Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Επιστήμες και μη επιστήμες του ανθρώπου...Σε συνάφεια προς την προηγούμενη ανάρτηση..

Ο καθορισμός των θεωρησιακών και "αξιακών" πρακτικών που αφορούν τον άνθρωπο από μια σκοπιά μη-βιολογική μη-ιατρική και μη-αυστηρώς γλωσσολογική, ως μη επιστημονικών, δεν αποκλείει την πιθανή μελλοντική ανάδυσή τους ως τέτοιων.
Σημαίνει την κατάσταση ως έχει στο ευρύ πεδίο.
Επίσης δεν σημαίνει (ως αρνητικός καθορισμός) ότι θα υπάρξει "επιστήμη του ανθρώπου" με μιαν επέκταση ή γενίκευση των ήδη προσκτηθέντων επιστημονικών δράσεων που αφορούν το ον άνθρωπος, ήτοι με μιαν επέκταση της βιολογίας, της ιατρικής και της γλωσσολογίας.
Είμαι σίγουρος πως θα υπάρξει στο μέλλον κάποια μεγαλύτερη "εμπλοκή" των παραπάνω πραγματικών επιστημών, αλλά αυτή η εμπλοκή δεν θα είναι απαραιτήτως μια απλή επέκτασή τους ή γενίκευσή τους στο πεδίο "άνθρωπος".

Κρίσιμη παρατήρηση
Η αξία των όποιων μη επιστημονικών θεάσεων περί του ανθρώπου, της ανθρωπότητας, της κοινωνίας κ.λπ δεν τίθεται σε απόλυτη αμφιβολία και αμφισβήτηση από εμάς, όσο γίνεται αποδεκτή ειλικρινώς από τους φορείς τους η μη επιστημονικότητά τους ή έστω η προ-επιστημονικότητά τους, ακόμα έστω.
Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε ίσως για κριτικές δραστηριότητες, αν ο όρος δεν είχε γαμηθεί τόσο από τους νεοκαντιανούς και τους ηλίθιους μαθητές τού ηλίθιου Αντόρνο.
Αυτά...

Ιωάννης Τζανάκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan & Iran

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..