Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Οι ειδικοί συντελεστές της κοινωνικής λαϊκής εξέγερσης..Όλοι οι "θεωρητικοί" παραγνωρίζουν πως η λαϊκή εξέγερση, ως πολιτική και αξιακή στάση, δεν επιλέγεται συνήθως, αν μιλάμε για στρώματα από τις "κατώτερες" κοινωνικές τάξεις, αλλά είναι αποτέλεσμα ενός ατσάλινου αποκλεισμού της πορείας των ανθρώπων αυτών.
Οι άρχουσες ελίτ ή τάξεις δεν κόβουν απλά τον δρόμο τους, τους περικλείουν μέσα σε απρόσβλητα ατσάλινα τείχη και το μόνο που μπορούν να τους "κάνουν" πλέον είναι να τους παρέχουν ναρκωτικές ιδέες, αξίες, θεάματα ή καταστολή, μέχρι να πεθάνουν όλοι μαζί αλλά ένας ένας.
Η λαϊκή εξέγερση δεν είναι ανάγκη να είναι "ταξική" αν και έχει σαφείς ταξικές ρίζες και καταγωγές από την συνολική ταξική πάλη.
Δεν προτιμώ πλέον να χρησιμοποιώ εύκολα τον όρο "ταξική πάλη" παρά μόνον για ερμηνευτικούς και ιδεολογικούς λόγους, γιατί όλο και πιο συχνά μάλλον συναρμόζεται (κάπως παράδοξα) με την ύπνωση και την καταστολή των λαϊκών τάξεων, ενώ η λαϊκή εξέγερση ή μια γενικευμένη στάση είναι πολλές φορές βυθισμένη εντός μιας λαϊκής ή κοινωνικής ειδικοποίησης η οποία λυτρώνει το αίσθημα της επαναστατικής καταστροφής και απελευθερώνει τον εξεγερμένο από τις γενικούρες των ιδεολόγων και των ριζοσπαστών διανοουμένων.
Είναι πέραν του προφανούς προφανέστερο ότι μια λαϊκή εξέγερση μπορεί να έχει αμφιλεγόμενο ή και αντιδραστικό χαρακτήρα, αλλά η γενική τάση των ριζοσπαστών διανοουμένων να επιθυμούν σήμερα τα γενικά σχήματα είναι ακόμα πιο αντιδραστική, κατασταλτική δύναμη.
Η λαϊκή εξέγερση έχει σεπαρατιστικά κοινωνικά χαρακτηριστικά, έχει δηλαδή έναν ιδιότυπο αποσχίζοντα συλλογικό-προσωπικό χαρακτήρα γι΄αυτό είναι και απρόβλεπτη.
Μπορεί να ξεσπάσει με τις λεγόμενες "ασήμαντες" αφορμές, ή από ειδικά γεγονότα που αφορούν ωστόσο μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.
Στην "Ελληνική Δημοκρατία" το ερώτημα δεν είναι αν θα ξεσπάσει λαϊκή εξέγερση, αλλά πότε θα ξεσπάσει και τι ειδικό περιεχόμενο και προσανατολισμό θα έχει.
Όσο έχει δε η ελλαδική άρχουσα τάξη επιλέξει να μεγαλώνει και να ισχυροποιεί τα κοινωνικά, ταξικά, συντεχνιακά, τοπικά και άλλα τείχη, τόσο θα αναδύεται η πιθανότητα η εξέγερση να είναι σκληρότερη και ριζικότερη με άγνωστες επεκτάσεις.Ιωάννης Τζανάκος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..