Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

Δικτατορία-Δημοκρατία των εργαζόμενων μαζών / Κομμουνιστική υποκειμενικότητα (6)Η ιστορικά αναγκαία διέλευση του εργαζόμενου λαού κατά την πορεία του προς την αταξική κοινωνία (κομμουνισμό) από την ιστορική στιγμή της λαϊκής δικτατορίας-δημοκρατίας (δικτατορίας του προλεταριάτου) δεν έχει μόνον αρνητικό/καταστροφικό (ταξικό) χαρακτήρα.
Ο εργαζόμενος λαός θα συντρίψει το αστικό εθνικό κράτος "του" και όλα τα αστικά εθνικά κράτη που θα σπεύσουν να βοηθήσουν το "δικό" του, θα συντρίψει την αντίσταση των ιδιοκτητών των μέσων παραγωγής (ειδικά των μεγαλο-ιδιοκτητών, χωρίς να αποκλείεται η συντριβή των αντιδραστικών μεσαίων και μικρών ιδιοκτητών), θα συντρίψει τους τραπεζίτες, τους μεγαλοδιευθυντές του δημοσίου και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, τους μαυραγορίτες και τους τοκογλύφους, τους νταβατζήδες και όλην την ανώτερη ιεραρχία του εγκληματικού λουμπεναριού, τους στρατοκράτες που θα στρέψουν τις κάνες τους ενάντια στους εργαζόμενους, τους πολιτικούς μεγαλοπαράγοντες και "φεουδάρχες" της αστικής πολιτικής, τους μυστικούς πράκτορες -ντόπιους και ξένους, την αστυνομία, τα παρακρατικά ακροδεξιά τάγματα θανάτου.
Αυτή θα είναι η καταστροφική πτυχή της δικτατορίας του η οποία θα είναι και το πλαίσιο, η αγκαλιά για την ανάπτυξη της άμεσης αναντιπροσώπευτης και αντιπροσωπευτικής του δημοκρατίας. 
Ο χρόνος, η διάρκεια είναι άγνωστη όσον αφορά την ολοκλήρωση αυτού του δημιουργικά καταστροφικού έργου των ένοπλων μαζών και της πρωτοπορίας τους, και δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό δεδομένο που να εγγυάται πως μετά την συντριβή του ταξικού-πολιτικού και ταξικού-κοινωνικού εχθρού θα αρχίσει η λεγόμενη διεργασία "απονέκρωσης του κράτους" σε όλο της το ιστορικό βάθος και την έκταση. 
Αντίθετα η λαϊκή εξουσία μπορεί να προβεί αναγκαστικά σε όξυνση των αναγκαστικών και βίαιων πράξεών της όσον αφορά την αντιμετώπιση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού (ιμπεριαλιστικού) ταξικού εχθρού.
Η θετική, δημιουργική πτυχή της λαϊκής δικτατορίας-δημοκρατίας θα έχει να κάνει με την εξαναγκαστική και "αυταρχική" μεταμόρφωση εκείνων των διαστάσεων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής που ακόμα θα έχουν τα ίχνη και τις επιρροές της αστικής οργάνωσης. 
Είναι λάθος να υπερτονίζουμε και (αντίθετα) να υποτιμούμε την σημασία της "εσωτερικής" (στον χώρο-χώρα της εξουσίας της) εργατικής δημοκρατίας σε σχέση με τον δικτατορικό-"αυταρχικό" της χαρακτήρα. 
Η πιθανή μη κατασταλτική μορφή και το πιθανό μη κατασταλτικό περιεχόμενο της εργατοδικτατορικής/εργατοδημοκρατικής εξουσίας (στον εσωτερικό χώρο άσκησής της αφού έχουν συντριβεί οι ταξικοί εχθροί) δεν είναι η μοναδική εννοιολογική/νοηματική και πρακτική μορφή και το μοναδικό εννοιολογικό/νοηματικό και πρακτικό περιεχόμενο της αρνητικο-θετικής της πράξης:
Η ύπαρξη μη κατασταλτικών ενεργειών (σε αυτή την "διάσταση" της λαϊκής εξουσίας) δεν σημαίνει την ανυπαρξία επιβολής. Δηλαδή:
Πράξεων προλεταριακής επιβολής μέσα στον χώρο, την χώρα, που ασκείται η εργατική λαϊκή εξουσία.
Η θετική "μη-κατασταλτική" πράξη της εργατικής δημοκρατίας-δικτατορίας, αυτή δηλαδή η πράξη που δεν αφορά την καταστολή των εσωτερικών και εξωτερικών ταξικών εχθρών της επανάστασης δεν είναι αναγκαία μη "αυταρχική", ειδικά όταν σε αυτήν συμμετέχουν οι εργατικές και λαϊκές μάζες. Αυτή την ιδεολογική και πολιτική στεγανοποίηση (από τον "εσωτερικό" -στην χώρα- ταξικό αυταρχισμό, μετά την συντριβή του ταξικού εχθρού) την κάνουν μόνον μασκαράδες του υποτιθέμενου μαρξισμού ή της υποτιθέμενης αναρχίας. 
Η "θετική" πράξη/πρακτική των εργατικών και λαϊκών μαζών στην διάρκεια του σοσιαλιστικού ελέγχου και της σοσιαλιστικής διαμόρφωσης της υλικής και πνευματικής παραγωγής μπορεί να είναι και μη κατασταλτική (μία πτυχή είναι αυτή, γιατί μπορεί να είναι και κατασταλτική) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι (ως μη κατασταλτική, όταν είναι μη κατασταλτική) μόνον μη αυταρχική. 
(Βέβαια αυτό δεν σημαίνει επίσης πως είναι μόνον αυταρχική). Ι.Τζανάκος
πήρα μπρός και δεν σταματάω..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου