Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Σημείωση για το Ιράν..Ο αγώνας για την δημοκρατία είναι και παγκόσμιος και εθνικός (ή τοπικός), και υπάγει τις λεγόμενες "γεωπολιτικές αναγκαιότητες". 
Δεν υπάγεται σε αυτές.
Η δημοκρατική έγερση των εργαζόμενων μαζών και των καθημερινών "ανώνυμων" πολιτών διαλύει κάθε φορά τις γεωπολιτικές σταθερότητες και την στατικότητα της υπαρκτής (και όχι κατασκευασμένης) κατανομής του κόσμου σε τόπους και έθνη.
Η λεγόμενη ρεαλιστική διεθνής πραγματικότητα αντικαθίσταται από μια άλλη ρεαλιστική διεθνή πραγματικότητα, αφού πρώτα έχουν μεσολαβήσει αντιδραστικές ή δημοκρατικές εκβάσεις της δημοκρατικής έγερσης των μαζών.
Στην περίπτωση του Ιράν, πολλοί έχουν ξεχάσει πως η λεγόμενη "ισλαμική επανάσταση" ήταν η αντιδραστική έκβαση μιας πρωτοφανούς λαϊκής δημοκρατικής έγερσης η οποία κατέληξε εκεί που κατέληξε μετά από δεκαετίες καταστολής, βίας, ιμπεριαλιστικών συνωμοσιών και εξευτελισμών του περήφανου ιστορικού ιρανικού-περσικού λαού από μέρους των δυτικών ιμπεριαλιστών και "ρεαλιστών" γεωπολιτιστών. 
Μεγάλη ευθύνη φέρει και η ηγεσία του Ισραήλ η οποία αν και είχε ορθά και ευφυώς διακρίνει την σημασία του Ιράν στο ευρύτερο σκηνικό της Μέσης Ανατολής και τον κεντρικό ρόλο του ιρανικού περσικού λαού στον εκσυγχρονισμό της και τον περιορισμό της εθνικιστικής αραβικής υπεροψίας, προτίμησε να στηρίξει τον Σάχη και τις δυτικόδουλες δυνάμεις που αυτός εξέφραζε.
Το τερατώδες της ανάδυσης των Μουλάδων είναι προϊόν και της Σαχικής εξουσίας και καταπίεσης, της δυτικής εκμετάλλευσης και καταστολής και της ισραηλινής στενοκεφαλιάς ή του συνήθους ηγεμονίστικου "ρεαλιστικού κυνισμού" της αστικής-σιωνιστικής ηγεσίας του Ισραήλ (δεξιάς και "κεντροαριστερής").
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένας σπουδαίος λαός, όπως ο ιρανικός, και μια φοβερά δυναμική ηγεμονική κοινωνία , όπως το Ιράν, να ωθηθούν στον αντιδραστικό εθνικιστικό φονταμενταλισμό, ο οποίος ανέλαβε να επιτελέσει με μαύρο αντιδραστικό τρόπο το ιστορικό καθήκον τής νομοτελειακής ούτως ή άλλως επέκτασης της ισχύος τους.
Αυτό όλο ήταν αποτέλεσμα όχι μόνον των "γεωπολιτικών" αναγκαιοτήτων αλλά και στρατηγικών ιδεολογικών και πολιτικών επιλογών της δύσης και του Ισραήλ (τότε).
Τώρα ακόμα πληρώνουν και θα πληρώνουν για πολύ καιρό την ιμπεριαλιστική ή ηγεμονίστικη τυφλότητά τους.
Το Ιράν είναι αυτό που ήταν και θα είναι πάντα, ήτοι ένα σκληρό καρύδι, η επιλογή για το τι είδος σκληρού καρυδιού έγινε ανήκει αποκλειστικά στην δύση και το Ισραήλ.
Βέβαια τα μεγαλύτερα θύματα των Μουλάδων, και των επιλογών της δύσης και του Ισραήλ, ήταν και είναι ο δημοκρατικός ιρανικός λαός, η υπέροχη ιρανική νεολαία, οι Κούρδοι (όπως πάντα), οι εθνικές και άλλες μειονότητες.
Το γεγονός πως ακόμα και αυτό το ισλαμοφασιστικό αντισημίτικο καθεστώς των απαγχονιστών και των βιαστών είναι υποχρεωμένο ακόμα να τηρεί μιαν μορφή πολιτεύματος και κοινωνίας που περιέχει υβριδικώς αλλά σαφώς ανοιχτότερα στοιχεία από κάθε άλλη "μουσουλμανική" κοινωνία είναι επίτευγμα της μεγάλης ιρανικής λαϊκής ψυχής, της ιρανικής νεολαίας και όχι των ίδιων των Μουλάδων ή της ανόητης και πανάθλιας δύσης με την διαχρονικά στενοκέφαλη και αυτοκαταστροφική συμβολή και της εκάστοτε αστικής δεξιοσιωνιστικής ή "κεντροαριστερής" ηγεσίας του Ισραήλ.
Ιωάννης Τζανάκος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου