας για να αποκαταστήσουν τον πόνο, την αθλιότητα, το μίσος που έχτισε και χτίζει το γενοκτονικό κράτος "τους" που τους καταδυναστεύει και τους ίδιους. Μη ξεχνάμε πως ο τουρκικός λαός είναι πολύ πιστός στο κράτος του, αν και βέβαια αυτή η "πίστη" τού έχει εν πολλοίς επιβληθεί. Δεν χρειάζεται να πω πως θεωρώ τους Τούρκους επαναστάτες και αληθινούς δημοκράτες ήρωες που παλεύουν σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες. 
Το πραγματικό θέμα είναι αν μπορεί να υπάρξει σοσιαλιστική επανάσταση στην Ελλάδα (και στην Τουρκία βέβαια) χωρίς συντριβή ειδικά του τούρκικου αστικού κράτους. Θα πει κανείς πως πρέπει να υπάρξει και συντριβή του ελληνικού αστικού κράτους και δεν θα διαφωνήσω, αλλά το θέμα με το τούρκικο αστικό κράτος έχει μιαν άλλη διάσταση που έχει να κάνει με τις βαθιά φασιστικές θεμελιώσεις του. Ο στόχος δεν είναι ο Τούρκος πολἰτης και εργαζόμενος, αλλά το κράτος "τους" ως γενοκτονικό κράτος, και σε αυτό οι Τούρκοι αδερφοί έχουν ένα ιδιαίτερο καθήκον που δεν περιορίζεται στις γενικές εκκλήσεις για διεθνισμό και φιλία.


6.
Οι καχυποψίες μου προς το κ.κ.ε, πέραν των προφανών διαφωνιών μου με το κόμμα αυτό, είχαν έναν κάπως αστήρικτο χαρακτήρα όταν αναφέρθηκα στο φαινόμενο του χαφιεδισμού. 
Είμαι πολύ επίμονος με την θεωρούμενη από εμένα διάβρωση των άλλων χώρων, αλλά για το κ.κ.ε δεν είμαι τελικά σίγουρος ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Ίσως τελικά να είναι απλά σε σκοτάδι βαθύ και αυτό να είναι που τους οδηγεί σε ακραία λανθασμένες θέσεις. Από τους άλλους δεν περιμένω τίποτα (συριζα, ανταρσυα, αυτόνομοι), είναι πολύ σάπιοι σαν μηχανισμοί (όχι σε προσωπικό επίπεδο).


7.
Υποτίμησα την σημασία της ιστορικής μας αδυναμίας. Μιλάω λες και είμαστε στα πρόθυρα επαναστατικής αντιπαράθεσης, αλλά αυτό το "λἀθος", αν είναι λάθος, δεν το κάνω μόνον εγώ.


8.
Άφησα για πολύ καιρό τον ιμπεριαλιστικό σιωνισμό στο απυρόβλητο, αν και είναι πάντα μέλημά μου (ακόμα κι όταν ήμουν σε αντιπαράθεση με κάτι αριστερο-σιωνιστικά σούργελα) να μην υποπέσουμε ποτέ σε κάποιον έμμεσο αντισημιτισμό. 
Δεν δίνω εξετάσεις στους σιωνιστές, κατανοώ το γεωπολιτικό υπαρξιακό πρόβλημα του εβραϊκού λαού, σε σχέση με το βίωμα του ολοκαυτώματος, χωρίς να χρειάζομαι φροντιστήρια από τους γελοίους αριστερο-σιωνιστές, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε τους Παλαιστίνιους και τις αραβικές μάζες. 

Ι.Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..