Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Ψευδοεπιστήμες και πολιτικός κρετινισμός..(ο Τραμπ-αλισμός ως σύμπτωμα)

Αποτέλεσμα εικόνας για Λυσένκο 
 Λυσένκο
                                                                            
                                                                                  Αποτέλεσμα εικόνας για Μπουχάριν 
                                                                                 Νικολάϊ Μπουχάριν, ένας πραγματικός επιστήμονας. ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ..
Αποτέλεσμα εικόνας για Φρουντ 
 Φρόυντ


Αποτέλεσμα εικόνας για Αντόρνο 
Αντόρνο
Αποτέλεσμα εικόνας για βέλος

Αποτέλεσμα εικόνας για Χάιντεγκερ Χάι(λ)ντεγκερ και Τράμπ-αλα

 Αποτέλεσμα εικόνας για Τράμπ

Οι Τραμπ-αλισμοί θεωρώ πως θα συνεχιστούν, όχι μόνον γιατί ο ίδιος ο Τραμπ έχει να συγκεράσει πράγματα αντιφατικά στο "εσωτερικό" των Η.Π.Α, αλλά και γιατί η γενική τάση για επιστροφή σε μορφές πολιτικής με σαφές εθνοκρατικό περιεχόμενο θα δημιουργήσει άλλο ένα πεδίο αντιφάσεων στο ήδη "φορτωμένο" παγκόσμιο σύστημα χωρίς να έχουν αφαιρεθεί τα άλλα ήδη υπάρχοντα πεδία αντιφάσεων.
Είναι αφέλεια να νομίζει κανείς πως ο Τράμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι θα ακυρώσουν την διεργασία της "παγκοσμιοποίησης" χωρίς να διαμεσολαβήσει στο μεταξύ ένας μεγάλος πόλεμος, και άρα έπειτα ένα νέο παγκόσμιο "συμβόλαιο".
Ακόμα και τότε όμως θα υπάρξει ένα είδος συνύπαρξης των νέων αναπαλαιωμένων εθνοκρατικών δομών με τις ήδη υπάρχουσες (ως ακόμα) νέες, αλλά ήδη παλαιές, δομές της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.
Αυτή η συνύπαρξη υπό τις οποιεσδήποτε ειδικές συνθήκες με κάνει να πιστεύω ότι η κατάσταση θα θυμίζει όλο και περισσότερο ένα κομφούζιο αντιφάσεων και αντινομιών, εις το οποίο όμως θα συμμετέχουν και όσοι είναι ακόμα και θα είναι και στο μέλλον υπερόπτες ως προς την επιτυχία των προβλέψεών τους και τα "πονταρίσματά" τους στην εξαγιασμένη από αυτούς "αντικειμενική" δυναμική του νεο-καπιταλισμού από τον β' παγκόσμιο και μετά.
Από την άλλη, όμως, θεωρώ πως η αποτυχία των θεωρήσεων αλλά και των "επικαιρικών" αναλύσεων να προσφέρουν ένα συνολικό σχήμα της πραγματικής δυναμικής και των πραγματικών ή φαντασιακών δυνάμεων που συγκροτούν την "πραγματικότητα" δεν είναι αποτέλεσμα μόνον της ίδιας της "κομφουζιανικής" πολυπλοκότητας αυτής τής πραγματικότητας αλλά και των ούτως ειπείν βαθύτερων αξιο-θεωρητικών επιλογών των ιδεολογικών κέντρων της "αστικής κοινωνίας".
Ας γίνω πιο σαφής και πιό αιχμηρός με τον τρόπο εκείνο που με έχει κάνει αντιπαθή σε ένα είδος δεξιών και αριστερών κρετίνων και ηθικολόγων, για να συνεννοηθούμε.
Όταν η δεξιά, ας πούμε σε ένα φιλοσοφικό επίπεδο συνεχίζει να υπερασπίζεται μιαν ετεροκανονική (νεο-)πατριαρχική φυσιοκρατία υπό το ευρύτερο γενικό νοηματικό σχήμα της αυθεντικότητας, και η αριστερή αντιπολίτευση αυτής της "αιώνιας" δεξιάς "απαντάει" με τις ανοησίες διανοητικά στερημένων ηλιθίων όπως λ.χ ο κατεξοχήν ηλίθιος Αντόρνο, είναι σίγουρο πως αυτό σημαίνει ως σημείο-σημάδι:
1. Ότι η δεξιά θα επικρατήσει κάποια στιγμή
2. Ότι αυτή η επικράτηση αντί να συνεφέρει τις "ιδεολογικές" στρατιές των αριστερών ηλιθίων θα τους αφιονίσει ακόμα περισσότερο.
Στην θέση του αντι-φυσιοκράτη αντι-αυθεντιστή Αντόρνο μπορείτε να τοποθετήσετε πολλούς άλλους ηλίθιους, μην παραμένετε στο συγκεκριμένο παράδειγμα.
Το ιδεολογικό παιχνιδάκι: από την μιά οι αυθεντιστές ετεροκανονικοί φυσιοκράτες δεξιοί και από την άλλη υποστηρικτές κάθε αντεπιστημονικής απάρνησης (κάθε) έννοιας της φύσης, της βιολογίας, της υλικής και περιορισμένης (οριακής) πραγματικότητας, αυτό το παιχνιδάκι λοιπόν έχει ένα και μοναδικό τέλος. Την επικράτηση της δεξιάς.
Σε αυτό το δίπολο μπορούμε να εντάξουμε πολλά πράγματα, και να εμπλουτίσουμε τους πόλους με περισσότερους υποκαθορισμούς, όπως επίσης μπορούμε να ανακαλύψουμε "μεσοβέζικες" καταστάσεις κ.λπ
Δεν έχω σκοπό να αφιερώσω τον εαυτό μου σε μια τέτοια θεωρητική προσπάθεια.
Νομίζω θα αρκούσε να γίνουν οι αριστεροί κάπως πιο "υλιστές", και προσέξτε ποιός το λέει αυτό (αν με έχετε παρακολουθήσει).
Αλλά υλιστές με έναν σαφή και σοβαρό (έγκριτο) υλιστικο-αναγωγιστικό θεωρησιακό εξοπλισμό, για να γίνω ακόμα σαφέστερος.
Θα φέρω άλλο ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε το ιδεολογικό και θεωρητικό πλαίσιο της κατάστασης:
Αν υποθέσουμε πως οι νεο-αριστεροί και οι αριστεροί φιλελεύθεροι είναι ψυχαναλυτές, αυτό που έχουν κατορθώσει με τις ανόητες αντι-επιστημονικές εξωπραγματικές και τελικά βλαβερές θεωρίες και θεραπευτικές πρακτικές τους, είναι να μετατρέψουν τους ταλαίπωρους ασθενείς ή μάλλον πειραματόζωά τους σε ιδανικούς πελάτες τού πρώτου τυχαίου χυδαίου φυσιοκράτη φασίστα ψυχιάτρου ή παπά (δεν είναι βέβαια όλοι οι ψυχίατροι και οι παπάδες φασίστες).
Ρωτήστε έναν καικαλά ακροαριστερό ή ελευθεριακό κρετίνο που δεν έχει ιδέα από ιατρική ψυχιατρική ή θετικές επιστήμες, για την "ψυχική πάθηση" και θα καταλάβετε τι εννοώ. 
Οι άνθρωποι είναι πιο επικίνδυνοι τυχοδιώκτες από φασίστες ψυχιάτρους.
Κάτι ανάλογο έχει συμβεί στην θεωρία και τις ψευδοεπιστήμες των ανθρωπιστικών αλλά και των οικονομικών σπουδών, αλλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που δεν συμπεριλαμβάνει μόνον τους νεοαριστερούς βλάκες αλλά και τους περισσότερους νεοφιλελεύθερους.
Πολύ σχηματικά μίλησα εδώ και με αναλογικά παραδείγματα και πολύ επιθετικές αλλά σαφείς επισημάνσεις.
Όποιος κατάλαβε κατάλαβε...Ιωάννης Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan & Iran

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..