Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016

Η ΛΑ.Ε και ο λαός..Δεν έχω φόβο να κρύψω την συμπάθεια μου προς την ΛΑ.Ε (Λαϊκή Ενότητα).
Όλος ο χώρος αυτός έχει ό,τι καλύτερο έχει κρατήσει σε ζωή η "ελληνική αριστερά".
Και ο Λαφαζάνης είναι μάλλον ο πιό συμπαθής "γραφειοκράτης" στον αριστερό χώρο, συκοφαντημένος και παρανοημένος μετά και την χυδαία επίθεση που δέχτηκε από τον Περισσό..  
Αλλά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με την ΛΑ.Ε, εντελώς διαφορετικά από αυτά που συνήθως επισημαίνουν οι διάφοροι αριστεροί αναλυτές αλλά και η ίδια η ηγεσία της ΛΑ.Ε.
Η ΛΑ.Ε είναι ένα αριστερό κόμμα-συνασπισμός τάσεων, όπως περίπου ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στις καλύτερες εποχές του όταν στην ηγεσία ήταν ο Αλέκος Αλαβάνος. 
Η εκτίμηση μου στο πρόσωπο του Αλέκου Αλαβάνου είναι δεδομένη. 
Όταν τον Δεκέμβρη του 2008 διάφοροι κρύβονταν ή έλεγαν χαφιέδικες χαφιεδολογικές ανοησίες για την εξέγερση ο Αλαβάνος μόνος του ξεφτέλιζε τους Πρετεντέρηδες και σήκωνε όλο το βάρος μιάς αληθινά αριστερής στάσης απέναντι στο φαινόμενο της εξέγερσης. 
Ο ίδιος όμως ήταν και αυτός που υποχώρησε στην άνοδο αυτού του τύπου. 
Είναι ένα γενικευμένο ψεύδος αυτό που λέγεται ότι ο Αλαβάνος ανέδειξε αυτό τον τύπο. 
Όποιος ξέρει καλύτερα τα εσωτερικά του Συριζα ξέρει πως ο Αλαβάνος υποχώρησε (ευμενώς είναι αλήθεια) σε πιέσεις από άλλα κέντρα μέσα στο κόμμα για την ανάδειξη του τύπου. 
Ο τύπος αυτός είχε άλλες πλάτες και άλλες υποστηρίξεις. 
Αλλά δεν μας ενδιαφέρουν τα κουτσομπολιά, το γεγονός είναι πως ο Αλαβάνος υποχώρησε ευμενώς για να έρθει ο προδότης. 
Και κατά την γνώμη μου από τότε ήτανε προδότης ο τύπος. 
Τι υπήρχε όμως πίσω από τον προδότη;
Μόνον ο Δραγασάκης, ο Τσακαλώτος και διάφοροι άλλοι προεδρικοί; 
Όχι μόνον.
Επιτέλους ο κυρ Γιώργης της μεταπολίτευσης, ο Καραμπελιάς είπε και κάτι σωστό.
Πίσω από τον προδότη ήταν ο πάντα ύποπτος χώρος του "ευρωκομμουνισμού", το παλαιό κ.κ.ε-εσ, μαζί με όλα τα ευρω-αριστερίστικα εξαπτέρυγα της παλαιάς Β'Πανελλαδικής (αυτό ξέχασε να το πει ο Γιώργης).
Από αυτή την μήτρα έχουν βγεί όλα τα αριστερο-κοσμοπολίτικα πολιτικά υποκείμενα που μας βασανίζουν, από αυτήν έχουν προκύψει όλες οι υπόγειες συνδέσεις της νέας αριστεράς με τον χώρο της αριστερίστικης υπερ-διεθνιστικής διάλυσης και της αναρχοαυτόνομης παράνοιας.
Δεν θα είχα πρόβλημα με κάποια ιδεολογική και πολιτική σύνδεση ακόμα και με τους αναρχοαυτόνομους όσο είναι ένα κίνημα, αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο να χτίζεις πολιτικές συμμαχίες και να οργανώνεις βαθιές ιδεολογικές συνάψεις.
Η εσωτερική ιδεολογική δομή της αριστεράς πέραν του κ.κ.ε είναι αυτό το ευρω-αεθνικό πράμα, αν εξαιρέσεις τους καραμπελιάδες που είναι λίγοι και με το συμπάθειο δεν είναι αριστεροί. 
Μη με παρεξηγήσουν οι τελευταίοι ούτε και γω είμαι αριστερός. 
Για κομμουνιστής έλεγα αλλά αφού άλλοι έχουν το Όνομα, δεν το διεκδικώ ούτε αυτό.
Δεν έχω χρόνο για πολλά, θα είμαι σύντομος και απλός όσο μπορώ.
Τον λαό δεν τον ενδιαφέρει η αριστερή ιδεολογία, ούτε και μένα. 
Μας ενδιαφέρει η ζωή μας στην πατρίδα. 
Ακούγεται κοινότοπο αλλά δεν είναι, σας διαβεβαιώ. 
Θα σας το κάνω λιανά:
Όταν λέω πως τον λαό δεν τον ενδιαφέρει η αριστερή ιδεολογία δεν εννοώ πως δεν τον ενδιαφέρει η ταξική εκμετάλλευση, η φτώχεια, η αδικία κι όλα τα σχετικά. 
Αυτά είναι η ζωή μας, πως να μην μας ενδιαφέρουν;
Δεν μας ενδιαφέρει η έννοια της αριστεράς, η ταμπέλα, η εμμονή με την Ιδέα, η υποταγή στον αταξικό σκοπό εδώ και τώρα, γυναίκα άντρα θέλω τώρα την-τον θέλω.
Μας ενδιαφέρει η ζωή μας στο συγκεκριμένο πλαίσιο της ζωής μας, το οποίο όλοι το ξέρουμε, όποιος λέει ότι δεν το ξέρουμε δεν ξέρει τι του γίνεται.
Αυτό το πλαίσιο είναι καθοριστικά ένα διεθνές πλαίσιο, είναι η σχέση της κοινωνίας μας με τις άλλες κοινωνίες όπως δομείται συγκεκριμένα. 
Μη περιμένετε τώρα να το περιγράψω αναλυτικά και μάλιστα "μαρξιστικά". Λυπηθείτε με σύντροφοι ή "σύντροφοι".
Αυτό λοιπόν το πλαίσιο μας "λέει" τι είμαστε και τι σχέση έχουμε με τις άλλες κοινωνίες, τους άλλους λαούς.
Αυτό το πλαίσιο μας συγκροτεί ως έθνος.
Αυτή είναι μια συγκεκριμένη πτυχή του τι είναι έθνος και λαός.
Είναι η ΛΑ.Ε και ευρύτερα η μη-συριζαϊκή μη-κκε αριστερά έτοιμη να απαντήσει στα ερωτήματά μας για το τι θα είμαστε σε σχέση με αυτό το πλαίσιο που μας συγκροτεί ούτως ή άλλως ως ένα "είναι";
Πολύ αμφιβάλλω.
Η ΛΑ.Ε είναι δεκάδες χιλιόμετρα πιο μπροστά από ό,τι είναι η Ανταρσύα, το κ.κ.ε στο να δώσει κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις για αυτή την θεμελιώδη διάσταση των πραγμάτων. 
Αλλά ακόμα είναι για μένα, για όλους εμάς θα έλεγα τους καθημερινούς ανθρώπους, πολύ πίσω.
Γιατί όμως;
Θα απαντήσω κάπως αιρετικά  και παρεξηγίσιμα, χέστηκα όμως για το παρεξηγίσιμον:
Αυτό συμβαίνει γιατί η ΛΑ.Ε είναι ένα αριστερό κόμμα, με όλες τις αναστολές του απέναντι στο εθνολαϊκό υποκείμενο.
Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. 
Αν μείνει μόνον η ΛΑ.Ε, μόνη της, και όλο το αριστερό συνάφι της με τις διεθνιστικές εμμονές του και την ενοχική του συγκρότηση, δεν θα έχει μέλλον, ούτε και εμείς, για μεγάλο διάστημα.
Σημασία έχει να επιταχύνουμε την κατάσταση και όχι να περιμένουμε υπομονετικά την εθνική λαϊκή έκρηξη που θα έρθει, γιατί κάποια στιγμή θα έρθει, να είστε σίγουροι.
Μη γεράσουμε (κι άλλο), δεν έχουμε τόση υπομονή πλέον.
Αυτό που χρειάζεται είναι να χτίσουμε ένα πραγματικά ευρύ εθνικό λαϊκό μέτωπο.
Αλλά αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. 
Χρειάζεται κι΄άλλη εξήγηση γι'αυτό που σας λέω τώρα;
Πάρτε τώρα ας πούμε "εμένα". 
Πως το βλέπετε σύντροφοι; 
Θα ήταν εύκολη η συνύπαρξή μας σε ένα τέτοιο μέτωπο;
Δεν το λέω αυτό για να πω πως έχει ιδιαίτερη σημασία μια ας πούμε ιδιάζουσα περίπτωση, αλλά το αντίθετο, πως αν ας πούμε εγώ δεν είμαι ιδιάζουσα περίπτωση κάτι άλλο συμβαίνει. 
Σας λέω αυτό που ίσως λέει με κάπως ακατανόητο για σας τρόπο ένας "λαϊκός" άνθρωπος και μάλιστα μιας κάπως νεώτερης γενιάς (λέμε τώρα). 
Λάβετε υπόψιν σας την κοινοτοπία των λεχθέντων εδώ, όταν μιλάμε πολιτικά, τα άλλα που λέγονται εδώ είναι μιας άλλης τάξεως πράγματα, ίσως και τα ασημαντότερα. 
Ή για να σας το πω απλούστερα ακόμα:
Αν δεν υπάρξει εθνικό και λαϊκό μέτωπο που να μην είναι μόνον αριστερό ή ταξικό τι εθνικό και λαϊκό μέτωπο θα είναι αυτό;
Αυτά..

Ι.Τζανάκος  

3 σχόλια:

 1. Δεδομένου ότι η ΛΑΕ επιθυμεί ''συντεταγμένη'' (όχι ''παράτυπη'') έξοδο από το ευρώ, θα πρέπει να πάρει την έγκριση των ''εταίρων'' κατά τη διαδικασία εξόδου. Που σημαίνει ''αμοιβαία επωφελή συμφωνία'' με τους ''αποικιοκράτες'' των ''αποικιοκρατούμενων''.

  Γιάννη ακόμα και αν δεν σε καλύπτει κάποια μεσσιανική επίκληση διεθνισμού, η συγκεκριμένη κριτική, αν όχι το συγκεκριμένο πρόταγμα, είναι ήδη εφικτή.

  Αυτό που λέει η ΛΑΕ είναι παραμύθι. Εξαπάτηση. Η έξοδος από το ευρώ μόνιμα είναι ''νέα συμφωνία'' (μάντεψε με τί όρους), και η έξοδος από την Ε.Ε με φιλολαικούς όρους θέλει επανάσταση στις παραγωγικές σχέσεις στο εσωτερικό της χώρας, και ανεβασμένο κοινωνικό ανταγωνισμό γενικότερα.

  Στη πραγματικότητα, μέτωπα σαν την ΛΑΕ διεκδικούν να πλασαριστούν στο κοινοβούλιο και να διαπραγματευτούν από τις θέσεις αυτές το ένα ή το άλλο μέτρο, μην μπορώντας να κάνουν και κάποια ουσιαστική ''αντιπολίτευση'' πέρα από τα αυτονόητα (βλ. ασφαλιστικό).

  Το πιο πιθανό είναι σε περίπτωση κάποιες μορφής ελεγχόμενου Grexit η ΛΑΕ να στελεχώσει κάποιες θέσεις μαζί με κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου ακόμα διατηρούν οργανική επαφή. Αυτό πιστεύω βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

  Το θέμα είναι αλλού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δε διαφωνώ με τις επισημάνσεις σου για την ΛΑΕ ως έναν υφιστάμενο κομματικό μηχανισμό και ως "βάση" ακόμα. Πρόκειται στην καλύτερη περίπτωση για ένα πολυσυλλεκτικό αριστερό κόμμα σαν τον Συριζα πριν τσίπρα με όλα τα ελαττώματα και με μόνο πλεονέκτημα ένα ρηξιακό στοιχείο που είναι το ζήτημα "ευρωζώνη-δραχμή". Θεωρώ αυτό το στοιχείο σημαντικό, όπως και την παραδοσιακή γραμμή περί ανεξαρτησίας σημαντική, με όλο το περιοριστικό της πλαίσιο όπως τίθεται. Απλά θεωρώ το σύνολο αυτών των στοιχείων σημαντικό ως διαφοροποιημένο από από το αντίστοιχο σύνολο που ήταν στην βάση του παλαιού σύριζα. Το γεγονός πως δεν υπάρχει παρόλα αυτά κανένα άλλο στοιχείο ρήξης ακόμα και στα πλαίσια μιας τυπικής έντασης αυτής της γραμμής λέει πολλά. Πάρα πολλά. Όπως είπε και ένας αλαβανικός (μάλλον) η Λαϊκή Ενότητα είναι σαν λαϊκή στενότητα. Ακόμα και μετά την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η ΛΑΕ (αλλά και ο Βαρούφ, και η Ζωή) η ΛΑΕ συντηρεί έναν συμβατικό και διαλλακτικό τόνο, τυπικό για ακραία "μεταρρυθμιστικό" κόμμα, στα πλαίσια όχι μονο του καπιταλισμού αλλά και στα πλαίσια του διεθνούς καταμερισμού της παραγωγής και ισχύος: ούτε ρήξη στον διεθνή καταμερισμό ούτε αποχώρηση από ΝΑΤΟ Ε.Ε. Ξεκάθαρη στάση, καμμία αυταπάτη για την παγίδα που στήνει η ΛΑΕ ή πέφτει μέσα μόνη της. Να μην σπάσει κανένα αυγό. Το ζήτημα είναι τι σημαίνει τελικά "σπάσιμο αυγών" στο υφιστάμενο πλαίσιο, χωρίς καν να τεθεί ζήτημα αντικαπιταλισμού κ.λπ κ.λπ. Νομίζω πως το σπάσιμο αυγών δεν υπάρχει ως δυνατότητα ούτε στους άλλους χώρους ακόμα κι αν αυτοί έχουν ένα συνεπές επαναστΑατικό πρόγραμμα. Σπάσιμο αυγών θα ήταν λ.χ να θέσει κανείς την κοινωνία και το έθνος αν θές προ των θεμελιακών ζητημάτων της πολιτικής, εθνικής, πολιτισμικής ταυτότητάς τους σε σχέση με το μεταναστευτικο-προσφυγικό, και να θέσει επίσης το ίδιο το ζήτημα στους μετανάστες-πρόσφυγες, και στις δυο πλευρές με την ίδια αυστηρότητα και συνέπεια, σαν να πρόκειται να συγκροτήσουμε όλοι μαζί έναν νέο λαό, αλλά όλοι μαζί. Ούτε από εδώ θύτες ούτε από εδώ θύματα κ.λπ με υποχρεώσεις δικαιώματα και μια έντονη ζύμωση. Αλλά αυτό ακούγεται εντελώς τρελό. Δεν ακούγεται έτσι; (από όλους;).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η εμφάνιση της δυνατότητας ενός μεγάλου μετώπου ενάντια στους προδότες του συριζα είναι πλέον ορατή, μετά από αυτή την ανάρτηση.
  Εγώ προσωπικά ταλαντεύομαι μεταξύ ΚΚΕ και ΛΑΕ. Μιά εδώ μια εκεί. Πάντως ΟΧΙ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πρέπει αυτό το μόρφωμα να εξαφανιστεί και τα εξάρχεια να μαζευτούν επιτέλους από την ίδια την αριστερά, για να προχωρήσουμε σαν λαός και κίνημα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..