Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

Κυριαρχικές επανιδρύσεις (2)Ο πραγματικός νέος παράγοντας στο παγκόσμιο παιχνίδι ισχύος δεν είναι η Ρωσία ή η Κίνα, αλλά ο ευρύτερος πύρινος "χώρος" της Μέσης Ανατολής/Μεσοποταμίας (ως ενεργητικός πλέον "χώρος").
Ας ξεκινήσουμε με μερικές στοιχειώδεις παρατηρήσεις:

1) Αυτός ο χώρος, με ή χωρίς "ισλαμιστική τρομοκρατία" δεν πρόκειται να ανασυγκροτηθεί σε στέρεες ή σαθρές αλλά σταθερές βάσεις μέχρι το επικείμενο "τέλος του κόσμου", μέχρι δηλαδή την τελική έκβαση ενός γενικευμένου περιφερειακού/παγκόσμιου πολέμου με τελικό σκοπό την τελική επαναχάραξη συνόρων και τον τελικό σχηματισμό συμπαγών εθνοτικο-κρατικών ή απλά εσωτερικά "ομονοούντων" πολιτειακών μορφών.
Επειδή ακριβώς δεν προβλέπεται αυτό άμεσα, λόγω και της εμπλοκής των "μεγάλων δυνάμεων" αλλά και λόγω των μεγάλων εσωτερικών προβλημάτων μεταξύ ήδη σχηματισμένων κρατών, εθνοτήτων, φυλών, θρησκειών, αστικών τάξεων, γραφειοκρατιών, μαφιών και διαφόρων διεθνών εγκληματιών και τυχοδιωκτών, γι΄αυτό και αυτός ο χώρος θα παραμείνει πύρινος, κολασμένος, αδιέξοδος και θανατερός για πολύ διάστημα.
Τι σημαίνει αυτό;
Ας σκεφτούμε λίγο την ζωή σε έναν τέτοιο χώρο. 
Καταρχάς η μοναδική της πραγματική διαφυγή είναι η μετανάστευση στην Ευρώπη, ή όπου αλλού.
Πέρα όμως από αυτή την μη-λεπτομέρεια, η οποία ανησυχεί όλες τις δυτικές εθνοτικές ομάδες κατά την λαϊκή τους πλειονότητα, υπάρχει θέμα με την συνεχή τροφοδότηση της ένοπλης βίας και της σύγκρουσης.
Ο πόλεμος ως σχεδόν "αιώνια" καθημερινότητα παράγει πολεμιστές και πολέμους αενάως, δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα έξυπνος για να το κατανοήσεις αυτό. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο:

2) Είναι σίγουρο πως "αναζητώνται" πεδία μετάθεσης και επέκτασης του ήδη υπάρχοντος μεσανατολικού/μεσοποταμιακού πεδίου μάχης. 
Αυτό που ακούγεται μόνον είναι η Λιβύη. Θεωρώ πως έχει υποτιμηθεί η δυνητική εσωτερική ισλαμιστική διαμάχη στην ίδια την Τουρκία, και πως επίσης έχει υποτιμηθεί γενικότερα το αιγυπτιακό πεδίο μάχης. 
Θα καταλάβουμε καλύτερα τα πράγματα αν μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει στα μπουντρούμια της Αιγύπτου και της Τουρκίας και στον ευρύτερο ισλαμοεπαναστατικό υπόκοσμο και στις δύο χώρες.

3) Είναι στα χέρια της Τουρκίας αλλά και της ιδιαίτερα ύπουλης Ρωσίας να μπλέξουν την Ελλάδα στα δίχτυα της ευρύτερης διαμάχης αυτής της περιοχής. 
Οι Η.Π.Α δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να επιλεχθεί η χώρα ως πεδίο μάχης για να μπετοναριστεί η ίδια η άλλη Ευρώπη σε ένα αμυντικογενές αλλά πάντως όχι φιλορωσικό σύστημα αναδίπλωσης.
Τα σύνορα της "εσωτερικής δύσης" έχουν ήδη σχηματισθεί και είναι τα ελληνο-FYROMιανά σύνορα, δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί αυτό, όχι τόσο σε σχέση με το "προσφυγικό" όσο με το πως η ίδια η δύση όρισε αυτό που η ίδια θεωρεί πραγματικό πεδίο ασφάλειάς της.
Σε αυτό το νέο αμυντικογενές σύστημα βέβαια και η Ρωσία θα μπορεί να παίζει ως "διαμεσολαβητής-επιδιαιτητής" "ορθόδοξος αδερφός" της "άτυχης χώρας" και ως απειλών ή (άλλος ένας) πρόθυμος "προστάτης" των "προσωρινά τυχερών" αλλά τρεμόντων δυτικοχέστηδων μικροαστών, τόση είναι η ατυχία μας δυστυχώς.
Η διαφορά της χώρας μας από τις άλλες "ευρωπαϊκές" είναι αμιγώς γεωγραφική γεωπολιτική, ακριβώς γιατί είναι η τυπική "εξωτερικότερη" συνοριακή γραμμή της "εσωτερικότερης" περιοχής τής αμερικανο-δυτικής αυτοκρατορίας, αλλά υπάρχουν και άλλες πολλές χώρες που μπορούν να παίξουν αυτό τον ρόλο μέχρι την "εσωτερικότερη περιοχή".

Αν οι ανόητοι φιλοδυτικοί νομίζουν πως αν είσαι τάφρος ενός κάστρου αυτό σε διαφυλάσσει, τι να πω εγώ ο ταπεινός;
Αν οι εξίσου ανόητοι φιλο-ρωσοπαράφρονες δεν κατανοούν πως η Ρωσία ως υποψήφιος "αδερφικός" επιδιαιτητής και "προστάτης" μας είναι δυνατόν να γίνει πραγματικός προστάτης μόνον αν συντελέσει στην κάποια καταστροφική ανάλωσή μας, τι να πω εγώ ο ταπεινός;


Υπάρχει κανένας που σκέφτεται εδώ πέρα;
ή να αφιερωθώ εντελώς στην ερωτική ποίηση;

(συνεχίζεται)


Ιωάννης Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan & Iran

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..