Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

1989-2002 / Πολιτικές αναμνήσεις χωρίς σημασία..Η Ανταρσυα δημιουργήθηκε με κεντρικό κορμό το ΝΑΡ, μια διάσπαση του Κ.Κ.Ε με κύριο μοχλό την αποχώρηση όλου του Κ.Σ της ΚΝΕ (νεολαίας του Κ.Κ.Ε) μετά την ελεεινή συνεργασία της τότε ηγεσίας του Κ.Κ.Ε με την Ν.Δ .
Στην αρχή ο μοναδικός σύμμαχος του ΝΑΡ ήταν τα απομεινάρια του Κ.Κ.Ε-εσ που είχαν έρθει σε σύγκρουση με την ηγεσία του Κύρκου και είχαν διαφωνήσει με την συγκρότηση του ΣΥΝ και την συνεργασία αργότερα με την Ν.Δ (ήταν και ο Κωστόπουλος εκεί! μαζί με τον πρώην αριστεριστή-συσπειρωσάκια Βεργόπουλο που κατάντησε να γίνει στέλεχος του Γιώργος Παπανδρέου).
Από την αρχή το ΝΑΡ είχε συγκροτηθεί σε μια φονταμενταλιστική εκδοχή του κομμουνιστικού ιδεώδους ανασύροντας αυτοβούλως όλες τις τροτσκιστικές ανοησίες.
Γι΄αυτό αν και οι σχέσεις τότε του ΝΑΡ με την ΟΣΕ (νυν ΣΕΚ) ήταν επεισοδιακές και εχθρικές οι κοινές βάσεις ήδη υπήρχαν. Βέβαια εγώ ως ένα "συνεργαζόμενο" άτομο στα Ε.Α.Α.Κ, αυτό που θυμάμαι ήταν την αντιπάθεια των ΝΑΡ-ιτών προς την ΟΣΕ και γενικά το γέλιο με τους τροτσκιστές. Ακόμα οι κνίτες ήταν κνίτες, δεν αλλάζει εύκολα ο άνθρωπος. 
Παράλληλα υπήρχαν οι παράγοντες στελεχάρες όπως ο Μέγας επαναστάτης Ρούσσης (που μας παρακαλούσε στον διάδρομο του εκλεκτορικού σώματος στην Πάντειο να ψηφίσουμε Τσάτσο για Πρύτανη), ο Μέγας διεθνολόγος Δελαστίκ και φυσικά ο Μέγας θεωρητικός του Μ-Λ σκέπτεσθαι, ποιός; ο Νίκος Κοτζιάς. 
Θυμάμαι παρεπιπτόντως κάποια στιγμή μια γκόμενα που είχα είχε βισματωθεί μέσω μιας φίλης της μαμάς της και δούλεψε στο ΥΠ.ΕΞ ως συμβασιούχος την εποχή που Υπουργός ήταν ο Πάγκαλος και είχε συναντήσει τότε ένα τσούρμο στελεχακίων παρατρεχάμενων του Κοτζιά που υπηρετούσαν μαζί με τον μπαμπά τους (Κοτζιά) τον Πάγκαλο, αλλά της έδιναν και κάτι κειμενάκια για τον μαρξισμό-λενινισμό! Κάποια στιγμή ακούστηκαν και φήμες ότι κατά την διάρκεια της συγκυβέρνησης Τζανετάκη ο Κοτζιάς έγραφε ανώνυμα φλογερά άρθρα στην Αυριανή εναντίον της δεξιάς και του Κ.Κ.Ε .
Θυμάμαι επίσης τότε την Α-συνέχεια, αρκετά συμπαθείς νεοσταλινικοί που κάποια στιγμή μου έκοψαν την καλημέρα για λίγο όταν αντί να προσχωρήσω σε αυτούς πήγα με τα Ε.Α.Α.Κ, τόσο επαναστάτες και αυτοί.
Θυμάμαι επίσης κάτι Καραμπελιάδες, παράγοντες μεγάλους φίλους όλων των καθηγητών, καρριερίστες απίστευτοι, αντικομμουνιστές σφοδροί, κωλοπαίδια ολκής. 
Και φυσικά ο αριστερός βόθρος ήταν ο ΣΥΝ, είχε συγκεντρώσει όλα τα ελαττώματα των προηγουμένων, και είχε ανοιχτή συνεργασία με την Ν.Δ, με αρκετά γελοίο τρόπο. 
Θυμάμαι πως είχαμε "υποκλέψει" σε ένα διπλανό παγκάκι στο αλσύλιο της Παντείου τον φοβερό διάλογο ενός παχύσαρκου ΔΑΠ-ίτη με την αρχηγό του ΣΥΝ στην Πάντειο όπου ο ΔΑΠ-ίτης εξέφραζε το αγνό μίσος του για τον αρχι-ΝΑΡ-ίτη και η συνασπισμούλα επικροτούσε. 
Τι λουλούδια έβγαλε αυτό το Κ.Κ.Ε μεταπολιτευτικά ε;
Θυμάμαι και τα φρικιά, αναρχοφρικιά πρώην κνίτες κανά δύο αποχωρήσαντες από την ΟΣΕ (ΣΕΚ, για να καταλαβαίνουμε), που μας μίσησαν όταν κλείσαμε την μεγάλη κατάληψη (μετά την δολοφονία Τεμπονέρα) παρ΄όλο που τους σώσαμε από αποβολή από την σχολή όταν τα έκαναν λίμπα ντίρλα στο ξύδι την τελευταία μέρα της αγίας κατάληψης.
Περάσαν τα χρόνια και γω έχασα κάθε επαφή, αλλά δεν έπαψα να εκπλήσσομαι με τις εξελίξεις, καταρχάς με την νεκρανάσταση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ (τότε ήταν ένα ηρωϊκό άτομο) αλλά και την πορεία των άλλων οργανώσεων. Όταν είδα την συγκρότηση του Συριζα και της Ανταρσύα κατάλαβα πως είχα χάσει επαφή. Λίγο με το νετ λίγο με τα ζητήματα της δουλειάς επανασυνδέθηκα με τους αριστερούς, και αρχικά δεν είχα κανένα πρόβλημα, να είναι καλά οι άνθρωποι, αλλά με τον καιρό κατάλαβα κάτι. Δεν πάνε καλά οι άνθρωποι μετά το 1990. Τα έχουν παίξει.
Τελευταία φορά μίλησα με έναν παλιό φίλο ΝΑΡ-ίτη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, και μου εξηγούσε για το κίνημα και τις φιλίες κολλεγιές με τα φρικιά, σχεδόν με καμάρι. Η νέα αριστερά εδώ. 
Δεν έχω καμμία σχέση. Ούτε είχα τελικά. 
Οι δικές μου θεμελιώσεις, από τότε, ήταν άλλες. 
Έπρεπε να περάσουν 3 δεκαετίες για να καταλάβω πόσο αλλοτριωμένη είναι για τα δικά μου μέτρα η αριστερά στην Ελλάδα.
Τέλος αφήγησης..


Ι.Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..