Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015

Συλλογή άρθρων / Ο γενοκτονικός Τουρκισμός και τα σχέδια του, η "ουδετερότητα" της Δύσης και η απάντηση των Κούρδων επαναστατών..


Συλλογή ενδιαφερόντων άρθρων
Ακολουθεί δημοσίευση-ανάλυση..

https://rojavareport.wordpress.com/2015/08/02/efrin-ypg-commander-al-nusra-attacking-with-support-of-turkey/

Efrîn YPG Commander: Al-Nusra Attacking With Support Of Turkey

ebdoibrehim
Efrîn Canton Defense Council member Ebdo îbrehîm told reporters that the al-Nusra Front had launched a full scale attack on the canton, adding that the canton’s defense forces were ready to respond to any attack – according to an article in Özgür Gündem.
îbrehîm confirmed that the most recent attacks by the al-Nusra Front were part of a larger plan put in place by the Turkish state. He explained that Turkey was attempting to organize all of the local gangs and radical elements against the project of Democratic Autonomy in Syria.
However îbrehîm emphasized that the canton’s defense forces would not allow al-Nusra or any other gang into the canton and would do everything in their capacity to protect the canton.http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/08/turkish-stream.html#comment-form

Το Ανατολίτικο παζάρι της Τουρκίας με τις ΗΠΑ - Θύμα οι Κούρδοι του ΡΚΚ και ο Turkish Stream

Του Σάββα Καλεντερίδη
  
Ο Χάρτης Καταστάσεως στη Ροζάβα. Μετά την απελευθέρωση της πόλης Γκίρε Σπι από τους μαχητές του YPG, που έγινε με τη βοήθεια της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και επέτρεψε τη συνένωση των Καντονιών της Τζεζίρε και της Κομπάνι, σήμανε συναγερμός στην Άγκυρα. Υπέγραψαν συμφωνία με τις ΗΠΑ, για να αποτραπεί η απελευθέρωση της Τζεραμπλούς, που θα επέτρεπε τη συνένωση του Κομπάνι με το Αφρίν και στη συνέχεια η έξοδος στη θάλασσα!
 
 
 
Η Τουρκία ακολούθησε μια αλλοπρόσαλλη πολιτική στο ζήτημα της Συρίας. Πρώτα σχεδίασε την δημιουργία μιας ένωσης μουσουλμανικών κρατών στην περιοχή, με στόχο την ανασύσταση μιας μικρής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κεντρικός πυλώνας του σχεδίου αυτού ήταν η Συρία, γι’ αυτό ο Ερντογάν φιλοξενούσε σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο το ζεύγος Άσαντ στην κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη.
Μόλις εμφανίστηκαν στο προσκήνιο τα σχέδια των ΗΠΑ για τη διάλυση της Συρίας, τότε η Τουρκία «άδειασε» εν ψυχρώ τον Άσαντ και φιλοξένησε στο έδαφός της την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της συριακής αντιπολίτευσης, παίζοντας ενεργό ρόλο στη διάλυση μιας μέχρι χθες φίλης και ομόδοξης χώρας.
Μετά, όταν ο Άσαντ άντεξε -με τη βοήθεια και την υποστήριξη τη Μόσχας, του Πεκίνου και της Τεχεράνης- και άρχισε να αποδυναμώνεται η συριακή αντιπολίτευση, τότε εμφανίστηκε η Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, παράγοντας ο οποίος οδήγησε την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει την πολιτική της στη Συρία. Ρόλο σ’ αυτό έπαιξε και η Μόσχα.
Η Τουρκία περίμενε την ανατροπή του Άσαντ για να καταστήσει προτεκτοράτο της τη Συρία. Όταν όμως ο Ερντογάν διαπίστωσε την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ και είδε να απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανατροπής του Άσαντ, είδε ότι η κυβέρνησή του με την πολιτική της, είχε δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα στην ίδια τη χώρα του. Όλα αυτά τα χρόνια που η Τουρκία πριόνιζε τον Άσαντ, ήταν σαν να πριόνιζε το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται η ίδια. Κι αυτό γιατί κάποια στιγμή διαπίστωσε ότι στα νότια σύνορα της Τουρκίας δημιουργήθηκαν τρια κουρδικά καντόνια, τα οποία αν λειτουργούσαν δημοκρατικά και κατάφερναν να ενωθούν μεταξύ τους, τότε η Τουρκία θα αντιμετώπιζε δυο ζωτικής σημασίας προβλήματα. 
 
Το πρώτο είναι ότι οι Κούρδοι θα εξασφάλιζαν διέξοδο στη Μεσόγειο, ακριβώς απέναντι από το Ριζοκάρπασο, γεγονός που θα απομείωνε σημαντικά τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, θα επέτρεπε την εξαγωγή του κουρδικού πετρελαίου ερήμην της Τουρκίας και θα την απέκοπτε από τον μουσουλμανικό κόσμο προς νότον.
Το δεύτερο είναι το εξής. Αν λειτουργούσαν δημοκρατικά τα καντόνια του Δυτικού Κουρδιστάν ή Ροζάβα, αυτό θα αποτελούσε «κακό» παράδειγμα και τότε δεν θα υπήρχε δύναμη στον κόσμο που θα μπορούσε να αποτρέψει την εφαρμογή του συστήματος των καντονιών και στην Τουρκία και δεν ενοούμε μόνο την περιοχή τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν.
Γι’ αυτό η Τουρκία φρόντισε να συνεργαστεί από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) με τους τζιχαντιστές, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση στους απανταχού ισλαμιστές, εξοπλίζοντάς τους και καθορίζοντας και τους πρώτους στόχους, αμέσως μετά την κατάληψη της Μοσούλης.
Οι στοίχοι αυτοί ήταν οι εξής:
 1. Στρατόπεδο προσφύγων Μαχμούρ
 2. Όρος Σενκάλ, ιερός τόπος των γεζιντί και 
 3. Κομπάνι

Το Μαχμούρ αποτελεί στρατηγικό στόχο της Τουρκίας, γιατί είναι μια πόλη Κούρδων προσφύγων από το τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν που προστατεύεται από τον ΟΗΕ, ελέγχεται από το ΡΚΚ, και αποτελεί στρατηγικής σημασίας στήριγμα για το ΡΚΚ στην περιοχή αυτή.
Όσον αφορά το Σενκάλ, η πόλη και το παρακείμενο όρος είναι ιερός τόπος κάτι σαν τη Μέκκα των γεζιντί και έπρεπε να εξαφανιστεί, γιατί η θρησκεία των γεζιντί είναι η πατρώα θρησκεία των Κούρδων και αν την ανακτήσουν, όπως το επιδιώκει το ΡΚΚ, η Τουρκία δεν θα μπορεί να ελέγχει τους Κούρδους μέσω του Ισλάμ.
Τέλος, όσον αφορά το Κομπάνι, αυτό κι αν είναι στρατηγικής σημασίας, αφού αποτελεί την πρωτεύουσα του μεσαίου καντονιού και αν το καταλάμβαναν οι τζιχαντιστές, θα είχε τιναχτεί το σχέδιο των Κούρδων να βγουν στη θάλασσα.
Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου οι Κούρδοι και οι λαοί της Τουρκίας κατήγαγαν μια μεγάλη νίκη, παίρνοντας το 13% του συνόλου των ψήφων και εγγράφοντας υποθήκες για τη δημιουργία των δικών τους δημοκρατικών καντονιών.
Λίγες μέρες μετά, με την απελευθέρωση από τους Κούρδους της στρατηγικής σημασίας πόλης Γκίρε-Σπι (Τελ Αμπιάντ), εξασφαλίστηκε η ένωση των καντονιών της Τζεζίρε και του Κομπάνι.
Οι κύριες αιτίες της μεταστροφής της Τουρκίας
Οι κύριες αιτίες που οδήγησαν τον Ερντογάν να αλλάξει στρατηγική, να εγκαταλείψει, τουλάχιστον φαινομενικά τους τζιχαντιστές και να εναγκαλιστεί τους Αμερικανούς και τις ΗΠΑ, ήταν:

 • η αντίσταση στην Κομπάνι, 
 • η αδυναμία του Ερντογάν να προχωρήσει στην μετεξέλιξη του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία λόγω του 13% του HDP
 • η συνένωση των δυο καντονιών, με την βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και 
 • η προετοιμασία για την κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς (η αρχαία Εὐρωπός), που θα εξασφάλιζε την ένωση του καντονιού του Κομπάνι με αυτό της Αφρίν και ακολούθως την έξοδο στη Μεσόγειο. 
Επίσης, στα πλαίσια του ανατολιτικου παζαριού που ακολούθησε με τους Αμερικανούς, έδωσε ως αντάλλαγμα στις ΗΠΑ τον αγωγό «Turkish Stream», παγώνοντας τις διαδικασίες με τη Ρωσία, πήρε ως αντίδωρο την άδεια να βομβαρδίσει το ΡΚΚ και να ρίξει κάτω από το 10% το HDP στις επόμενες εκλογές και περιμένει να πάρει ένα τουρκομανικό καντόνι, στο έδαφος της Συρίας, τοοποίο θα διακόπτει τη συνέχεια και θα αποτρέπει τη συνένωση των Καντονιών του Κομπάνι και του Αφρίν!
Αυτό είναι το πλαίσιο του ανατολίτικου παζαριού. 
Καλή μελέτη σε όλους...
 
Δημοσιεύεται στην "κυριακάτικη δημοκρατία" και το Pontos-news 
The Rojava Report

https://rojavareport.wordpress.com/2015/07/27/isis-commander-denies-any-conflict-with-turkey/

ISIS Commander Denies Any Conflict With Turkey


işidtürk


In an interview with a Turkish journalist an ISIS official has denied there is any conflict between Turkey and ISIS and maintains that relations between the two are the same as before the Suruç bombing and the purported beginning of a Turkish air campaign against the group, says a report from siyasihaber.org.
The ISIS official, named only as E.Y, was contacted through the Turkish-language ISIS website and gave the interview via e-mail to journalist Volkan Koç. Some excerpts from the interview have been translated into English below.
-What is the position of ISIS on Turkey in the context of Suruç and ongoing events and what will it be going forward?
ISIS has not started any war with Turkey. Our old position remains. From this point on any new position will be taken in light of Turkey’s actions.
-Was the bombing in Suruç carried out by ISIS?
There has been no statement made by ISIS on the bombing in Suruç, It neither claims to have taken part nor denies it.
-How many active members does ISIS have in Turkey?
We have many members in Turkey. But it is very difficult to provide an exact figure. Around 1000.
-How many people have joined from Turkey? And who are they (men, women, children?)
Up until now thousands of men and families have joined from Turkey. Many were martyred. Most came as families. There are currently around 2,000 Turks.Kalkan: AKP wants to avenge the defeat of elections – PART I

durankalkan-5 

 

PKK Executive Committee Member Duran Kalkan answered Ersin Çelik’s questions for the Politik Alan (Political Arena) program on Kurdish TV MED NÛÇE. Kalkan evaluated the most recent Suruç massacre, operations of political genocide and Turkish airstrikes against Medya Defense Zones.


The first part of Kalkan’s statements was translated by ANF English service below.


The last week witnessed the Suruç massacre, initiation of political genocide operations and airstrikes against Medya Defense Zones. Could these three developments be assessed as the parts of a new concept?
The most recent airstrikes have proved us to be true regarding our accusations against the AKP government, the officials of which were denying perpetrating the Suruç and Amed massacre, in response to which we argued the perpetration of “AKP massacres under the mask of ISIS”. The recent airstrikes have dropped the mask and revealed the true face and reality of the AKP. This is actually a traditional state reality in Turkey.
The Turkish state has put into practice the decisions they made at the meeting of the National Security Council on October 30, 2014. There advanced an an attempt of attack with insults against our Leader and Movement as President Tayyip Erdoğan denied the İmralı talks, Dolmabahçe Declaration and preparations for negotiations, which was followed by lynching attempts targeting the HDP. What happens now is the clarification of the then ambiguous situation. Then too, we evaluated the developments as a total and particular warfare.
It is now being said that this warfare will continue unless the PKK terminates itself and the Kurdish resistance is eliminated. In that case, this must be what is being imposed on the Kurdish Leader in İmralı at the moment. The revealed true face is the traditional policy of the Turkish state in effect for the last two hundred years, pursued during the last Ottoman ruling and the governments of the Republic. With this, they tell Kurds ‘you will have no will, no organization, no decision force, and surrender’. What the AKP government forces us to do now, is to surrender. There is nothing else in question.
We treated the process sincerely and honestly. A cease-fire was announced at 2013’s Newroz but we had already started acting in line with the process after the initiation of talks with Leader Apo (Öcalan) as of January of 2013. As of the Newroz, we manifested a quite consistent attitude and showed great care to abide by the ceasefire so that the war in Rojava wouldn’t be carried into northern Kurdistan, despite the support given to ISIS, murder of thousands of Kurds in Rojava and death of hundreds of youths from the North. In response, AKP persistently pursued a policy of threat and blackmail.
It came out that a process of delay had been estimated in order for the protection of the AKP ruling which was still going to initiate an operation against Kurds once it won the June 7 elections after all the others, while PKK had been expected to remain inactive within this process. This plan was upset to a degree on June 7 when the AKP lived a serious shock but yet didn’t give up on their intentions, and they started provocations step by step to make their purposes real.
This began with the hindrance of HDP’s rallies in Turkish cities, bombing of Mersin-Adana offices, and continued with a massacre in Amed rally on June 5 with an aim to have the elections cancelled once it became evident that they wouldn’t be able to win it.
‘WE HAVE DOCUMENTS ON ISIS-POLICE COOPERATION IN AMED BOMBING’
We have documents proving that the perpetrators of the massacre in HDP’s Amed rally worked in cooperation with Diyarbakır Police Directorate and the AKP. As I urged before, the massacre in Amed, and then in Suruç, needs to be explained by the Undersecretary of the MIT (National Intelligence Service). They couldn’t reach their goal and to have the election canceled due to the common sense of the people and the failure to detonate more bombs.
Once they lost the election, they started making various attempts to provide a basis for attacks within the concept of total warfare. We know that the AKP also has a part in the most recent massacre in Kobanê. The Suruç massacre is the most recent one committed through the secret forces of the AKP, as a continuation of the June 5 attack on Diyarbakır rally.
‘AKP WANTS TO AVENGE THE DEFEAT OF ELECTIONS’
The operations of political genocide and airstrikes are being conducted openly. MIT and the army are being used in a bad way as Kurds are once again being forced to surrender and lay down arms. As I asked during the previous process; What is this state and government planning to do to the Kurds when they lay down arms? No answer was given to this question yet. A system which committs pressure and massacre against armed Kurds would do anything to them once they remain defenseless.
AKP is currently pursuing policies to avenge their defeat in June 7 elections and Rojava Revolution, just like the case in Suruç and airstrikes. Kurds have attained a position with a stronger and freer will and they want to crush it. Their plan was to defeat this will, also during the İmralı talks. And now, they are avenging on İmralı after failing to achieve this purpose of theirs.
The currently pursued policy is based on a 200-year-old traditional policy of denial and destruction of Kurds forcing them to surrender.
As for the most recent airstrikes against guerrilla areas, what is the concrete damage this operation has caused, apart from the forest fires that primarily damaged the nature?
We are not doing politics over strikes. Davutoğlu, who is new on politics, assumes this as an important political ground, but it is not. A pretty valuable comrade of ours has fallen a martyr, and some others were wounded in the airstrikes. We may lose further comrades in this battle but the Kurdish people are not unprotected, powerless or weak-willed. They are capable of answering everyone as is needed.
‘AKP WILL END’
The statements released by KCK, HPG, DTK, actually the Kurdish Freedom Movement as a whole, called for the enhancement of the struggle. What would this mean for the coming period? What attitude will the Kurdish Freedom Movement will display in the new period?
These attacks have once again unmasked the AKP and eliminated the expectations from the AKP, which has a major important for us because of the fact that AKP will not be able to deceive anyone any more. Nobody has an expectation left from the AKP now.
AKP is now starting to end, it will be drown in the blood it has shed. They had better stop shedding blood as they will otherwise end up badly. It is obvious which end was faced by those who shed blood in the Middle East and the world. I would therefore warn the AKP that they can get nowehere and attain nothing with these policies which will just carry it into a more dangerous position.
‘ALL THE OPERATIONS AGAINST ISIS ARE A LIE’
What Hakan Fidan (MIT Undersecretary) was revealed to be saying in a tape recording last year has turned out to be true. He said ‘We can start the process (of war) by having several missiles fired from inside Syria’…
Exactly. War against ISIS is just a lie. They made it up to cover up the Suruç massacre and to distort the agenda. There is no such a war. ISIS fired no single bullets on them and it released a statement in support of the AKP policies, voicing concerns over the establishment of a Kurdish state. Would a force fighting with the AKP ever happen to target it?
The sergeant killed there was murdered by Turkey itself. They didn’t shoot any ISIS members. All the operations against ISIS are a lie. They are hitting Kurds and revolutionary-democratic powers by pretending to be hitting the ISIS. Because of the very much exposure of the ISIS, they want to put PKK in the same equation with ISIS with an aim to defame the Kurdish resistance. AKP and ISIS are side by side, they are friends and allies. This is how it has progressed so far and now the AKP wants to brainwash Turkey’s public opinion.
If Turkey is fighting against ISIS, who perpetrated the joint attacks in Kobanê last year and who set their hopes on ISIS’ attacks on Kobanê? The public opinion hasn’t forgotten the statements of Tayyip Erdoğan and Ahmet Davutoğlu. This is a collusion.
I do not know if ISIS would attack Turkey but such a case is not improbable as there are also some powers that want this. It seems that the recent relations established by the AKP are dragging Turkey into such a war. The public opinion will soon see if it is the AKP’s relations and friends of the Kurdish leader Abdullah Öcalan, who is endeavoring to establish a democratic units on the basis of peoples’ fraternity and friendship, that will lead Turkey to liberation and democracy.
As for what needs to be done; there must exist a true mindset in the first place. We need to see and understand correctly the fascist, colonialist and dictator side of the AKP, the power before us. On the other hand, a unity of the Kurdish freedom forces and revolutionary-democratic powers of Turkey is very important for the democratic unity of Turkey’s society.
Avenging on Suruç massacre is emancipating Turkey from this fascist dictatorship by establishing a most advanced alliance with the Kurdish Freedom Movement and the freedom of the Kurdish people. This massacre aimed to intimidate the Turkey’s society, intellectuals, women and youths that this would be the end of those standing near the Kurds. The best response to AKP should be ensuring a unity of Kurdish and Turkish peoples, and to form a democratic unity in the society of Turkey to be grounded on the sense of democratic nation and system that will enable all the identities, cultures and peoples to lead a free life together.


Kalkan: People should take their destiny into their own hands – PART II

duran_kalkan 

 

PKK Executive Committee Member Duran Kalkan answered Ersin Çelik’s questions for the Politik Alan (Political Arena) program on Kurdish TV MED NÛÇE. Kalkan evaluated the most recent Suruç massacre, operations of political genocide and Turkish airstrikes against Medya Defense Zones.

The second part of Kalkan’s statements was translated by ANF English service below.


DEMOCRATIC AUTONOMOUS ADMINISTRATIONS SHOULD BE ADVANCED
Both the Kurdish people and guerrilla will respond to the attacks but it is important which ground this will be based on. Instead of asking for revenge and expecting something from someone, the society should establish self-administrations, especially in the areas where 80-90 percent votes have been received. They should found their own decision-making mechanisms, administrations and assemblies.
The Undersecretary of the MIT -intelligence service- says that PKK is preparing for an uprising. This is not true, but it is clear that PKK is insistent on freedom. Kurds do not want to be separated from this country, nor to rise up. But they definitively want freedom. In this regard, our struggle should create freedom and build a free life and a democratic system, wherever it is possible. The society should come to the forefront and avoid setting their hopes on the guerrilla fight. As a requirement of democracy, people should rule themselves in neighborhoods, villages and cities in Turkish metropolitan areas and Kurdistan to achieve democracy.
People should use this will and take this step, without asking what they should do now, or expecting others to do this for them. This will not be a separation from Turkey or a part of Turkey’s Democratic Nation. Self-administration is a part of democracy, which should also be acknowledged and recognized by the parliament and government in Ankara.
There exists a need to wage a democratic revolutionary struggle which is based on establishment of democratic self-administrations. Both the uprisings and self-defense should be advanced on this basis which will reveal the power of the people and enable the guerrilla to play a role in this respect. Establishment of such a democratic revolution will also inflict a fatal blow on the AKP’s mindset and policies, while also avenging the massacres committed by the AKP by enabling a living within a democratic system.
On this basis, I invite everyone, all Kurdistan and democratic circles of Turkey, to advance works for democratic autonomy. There is nothing AKP can do. The society should be ruled as it wishes.
‘PEOPLE SHOULD TAKE THEIR DESTINY INTO THEIR OWN HANDS’
Times when the power of the army went beyond everything, are over. Professor Ahmet Davutoğlu should also learn this truth now. As the PKK, we are committed to the people’s will to the end. People should reveal their power and take their destiny into their own hands. We shouldn’t let the AKP decide how we will be ruled while it imposes a centralist and monist ruling and dictatorship. There is a need for a democratic transformation to ensure freedom in Kurdistan and democratization in Turkey.
In that case, can we say that the ‘early election’ plan to bring the AKP back to the power will not be at the agenda of the Kurds?
Right, a new election can produce no solutions, it would just overturn the finance of 2016. This is a matter of mindset and policies, not elections. What matters here is which policies will be pursued in Turkey, whether centralist dictatorship or local democracy, and whether the freedom of Kurdish and other peoples’ identities will be recognized or all identities will be met with a dictatorship.
In this sense, there is need for a radical strategic change, which requires discussions and awakening unlike the current debates by the press and media that do not go beyond a repetition of the arguments voiced by the government. There exists no perspective for questioning and criticism. What needs to be discussed indeed is the AKP mindset and the traditional policy.
Turkey should discuss why the Turkish army suddenly sent 400 sorties on Kurds at a midnight. What happened to Turkey’s friendship with the Kurds and efforts to negotiate with the PKK? Turkey cannot make the PKK members surrender through oppression, as is claimed by the media which is a part of the total warfare concept pursued against Kurds by taking sides with the military and police forces.
The Turkish army is hitting cruelly but it should also consider how it will be able to hold the numerous Kurdish youths doing their military service there. It is time to think over things again, not to speak from memory.
In this sense, this is not a matter of elections but the continuation of the AKP’s delaying policy  which took 13 years of Turkey without producing any solutions to any of the problems in Turkey. Erdoğan and his circle made a progress but Turkey did not. What has kept Turkey alive within this process is the freedom pursuit of the PKK, the Kurdish people and democratic powers.
This is not a matter of a government, either. The policies pursued by AKP today is a repetition of those pursued by CHP during 1930’s. In the current state of affairs, there will be no need for CHP unless it revises itself. Being a ruling-government partner with the AKP is an act of accomplice in the current situation.
