Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Κριτική στάση (απέναντι) στον μαρξισμό (2)


Θα είμαι σύντομος και σχετικά καταληκτικός.
Τα σεντόνια αναλύσεων με κουράζουν πιά, ακόμα και όταν είναι...δικά μου.

Σε συνέχεια προς την προηγούμενη δημοσίευσή μας, σε σημεία:


1. 
Η λέξη "ιμπεριαλισμός" είναι μια περιορισμένη (μερικά χρήσιμη) αριστερή "μαρξιστική" ή μαρξίζουσα λέξη που επιτέλεσε και αναλυτικό και ιδεολογικό ρόλο.
Δεν προτείνω να την καταργήσουμε αλλά να την συμπλαισιώσουμε με τις εξής λέξεις αλλά και φράσεις (που είναι σήμερα γενικά αποδεκτές):
α) Αυτοκρατορία, ή αυτοκρατορίες. Αυτοκρατορικό σύστημα ή αυτοκρατορικά συστήματα.
β) Επεκτατική αστική ολιγαρχία. 
Επεκτατικές αστικές ολιγαρχίες. 
Πρέπει όμως αυτοί οι προσδιορισμοί να πλαισιώνονται με έναν σημασιακό προσδιορισμό της οικουμενικής βλέψης τής (κάθε) αυτοκρατορικής ολιγαρχικής ηγετικής τάξης και να δηλώνεται και ο βαθμός "συνενοχής" του λαού της χώρας που φιλοξενεί την ολιγαρχία αυτή ή τις ολιγαρχίες αυτές.
γ) Μεγαλοκρατικές δυνάμεις, ή μεγάλες δυνάμεις.
δ) όλοι αυτοί οι προσδιορισμοί πρέπει ωστόσο να ανα-νοηματοδοτούνται συνέχεια από την κεντρική έννοια του καπιταλισμού, για να μην φτάσει η εννοιακή βέργα στο "άλλο άκρο", το άκρο της απόσπασης της θεωρίας και της πολιτικής από την καπιταλιστική εμμένεια του παρόντος.


2.
Η μεταφυσική ασθένεια των μαρξιστών, όλων των μορφών, έχει όνομα και λέγεται εργασιο-κεντρισμός ως προς την ανάλυση της παραγωγικής και κυριαρχικής δομής μιας κοινωνίας, ταξικής ή μη ταξικής. 
Αυτή η ασθένεια εκφράζεται και σε μιαν μεταφυσική αναστροφή που σημαίνεται με τις (ακραίες) θεωρίες περί κατάργησης της εργασίας, αλλά ακόμα και κάθε μισθοδέσμευσής της (ακόμη κι αν δεν υπάρχει καπιταλιστικό κεφάλαιο, θεωρείται πως θα υπάρξει αν υπάρχει μισθωτή σχέση και μισθωτή δέσμευση της εργασίας).
Ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός της ιμπεριαλιστικής ή αυτοκρατορικής ολότητας είναι μια νομοτελειακή έκφραση της βαθύτερης ουσίας της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, η οποία είναι πρωτίστως εκμεταλλεύση, χειραγώγηση, εργαλειοποιήση και καταπιέση της ολότητας τής ζωής τού λαού ή των λαών. 
Η ολότητα της ζωής του λαού ή των λαών σε καμμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με την εργασία του, την εργασία εν γένει, αφηρημένη ή συγκεκριμένη, ούτε με τις άλλες υλικές παραγωγικές πράξεις εν τη στενότητά τους, αλλά τα περιέχει όλα αυτά σε μιαν ευρύτερη και ουσιαστικότερη αξιακή και ψυχική ολότητα που είναι να ανακαλυφθεί αλλά και να δημιουργηθεί εκ του μη όντος, προερχόμενη και εκ των βάθρων της ζωντανής ακτήμονος εργασίας αλλά και σε οντολογική διάκριση προς αυτήν (δηλαδή την εργασία ως υλική ουσία) ως μορφή αφηρημένης σχέσης προς τον κόσμο.
Σε τελική ανάλυση η "οικονομία" είναι να υποταχθεί στην ζωή του λαού, όχι όμως με ένα συγκεντρωτικό σύστημα ("δικτατορίας του προλεταριάτου") αλλά με ένα σύστημα δημοκρατικής λαϊκής αυτοδιοίκησης που θα έχει όμως την ικανότητα να αναδύει  συγκεντρωμένη πολιτικοστρατιωτική δύναμη.
 
Ως εκ τούτου:

3
Η ΚΥΡΙΑ αντίθεση είναι η αντίθεση αυτοκρατορία/ιμπεριαλισμός <εναντίον> λαού/λαών (ή κοινωνίας των μαζών) και εντός των κυρίαρχων ή μισοκυρίαρχων μητροπολιτικών κέντρων και εκτός, στους χώρους που αποικιοποιούνται από τα κέντρα αυτά.
Ως εκ τούτου, η αντίθεση κεφάλαιο<>εργασία είναι ένα νομοτελές εποικοδόμημα αυτής της κύριας αντίθεσης, ακόμα κι όταν αναφερόμαστε στην ίδια την ιστορία της αστικής οικονομικής ζωής (δηλαδή, της αστικής καπιταλιστικής οικονομίας).
Η υποτίμηση της αντίθεσης κεφάλαιο<>εργασία είναι δευτερευούσης σημασίας μπροστά στην υποτίμηση της αντίθεσης αυτοκρατορία/ιμπεριαλισμός<>λαός, αν και ως αντίθεση δεν πρέπει επίσης να υποτιμάται και να παραβλέπεται.

 
Η έννοια της ολότητας της ζωής των λαών σε διαλεκτική διάκριση προς την έννοια της εργατικής/εργασιακής ολότητας, θα αναπτυχθεί σε επόμενη δημοσίευσή μας..
Εκεί θα μπούμε και στον βαθύτερο πυρήνα της κριτικής μας στο κείμενο από το "στάσις".. 

Ιωάννης Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan & Iran

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..