Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015

Παρατηρήσεις για τον αντι-φιλοσοφικό Λόγο των αντι-μηδενιστών και των αντι-μεταμοντέρνων ημι-αγραμμάτων απατεώνων


Η ιεραρχική δομή του φιλοσοφικού Λόγου έχει μιαν βασική ιδιομορφία που σημαίνει μιάν ιδιότητα: Την ιδιότητα του νοητικού καθορισμού του όντος. 
Για την φιλοσοφία δεν υπάρχει ουσιαστική διάκριση Νοείν και Είναι ή Νοείν και Μηδέν, ακόμα κι αν το σύστημα το οποίο την υποστατώνει είναι αυτοκαθορισμένο νοητικά (προσδιορισμένο) ως ακραιφνώς υλιστικό ή ακραιφνώς σολιψιστικό. 
Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε τελικά μιαν τέλεση της ενότητας Νοείν και Είναι/Μηδέν υπό τις προϋποθέσεις βέβαια της ριζοσπαστικότητας της εν λόγω εκάστης φιλοσοφίας της μη-ενότητας και μη-ισότητας των όρων αυτών. 
Από την στιγμή που θα καταργηθεί η υπόρρητη ή έμμεση ακόμα ενοποιητική ορμή της φιλοσοφίας παύει να υπάρχει φιλοσοφία και υπάρχει ιδεολογία, θεολογία, κομματική γραμμή, διοικητική σκέψη και ό,τι άλλο παρόμοιας φρικαλεότητας.
Σήμερα ωστόσο πέραν αυτών των αντιπάλων καταστάσεων προς την φιλοσοφία, της δουλείας και της ανελευθερίας, έχουν εμφανιστεί νέοι "θεωρησιακοί" εχθροί που αντιπροσωπεύουν τον ιμπεριαλιστικό καπιταλισμό στην κορύφωση της εσωτερικής του δυναμικής -στα θέματα της νοητικής και υπαρκτικής οργάνωσης του ανθρώπινου κόσμου. 
Θα σπεύσουν πολλοί νεώτεροι και παλαιότεροι μη-φιλοσοφούντες να ονομάσουν αυτόν τον εχθρό "μεταμοντερνισμό"  και να αναπτύξουν έναν Λόγο (ή μάλλον λογίδριο) για την παρακμή της σκέψης, την υποτιθέμενη κατάντια της αποδόμησης/αποδομητικής θεωρητικής πρακτικής ως σκεπτικής επιθυμίας κ.λπ
Αυτή η στάση και αυτές οι κοινοτοπίες δεν έχουν σχέση με την φιλοσοφία, όπως επίσης και άλλες κάπως αστειότερες που έχουν να κάνουν με την εξίσου ανόητη και αγράμματη επίθεση στον "μηδενισμό", που τον είδανε και ανάθεμα αν έχουν κατανοήσει οι αγράμματοι τι σημαίνει αυτός ο όρος στις συγκεκριμένες του ιστορικές εμφανίσεις και ως γενικός όρος.
Εκτός από τους αγράμματους ημιμαθείς υπάρχουν βέβαια οι εγγράμματοι θεολόγοι νυφίτσες, οι ύαινες της θεοκρατίας, οι οποίοι αν και ξέρουν οι περισσότεροι πως ένας τέτοιος όρος δεν έχει εις την φιλοσοφία παρά μόνον τιμητική θέση ως εικόνα ενός πολύ βαθιού καθορισμού εντός της, για να επιτεθούν στην φιλοσοφία επιτίθενται στον "μηδενισμό", τον "μεταμοντερνισμό" και άλλα αστεία πράγματα. 
Δίπλα σε αυτή την εκστρατεία θεοκρατικής και συντηρητικής αποβλάκωσης παρασιτούν βέβαια με τους ανάλογους όρους τους και διάφοροι εθνικιστές πρώην αριστεροί ή ποτέ αριστεροί οι οποίοι χρησιμοποιούν και διαδίδουν τον ανόητο όρο του "εθνομηδενισμού" παρασιτώντας παράλληλα και αυτοί στην εξίσου παρασιτική θεοκρατική και θεολογική παραφιλολογία περί "μηδενισμού" που αναφέραμε.
Κανονικά θα έπρεπε να απαξιώ και να ασχοληθώ καν, αλλά δεν υπάρχει τέτοια πολυτέλεια εις τις εποχές που ζούμε.
Αυτά είχα να πω, και με τις υγείες σας..


Ι.Τζανάκος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου