Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016

ΤΟΥΡΚΙΑ: Μια επίδοξη παγκόσμια δύναμη που φοβάται τον διαμελισμό της πριν φουσκώσει σαν υπερ-μπαλόνι...ΡΕ ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΜΕ 12 ΑΙΩΝΕΣ...

Προλογικό σχόλιο
Ιωάννης Τζανάκος
Αναδημοσιεύουμε δύο άρθρα, για να συλλάβουμε τι σημαίνει ο συνδυασμός τουρκοεθνικής-τουρκοκρατικής παράνοιας και τουρκο-αυτοκρατορικής μεγαλομανίας:
Σημαίνει ένα πράγμα, ΤΟΥΡΚΙΑ..
Τώρα πείτε με "τουρκοφάγο εθνικιστή", σκοτίστηκα..
ΣΚΟ-ΤΙ-ΣΤΗ-ΚΑ..
ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΥΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ..

 

«Ο διαμελισμός της Τουρκίας έχει καταστεί παράνοια»


Αύγουστος 17, 2016.
Ο συγγραφέας Χασάν Τζεμάλ (Hasan Cemal) δημοσίευσε ένα άρθρο – γράφει το κουρδικό δημοσίευμα- που έχει ως τίτλο «Ο φόβος του διαμελισμού» με υπότιτλο «Ξένες δυνάμεις προσπαθούν να διαμελίσουν την Τουρκία και να δημιουργήσουν κουρδικό κράτος».

Ο φόβος αυτός σε όλη την δημοκρατική πορεία της Τουρκίας, εδώ και 90 χρόνια δεν σταμάτησε ποτέ.
Αυτός ο φόβος της διαίρεσης ή η παράνοια του διαμελισμού της Τουρκίας είναι μια ιδέα με την οποία διαπαιδαγωγούνται  οι στρατιωτικοί και από την άλλη πλευρά αυτός ο φόβος που δεν λέει να τελειώσει,  εμποδίζει την πορεία της δημοκρατίας εδώ και 90 χρόνια.
«Δημιουργία κουρδικού κράτους», ένας φόβος που ενέχει την καταστροφή της Τουρκίας και πιστεύεται ότι ξένες δυνάμεις απεργάζονται προς τον σκοπό αυτόν.
«Στην πραγματικότητα», γράφει ο συντάκτης, «αυτός ο φόβος έχει γίνει παράνοια, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας που έγινε από την εθνικιστική Δύση».
Σημειώνει ακόμη ότι το πρόβλημα με τους Κούρδους επί 90 χρόνια όχι μόνο δεν έσβησε αλλά αντίθετα έχει βαθύνει περισσότερο.
«Το PKK δεν έχει τελειώσει, έχει ρίζες και ως πολιτικό κίνημα ενισχύθηκε και κατέβηκε από τα βουνά προς τις πόλεις. Από την άλλη πλευρά οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ παρέβησαν τις τουρκικές κόκκινες γραμμές και βαδίζουν προς μια κρατική υπόσταση».
Μετά την αυτονόμηση του βόρειου Ιράκ (νότιου Κουρδιστάν), χτύπησε τη θύρα της Άγκυρας η βόρεια Συρία. Οι Κούρδοι της Συρίας εκμεταλλεύονται  τις συνθήκες του εμφυλίου πολέμου στη χώρα και υπό την ηγεσία του PYD-YPG στην Ροτζάβα (δυτικό Κουρδιστάν)  έχουν οργανωθεί.
Από το 2014 βλέπει κανείς σε κάθε πόλη στη Ροτζάβα να κρέμονται οι φωτογραφίες του Οτσαλάν.
Η Άγκυρα έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι το PYD της Συρίας  είναι το ίδιο με το PKK στην Τουρκία. Εδώ και τέσσερα ή πέντε χρόνια η Τουρκία προσπαθεί να ελέγξει τους Κούρδους στη βόρεια Συρία, αλλά δεν τα κατάφερε.
Ο συντάκτης παραθέτει απόσπασμα από ομιλία του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου απόστρατου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγκ που αναφέρει: 
Α. Οι κύριες δυνάμεις που θέλουν να διαμελίσουν την Τουρκία είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Β. Επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και προσπαθούν να τις δυσφημίσουν.
Γ. Μετά το σκάνδαλο της ‘βαριοπούλας’, ήρθε η υπόθεση ‘Εργκένεκον’ και μετά η υπόθεση Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς και οι τρεις περιπτώσεις είχαν τον ίδιο σκοπό.
Δ. Πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου βρίσκονται οι ΗΠΑ, με στόχο να αποδυναμώσουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Ε. Κύριος στόχος τους (των ΗΠΑ) είναι να μειώσουν τη δύναμη του τουρκικού στρατού και να επιδιώξουν την επαναχάραξη των συνόρων, κυρίως με τη Συρία.
ΣΤ. Μια κουρδική αυτονομία στη βόρεια Συρία είναι άμεση απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.
Ζ. Οι οργανώσεις του PYD-YPG δεν πρέπει να υπερβούν τις δυτικές όχθες του Ευφράτη.
Ο συντάκτης θα αναρωτηθεί εάν η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάσταση.
«Μετά τη συνάντηση κορυφής Ερντογάν- Πούτιν και στη συζήτηση για τη Συρία, αναμένεται να γίνει αλλαγή πολιτικής ως προς τη βόρεια Συρία;»
Ή ακόμη «ο άξονας Τουρκίας- Ρωσίας- Ιράν για τη Συρία, μπορεί να λειτουργήσει θετικά  για την Τουρκία;».
--
               
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.grΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΌΛΥΤΗ ΤΟΥΡΚΟΜΟΥΡΛΙΑ, ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΣΤΕ ΜΟΥΡΛΙΑ ΑΠΌ ΜΟΥΡΛΙΑ:

Το νέο στρατηγικό δόγμα του Ερντογάν λέγεται ... - Pontos-News.Gr

Το νέο στρατηγικό δόγμα του Ερντογάν λέγεται «Ισλαμική Ένωση – Παγκόσμια Δύναμη»

Του Yusuf Kaplan,* εφ. Yeni Şafak
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Όταν είπα ότι «Με τη Ρωσία δεν κόβονται οι σχέσεις, η Ρωσία είναι χώρα άξονας για την Τουρκία. Για να μην μείνουμε μόνοι μας αύριο, αν έχουμε προβλήματα με τη Δύση, πρέπει να ελαττώσουμε τους εχθρούς μας, να αυξήσουμε τους συμμάχους μας, και γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε στρατηγική ισορροπιών», ορισμένοι άρχισαν να με πυροβολούν.
Για το λόγο αυτόν το πρόβλημα της Συρίας θα λυθεί από τούδε και στο εξής... Επίσης, το δίκτυο της τρομοκρατικής οργάνωσης του Γκιουλέν, που είχε στηθεί για να αλώσει τις τουρκικές δημοκρατίες, θα το εξαρθρώσουν.
Και θα ανοίξει ο δρόμος για την Τουρκία... Επιτέλους.
Η πρώτη μεγάλη Ισλαμική Ένωση πραγματοποιήθηκε με την ένωση των Σελτζούκων με τους Οθωμανούς
Το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Τουρκίας, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι η επίτευξη της Ισλαμικής Ένωσης. 
Η Ισλαμική Ένωση τώρα μπορεί να φαντάζει σαν όνειρο, όμως το μοναδικό κλειδί που μπορεί να εξασφαλίσει όχι μόνο στη χώρα μας και την περιοχή μας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, είναι η Ισλαμική Ένωση.
Αυτά δεν είναι κούφια λόγια. 
Το αντίθετο, είναι μια πραγματικότητα που μας την επιβεβαιώνει η ίδια η ιστορία. 
Με τις ηγετικές ικανότητες του Melikşah, την ευφυΐα του βεζίρη Nizamülmülk και την ορμητικότητα του Gazâlî, σε ένα τέταρτο του αιώνα σπάρθηκε ο σπόρος, με αποτέλεσμα, σε τρεις ηπείρους, με επίκεντρο τη δική μας περιοχή, να εξασφαλιστεί σε εύρος, συνέχεια, όραμα, και με έναν τρόπο που δεν υπάρχει παρόμοιος στην ιστορία, η Ισλαμική Ένωση.
Αυτή η απίθανη ένωση που πέτυχαν από κοινού οι Σελτζουκίδες, οι Γκαζνελίδες και οι Εγιουπίδες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, έβαλε τα θεμέλια για τη μεγαλύτερη και πιο μακρόχρονη ένωση στην ιστορία.
Η συγκρότηση της ραχοκοκαλιάς της Ένωσης άλλαξε το ρου της ιστορίας της ανθρωπότητας
Με άλλα λόγια, η μετάβαση από τους Σελτζουκίδες στους Οσμανλίδες, που έγινε μέσω της ένωσης όλων των μουσουλμανικών ομάδων, αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης Ισλαμικής Ένωσης, μια πολιτισμική εκτόξευση που δεν άλλαξε μόνο την ιστορία του Ισλάμ, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Αυτή η μεγαλειώδης πολιτισμική εκτόξευση, που άρχισε επί Σελτζουκιδών και έφθασε στο απόγειό της επί Οσμανλίδων, για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία χάρισε επί χίλια χρόνια την πραγματική ειρήνη και την ευημερία σε μια περιοχή που εκτεινόταν σε τρεις ηπείρους. 
Και το σημαντικότερο, πραγματοποίησαν ένα πολιτισμικό θαύμα το οποίο δεν έχει γίνει αντιληπτό και δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι σήμερα, αφού κατάφεραν να αποδείξουν πως είναι δυνατόν να συμβιώνουν ειρηνικά και αγαπημένα διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί, σε αντίθεση με τη Δύση, που θέλει να καταστρέφει ό,τι διαφορετικό!
Όσον αφορά εκείνους τους ανιστόρητους διανοούμενους που εμφορούνται από τις ξοφλημένες εκσυγχρονιστικές ιδέες και μας καλούν σήμερα να ακολουθήσουμε ως μοναδικό δρόμο, για να μπορέσουν να συμβιώσουν ειρηνικά διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί το κοσμικό κράτος, τους καλώ να μελετήσουν γονατιστοί αυτή την υπέροχη ιστορία των χιλίων χρόνων της Ισλαμικής Ένωσης.
Ο εκκοσμικισμός είναι ένας χαλινός, έχουμε ανάγκη από μια ψυχική ανάταση που θα θηλάζει άγιο γάλα από τη Μεδίνα
Πρέπει να είναι μια ψυχική ανάταση που θα στηρίζεται σε πνεύμα και αρχές που θα είναι στον αντίποδα και θα διαχωρίζονται από την εμπειρία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από την εμπειρία του πολιτισμού της Κίνας και της Ινδίας, αλλά και από τον πολιτισμό της Δύσης, ο οποίος επικρατεί στον κόσμο επί τέσσερις αιώνες και πίνει το αίμα του κόσμου, ενώ ταυτοχρόνως καταστρέφει όλους τους πολιτισμούς. 
Μια πελώρια και υπέροχη ψυχική ανάταση που θα τρέφεται και θα τρέφει όλους τους πολιτισμούς
Γι’ αυτόν το λόγο κανείς να μη μας λέει φορτικά ότι «ο εκκοσμικκισμός είναι εκ των ων ουκ άνευ, ότι τον χρειαζόμαστε για να προστατέψουμε τη διαφορετικότητα». 
Ας ερευνήσουν σε βάθος αυτή την ψυχική και πνευματική ανάταση που λέμε, η οποία περιμένει να την ανακαλύψουμε ξανά, να την ανανεώσουμε και να την διευρύνουμε.
Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το εξής:
Ο εκκοσμικισμός είναι ένας χαλινός που μας τον πέρασαν στο λαιμό μας και έχει ως στόχο να φρενάρει αυτή την ψυχική και πνευματική ανάταση των χιλίων χρόνων.
Εμείς δεν μπορούμε να πάμε πουθενά με τον εκκοσμικισμό. 
Αν επιμείνουμε στον εκκοσμικισμό, δεν θα έχουμε καταφέρει τίποτε άλλο από το να καταστρέψουμε το πνεύμα και την ψυχή που δίνει στο λαό μας το Ισλάμ, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούμε εμείς την Ιστορία· ο εκκοσμικισμός δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ξεραίνει τις ρίζες και τις πηγές αυτού του πνεύματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απασχολούμε το λαό με επίπλαστα προβλήματα, φρενάροντας με τον τρόπο αυτόν την πορεία του προς την Ιστορία.
Ο εκκοσμικισμός δεν είναι μια εμπειρία που ανήκει σ’ εμάς. 
Είναι ένα πρότζεκτ που έχει εισαχθεί ειδικά διαμορφωμένο από το εξωτερικό, μια έννοια που αμφισβητείται ακόμα και στη Δύση. 
Και δεν υπάρχει κάποιο παράδειγμα από το παρελθόν που να δείχνει ότι μπορείς να γράψεις Ιστορία με εισαγόμενα πρότζεκτ.
Πρώτα θα «σπάσουμε το κύμα» και μετά θα δημιουργήσουμε εμείς το δικό μας κύμα
Πρέπει να αντιληφθούμε την κατάσταση. 
Εδώ και δυο αιώνες ο ισλαμικός κόσμος δεν είναι ανεξάρτητος, είναι δούλος των Δυτικών. 
Πρώτα θα πρέπει η Τουρκία να βρει την τροχιά που της αξίζει στην Ιστορία και να οδηγήσει τον ισλαμικό κόσμο στην ανεξαρτησία.
Θα πρέπει να υλοποιήσουμε, βήμα προς βήμα, εκείνες τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές που θα επιτρέψουν στην Τουρκία να βρει και να καθήσει στην ιστορική της τροχιά, να ισχυροποιηθεί πνευματικά, πολιτικά και οικονομικά, για να μπορέσει να απελευθερώσει τον ισλαμικό κόσμο από τα δεσμά.
Το ερώτημα είναι το εξής: Τι θα πρέπει να γίνει και πώς θα πρέπει να κινηθούμε σ’ αυτήν την μεταβατική περίοδο;
Θα το εξηγήσουμε εν ολίγοις. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αναπτύξουμε μια φιλοσοφία της Ιστορίας, η οποία θα είναι ριζοσπαστική και οικουμενική. 
Η βασική αρχή μιας τέτοιας φιλοσοφίας, που ανέπτυξα, με κεντρικό άξονα το Ισλάμ και τη σουνιτική πίστη, είναι η εξής:
  • Πρώτα θα σπάσουμε το κύμα που έρχεται κατά πάνω μας, και θα ξεκαθαρίσουμε την ήρα από το στάρι. Αυτή είναι η περίοδος της Μέκκας.
  • Μετά θα δημιουργήσουμε το δικό μας κύμα και θα βάλουμε τους ακρογωνιαίους λίθους του οικοδομήματος. Αυτή θα είναι η περίοδος της Μεδίνας.
  • Μόνον αφού ολοκληρώσουμε αυτές τις δυο πορείες, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε ένα πολιτισμικό άλμα, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να κάνουμε τα βήματα που θα εξασφαλίσουν την ενότητα και την ανεξαρτησία του ισλαμικού κόσμου.
Ο Σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ, που ακολούθησε την στρατηγική των ισορροπιών, ήταν ελεγχόμενος από τους ξένους;
Φυσικά και δεν εμπιστευόμαστε ποτέ εξ ολοκλήρου τη Ρωσία και τους Δυτικούς. 
 Όμως το να χαρακτηρίζει κανείς την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία ως πολιτική υποτελούς, είναι λάθος.
Ο Σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ ήταν ελεγχόμενος από τους ξένους; 
Ήταν ένας σοφός στην πολιτική των ισορροπιών. 
Όλα αυτά είναι ανοησίες. 
Παρακαλώ, να βάλουμε επιτέλους το μυαλό μας να δουλέψει.
*
Η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος. Το ξαναλέω. 
Ο εκκοσμικισμός είναι ένα χαλινάρι, ένα καπίστρι στο λαιμό της Τουρκίας. 
Γι’ αυτό επί έναν αιώνα σέρνουν από τη μύτη ένα ολόκληρο έθνος.
Γι’ αυτό λέω ότι τώρα ξαναδίνουμε έναν αγώνα ανεξαρτησίας.
 Για να απαλλαγούμε από τα χαλινάρια και από τα καπίστρια με τα οποία μας σέρνουν από τη μύτη.
Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει στρατηγική ισορροπιών μέχρι να βρει και να καθήσει στην ισλαμική της ιστορική τροχιά και να ισχυροποιηθεί από κάθε άποψη.
Γι’ αυτό οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν πρόσφατα, στα πλαίσια της στρατηγικής των ισορροπιών με τη Ρωσία, θα μας δώσουν τη δυνατότητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να βρεθούμε σε μια τέτοια θέση και να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε εμείς τις ισορροπίες που θα καθορίζουν την ιστορική πορεία της περιοχής αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
**
Συμπερασματικά, εκείνοι που αντιτίθενται σε όσα αναφέρω στο παρόν άρθρο, δεν μπορεί να είναι «διανοούμενοι», είναι «σκοτεινά χαλινάρια και καπίστρια», που φράσσουν την πορεία αυτής της χώρας προς το μέλλον.
____
*Ο Γιουσούφ Καπλάν είναι πολιτικός διανοούμενος ισλαμικής απόκλισης, από τους ανθρώπους που επεξεργάζονται τη νέα πολιτικοθρησκευτική ιδεολογία της Τουρκίας, που αποτελεί στοιχείο του νέου στρατηγικού δόγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..