Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Η ένοπλη αντιπαράθεση / Κομμουνιστική υποκειμενικότητα (3)Ένα κρίσιμο στοιχείο που διαχωρίζει την αληθινή εργατική-λαϊκή πολιτική δράση και κοσμοθεωρία από τις αστικές/μικροαστικές απομιμήσεις της ή τους αστικούς/μικροαστικούς εκφυλισμούς της είναι η άρρηκτη τακτική, τακτικο-στρατηγική και στρατηγική σχέση της με την ένοπλη επαναστατική βία.
Κάθε ένοπλη επαναστατική βία δεν είναι πάντα εργατική-λαϊκή (με την έννοια πως δεν είναι πάντα συνδεδεμένη με την συγκεκριμένη κοσμοθεωρία και τις πρακτικές τής εργατικής τάξης και των φτωχών μικροαστών/αγροτών), αλλά δεν υπάρχει εργατική-λαϊκή πολιτική δράση και κοσμοθεωρία, (άρα και οργάνωση-κόμμα) που να μην έχει στο πολιτικό της (του) "σώμα" εγγεγραμμένη την απόλυτη ανάγκη της ένοπλης αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο και τα κράτη του, την ολιγαρχία και τα κράτη της, τον ιμπεριαλιστικό καπιταλισμό και τα κράτη του, όταν αυτό είναι αναγκαίο.
Υπάρχει μια σειρά από Λόγους που κάνουν αναγκαία και αναπόφευκτη την ένοπλη αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του αστισμού και του ιμπεριαλισμού και (το ίδιο αναγκαία και αναπόφευκτη) την προετοιμασία αυτής της αντιπαράθεσης από την σκοπιά και τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.
Μπορεί κανείς να υποπέσει σε πολλά λάθη όσον αφορά την στιγμή εκκίνησης και την μορφή της προετοιμασίας του ένοπλου αγώνα, υπάρχει μεγάλο θέμα σε σχέση με αυτά τα δύο κρίσιμα στοιχεία που συν-συγκροτούν την ουσία της ιστορικής ανάγκης για χρησιμοποίηση λαϊκής βίας. 
Σήμερα λόγου χάριν, στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ακόμα καμμία συνθήκη και κανένας άμεσος Λόγος για να ξεκινήσει κανείς ένοπλο αγώνα. 
Το λέω αυτό με κάθε τιμή προς αυτούς που το επιχειρούν. 
Αυτό δεν σημαίνει πως τα πράγματα δεν μπορεί να αλλάξουν ραγδαία. 
Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο για ραγδαία φασιστικοποίηση των αστικών και ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, η πιθανότητα ξεσπάσματος ενός περιφερειακού ή παγκόσμιου πολέμου και άλλα που θα κάνουν την ένοπλη εξέγερση ένα άρρηκτο στοιχείο του λαϊκού κινήματος και της ίδιας της λαϊκής επιβίωσης. 
Τότε θα επανατεθούν στρατηγικά ζητήματα που σήμερα λιμνάζουν σε ένα μόνον θεωρητικό-θεωρησιακό επίπεδο και αυτό θα είναι αποτέλεσμα της πρακτικής του ίδιου του αστικού συστήματος και όχι των "εσωτερικών" αναδιφήσεων του κάθε ενός υπερεπαναστάτη ή "προβληματισμένου" μαλακοθανάση. 
Εδώ μόνον επισημαίνω για αυτό το μακρινό ή κοντινό "τότε" τα εξής:
1) Η ένοπλη λαϊκή εξέγερση και η ένοπλη αντιπαράθεση με το αστικό εθνικό κράτος και τους μηχανισμούς του ιμπεριαλισμού δεν θα είναι, υπό τις συνθήκες αυτές που "ζούμε" εδώ και δεκαετίες, ένα σύντομο χρονικό σημείο "λίγο πριν" την εγκαθίδρυση της λαϊκής δικτατορίας-δημοκρατίας (δικτατορίας του προλεταριάτου), αλλά ένα παρατεταμένο χρονικό σημείο, το οποίο θα αποκτάει το εργατικό-λαϊκό πολιτικο-πολεμικό περιεχόμενό του από την τακτική-στρατηγική του "λαϊκού πολέμου".
2) Θα υπάρχει, κατά την γνώμη μας, απόλυτη και διαρκής συνύφανση των "εσωτερικών" (εθνικών-τοπικών, "εμφυλιακών") ταξικών αντιπαραθέσεων με τις "εξωτερικές" (διεθνείς, περιφερειακές). 
Οπότε ας μην βιάζονται μερικοί (κκε/κνίτες, μαοϊκοί, αναρχικοί, αριστεριστές) από όλους τους χώρους, να προκαθορίσουν το σχήμα, την μορφή, το περιεχόμενο και την ειδική τροπή του ταξικού πολέμου, άρα και της ένοπλης μορφής του.

Ι.Τζανάκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου