Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

Κυριαρχία-Αυτοκρατορία-Ιμπεριαλισμός..


 
1
Η υπάγουσα κατάσταση των "ιστορικών κοινωνιών" είναι ένα οικουμενικό σχήμα κυριαρχίας που εκτείνεται στην πραγματικότητα ως εκεί που δύναται να εκταθεί. 
Η δυνατότητα έκτασης του σχήματος της κυριαρχίας ως οικουμενικού σχήματος κυριαρχίας σημαίνει λοιπόν πως αυτό θα εκταθεί ως εκεί που δύναται να εκταθεί, αλλά αυτό επί της ουσίας σημαίνει πως έχει σπάσει κάθε όριο επ-έκτασης της εξουσίας του σχήματος κυριαρχίας. 
Το σχήμα κυριαρχίας που δομείται πάνω στην δυνατότητα της έκτασής του, της επ-έκτασής του, είναι εκ των πραγμάτων οικουμενικής ισχύος, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν εντός του κάθε εκάστου συγκεκριμένου κοινωνικού/εθνοτικού μορφώματος (ακόμα) οι αντικειμενικές παράμετροι για την υλοποίηση αυτής της οικουμενικής ισχύος. 
Η οικουμενική ισχύς του ιστορικού σχήματος κυριαρχίας, το οποίο είναι μέχρι στιγμή και το κυριότερο, είναι καταρχάς μια αξίωση οικουμενικής ισχύος, και τούτη η αξίωση δεν είναι μόνον "ιδέα", "νόημα", ή "φαντασιακή μορφή". 
Μιλάμε για μια εσωτερική -στο ιστορικά ισχύον σύστημα κυριαρχίας- δυναμική νοήματος και υλικής υπόστασης ταυτόχρονα/ταυτότοπα. 
Η διάκριση νοήματος και υλικής υπόστασης αν και δεν είναι απλά μια τεχνητή διάκριση που παράγει η σκέψη δεν παύει να είναι μια τεχνητή κοινωνικο-νοηματική διάκριση ανάμεσα σε εκκίνηση και υλοποίηση-πραγμάτωση του ίδιου πράγματος.
 
2
Η κυριαρχία ως όνειδος, η κυριαρχία ως αλλοτρίωση της ζωής, η κυριαρχία ως ουσία και ως μέσο της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, υπάρχει μόνον εντός του οικουμενικού ή μάλλον οικουμενικίστικου σχήματός της.
Αυτό που είπαμε δεν είναι υπόθεση, δεν είναι θεώρηση, είναι η ιστορική πραγματικότητα της ταξικής ιμπεριαλιστικής κοινωνίας, πριν ακόμα εμφανιστεί ο "ιμπεριαλισμός" ως έννοια μιάς ειδικής μορφής και "εποχής" του (δυτικού) καπιταλισμού. 
Οι διάφορες θεωρήσεις της "εθνικής" ή "διεθνιστικής-κοσμοπολίτικης" ιστοριογραφικής και κοινωνιολογικής σχολής (δυστυχώς και ο μαρξισμός) αγνοούν (ιδεολογικά) το γεγονός πως η καταπίεση των λαϊκών τάξεων εντός του "έθνους", η καταπίεση και η εξόντωση των εθνοτικών θρησκευτικών και σεξουαλικών μειονοτήτων, οι δομές της πατριαρχίας, η βία, ο μιλιταρισμός, η λατρεία του θανάτου, όλα αυτά τέλος πάντων που χαρακτηρίζουν την "ταξική" ή "ιεραρχική" κοινωνία δεν υφίστανται ως ξεχωριστά από την ιμπεριαλιστική βία μιας αυτοκρατορίας ή ενός αυτοκρατορικού συνασπισμού εθνών απέναντι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ο "οποίος" απαρτίζεται από μη ιμπεριαλιστικές ή άλλες ιμπεριαλιστικές "περιοχές".
 
3
Το περιγραφικό σχήμα που σας παραδίδω τώρα στηρίζεται προφανώς στην υπόθεση πως ο "ιμπεριαλισμός" δεν είναι ουσιαστικό γνώρισμα μόνον μιας εποχής του (δυτικού) καπιταλισμού. 
Για να ξεπεράσουμε το ζήτημα που θέτει ο λενινισμός θα έπρεπε να ανακαλύψουμε μιαν άλλη έννοια του ιμπεριαλισμού που να χρησιμοποιείται ως νοητική έκφραση της επίτασης η οποία πραγματοποιείται κατά την φάση-εποχή του λεγόμενου (ύστερου τελικά) ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού, ή να αντικαταστήσουμε πλήρως την έννοια.
Δεν συμφωνώ με την αντικατάστασή της για λόγους πολεμικής χρησιμότητας, αλλά το θέμα υφίσταται ακόμα.
 
4
Δεν υπάρχει "πρωτοκαθεδρία" των "εσωτερικών" ταξικών σχέσεων σε σχέση με τις λεγόμενες "διεθνείς" σχέσεις, μεταξύ τάξεων, κρατών και εθνών. 
Υπάρχει μια αξεδιάλυτη υλική πλοκή και αλληλονοηματοδότηση μεταξύ των εθνικών, εθνοτικών, ταξικών, ιδεολογικών, οικονομικο-ταξικών/άμεσων παραγωγικών σχέσεων (όπου ως άμεση παραγωγική σχέση θέτουμε τόσο τις σχέσεις άμεσης παραγωγής όσο και τις σχέσεις κατανομής-ανταλλαγής).
Αυτό που μόλις θέσαμε δεν είναι τίποτα άλλο από την συνέπεια της αμφισβήτησης από μέρους μας της ύπαρξης εντός των ταξικών κοινωνιών μιας προ-ιμπεριαλιστικής ή προ-αυτοκρατορικής εποχής. 
 
 
 
Ι.Τζανάκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..