The CHP should be realistic. If it wants to act as a true opposition party, and considers itself as a left-wing, it should get closer with the democratic powers and be in alliance with them.
One other main topic is the airstrikes after which Prime Minister Davutoğlu announced an agreement on some points with the Federal Kurdistan Regional President Massoud Barzani. How do you evaluate the AKP-KDP cooperation in this regard?
As the PKK and its guerrilla forces, we defended Shengal, Mosul, Kirkuk and Hewler at the cost of hundreds of martyrs whom I commemorate with respect. We did our bit with regards to Kurdish fraternity and patriotism without any hesitation or expecting something in return as we saw the South Kurdistan government in state of necessity.
The South Kurdistan government and parties are going through an exam. It is an issue of concern how they will pass it while making statements for declaration of independence. The South Kurdistan government that wants to declare their own state should make an explanation and adopt an attitude asTurkish jets are shelling Kurdistan mountains day and night.
PKK PROTECTING SOUTH KURDISTAN FOR 33 YEARS
Some from the South Kurdistan media are spreading propaganda by arguing that PKK occupied their villages. My answer to them is; these villages of theirs are burning to the ground under the bombardments of the Turkish warplanes. PKK guerrillas are protecting these mountains and villages, and their lands and honour for 33 years now. Where are those claiming to be the owner of these villages while they are being bombed? This has nothing to do with patriotism.
The South Kurdistan society does, and should, respond to this with resistance. There have been some statements and protests, which we meet with respect, but they are not enough. Turkish jets have no right to bomb these lands. Everyone should object to this.
Do you want to add something in addition?
Everyone should know that we have entered a new process of struggle against a total attack to which the Kurdish movement, people and Turkey’s democratic society will resist. Guerillas, intellectuals and politicians, and the people will all do their part.
RESISTANCE SHOULD BE WAGED AGAINST ARRESTS
One other main issue is the increasingly ongoing mass arrests in addition to attacks on the guerrilla and the people. It will be tried to conduct these mass arrests in the form of the past’s political genocide operations. The youth, women and workers in the first place should have their eyes open on this. Arrests shouldn’t be allowed as easily and freely as was done in the past. Everyone should make an effort to not be arrested. There is a need for more awareness and measures to hinder this.
Police shouldn’t be allowed to detain and arrest the people so easily. Everyone should resist and act with the consciousness and organization of self-defense.
One other thing; those who cannot work in the cities any more, and remain under the threat of being exposed and arrested should take to the mountains and ensure their security and continue their struggle within the freedom system of the guerrilla. It is possible to wage a political struggle and support the people’s struggle from the ranks of the guerrillas in the mountains.
On the other hand, the state’s security and military forces, as well as public servants should know that it is not a weakness but a will for a solution that makes the PKK and the Kurdish people act so mindfully. They should also adopt an attitude against the AKP. The army shouldn’t allow itself to be used as a stick. If the army is protecting the borders, the PKK has nothing to say to them, but, whoever attacks the people and the guerrilla, will definitively be resisted and responded.
POLICE AND PUBLIC SERVANTS WILL BE RETALIATED FOR ARRESTS AND MURDERS
The Kurdish people and guerrilla has a right and duty to respond to every arrest. If AKP will keep the conflict going, it should know that all the public servants in Kurdistan will be a partner to the AKP’s attacks, and will be retaliated for every arrest and murder. If police use guns, they will face a retaliation in kind. If the public servants arrest and judge the Kurdish people, they themselves will be responded in the same way.
Nobody should therefore act as a stooge for this policy. Everyone should manifest a total resistance and stance against the AKP’s aggression.
As a last thing, I invite the Kurdish society, their friends and democratic society of Turkey to a mobilized struggle in order to realize the Democratic Autonomy Revolution. Our struggle should not remain contented with inflicting blows on the AKP and exposing it, it should be grounded on the building of democratic self-administration in order for the destruction of the AKP’s centralist, fascist and dictator ruling step by step. AKP is attacking because of its weakness. It suffered a defeat in the elections, in its Syrian policy, in Kobanê, and now it is facing a deadlock and cannot do politics. It wants to mask itself and its aggression by using the army and police as a stick. Nobody should be deceived by this game.
AKP is coming to an end will be replaced by a democratic Turkey, which is the only alternative. We should build this system inch by inch from villages to neighborhoods, towns to cities. Such a struggle will turn Turkey into the most democratic country of the Middle East and the world in 2015.

Source:  Firat News Agency

6 σχόλια:

 1. Σε ότι αφορά το πρώτο άρθρο. Ότι το μόνο που φοβούνται στη Τουρκία είναι έξοδος των Κούρδων στην Μεσόγειο το έχουμε συζητήσει εδώ και καιρό. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η ευκολία με την οποία υποθέτει ο αρθρογράφος πως το Καντόνι Αρφίν θα αποκτήσει έξοδο στην Μεσόγειο. Είτε πρέπει να φτάσει μέχρι τη Λαττάκεια είτε μέσω τουρκικών εδαφών να βγει στον Κόλπο της Αλεξανδρέττας. Πως θα συμβεί αυτό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συμφωνώ με την απορία σου, και υποθέτω πως ο αρθρογράφος έχει υπόψιν του κυρίως τους σχεδιασμούς των Κούρδων σε σχέση με τα σιωνιστικά επιτελεία, ή μάλλον τις υποσχέσεις που έχουν δώσει στρατηγικά οι σιωνιστές στην κουρδική ηγεσία του Β.Ιράκ (Μπαρζανί και λοιπά), υποσχέσεις που έχουν ένα μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και καλό θα είναι (για τους Κούρδους) να μην τις παίρνουν τοις μετρητοίς ως προς το παρον τουλάχιστον. Εννοείται πως όλο αυτό προϋποθέτει πλήρη διάλυση της Συρίας και ένα είδος εκδίωξης των αραβικών πληθυσμών της περιοχής ή ΤΟ ΠΙΑΘΝΟΤΕΡΟ ενσωμάτωσής του σε ένα κουρδογενές καντονικό πολιτικό μόρφωμα. Πρόκεται λοιπόν για έναν ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό, αλλά η "οικειοποίησή" του από έναν δεξιό αναλυτή δεν μου κάνει εντύπωση, αν μάλιστα τον εντάξουμε και στους "πόθους" για διαμελισμό της Τουρκίας. Αλλά κάτι τέτοιο προυποθέτει έναν εκτεταμένο περιφερειακό πόλεμο στα όρια του παγκόσμιου, πράγμα που δεν αποκλείω στο μέλλον πάλι..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η καντονοποίηση της Νότιας Τουρκίας είναι το μέλλον της, πράγμα βέβαια που δεν πρόκειται να δεχτεί αναίμακτα αλλά μέσω ενός γεωπολιτικού σεισμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το νεοΦΟΙΝΙΚΙΚΟ κράτος που θα δημιουργηθεί στα παράλια της Συρίας, εκεί που ο Θεόδοτος ο Αιτωλός διοικητής της ΚΟΙΛΗΣ ΣΥΡΙΑΣ (επαρχίας με στρατηγική σημασία εδώ και δύο χιλιετίες) πήρε μέρος στη σύγκρουση Σελευκιδών και Πτολεμαίων και που διεξάγονταν οι ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ - ΣΥΡΙΑΚΟΊ πόλεμοι, ούτε είχε ιστορικά, ούτε πρόκειται να έχει άμεση κουρδική επιρροή-κατοχή.

  Το καλό με τα «γεωπολιτισμικά» και ιστορικά πρίσματα είναι πως προσφέρουν μια εξαιρετική αντίληψη βάθους και ορίων πιθανών μελλοντικών στρατηγικών τρομερής αντοχής στον χρόνο (βλ. π.χ. ανάμεσα σε πολλά άλλα παραδείγματα ΡωμαιοΓερμανία-σκληρός πυρήνας Ε.Ε).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Είναι σωστό πως σε αυτό το κενό θα δημιουργηθεί κάτι, και μάλλον έχεις δίκιο, δεν μπορεί να είναι κουρδικό, αλλά τι εθνοτική βάση θα έχει; αυτό είναι ένα ερώτημα, αφού οι πληθυσμοί είναι αραβικοί. Είναι αν δεν κάνω λάθος σιιτικοί..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Για να μη γράφω πολλά διότι είναι ένα υπέροχο εθνοθρησκευτικό χάος η περιοχή (περιοχή η οποία έχει υπερβεί εδώ και χιλιετίες αυτά που αντιμετωπίζουν τώρα τα νεούδια των Γάλλων της Λε Πεν) θα πω το εξής: Υπάρχουν Λεβαντίνοι ή Λεβαντινο«'Αραβες» που δεν θεωρούν εαυτούς και τόσο «Άραβες». Αρκετοί από αυτούς περισσότερο σχέση έχουν, για παράδειγμα (ενδεικτικά) με τους Κρητικούς ή με άλλους παρά με τους Άραβες της Σαουδικής Αραβίας.

  http://farm3.staticflickr.com/2589/4127227535_c67e6a2bab_z.jpg?zz=1

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Damascus%2C_traditional_clothing_%286364877017%29.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..