Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

Αντι-ιμπεριαλισμοί για τα μπάζα..


Αν υποθέσουμε πως εκτός από τα πραγματικά θύματα της ιστορικής διεργασίας που βιώνουμε στην ευρύτερη περιοχή "μας" υπάρχει και ένα θεωρητικό ή ιδεολογικό "θύμα", αυτό είναι σίγουρα ο "αντι-ιμπεριαλισμός" και γενικότερα η θεωρία ή ιδεολογική ανάλυση περί του "ιμπεριαλισμού".
Με αυτό που λέω δεν τακτοποιώ τα πράγματα με μια απόλυτη άρνηση της έννοιας, ή με ένα τελικό ιδεολογικό ή πολιτικό ξεκαθάρισμα.
Απλά είναι προφανές για μένα πως η ηγεμονία των μεγάλων δυνάμεων και των μεγάλων συσσωματώσεων αστικής (ή και άλλης) ισχύος δεν μπορεί να εξηγηθεί με το συνηθισμένο σχήμα περί "ιμπεριαλισμού".
Το σχήμα αυτό πλέον λειτουργεί ως παραμορφωτικός καθρέφτης, ως μια ευκολία με περισσότερα αρνητικά "κόστη" ως προς την κατανόηση της (αστικής) πραγματικότητας από τα όποια "κέρδη" απέδιδε στον υποψήφιο αναλυτή ή και δρώντα.
Θα μπορούσαμε να βρούμε πολλά επιμέρους στοιχεία που θα εδραίωναν αυτήν μας την άποψη, αλλά μιας και μιλάμε πάντα "επίκαιρα" θα προτάξουμε το ζήτημα των περιφερειακών ή αναλογικά μικρότερων (κρατικών) ηγεμονιών που διαφοροποιούνται από τις μεγάλες δυνάμεις ή τα μεγάλα κέντρα ισχύος.
Μέσω της θεωρίας του ιμπεριαλισμού υπάρχει μια συνεχής αθώωση αυτών των άθλιων καθεστώτων και ηγεμονιών (κυρίως ως προς την "ενδογένεια" της αθλιότητάς τους) και μια ευρύτερη τύφλωση τόσο στους διάφορους τοπικούς δημοκρατικούς ή ταξικούς δρώντες όσο και στους διάφορους "αλληλέγγυους" στην δύση ή ημι-δύση (όπως η Ελλάδα) οι οποίοι ψάχνουν όργανα των δικών τους φαντασιώσεων και τα βρίσκουν σε όποιον ματοβαμμένο δικτατορίσκο της "περιφέρειας" θέλει να συγκρουστεί με τους μεγάλους ηγεμόνες και τις μεγάλες συσσωματώσεις ισχύος.
Αντί-θεση να δούνε οι "αντι-ιμπεριαλιστές" και αυτό αρκεί, όλα τα άλλα σχήματα κατανόησης βρίσκονται στην πορεία, η ιδεολογία μπορεί να πάρει μάλιστα την μορφή μιας γλίτσας που μπορεί να γλιτσιάσει τα πάντα και έτσι να κάνει και έναν περιφερειακό φασίστα ή φονταμενταλιστή να μετέχει κι αυτός σε ένα γενικό γλιτσιάρικο νεφέλωμα ιδεών και επιθυμιών, αρκεί να υπάρξει "αντίσταση", πάση θυσία, αντίσταση να είναι κι ό,τι νά' ναι.
Όμως, για τους ίδιους τους "κατοίκους" της περιοχής που γίνεται το αντικείμενο της φαντασιακής επιθυμίας των "κινημάτων" τα πράγματα είναι διαφορετικά, μερικές φορές αν και "απλά" πλήρως ακατανόητα στους φαντασμένους της (κάθε) μητρόπολης της ισχύος.
Έτσι, ο "αντι-ιμπεριαλισμός" πέρα από ένα γενικό και παραπλανητικό σχήμα πολιτικής και ταξικής ανάλυσης, έχει μετατραπεί σε ένα τέλειο εργαλείο μικρών μεγάλων ή μικρομέγαλων σοσιαλ-ιμπεριαλιστικών/οριενταλιστικών μαγέρικων της κάθε μητρόπολης τα οποία μάλιστα συγκρούονται μεταξύ τους για το ποιός έχει το καλύτερο καζάνι για την καλύτερη σούπα (μούπες). 
Οι συγκρούσεις είναι και αστείες.
Σε ποιό μαγέρικο να πας;
Στο φιλο-Άσσαντ φιλο-Πούτιν (νεο-σταλινικοί);;
Στο φιλο-τζιχαντιστικό (τροτσκιστές);
Στο παραδοσιακό φιλο-παλαιστινιακό τρομοκρατικό των έϊτις (πούροι σταλινικοί και παμπλιστές τροτσκιστές);;
Μήπως να πας στο μαγέρικο "φιλο-ισραηλινός" αντιφά (γερμανοβλαμμένοι υπερκομμουνιστές αντι-εθνικιστές -πλήν Ισραήλ-!);;
Μήπως να πάμε στο μαγέρικο ΡΚΚ (αριστεροεθνικιστές, απλά εθνικιστές αλλά και αναρχικοί ή και αντιφα "φιλο-ισραηλινοί");;
Σε όλα αυτά το Δύση-αντιΔύση παίζει σε τρελή ρουλέτα..
Μιλάνε/με πάντα συνήθως εν αγνοία των ίδιων των δρώντων και δεινοπαθούντων λαών.  
Όλοι οι προηγούμενοι πλην των αντιφά είναι "αντι-ιμπεριαλιστές", αλλά και οι αντιφά αναπληρώνουν τον "αντι-ιμπεριαλισμό" με μια αντιταυτοτική μούρλια (ο αντι-εθνικισμός ως ένας εθνικισμός) που μάλλον δεν τους αποσπά από τον αντι-ιμπεριαλισμό χωρίς το ψυχικό τραύμα ενός ετεροκαθορισμού (για ψυχιατρείο, κανονικότατα).
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα πραγματικά προβλήματα της "θεωρίας του ιμπεριαλισμού" και την δυνατότητα να αναδιατυπωθεί μια θεωρία και μια κριτική στην αυτοκρατορική ηγεμονία γενικά και ειδικά στην αστική εποχή;
Καμμία..Ιωάννης Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..