Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

Η μη-γιορτή..Η στιβαρή κανονικότητα δεν διαταράσσεται με τις κωμικές κραυγούλες εξεγερμένων ριζοσπαστών, ούτε το "σύστημα" φοβάται ιδιαίτερα τις εσωτερικές διεργασίες ήδη εσωτερικοποιημένων συνειδήσεων που φαντάζονται πως είναι αντιπρόσωποι μιας έξοχης υπόστασης που ήρθε στον κόσμο για να του ανακοινώσει την διαφορετική παρουσία της. Ούτως:
Η στιβαρή αστική κανονικότητα ανατρέπεται από μια στιβαρή επαναστατική κανονικότητα, πικρή θα έλεγα και αυστηρή. 
Αυτό είναι το γενικό σχήμα όσων είναι εντός ή παρακείμενα αυτού του ρεύματος της ιστορικής "αριστεράς" που ονομάστηκε λενινισμός. 
Όσο και να προσπάθησαν οι διάφοροι εκ δεξιών ή εξ'αριστερών γιορταστές του επαναστατικού είναι να δομήσουν μιαν αίρεση της κανονικότητας ως την οδό μιας ελεύθερης (μελαγχολικής) κωμικότητας, στα πεπατημένα αναμασήματα της "γιορτής της επανάστασης", το μόνο που κατάφεραν να δομήσουν είναι τον πολιτισμό της αριστερής μετανεωτερικότητας του δυτικού αστισμού. 
Αυτή είναι η κατάντια του 68Μαη, και μπορεί να φαίνεται αθώα μπροστά στην ιστορική τραγωδία του "υπαρκτού σοσιαλισμού", και αυτή είναι η ουσία της αριστερής αίρεσης του δυτικού αστισμού. 
Η αυστηρότητα της αστικής νομοτέλειας παράγει πάντα εποικοδομήματα αιρετικών διαλλειμάτων, είναι και αυτό μέρος της αυστηρότητάς της.
Ο αστός βρυκόλακας στο βάθος του πανηγυριού, το πανηγύρι στην επιφάνεια του αστικού βρυκολακισμού, αυτό είναι όλο.
Να ξεσκίσεις το πέπλο του πανηγυριού, κωμικού ή μελαγχολικού, σημαίνει να σταματήσεις αυτή την διαλεκτική, αυτό τον διάλογο της ουσίας και της φαινομενικότητας, όχι για να εγκαθιδρύσεις έναν μόνον αυστηρό κόσμο της ουσίας που φαίνεται και του φαινομένου που είναι μόνον ουσία, αλλά για να δώσεις το δικαίωμα στην ουσία να ορίζει την ελεύθερη φαινομενικότητα.
Θα το πούμε αυτό γιορτή, μιάν άλλη γιορτή;
Όχι, όχι πιά.
Είναι πολύ πικρή πιά η ιστορία για να χωρέσει απλά μιαν άλλη γιορτή.
 
 
 
Ι.Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου