Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016

Σεξουαλική (έμφυλη) βια, κοσμικισμός και Δημοκρατία..Βασικές αρχές..Καμμία συζήτηση, για "μαρξισμούς" και "πατριωτισμούς", ανεξιθρησκεία και πίστη, ζωή και θάνατο, εκμετάλλευση και σοσιαλισμό, δεν έχει κανένα νόημα αν δεν θέτει στην απόλυτη αρχή της τα δικαιώματα των ανθρώπων να διαθέσουν ελεύθερα το σώμα τους και το φύλο τους, κάθε φύλο τους ή "φύλο" τους, χωρίς την απειλή και την άσκηση σεξουαλικής βίας από έναν παροδικά ή μόνιμα ισχυρότερο άλλον άνθρωπο ή ομάδα ανθρώπων.
Θεωρώ πως υπάρχει ωστόσο μια ουσιαστικότερη σχέση της αξίας και της πρακτικής της Δημοκρατίας με τις ελευθερίες αυτές.
Εννοείται πως δεν υπάρχει γενικά και αόριστα Δημοκρατία, αλλά είδη Δημοκρατίας, και αυτά τα είδη δεν έχουν ως ενδογενές δεδομένο το δεδομένο του αυτοκαθορισμού και της αυτοδιάθεσης του σώματος και της νόησης, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να βρείς απολυταρχικό ή ολοκληρωτικό σύστημα που να μπορεί να δεχτεί αυτό το αιτούμενο δεδομένο.
Και αρχή της Δημοκρατίας σε κάθε περίπτωση είναι μια μορφή κοσμικισμού, άσχετα από το είδος της υπάρχουσας ή επιβιώσασας θρησκείας, και στην ολοκλήρωσή της ως Δημοκρατίας αρχή της και τελείωσή της είναι μια μορφή ριζικού αθεϊσμού ή κοσμικού θεϊσμού.
Όλα τα άλλα, δηλαδή όλες οι άλλες συσχετίσεις και συνδέσεις, πάσχουν από την έλλειψη προφάνειας, απλότητας, κατανοητότητας και εφαρμοσιμότητας.
Είναι πια κατανοητό πως καμμία αναγκαιότητα "συνωμοτικότητας", ηγετικής συγκεντρωτικότητας, έκτακτων πολιτικών και πολιτικοστρατιωτικών καθηκόντων, δεν μπορεί (ως αναγκαιότητα) να σχετικοποιήσει τις αρχές της ελευθερίας αυτοδιάθεσης και αυτοπροστασίας του σώματος και της (αρχής της) Δημοκρατικής διεύθυνσης κάθε δημόσιας υπόθεσης και κάθε δημόσιου αγαθού.

Ιωάννης Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan & Iran

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..