Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

Η τακτική ουσία της κατάστασης έκτακτης ανάγκης..Η κοινή έννοια και ουσία της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ως προς τις διαφορετικές και ανταγωνιστικές μεταξύ τους κοινωνικές τάξεις δεν είναι το νοηματικό και οντολογικό αποτέλεσμα των "κοινών" σημείων που υπάρχουν παρά την διαφορετικότητα.
Έτσι δεν δημιουργείται έννοια αλλά ένα συμβατικό νοητικό κατασκεύασμα για άμεση πολιτική χρήση.
Ή υπάρχει κοινή ουσία που εκδηλώνεται στους διαφορετικούς τροπισμούς της και υπάρχει ουσιακά διά αυτών των τροπισμών ή δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο.
Ποιά είναι λοιπόν η ουσία της έννοιας αυτής;
Θα μπορούσα καταρχάς να επαναλάβω την υπόθεση για την σημασία της διάκρισης-ενότητας τακτικής και στρατηγικής όπως αυτές εννοούνται όχι μόνον σε ένα αμιγώς πολεμικό ή πολιτικο-πολεμικό επίπεδο αλλά ως εκφράσεις της ουσίας της ταξικής κοινωνίας ως ταξικής:

Και αυτό θα κάνω συνέχεια μέχρι να το εμπεδώσετε.
Αλλά υπάρχει το θέμα της συγκεκριμενοποίησης της έννοιας σε σχέση με την θέση της κατάστασης και των δύο πόλων-τάξεων.
Και σε αυτό το πιό συγκεκριμένο σημείο της εννοιολογίας θα έλεγα συνοπτικά, υποσχόμενος μια περαιτέρω διευκρίνιση, πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι καθορισμένη κυρίως στο τακτικό επίπεδο της πολεμολογικής συστάσεως του κοινωνικού ανθρώπινου όντος, ό,τι και να λένε οι φασίστες και οι αριστεριστές. 
Δεν κάνω τώρα ένα είδος "ταύτισης" αυτών των διαφορετικών ομάδων, άρα και ιδεολογικής πολεμικής "κάτω από την ζώνη", αν και θα μπορούσα, αφού οι αριστεριστές δίνουν αυτό το δικαίωμα, ακόμα κι όταν δεν μιλάνε για "κατάσταση έκτακτης ανάγκης". 
Απλά είναι ένα θεωρητικό και πολιτικό λάθος (ηθελημένο η αθέλητο) -σε σχέση με πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις με διαφορετικό περιεχόμενο ως προς τα ειδικά ενδιαφέροντα της κάθε "παράταξης"-  να ανάγουμε αυτή την ειδική κατάσταση στο στρατηγικό επίπεδο της κοινωνικής, πολιτικής οικονομικής και στρατιωτικής κατάστασης.
Ι.Τζανάκος 

2 σχόλια:

 1. Το αφήνω εδώ:

  https://protagma.wordpress.com/2015/11/29/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-13%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%BF%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80/

  Θα ήθελα το σχόλιό σου.

  Β.Ψ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είδα το κείμενο, είναι εκτενές και ισορροπημενο στην γενική του μορφή. Περιέχει και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ειδικότητα της στόχευσης των νεαρών (δυτικομεγαλωμένων) τζιχαντιστών που διαλύουν την "επικοινωνιακή" καταιγίδα των δυτικών μέσων ενημέρωσης. Δεν θα διαφωνούσα με την ματιά του κειμένου καθόλου, αφού παίρνει τις σωστές αποστάσεις από τις διάφορες ερμηνείες και επισημαίνει κάποια απλά πράγματα που δεν είναι καθὀλου απλά τελικά, δεν θα διαφωνούσα καθόλου αν δεν υπήρχε και το γεωπολιτικό δεδομένο των πραγμάτων που τονίζει, αν το λάβει κανείς υπόψιν του σοβαρότερα, την ευθύνη του δυτικού ιμπεριαλισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως πρέπει να καλυφθούν οι καταστάσεις και οι ευθύνες της ισλαμικής κοινότητας. Το πρόβλημα τελικά είναι να είναι κανείς πολυδιάστατος στην ανάλυση, να μην παλαντζάρει εδὠ και κει, χωρίς να μένει παραταύτα στο κενό. Το κείμενο αυτό δεν παλατζάρει, έχει στόχευση και πολλά συγκεκριμένα στοιχεία, χωλαίνει (κατεμέ) μόνον στο κρίσιμο όμως γεωπολιτικό επίπεδο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή