Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Wa Hatin Pêşmergê Me

Sivan Perwer - Pekhevi

şiwan perwer---ilme sosyalizme

Şivan Perwer - Behra Wanê

General - Trsonak

Rojava Enternasyonalist Özgürlük Taburu HALAY

Η Τουρκία απειλεί, ποιός κατανοεί το εύρος και το ιστορικό βάθος του προβλήματος;;Οι δηλώσεις Ερντογάν για την συνθήκη της Λωζάνης δεν έπεσαν σαν κεραυνός στην ξαστεριά.
Η εναπομείνασα κεμαλιστική αντιπολίτευση όχι μόνον έκανε κριτική από μια πιο δημοκρατική θέση αλλά υπερθεμάτισε, κατηγορώντας τον Ερντογάν για "ενδοτισμό"!!
Η Τουρκία είναι μια επιθετική υπο-ιμπεριαλιστική περιφερειακή δύναμη με τυχοδιωκτικές και αιματηρές επιδιώξεις, ή για να το πω απλά είναι ένα κράτος με επιδιώξεις θανάτου, κατάληψης εδαφών, εκτοπισμών, γενοκτονιών, εθνοκαθάρσεων, μαζικών δολοφονιών.
Η γενική μαρξιστική μεταφυσική περί του αστικού κράτους και του καπιταλισμού αναγνωρίζει αυτές τις ιδιότητες σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη και όλες τις καπιταλιστικές κοινωνίες, και όταν κάποιος μιλήσει για την ιδιαίτερη επιθετικότητα του τουρκικού κράτους θα κριθεί σήμερα στην Ελλάδα, από τους μεταφυσικούς μαρξιστές, αναρχικούς αυτόνομους και εν γένει "αντιεθνικιστές" του συρμού, ως εθνικιστής, σωβινιστής, πράκτορας του ιμπεριαλισμού, μικροαστός εθνικιστής και άλλα γενικόλογα και εξωπραγματικά πράγματα, έτσι όπως λέγονται.
Αυτή η τύφλωση και η αφέλεια ή ακόμα και η ιδεολογική υποδούλωση στον τουρκικό εθνοφασισμό/ισλαμοφασισμό προλειαίνει το έδαφος για τον ελληνικό υπερεθνικισμό και εθνοφασισμό, ο οποίος θα έχει κάθε αντικειμενικό επιχείρημα να κατηγορήσει την αριστερά εν όλω και κομμουνιστικές και άλλες δυνάμεις για υποταγή στους Τούρκους εθνοφασίστες και υποψήφιους εθνοκαθαρτές, γενοκτόνους και εξοντωτές (το κκε ωστόσο πήρε θέση ξεκάθαρη, προς το παρόν και τώρα, αν και δεν θέλει ούτε αυτό να δει πέραν των νατοϊκών πτυχών της τουρκικής επιθετικότητας την αυτόνομη επιθετικότητα της Τουρκίας).
Λίγοι ωστόσο αντιλαμβάνονται πως η Τουρκία πέρα από τις στρατηγικές βλέψεις της και τους τακτικούς ελιγμούς της και τις απειλές της, στρώνει το έδαφος για μια γενικευμένη ανταλλαγή εδαφών και κυριαρχίας σε όλο το μέτωπο της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και Βαλκανικής.
Αν η τουρκική εθνοφασιστική/ισλαμοφασιστική ελίτ και οι πειθήνιες μάζες που την ακολουθούν δούνε πως μέσα στον χαμό των μεσανατολικών και μεσοποταμιακών εξελίξεων χάνονται τμήματα της κρατικής τουρκικής επικράτειας, τότε θα αναζητήσουν αντισταθμίσματα προς δυσμάς, άρα εις βάρος του ελληνικού εθνικού κράτους αλλά και εις βάρος των ελληνικών εθνικών πληθυσμών στην Θράκη και (κάποια) νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Η γενική ύπνωση της "προοδευτικής" διανόησης και των θαμώνων των καφενέδων και ιδεολογικών χασισοποτείων των Εξαρχείων, της εφημερίδας των συντακτών και άλλων ασύντακτων (Ιός, Κόνταγκιον) και της "αριστερής" Παντείου, όπως και ο αντιεθνικισμός της υποτέλειας και της υποταγής, ο ενδεδυμένος με τις υπερεπαναστατικές φράσεις και τα μεγάλα αντικαπιταλιστικά λόγια του αέρα, δεν θα είναι μόνον το έδαφος για την αποστασία όλων αυτών των δειλών από το δημοκρατικό καθήκον της υπεράσπισης του άμαχου ελληνικού πληθυσμού και των ελληνικών τόπων, αλλά θα είναι και το έδαφος πάνω στο οποίο εμείς οι υπόλοιποι δεν θα δείξουμε κανένα προσωπικό και ιδεολογικό ενδιαφέρον για την τύχη των ανοήτων, συμπλεγματικών, ψυχωτικών, δειλών αυτών κατά την φάση εκείνη όπου ο λαός, με ή χωρίς την καθοδήγηση ακραίων στοιχείων, στην κυριολεξία θα τους εξευτελίζει ιδεολογικά και ηθικά και θα τους επιτιμά για την στάση τους.
Γιατί είναι πολύ εύκολο να χτίζεις μνημεία και λατρείες για τον ρόλο των υποτιθέμενων ιδεολογικών σου "προπατόρων" στην υπεράσπιση του τόπου και της ελευθερίας των ανθρώπων του, αλλά αν τηρείς τέτοια στάση ίσως να μην είναι αυτοί οι ιδεολογικοί σου προπάτορες που αναφέρεις αλλά ανυπόληπτοι και καραγκιόζηδες κιοτήδες όπως ο Στίνας και άλλοι.
Δεν έχει σημασία αν επικαλείσαι το εαμ-ελας, τον ταξικό εμφύλιο, τον δημοκρατικό εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο, δεν έχει σημασία αν κουβαλάς σύμβολα, σημαίες και τόμους ιστορικών καταγραφών, αφού θα είσαι κάτι άλλο, ένα άλλο πράγμα, το οποίο μάλιστα όχι μόνον δεν θα βοηθήσει στην ειρήνη και την δημοκρατική λύση μιας ελληνοτουρκικής διένεξης αλλά θα στρώσει το έδαφος για την επέλαση του ελληνικού υπερεθνικισμού και θα του δώσει επιχειρήματα ακλόνητα στις μάζες αλλά και γενικότερα σε πλήθη ανθρώπων ακόμα και με πιο "διαφοροποιημένες" απόψεις.
Μπορούν λοιπόν κάποιοι φίλοι ή εχθροφίλοι να κατανοήσουν τώρα τα σκληρά μου λόγια για την Τουρκία, στο απώτατο αλλά και το άμεσο παρελθόν, και κυρίως μπορούν να σκεφτούν μήπως έχω και είχα (και) δίκιο όταν τους τα έλεγα κατάμουτρα.
Δεν έχω ελπίδες βέβαια, από τον χώρο της "συνεπούς" αριστεράς ή των "συνεπών" μαρξιστών.
Προτιμούνε να μην αναλάβουν καμμία ιστορική ιδεολογική και πολιτική πολιτικοστρατιωτική ευθύνη, περιμένοντας, αφελώς και κακοήθως ταυτόχρονα, να "αναλάβουν" την ηγεμονία όταν ο υπερεθνικισμός που αυτοί θα έχουν προμοτάρει με την στάση τους θα έχει αφήσει ερείπια. 
Ιωάννης Τζανάκος
 

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Είναι αργά για δάκρυα, όψιμε υπερασπιστή της μικρής ιδιοκτησίας...Η περιφρόνηση της οικειώσεως ως μορφής ύπαρξης του ανθρώπου έχει και τις ταπεινές της πολιτικές συνέπειες, οι οποίες γίνονται σημαντικές λόγω της άγνοιας και της τύφλωσης που περιέχουν.
Έτσι η βαθιά περιφρόνηση της ανάγκης των φτωχών ανθρώπων να έχουν ένα σπίτι, το οποίο να τους ανήκει μικροαστικώ τω τρόπω, τους αφήνει τώρα ανυπεράσπιστους στα κοράκια των κατασχέσεων, τα οποία παρεπιπτόντως είναι (από την άλλη σκοπιά, την σκοπιά του βρυκόλακα) συνήθως τιμητές της ιερότητας της ιδιοκτησίας, της δικής τους βέβαια.
Η παλαιά και συνεχώς αναπαραγόμενη συζήτηση των διαφόρων ανυπόστατων υπερμαρξιστών για τον (αυτο-)εγκλωβισμό των φτωχών στον μισθό, την διασφαλισμένη κοινωνική ασφάλιση, την μικρή ιδιοκτησία, την μονιμότητα της κοινωνικής τους ύπαρξης σε έναν τόπο, σε ένα σπίτι, σε μια γειτονιά, έρχεται λοιπόν σήμερα να συναντήσει την αναλγησία πραγματικά αρπακτικών μεσο-μικρο-αστικών στρωμάτων, τα οποία είναι οργανωμένα σε λούμπεν οικονομικά και πολιτικά μαφιοζοσυστήματα εξουσίας και αρπαγής.
Είναι αργά λοιπόν για δάκρυα μαρξιστή, ο φασίστας αντεραστής σου αφού πρώτα αξιοποίησε το φετίχ της ιδιοκτησίας και ειδικά της μικροαστικής μικρο-ιδιοκτησίας για να εξαπατήσει πολιτικά τους μικρο-ιδιοκτήτες φτωχούς, τώρα συμμετέχει στην αρπαγή αυτής της μικρο-ιδιοκτησιακής περιουσίας τους, και κατά κάποιο τρόπο ολοκληρώνει το "γίγνεσθαι" μιας προλεταριοποίησης η οποία θα είναι πάλι αξιοποιήσιμη από αυτόν.
Τέλος πάντων, δεν αμφισβητώ την άμεση ειλικρίνεια των μαρξιστών ή "μαρξιστών" που βοηθούνε τους μικρο-ιδιοκτήτες στην ματαίωση των πλειστηριασμών, αυτό που αμφισβητώ είναι την "στρατηγική" τους ειλικρίνεια, αφού και αυτοί, μαζί με νεο-φιλελεύθερους, φασίστες και άλλα κτήνη, μοιράζονται το ίδιο "στρατηγικό όραμα" για μια πλήρως "κοινωνικοποιημένη" οικονομία απέναντι στους μικρούς οίκους, τα μικρά έθνη, τις μικρές ιδιοκτησίες και τα μικρά βιοσυστήματα, αν και βέβαια διαφοροποιούνται μεταξύ τους σε πολλά καθοριστικά, σημαντικά πράγματα ακόμα και σε αυτό το επίπεδο της πραγματικότητας που έχει να κάνει με το είδος της "κοινωνικοποίησης".
Οι διαμαρτυρίες για τις εξομοιώσεις, αν υπάρξουν και δεν αποφευχθούν από την έστω ελάχιστη ευφυία του επιθυμούντος να διαμαρτυρηθεί, αλλού, όχι σεταμάς.
Πάντως, όντως, η νομοτέλεια της καταστροφής που φέρνει η αφαιρετικοποίηση, η συγκεντροποίηση, η γενικευμένη απαλλοτρίωση των τελευταίων νησίδων μικρο-οικονομίας κατά την παραδοσιακή της μορφή (και όχι την "μεταμοντέρνα"), η νομοτέλεια αυτή είναι λοιπόν δεδομένη και δεν αμφισβητείται από εμένανε.
Ο κόσμος όμως που δημιουργείται και θα δημιουργηθεί επίσης στην πρώτη φάση της καθολικοποίησης της καπιταλιστικής κοινωνικοποίησης των αμυντικογενών μικρο-αστικών οικονομικών δομών, δεν θα είναι αυτός ο κόσμος της επαναστατικής δυνητικότητας που φαντάζονται οι μαρξιστές και οι παραπλήσιοι υπερεπαναστάται, αλλά ένας κόσμος ερήμωσης και απαξίωσης της ανθρώπινης υπόστασης των φτωχών λαϊκών ανθρώπων.
Το μόνο που θα μπορούσε να ανασχέσει για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα την έλευση αυτού του "νέου κόσμου" (και στην χώρα μας) θα ήταν ένα κίνημα το οποίο θα αναγνωρίζονταν από τους συνήθεις μαρξιστές, αλλά και τους φιλελεύθερους-φασίστες αντεραστές τους, ως "μικροαστικό" και "παράλογο".
Και σε άλλα ζητήματα, που όμως συγγενεύουν με το συγκεκριμένο τα οποία έθιξα ακροθιγώς σε αυτό εδώ το κείμενο, η στάση των θαυμαστών και των χιλιαστών της "προόδου" θα ήταν (όπως και είναι) η ίδια.
Αυτό που δεν έθιξα, και το οποίο θεωρώ επίσης συγγενές ζήτημα, είναι το  ζήτημα της αγροτικής ζωής. 
Απλά το προσθέτω και το σημειώνω εδώ.
Θεωρώ λόγου χάριν δεδομένο πως αυτό το κείμενο εδώ, με βάση τα όσα είπα, θα θεωρηθεί από μερικούς ως ένα κείμενο "μικροαστικού σοσιαλισμού".
Τέτοια είναι η ανοησία αυτών των μερικών.
Και δεν πρόκειται να στερέψει γρήγορα..Ιωάννης Τζανάκος 

Zalal Gökçe - Zara Gîyan (KURDISH Music)

Dr. Qasimlo

OZAN SERDAR - Ax De Dina - ZAZACA - (DERSİME AĞIT)

Ozan Serdar - Setero / Kürtçe Yeni Klip 2015

ozan serdar- daye meverve

Ozan Serdar - Derde Dina Alemi Esto / Klip 2015

Ozan Serdar - Merxoy

Ozan Serdar - Aliyo Qız ( Zazaca)

Ozan Rençber -Dedimi Ser (Ape-Mi)

Διάσπαρτες σκέψεις..


Διάσπαρτες σκέψεις ενός αποχωρήσαντος...
Δεν έχουν σημασία τόσο οι αντιδράσεις μας όσο οι μέλλοντες καιροί για τους οποίους έχουνε πολλά να πούνε οι ίδιοι όταν εμείς δεν θα είμαστε εδώ.
Μπορούμε όμως να μαντέψουμε ξεκινώντας από το χάλι μας ως "χώρος" ή "τόπος" που κάποτε φιλοξενούσε αν μη τι άλλο ευφυείς ανθρώπους.
Αυτή η σύγκριση ελέγχεται για καιρούς που είναι μεστοί από καρπούς, αλλά είναι αναπόφευκτη όταν οι καιροί είναι σκοτεινοί.
Από κάπου πρέπει να αντλήσεις φως και αυτό έρχεται από τον Διαφωτισμό, την αρχαία Ελλάδα (Αθήνα, Ιωνία κυρίως) και την Ιερουσαλήμ.
Υπάρχουν πολλές πηγές φωτός, όχι μόνον αυτές που αναφέρω, αλλά σε μια σκοτεινή στιγμή ανατρέχεις στις παλαιότερες πηγές.
Είναι όμως αυτή η στιγμή η πρώτη σκοτεινή στιγμή;; όλοι ξέρουν να πουνε πως όχι, αλλά έχουν έναν άλλο Λόγο για αυτό που συνήθως και κακώς ονομάζουμε παρακμή.
Ας πούμε λοιπόν έναν δικό μας Λόγο ή δικούς μας Λόγους.


Έχει σηκωθεί μεγάλο σύννεφο σκόνης και υπάρχει μεγάλη ταραχή για τα θεμέλια του νεώτερου έθνους ή "έθνους" στον τόπο αυτό. 
Αυτή η συζήτηση είναι άγονη, στείρα, και πάντα έχει νικητές τους ανοητότερους, οι οποίοι αναπαράγονται σε έναν αλληλο-ετεροκαθορισμό.
Οι θιασώτες του Διαφωτισμού, και οι ορθοδοξιστές, δύο χάλια μαύρα, η συζήτηση αυτή είναι άθλια, αν και τουλάχιστον με τους υποστηρικτές του Διαφωτισμού κάπως μπορείς να μιλήσεις, αν ειδικά δεν περιοριστείς στο ζήτημα της "ταυτότητας", διότι και αυτοί μέσα στον μανιακό αντι-ταυτοτισμό τους ταυτοτισμό κάνουν, μανιακό.
Οι άλλοι απλά αλυχτούνε, η κραυγή των χριστιανικών αντισημιτικών αντιδυτικών λύκων τσακαλιών γυπών και τα λοιπά.
Οι ύβρεις εκατέρωθεν με διασκεδάζουν πάντως, και είναι γνωστές σε όλους.
Αντιδραστικοί, εθνικιστές, πατριαρχιστές, φασίστες ίσως, μισογύνηδες ομοφοβικοί, σεξιστές, φυλετιστές, συνωμοσιολόγοι από την μιά.
Από την άλλη μια νέα ψευδο-έννοια, "εθνομηδενιστές", μαζί με τις γνωστές άλλες, προδότες, νεοταξίτες κ.λπ.
Εύκολα θύματα ο ένας του άλλου, στο δικό του κοινό ο καθένας, έτσι συνεχίζει αυτός ο μικρόκοσμος να υπάρχει, να ιδεολογικοποιεί, να φτιάχνεται και να μαστουρώνεται κ.λπ
Μιλάμε για έναν έρωτα.
Και ο έρωτας πάντα έχει δίκιο, βγάζει αλήθειες.
Υπάρχουν όμως πολλές επιπλοκές και περιπλοκότητες εδώ, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα απλό ετεροκαθορισιακό δίπολο, αλλά για ένα σήριαλ με πολλούς εραστές και αντεραστές. 
Φιλελεύθεροι και κεντρώοι, κομμουνιστές αναρχικοί αλλά και ιεροεξεταστές του "ορθού Λόγου", κάνουν το σήριαλ αυτό πραγματικά ικανό να κρατήσει γενιές ολόκληρες και όχι μόνον ένα ή δύο έτη.
Σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Έχω ρίξει το γάντι για δύο θέματα, και περιμένω να κάνουνε καυγά δύο ομάδες στην παλαίστρα που τους έφτιαξα, αλλά δεν είμαι τόσο αφελής να πιστεύω πως θα σηκώσουν ένα γάντι το οποίο το έριξε κάποιος για να αντλήσει έπειτα αυτός το τελικό καταδικαστικό συμπέρασμα και για τις δύο ομάδες. 
Εγώ όμως το συμπέρασμά μου το έβγαλα, ακριβώς δια της μη απάντησής τους.
Έτσι κάνεις εχθρούς, και αυτοί σε περιμένουν, αλλά δεν πρέπει να τους κάνεις την χάρη. 
Θα περιμένουν για πάντα. 
Δεν πρόκειται να ξαναπάρω θέση για κρίσιμα ζητήματα της λεγόμενης επικαιρότητας.
Καμποτίνους και ουτιδανούς μπορώ να αντιμετωπίσω, Πελεγρίνους και πελεγρινιστές αδυνατώ, ανήκουν σε ένα ανίκητο φάσμα του όντος, είναι μη αντιμετωπίσιμοι από ένα ταπεινό. 

Διάβασα  μια ειρωνεία, για κάποιους τελειωμένους (πολιτικά) που συναντήθηκαν και είπαν μια κοινοτοπία. 
Είπε ο είρων: υπάρχει ακόμα αυτός; (αυτό το πράγμα) και είπε αυτό το πράγμα; αυτό είναι η είδηση της είδησης, είπε.
Είναι εύκολο στον ανύπαρκτο, αλλά και γελοίο τελικά, να προτάσσει την ανυπαρξία ενός άλλου, και να νομίζει πως έτσι δείχνει την δική του ύπαρξη. 
Το ανύπαρκτο ζει με το ανύπαρκτο.
Ένωση ανύπαρκτων. Το λένε κριτική.

Η αδικία αντηχεί σε κάθε Λόγο περί δικαιοσύνης. 
Σφιχτά αγκαλιάσματα και ένας θάνατος στο τέλος.
Ψάχνω ένα καταφύγιο στην αλήθεια, ο ανύπαρκτος υπαρκτός να μας σώζει από τους δίκαιους και ο υπαρκτός ανύπαρκτος από τους άδικους, και γω να χαθώ στην σπηλιά του ήλιου της αλήθειας.
Μην ασχολείστε, γιατί χάνετε τον χρόνο σας.
Αυτή η χώρα έχει τελειώσει.
Φασισμό το λένε..

Κάποιοι κύριοι ψάχνουνε καταγωγές.
Αλήθεια τι ειρωνεία να καταλαβαίνεις ότι αυτό γίνεται και από αγαθούς ανθρώπους και από βρυκόλακες. 
Μια κοινή αναζήτηση που θυμίζει διωγμό.
Μήπως αυτό είναι τελικά ο κάθε  διωγμός;

Όταν υπερασπίζεσαι ανθρώπους, τιμή και αξιοπρέπεια, είναι σίγουρο πως έχεις εχθρούς.
Αν τα ξεχάσεις όλα αυτά και πάρεις μέρος σε έναν διωγμό, αθώου ή ενόχου, αποκτάς φίλους.
Πολλούς φίλους, όχι έναν.
Τον έναν φίλο τον αποκτάς μόνον όταν υπερασπίζεσαι ανθρώπους.
Μπορεί ακόμα και οι υπερασπιζόμενοι να σε μισούν ή να σε μισήσουν, αλλά ο ένας αυτός φίλος θα σου μείνει στ' αλήθεια.
Μην τον αφήσεις ποτέ..


Η ζωή έχει αποκτήσει την φιλοσοφία της, την ποίησή της, τους υμνωδούς της.
Κακό σημάδι για την ζωή.

Αν περάσει ο χρόνος αυτός θα σας αποκαλύψω την καρδιά των πόνων σας.
Ο χρόνος είναι αιώνας, και ο αιώνας το άπειρο που σας περικυκλώνει.
Δεν θα μάθουμε ποτέ..

Όταν με ρωτάνε τι έχω πάθει τους απαντώ:
Το σφυρί στο χέρι μου έλκεται από ένα πυρακτωμένο σίδερο.
Το χέρι ακολουθεί.
Έχει σχεδόν διαλυθεί από την σφοδρότητα της έλξης και την θερμότητα του σιδήρου.

Θυμάμαι τώρα πως χρωστάω, χωρίς να μου το έχει ζητήσει, μιαν απάντηση στον Δήμο, για το πεπερασμένο και το άπειρο στον Hegel.
Στο μεταξύ, ξωκείλοντας, έχω φτάσει αλλού, έχω διαλύσει έναν δικό μου οίκο, τράβηξα γραμμές που δεν αφορούν κανέναν, αν και λογικές, και αναρωτιέμαι. 
Με το άπειρο-πεπερασμένο τι θα γίνει;
Ξέχασα τι ακριβώς ήθελα να κάνω.
Λές να φταίει το άπειρο ή μήπως το πεπερασμένο;
Αυτού του είδους οι σκέψεις απομακρύνουν κάθε ενδεχόμενο να έχω κάποτε μια κανονική ζωή. 
Πάντως μπορεί να μην λέμε και τίποτα ουσιαστικό, αλλά μας περνάει αυτό από το μυαλό. 
Ευτυχώς. 
Φαντάσου να πάρεις στα πολύ σοβαρά τον εαυτό σου. 
Μπορεί να γίνεις ο τάδε και ο δείνα.
Ανύπαρκτος φυλάξοι.


Με επιτίμησε κάποιος για την στροφή μου προς Ιερουσαλήμ μεριά, λέγοντάς μου πως αυτή (η στροφή) δεν εγγυάται "προοδευτικότητα" γιατί την έχουν κάνει και μαύροι κατάμαυροι, ειδικά στας Ευρώπας.
Λάθος νόμισε για στροφή, ποτέ δεν έφυγα από την Ιερουσαλήμ, όπως δεν έφυγα ποτέ και από την Αθήνα, αλλά και την Βαγδάτη, και το Ντιάρμπακιρ.
Αλλά για το άλλο που μου είπε αυτός ο κάποιος απαντώ ως εξής: μην ανησυχείς αγαπητέ, οι έλληνες φασίστες θα παραμείνουνε πάντα αντισημίτες-"αντισιωνιστές", οπότε δεν κινδυνεύουμε να ταυτιστούμε ποτέ μαζί τους με οποιοδήποτε τρόπο. 
Εσείς που το λέτε αυτό να ανησυχήσετε επιτέλους.


Αυτό που συνέχει τις σκέψεις ενός ανθρώπου που είναι σε διώξη ή ενδεχόμενο μελλοντικής δίωξης είναι το εξής ερώτημα: 
Είμαι ζωντανός;;
Υπάρχω τώρα;;
Υποτίθεται πως για να ρωτάς υπάρχεις, αλλά κάτι μου λέει πως και οι νεκροί έχουν ερωτήματα, ερωτήματα που δεν απαντώνται ποτέ.
Ο θάνατος λοιπόν μπορεί να είναι μια κατεξοχήν διαλεκτική κατάσταση χωρίς όμως τέλος, και το αέναον της ερωτηματοθεσίας να μην είναι τελικά Ίδιον της ζωής και της ζωντανής σκέψης αλλά Ίδιον του θανατερού κόσμου των διώξεων και των διωγμών.
Αν όμως ο διωγμός είναι μια άλλη μορφή ζωής, τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει.
Το ζήτημα είναι τι να την κάνεις μια τέτοια ζωή.


Η πολιτική είναι σαράκι, αυτό το ξέρουμε όλοι και το λέμε όλοι, το δέχομαι και γω.
Αλλά η πολιτική είναι και ένας πόλεμος χωρίς αρχές, μερικές φορές όχι πάντα.
Αυτό δεν θα το ανεχτώ άλλο στην ζωή μου, γι' αυτό και όταν βλέπω ατιμία και αισχρότητα στα πολιτικά θα προσπαθώ να τα δείχνω.
Προσπαθώ να σκεφτώ κάτι αθλιότερο στην νεοελληνική πολιτική ιστορία, στον χώρο των "δημοκρατών" (για τους εκτροπικούς δικτάτορες κ.λπ δεν μιλάω, αυτονόητα είναι οι αθλιότεροι) από αυτή την κυβέρνηση, προσπαθώ και δεν βρίσκω.
Τους αξίζει πραγματικά πολιτική δημοκρατική τιμωρία.
Είναι τα πάντα: ψεύτες, αποστάτες των ίδιων των δικών τους πολιτικών αξιών, συκοφάντες, άνθρωποι των διαδρόμων, ύπουλα στοιχεία στην πολιτική πρακτική. 
Ασύγκριτα καθάρματα.
Και ο αρχηγός τους ένα από τα αθλιότερα πολιτικά πρόσωπα της νεοελληνικής πολιτικής ιστορίας. 
Και αυτό το πράμα είναι "αριστερά", τι να πούμε γι' αυτό;


Οι σκέψεις δεν έχουν πάντα έναν στόχο, μπορούν να περιφέρονται και αυτές όπως ένας άνθρωπος ένα απόγευμα.
Συναντάς πολλά πράγματα. 
Ακόμα και έναν πρωθυπουργό κάθαρμα. 
Τι θέλει τώρα αυτός εδώ;;
Στα τσακίδια, ούτε σε περιπλανώμενες σκέψεις δεν είσαι αποδεκτός.
Νομίζω όμως πως αυτή θα είναι η τύχη όλων των αστών πολιτικών ηγετών από εδώ και στο εξής σε αυτή την ημι-περιφέρεια.
Θα είναι καταγέλαστα και μισητά πρόσωπα εν γένει.
Τι να σημαίνει άραγε αυτό;
Δεν ξέρω..


Η πολιτική είναι σαράκι, αλλά υπάρχει και η απόσταση από αυτήν ως πολιτική πράξη και αυτή.
Να μακρύνεις και να πας σε άλλα σημεία του χώρου, όπου η πολιτική έχει γίνει μια άσκηση της σκέψης και της στρατηγικής στόχευσης.
Οι καθημερινοί άνθρωποι κάνουν τέτοια πράγματα, αν έχουν χρόνο, έστω και λίγο, και δεν τους κυνηγάνε αφόρητες υποθέσεις και ανάγκες, αλλά είναι καλώς καμωμένα αυτά που κάνουν με αυτό τον τρόπο;;
Συνήθως όχι.
Η πολιτική δεν είναι αυτό το πράγμα, και αν το έχεις καταλάβει αυτό δεν αφήνεις ποτέ την πολεμική, έστω την πολεμική.

Ιωάννης Τζανάκος 


Ήρθες..Ήρθες και μου είπες
πως ένας ήλιος έσβησε πάλι..
Και γω κοίταξα τα χέρια σου..
Ήταν γεμάτα καφτή σκόνη..
 
Σαν έγειρε ο ήλιος που ξέρουμε
έφυγες πάλι..
Και γω κοίταξα τα ίχνη σου
στο χώμα
σαν έφυγες πάλι..
 
Θα ήταν ένα απόγευμα
αν δεν μου θύμιζες
πως ένας ήλιος έσβησε πάλι..
 
Γι' αυτό και γω είπα 
να ανοίξω την καρδιά μου
στα σκυλιά που αλυχτάνε..
 
Μήπως βρώ μια εξήγηση
στο κακό
αλλά δεν υπάρχει ούτε αυτό..
 
Ούτε τίποτα δεν υπάρχει..
Μόνον τα χέρια σου..
 
Μια καφτή σκόνη.. 
 
 
 
Ιωάννης Τζανάκος

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Aynur Doğan - Lawikê Metînê / Heyder

צ'ופי כורדי - מופע פריצה במועדון פורום ישראל של היוצר צפריר יפרח Kurdish...

צ'ופי כורדי - היוצר צפריר יפרח מארח את רונן יונה Zafrir Ifrach - Kurdish...

Xanemîr - Dara Gıravê

Xanemîr - Sterk

Özlem Taner - Ela gözlerini sevdiğim dilber

Özlem Taner - Muhammed Ali

Kızılbaş - Lamekandan İçeri - Özlem Taner

Σύστημα, επανάληψη, ιεραρχικοποίηση, εξωτερικοποίηση και νοηματοδότηση...Η επανάληψη εκβάλλει στην κοίτη της σκέψης και της ίδιας της θεωρούμενης ή κρινόμενης (αξιακά, θεωρησιακά) πραγματικότητας ένα φορτίο "διαφορών" που παρουσιάζονται ως ακαθόριστες.
Θα μπορούσε κάποιος να πει πως η επανάληψη συμβαίνει:  α) ως ταυτότητα με τον "εαυτό" της ή ως ταυτότητα των στοιχείων του υπαρκτού, αλλά και β) ως μια αυτοκατοπτριστική διεργασία κατά την οποία η ίδια συμβαίνει, άρα επαναλαμβάνεται, και ως μια παραγωγική διεργασία εκ-τοπισμού των στοιχείων του υπαρκτού τα οποία δεν είναι δομημένα ως ταυτά ή όμοια σε έναν μη τόπο ακαθοριστίας και "κατωτεροποιημένης εξωτερικότητας".
Την ίδια στιγμή όμως που μας παρουσιάζεται η επανάληψη ως μια διεργασία οντοθέτοντος εν-τοπισμού και εκ-τοπισμού των στοιχείων τού υπαρκτού σε ένα "ένδον" και σε ένα "έξω" μιας προτέρως μη καθορισμένης και ούτως καθορισμένης πραγματικότητας, το ίδιο το γεγονός πως η πραγματικότητα ή το σύστημα των όντων είναι πάντα (ή "συνήθως") καθορισμένα μας δημιουργεί το εξής ερώτημα:
Πως μια δομημένη πραγματικότητα, ή ένα σύστημα καθορισμένων όντων παύει να είναι ένα ούτως-Είναι το οποίο περιέχει τα ενδογενή και τα εκ-τοπισμένα στοιχεία του και μετατρέπεται σε ένα άλλο ούτωςίναι το οποίο σημαίνει έναν άλλο τροπισμό, άρα και μιαν άλλη νοηματοδότηση της ενδογένειας και της εξωτερικότητάς του;
Η όποια ενδογένεια και η εξωτερικότητά της, άρα και το σύστημα των όντων, είναι όπως είδαμε ένα σύστημα διαρκούς παρουσίας και επανάληψης ενός εν-τοπισμού και του αντίστοιχου εκ-τοπισμού, άρα:
Η υποθετική ακαθοριστία των όντων σε σχέση με τον (οντικό ή νοηματικό) καθορισμό τους, άρα και η σχέση της οντοθεσίας των όντων σε ένα "ένδον" και σε ένα "έξω" ως μια δημιουργική πράξη ή επιτέλεση "εκ του μηδενός", σημαίνει αρχικά και κατά τον τρόπο της κυρίαρχης νοηματοδότησης (κατά τον κυρίαρχο Λόγο) την διαφορετική δόμηση (σε άλλες μορφές) της διεργασίας εν-τοπισμού και εκ-τοπισμού των στοιχείων του (νέου) συστήματος των όντων όπως αυτή εκφράζεται σε μια συγκρουσιακή αναφορά συγκρότηση προς το "άλλο" σύστημα των όντων (ή τα άλλα συστήματα των όντων). 
Ήτοι:
Η πρώτη διαφοροποιητική αναφορά ενός συστήματος των όντων σε ένα άλλο σύστημα (των όντων) (όχι πάντα "προηγούμενο" από το οποίο "προκύπτει") είναι δομημένη ως προσδιορισμός (ή νοηματοδοτικός καθορισμός) ο οποίος προσδίδει στο "άλλο" αυτού του νέου "άλλου" συστήματος την ιδιότητα της ακαθοριστίας.
Έτσι κι αλλιώς ένα σύστημα οντοθεσίας/οντοθέτησης το οποίο συντελεί το ον σε "ένδον" και "εξωτερικό" έχει αυθορμησιακά αυτή την ιδεολογική νοηματοδοτική τάση/λειτουργία να χωρίζει τον κόσμο σε ένα "ένδον" το οποίο παρουσιάζεται ως καθορισμένο  και σε ένα "έξω" το οποίο παρουσιάζεται ως ακαθόριστο.
Και η ίδια η διεργασία γέννησης ενός συστήματος (των όντων) σημαίνει ταυτόχρονα ή ταυτά (ή μερικώς ταυτά) την δημιουργία μιας αυθαίρετης τεχνητής και κατασκευασμένης διάκρισης μεταξύ των όντων σε "πρωτεύοντα" και "δευτερεύοντα" κατά την ιδρυόμενη συστηματοποίηση των στοιχείων του συστήματος.
Η ίδια η δημιουργία ενός συστήματος σημαίνει ίδρυση του συστήματος ως ιεραρχημένου ή ιεραρχικού και ίδρυση των στοιχείων του σε αναφορά προς αυτή την ίδρυση.
Ας θεωρηθεί όμως η θέση μας ακριβώς ως επικριτική ή σκεπτικιστική απέναντι στην σταθεροποίηση της όποιας οντοθετικής (οντολογικής) ιεράρχησης των στοιχείων ως όντων ή των όντων ως στοιχείων τού υπαρκτού.
Αυτή η ιεραρχικοποιητική συστηματοποίηση των στοιχείων/όντων είναι μεν συνεχώς παρουσιαζόμενη σε κάθε σύστημα και εδραιώνεται ως μια αυθαίρετη και κατασκευαστική (αυθαίρετα κατασκευαστική) πράξη, αλλά δεν είναι και το καθοριστικό Ίδιον ούτε των στοιχείων/όντων ούτε των συστημάτων στην ουσιαστικότερη σύγκροτησή τους ούτε ακόμα και της δημιουργίας εκάστου εξ' αυτών σε διάκριση προς τα "άλλα"..
Το λέω αυτό και για να εξετάσουμε την ίδια την αυτοσυγκρότηση των συστημάτων και για να δούμε την ίδια την δημιουργία τους ("εκάστου") σε διάκριση προς τα "άλλα" (ή το "άλλο") χωρίς να παραμένουμε μόνον στην εμμένεια της συγκρουσιακής τους γενεαλογίας. 
Αυτή η εμμένεια είναι σήμερα το πανηγυράκι της ιστοριστικής και κοινωνιολογικής (ή ψυχο-αναλυτικής) φαινομεναλιστικής και θετικιστικής φαινομενολογίας, εφόσον υπάρχει όντως δια αυτής  ένας πολύχρωμος κόσμος θεώρησης περί "κατασκευών" και "αυθαιρέτων συμβάσεων" που χλευάζει με την (επιστημονική) αλήθεια του τις διάφορες οντολογικές ιδεολογίες περί "πολιτισμικών" ή "κοινωνικών" διαφορών, αλλά δεν μπορεί να είναι το (αναζητούμενο) νόημα των συστημάτων και των όντων.
Η τάση των συστημάτων (των όντων) να αυτοδομούνται με μιαν επανάληψη της ταυτότητάς τους η οποία σχηματίζει μιαν διαρκή εκβολή των υπαγμένων στοιχείων τους (των ιεραρχικά "κατώτερων") σε ένα ακαθόριστο "έξω" δεν μπορεί να αναλυθεί, να κριθεί, και να μετασχηματισθεί (ίσως και καταστροφικά) μόνον με την αποκάλυψη της συμβατικής ή κατασκευασιακής τους σύστασης.
Ούτε η δημιουργία μιας ορθής (απλά) εικόνας της κατασκευασιακής σύστασης ιεραρχικών συστημάτων δίνει κάποια συνεπή και τελεσφόρα (όχι βέβαια απόλυτη) λύση όσον αφορά την προσπάθεια κατανόησης και "έπειτα" κατάργησης της ιεραρχικοποίησης ή έστω της σκληρότητας αυτής της ιεραρχικοποίησης και των ρατσιστικών διεργασιών εκβολής που αυτή σημαίνει. 
Η ίδια η δημιουργία ενός "άλλου" συστήματος (των όντων) μας ωθεί στην αναζήτηση ενός συνεπούς νοήματός του, ανεξάρτητα από αξιολογικές και ιδεολογικές κρίσεις, και αυτή η αναζήτηση δεν ωφελείται (πλέον) από καμμία αποκάλυψη μόνον της ιεραρχικής ετεροκαθορισιακής (άρα και κατασκευασιακής) σύστασής του.
Αυτό δεν αποκλείει, κάθε άλλο, την εύρεση μιας διεργασίας οντοθέτησης και νοηματοδότησης των όντων εκ του Μηδενός.
Αλλά μιλάμε τότε για ένα άλλο Μηδέν, το οποίο αυτοθεσμίζεται.
Και αυτό το αυτοθεσμιζόμενο αυτοτεθειμένο Μηδέν είναι ίσως και η οδός για μια νέα δημιουργία, εκ του Μηδενός πάλι, η οποία όμως θεμελιωμένη στην πραγματική κοινή ιστορία της ανθρώπινης δημιουργίας δίδει το δικαίωμα σε αυτόν που την πυροδοτεί ούτως διαυγασμένη να την επιχειρήσει ίσως ως μη ιεραρχική και "κατασκευασιακή", άρα αυθαίρετη.
Γιατί νομίζω, η αυθαιρεσία και η επικυριαρχία μιας κατασκευασιακής οντοθεσίας είναι ίδιον μάλλον της διεργασίας δημιουργίας και κατασφάλισης των ιεραρχικών συστημάτων.
Στον νέο μη ιεραρχικό κόσμο έχουν θέση όλα τα στοιχειακά νοήματα και δεν χωρεί κανένας επικαθορισμός.
Αυτό έχει προφανείς συνέπειες, αλλά και εκπλήξεις, για πολλούς που νόμισαν ακόμα και τώρα, μετά από όλο αυτό τον χαμό που συνέβει στην ανθρώπινη ιστορία, πως έχουν δέσει τελικά τον ιδεολογικό γάϊδαρό τους.

Ιωάννης Τζανάκος       

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

Reşo-Sere Malan Darek Le

Şivan Perwer - Nalinek Te Guhe Min

Cegerxwîn - Şahnema Şehidan

Emin Arbani Leyla

ERGÜN VURAL KÖYÜM / Επιστροφή στη γη, Έλληνες Τούρκοι Κούρδοι Άραβες Εβραίοι...

Xanemir - Jana Dile Mın 2012

xanemir lawiko

Γιώργος Μπάτης - Ο θερμαστής 1934

Μνήμη και παρόν..

       Αποτέλεσμα εικόνας για προσφυγας

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

همایون شجریان _ مقدمه دشتی / بی‌دل و بی‌زبان، و صنما

أغنية كردي خليل خمكين لو محمدو Efrin Muzika kurdi

Xelîl Xemgîn - De were lê خليل خمكين

الفنان علي داوود efrin/Kurdistan Hunnermend ali dawud

نوبت عاشقی - محمدرضا شجریان |Love's Turn - Mohammad Reza Shajarian

Ένας ασήμαντος θάνατος...Θα σας πω μια μικρή ιστορία που έζησα σαν "στιγμή" στον κεντρικό δρόμο της Καλλιθέας, την οδό Δαβάκη, πηγαίνοντας κάποια στιγμή σε μια υπηρεσιακή εργασία.
Πριν από όλα ας ξεκινήσω με κάποιες θεάσεις αναγκαίες για να σας βοηθήσω να κατανοήσετε το πρόβλημά μου από τότε που έζησα αυτή τη "στιγμή".
Δεν μισώ βέβαια τα ζώα, μου προκαλεί θλίψη και απέραντη οργή η κακομεταχείρισή τους, αλλά δεν είμαι και αυτό που λέμε "ζωόφιλος", έστω με τον συστηματικό τρόπο που είναι το φυσιολατρικό ή το ριζοσπαστικό κίνημα των ζωοφίλων κ.λπ
Τα ζωάκια, ειδικά αυτά που κυκλοφορούν εξημερωμένα ή μισο-εξημερωμένα στις μητροπόλεις μας είναι ζήτημα αν έχουν σκέψεις ή αισθήματα όπως αυτά που τους προσδίδουν οι ζωόφιλοι, ακόμα και οι πιο ευφυείς και "διαβασμένοι".
Συνήθως πάνω στα ζώα προβάλλεται ένας ανθρώπινος καθορισμός, υπάρχει δηλαδή ένα είδος ανθρωποποίησης των ζώων και ένας ας πούμε ανθρωπομορφισμός.
Ούτε εντελώς κατακριτέος αλλά ούτε και απλά αφελής ή συμπαθής.
Εδώ, σε αυτό το σημείο σταματάει ο διευκρινιστικός και σπαστικός πρόλογος της διήγησής μου. 
Τον θεωρώ χρήσιμο, γιατί έχουμε πήξει στις παρερμηνείες και τις προβολές ιδεολογικών σχημάτων σε ό,τι λέει ο άλλος, οπότε έχει γίνει αναγκαίο πάντα να διευκρινίζουμε.
Να σας πω τώρα τι "έπαθα" εκείνο το μεσημέρι μέσα από το αυτοκίνητό μου..
Καθώς πήγαινα λοιπόν προς την κατεύθυνση της Θησέως (τώρα είναι Ελευθερίου Βενιζέλου), είδα να σπαράζει πεθαίνοντας κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου που έρχονταν από την αντίθετη κατεύθυνση ένα μικρό γατί. Θα ήταν σχεδόν νεογέννητο.
Η εικόνα που έχω είναι ενός μικρού παλλόμενου πλάσματος που είχε μετατραπεί σε ένα σφαιρικό ον πόνου, εκλάμποντας ένα παράξενο φως ειδικά πάνω στα μάτια μου.
Είναι προφανές πως αυτή η εικόνα είναι δική μου εικόνα, προκαλούμενη από το σοκ που με διαπέρασε εκείνη τη στιγμή, αλλά για μια στιγμή σκέφτηκα πως είδα πραγματικά το ξεψύχισμα της ζωής με ένα άλλο μάτι.
Δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνη την εικόνα, αν και την έχω διαμεσολαβήσει από όλο τον "ορθολογισμό" που μπορεί να έχει ένας μορφωμένος ή μισο-μορφωμένος μικροαστός μιας αστικής μητρόπολης της "δύσης".
Αφού έχω τελειώσει την "ορθολογική διαμεσολάβηση" μένω ωστόσο με την εικόνα, αλλά είναι εικόνα;
Κάνω και άλλες σκέψεις.
Η ζωή των ζώων στην ονομαζόμενη "'άγρια φύση" είναι σκληρή, όλοι μας έχουμε δει τις εικόνες των αλληλοκατασπαραγμών και των ωμοτήτων από τα όχι και τόσο "αντικειμενικά" ντοκυμαντέρ.
Κάτι πάντως σκληρό συμβαίνει στην "φύση", δεν μας δίνεται σε καμμία περίπτωση κανένα περιθώριο εξιδανίκευσής της, αλλά εδώ, σε αυτές τις αφανείς λάμψεις των θανάτων των μικρών ζώων και ζωών της μητρόπολης συμβαίνει κάτι άλλο, και αν θέλετε, έχω κάθε δικαίωμα να σκέφτομαι και να οργίζομαι από την αστική και αστεακή αποδραματοποίηση του θανάτου τους, μέσα σε αυτή την μηχανή απρόσωπου θανάτου και απρόσωπης εξόντωσης που είναι η τόσο υπερεκτιμημένη αστική μητρόπολη.
Σε αυτή την μηχανική αποδραματοποίηση, η οποία σπάει μόνον μέσα σε ένα τρελλό μάτι, όπως το δικό μου το μάτι (και καμάρι μου, για αυτή την τρέλλα), δεν μπορώ να μην ορθώσω το μεγαλείο της νεκρής μάνας μας, της ένδοξης Φύσης, όταν αυτή ακόμα αντιπάλευε (όχι ως πρόσωπο βέβαια) τους ανθρώπους στα ίσα και ήταν ακόμα ένα επίφοβον Κάλλος.
Ποιός κατασπαραγμός, ποιός θάνατος εντός αυτής της Δόξας τού Όντος, θα μπορούσε να συγκριθεί ως προς την αλήθεια του με τον φτηνό και απαίσιο μηχανικό θάνατο που προσφέρουν τα τεχνήματα και τα τεχνολογήματα του ανθρώπου των πόλεων;;
Τι με νοιάζει εμένανε η κοινωνική θεωρία, η κριτική θεωρία, ο μεταδομισμός και όλα τα κουραφέξαλα του νεο-ορθολογισμού, αν είναι να λειτουργούν ως το ηθικό περιτύλιγμα της τεχνικής αθλιότητας ως της κορυφαίας αθλιότητας, αυτού του αυτοθαυμαζόμενου όντος που ονομάστηκε άνθρωπος;;
Θα μου πείτε, μήπως το παρατραβάς φίλε μου;
Ναι, το παρατραβάω, λογαριασμό θα σας δώσω;;Ιωάννης Τζανάκος
 

Ως "ιρανοκίνητος" λοιπόν (και αυτό άκουσα ο δόλιος), τρελλαίνομαι όταν ακούω αριστουργήματα όπως αυτό και όχι "χριτς χράτς" χιπ χοπ μπούρδες / علیرضا قربانی - غوغا

Από τον πατριαρχισμό του ISIS μέχρι τον πατριαρχισμό του queer ένα τσιγάρο δρόμος...Η πολυπλοκότητα των ετεροκαθορισμών και των ετεροκανονικοτήτων που συντελούνται συνήθως "υπό την σκέπη" ενός παγκόσμιου ηγεμονικού συστήματος δεν αφήνει εύκολα την δυνατότητα μιας πραγματικής ελευθεριακής δύναμης να το διατρήσει και να το καταστρέψει με έναν θετικό και όχι τυφλό τρόπο.
Κάποια στιγμή μπορεί να νομίσει κανείς πως αυτός ο κόσμος είναι "φτιαγμένος" ως μια τέλεια μηχανή εγκλωβισμού της ευαισθησίας και της επιθυμίας για ελευθερία σε ένα πολυδαίδαλο παιχνίδι που οδηγεί πάντα στο ίδιο τέλος: την νίκη μιας αυτοκρατορίας, την επικράτηση ενός καθεστώτος, την ανα-ανάδυση μιας νέας πατριαρχικής εξουσίας.
Ο κόσμος όμως δεν είναι "φτιαγμένος" από κανέναν άλλο παρεκτός από την γνώση ή την τύφλα μας, και την ελευθεριακή υπευθυνότητά μας ή την τάση μας να κυριαρχήσουμε αμέτι μουχαμέτι στα πράγματα, και αυτός ο κόσμος είναι νομίζω ακόμα αυτό το πράμα που σας περιέγραψα.
Η μη επίγνωση της πολυπλοκότητας αυτού του παιχνιδιού της παγκόσμιας ηγεμονίας προσφέρει στα αθώα θύματα και τους εκάστοτε μη αθώους "φίλους" τους μιαν "περίοδο χάριτος" όπου μπορούν να πιστέψουν ότι βρήκαν να χαράξουν και να ακολουθήσουν την "βασιλική οδό" για να "μην την πατήσουν αυτή τη φορά", τώρα (πάντα σε ένα "τώρα") νομίζοντες πως είναι καθαροί και άσπιλοι περιπατητές και περιηγητές ενός αγίου δρόμου που οδηγεί στην ελευθερία.
Πόσα ψέμματα, πόσες εξαπατήσεις και αυτοεξαπατήσεις, πόσα φρούδα όνειρα και ποιές οραματικές παρακρούσεις δεν έχουν περάσει πάνω από τον χαλύβδινο κόσμο μας σαν φαντάσματα και φάσματα μιας νέας ελευθερίας;
Πάντα όμως στο τέλος αποκαλύπτονταν το ψέμμα, και ένας νέος αφέντης που ωφελήθηκε από τις προηγούμενες ήττες των προηγούμενων αφεντάδων φανερώνεται ως ο πραγματικός σκοπός και το πραγματικό τέλος της οραματικής φενάκης.
Δεν θέλω να πειράξω τις ελπίδες των νέων και τα ψέμματα των παλαιών που τους αφιονίζουν τα μυαλά με νέους αγνούς δρόμους και ιστορικές ιδεολογικές καθάρσεις, δεν έχω κανέναν ιστορικό καθήκον ούτε με νοιάζει αυτό, αλλά δεν μπορώ και να υποχωρήσω άλλο στις εξωπραγματικές εκείνες θεωρήσεις που θέλουν να μας παρουσιάσουν τον κόσμο ως ένα πλέγμα πραγμάτων, ένα κουβάρι, το οποίο μπορεί μια φαντασιακή ιερή σπάθα να το καταστρέψει με μια βίαιη εκκαθαριστική κίνηση.
Προσέξτε όμως, αυτή η ψευτιά της βίας απέναντι στην πολυπλοκότητα των πραγμάτων δεν αφορά μόνον εκείνους που δηλώνουν με αφέλεια, και θράσος μερικές φορές, την βιαιότητα των απλοποιητικών προθέσεών τους. 
Κατά καιρούς παρουσιάζονται και κάποιοι υποστηρικτές μιας δήθεν ήπιας απλοποίησης-εκκαθάρισης και νέας ιεροποίησης, οι οποίοι θέλουν να κρύψουν τις προθέσεις τους ως προς την βιαιότητά τους κομίζοντας αφελή προγράμματα και ουτοπίες με ειρηνική μορφή, ασκώντας μερικές φορές και κριτική στην βία εν γένει.
Δεν μπορεί κανείς να εξαπατηθεί άλλο με τους "απλοποιητές", δεν υπάρχει πιά άλλος ιστορικός χρόνος για να τους τον δώσει.
Ο κόσμος ήταν και είναι και θα είναι ένα πολύπλοκο παιχνίδι χωρίς ελευθεριακό τέλος, ή με το συνηθέστερο τέλος του μιαν άλλη παγκόσμια ηγεμονία. 
Αυτό τον δύσκολο κόσμο πρέπει να αντιμετωπίσουμε, υπεύθυνα και θαρραλέα, αλλά χωρίς φαντασιώσεις, για να φτιάξουμε έναν κόσμο χωρίς ντόπια κυριαρχία αλλά και χωρίς οικουμενιστική ψευδο-υπερεθνική ηγεμονία.
Αυτός είναι ο κόσμος, και αν θέλει κάποιος να βρεί έναν εναλλακτικό δρόμο, να χτίσει το αταξικό ή δημοκρατικό του όραμα ή σχέδιο, θα πρέπει να υπολογίσει και να προσέξει πολύ καλά όταν κρίνει την υπάρχουσα παγκόσμια ηγεμονία και υψώνει σημαίες εξέγερσης μήπως εξυπηρετεί απλά μιαν άλλη εν δυνάμει ηγεμονία, άλλους υποψήφιους νέους αφέντες πατριάρχες και άλλες υποψήφιες νέες πατριαρχικές εξουσίες του κόσμου.
Δεν βλέπω κανέναν πρόθυμο ειδικά στις σαφρακιασμένες και μισο-κυρίαρχες χώρες της ημιπεριφέρειας (όπως η δική "μας") για έναν τέτοιο άλλο Λόγο, αντίθετα βλέπω παντού φανατικούς και εθνο-υπόδουλους διεθνιστές προδότες ή εθνικιστές προδότες και δειλούς, να βαφτίζουν τον "επαρχιώτικο" πατριαρχισμό τους "δημοκρατία" "επανάσταση", "διεθνισμό" "πατριωτισμό", "αυτονομία" και άλλα λαμπερά κούφια πράγματα, όπως λέγονται.
Προδότες του ανθρώπου πριν από όλα.. 
Αν είχα χρόνο, που δεν έχω, θα μπορούσα να σας φτιάξω έναν χάρτη "εδώ" που βρισκόμαστε για να δείτε πως όλες οι πολιτικές, οικονομικές και ιδεολογικές δυνάμεις, όλες οι κοσμοθεωρίες και όλα τα σχέδια ως δυνάμεις, έτσι όπως συγκροτούνται σε ένα ετεροκαθορισιακό πλαίσιο, κρίνουν η μια την άλλη ή τις άλλες με έναν τρόπο που να ευνοεί μια νέα εξίσου πατριαρχική, αλλοτριωτική και άθλια εξουσία και την υπαγωγή στην μία ή την άλλη παγκόσμια ηγεμονική δύναμη.
Δεν εξομοιώνω τους πάντες, αλλά διαλύω ψέμματα, και θα ήθελα να στοχεύσω σε αυτούς που μοιράζουν βασιλικές οδούς και εξασφαλισμένες ιδεολογικές και θεωρητικές διασφαλίσεις.
Πίσω από αυτές τις ψευδοδιασφαλίσεις υπάρχει πάντα ένας πατριάρχης, ένας παλαιός ή νέος "αιρετικός" πατριάρχης.
Θα άκουγα με ευμένεια έναν Λόγο που θα "μίλαγε" για έναν παρατεταμένο και δύσκολο αγώνα για μια υπεύθυνη και ρεαλιστικά εφαρμόσιμη ελευθερία, αλλά αυτό που ακούω εδώ και εκεί είναι παλαιές και νέες ιερές αποκαλύψεις και παλαιά και νέα ιερά δόγματα για "την πορεία μας" προς τον αρμονικό κόσμο των λωτοφάγων της ιστορίας.
Κατά κάποιο τρόπο με αυτό τον τρόπο δεν προσβάλλεται μόνον η νόησή μας και το όποιο ορθολογικό κριτήριο της έχει απομείνει για το "τώρα", αλλά και η δυνατότητά μας να δούμε το νόημα όλης της κατάστασης της ανθρωπότητας που προηγήθηκε ημών.
Είναι σαν να λέει κάποιος πως όλη αυτή η ιστορία των δομών της ανθρώπινης συμπεριφοράς, των κοινωνικο-ιστορικών συμβάντων με το καθημερινό "ταπεινό" ή εξαιρετικό και τραγικό περιεχόμενό τους, αλλά και ο πόνος και η κακή ή άδοξη τύχη των καθημερινών ανθρώπων αλλά και των "σημαινόντων" ανθρώπων, δεν ήταν τίποτα άλλο από την προετοιμασία για να πάρει την σπάθα της "απλοποίησης" και της "εκκαθάρισης" ένας ουτοπιστής ή ένας θρησκόληπτος, δεξιός αριστερός εθνικιστής διεθνιστής ισλαμιστής κομμουνιστής αναρχικός φασίστας, που βρήκε το μυστικό της πλοκής των πραγμάτων στην επιθυμία του να τα καταστρέψει με μια αιφνίδια κίνηση.
Η επανεξέταση των πραγμάτων με αυτή την έννοια που εκνευρίζει τους φανατικούς, την "πολυπλοκότητα", και με το διαλεκτικό σφυρί της αποκάλυψης που είναι ο ετεροκαθορισμός ως δομή ανάδυσης και ανα-ανάδυσης της ηγεμονίας, και ειδικά της παγκόσμιας ηγεμονίας, μπορεί να μας δώσει κάποιες εικόνες των πραγμάτων που δεν μας δίνουν οι σέκτες δεξιά και αριστερά.
Από τον πατριαρχισμό του ISIS μέχρι τον πατριαρχισμό του queer ένα τσιγάρο δρόμος.  

Ιωάννης Τζανάκος

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

XeLiL Xemgin DeLaL

Hozan Comerd Ez Sehidim Pakrewanim

Hozan Welat-"Em ji bîr nakin"2015 (Xezal Çelik)

Awazê Çiya-"Şehîd Harûn"2015 (Xezal Çelik)

2 σημεία για μια δημοκρατική ουδετερότητα σε έναν ενδεχόμενο παγκόσμιο πόλεμο..Δεν θεωρώ το ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου πολέμου απίθανο, κάθε άλλο, αλλά δεν θα είναι κάτι που θα υλοποιηθεί τόσο εύκολα (ως ενδεχόμενο).
Οπότε όσοι είμαστε δημοκρατικοί πολίτες και γενικότερα εραστές της ειρήνης θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για την στάση που θα τηρήσουμε, έχοντας όμως υπόψει μας τα πραγματικά δεδομένα.
Διευκρινίζω από εδώ πως όλη η πολεμολογική μου ενασχόληση είχε και έχει ως αξιακό της υπόβαθρο την ειρήνη και την μη βίαιη διευθέτηση των ανθρωπίνων υποθέσεων, αλλά είμαι αναγκασμένος λόγω μη βλακείας (συγγνώμη που περιαυτολόγησα) να έχω έμπροσθέν μου όλα τα ενδεχόμενα θεωρίας και πράξης.
Αν χρειαστεί να πολεμήσουμε σε ένα πλαίσιο δημοκρατικής κοινωνικής αυτοάμυνας πρέπει να ξέρουμε τι είναι αυτό το πράγμα, δεν το επιδιώκουμε, μόνον στρατόκαβλοι και δεξιο-"σμιτιανοί" ή αριστερο-"σμιτιανοί" παράφρονες προτιμούν τον πόλεμο από την  ευδαιμονία της ειρήνης, ακόμα κι αν αυτή είναι μια "άδικη" ειρήνη.
Ας δούμε λοιπόν τα συγκεκριμένα ιστορικά δεδομένα και τις ταπεινές προτάσεις μας, οργανωμένα σε αριθμημένα σημεία:Σημείο 1
Η "Ελληνική Δημοκρατία" (η ελλαδίτσα όπως την λένε σχεδόν όλοι οι πολίτες της) είναι ένα μισο-κυρίαρχο μέρος της δυτικής ιμπεριαλιστικής αυτοκρατορίας.
Αν υπάρξει όξυνση και τελικά αρχίσει μια πολεμική αντιπαράθεση η θέση της θα είναι αρχικά δεδομένη στο "στρατόπεδο" αυτό.
Ως γνωστόν ο αντίθετος άξονας αυτή τη στιγμή είναι η συμμαχία Ρωσία-Ιράν και μακρύτερα Κίνα. 
Δεν είναι καθόλου απίθανο να προστεθεί ένας ακόμα συντελεστής πολέμου, μια διάχυτη ή πιο συγκροτημένη παγκόσμια ισλαμιστική δύναμη, η οποία πιθανόν θα παίζει έναν περιφερειακό ρόλο ή έναν σποραδικό ρόλο στις "μητροπόλεις". 
Δεν υπερεκτιμώ τις δυνάμεις αυτού του νέου πολεμικού συντελεστή, δεν σπεύδω δηλαδή να τον θεωρήσω ως δεδομένο, ακόμα.
Μιλάμε πάντα για έναν πόλεμο στον ευρύτατο χώρο Ευρώπη-Μέση Ανατολή Μεσοποταμία-Βόρεια Αφρική, χωρίς να αποκλείω και μια ευρύτερη ανάφλεξη.
Τι γίνεται λοιπόν τότε;
Θεωρώ δεδομένη μια ισχυρή προπαγάνδα για την ενεργότερη συμμετοχή μας στο πολεμικό μέτωπο, αν δεν είμαστε ήδη εμπλεκόμενοι σε κάποια περιφερειακή διαμάχη (με Τουρκία ή κάποια Βαλκανική χώρα, πιθανή σύμμαχο της Τουρκίας). 
Μπορεί ήδη τότε να έχουν χτυπήσει οι συναγερμοί της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και να έχουν συνδυαστεί όλα αυτά με μια μαζική αντι-μεταναστευτική ή ρατσιστική εκτροπή του "ντόπιου" πληθυσμού, οπότε η φιλοπόλεμη προπαγάνδα να έχει συσχετιστεί με ζητήματα "εθνικής ομοιογένειας" και τα σχετικά. 
Όλα εξαρτώνται από τον βαθμό επιφυλακής των δημοκρατικών δυνάμεων μέσα σε όλες τις πολιτικές ομάδες ή χώρους.
Οι ήδη υπάρχουσες στην άρχουσα τάξη/ελίτ και τον "λαό" τάσεις για μια "ανασχετική συμμετοχή" μας σε διεθνείς εκστρατείες της "δύσης" πρέπει να ενισχύεται και να ενισχυθεί με ήπιες και ευφυείς αντι-ιμπεριαλιστικές προπαγάνδες που θα τις ενισχύουν και δεν θα τις αδυνατίζουν (αυτές τις τάσεις).
Υπάρχει μια δυνατότητα η χώρα να περάσει πάνω από την σύρραξη, με ελάχιστη συμμετοχή, και αυτή η δυνατότητα πρέπει να ενισχύεται μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά η μη ενεργός συμμετοχή θα είναι το επίτευγμα της ίδιας της άρχουσας τάξης/ελίτ και θα σχετίζεται με μιαν ευέλικτη θέση της σε σχέση και με τα δύο (ή τρία!) αντιμαχόμενα στρατόπεδα.
Η περίφημη "μεταπρατική/διαμετακομιστική" θέση της ελληνικής άρχουσας τάξης/ελίτ θα μπορούσε να γίνει εκτός από "πρόβλημα" και ένας τρόπος ελιγμού μέσα στα μέτωπα του πιθανού πολέμου.
Αν όμως υπάρξει απαίτηση για μεγαλύτερη εμπλοκή; τι γίνεται τότε;Σημείο 2
Θεωρώ πως αυτή η πίεση θα υπάρξει και θα είναι αφόρητη και θεωρώ επίσης πως οι Ρώσοι και οι Ιρανοί αντίπαλοι της Δύσης δεν θα παίξουν και το καλύτερο παιχνίδι εκβιασμού της χώρας για να μην εμπλακεί στην διαμάχη.
Για την ακρίβεια, θεωρώ πως οι Ρώσοι και οι Ιρανοί θα προβοκάρουν αυτή την συμμετοχή προκαλώντας την ακόμα περισσότερο, στοχεύοντας ίσως σε μια πλήρη απο-δόμηση της κοινωνικής και πολιτικής συνοχής της χώρας.
Θεωρώντας την δεδομένη (την συμμετοχή μας) στο πλαίσιο της ακραίας κυνικο-ρεαλιστικής σχολής γεωπολιτικής σκέψης που ακολουθούν (δεν λέω πως η δύση είναι ντεφάκτο καλύτερη, ίσως απλά να  είναι πιο αδιάφορη για την τύχη μας, από ό,τι εμείς εδώ πιστεύουμε), θεωρώντας λοιπόν οι αντιδυτικοί δεδομένη την εμπλοκή μας θα "ποντάρουν" σε έναν προβοκατόρικα προκαλούμενο "φιλειρηνισμό" της κοινωνίας μας, όχι μόνον γιατί έτσι θα μειώσουν την εμπλοκή της στον πόλεμο αλλά και γιατί απλά έτσι θα μεταφερθεί το μέτωπο εντός της χώρας εις την οποία αυτή η κοινωνία "ζει".
Αν υποθέσουμε πως το "κακό παιχνίδι" της Δύσης είναι δεδομένο, καλά θα υποθέσουμε, κατά κάποιο τρόπο είμαστε όλοι ασκημένοι στις αναζητήσεις των "δυτικών συνωμοσιών" όσο και να είμαστε "αντι-συνωμοσιολόγοι", και καλά κάνουμε που είμαστε έτσι ασκημένοι.
Αυτό που δεν θα υποθέσουμε εύκολα είναι πως αν θέλουμε να βγούμε από αυτό το παιχνίδι δεν πρέπει να το κάνουμε παίζοντας το παιχνίδι των εχθρών της δύσης, έστω πάνω από το όριο εκείνο που τίθεται από την απλή αναζήτηση μιας μη συμμετοχής.
Ήδη μια μη ενεργός ή μη ένθερμη συμμετοχή σε μια τέτοια διαμάχη θίγει την Δύση, αν όμως εμείς ενισχύσουμε ασκόπως το θίξιμό της και την ευερεθιστότητά της ως προς τις "αποστασιακές" προθέσεις μας προς τους Ρώσους-Ιρανούς, τότε θα αρχίσει (από μέρους της) μια παρέμβαση στα "εσωτερικά μας", ίσως όχι και τόσο εμφανής και ευγενής, και τότε αυτό θα θεωρηθεί από εμάς (την κοινωνία μας) πρόκληση και τότε ακριβώς οι "άλλοι" θα οξύνουν τον ασύμμετρο πόλεμο εις τον οποίο έχουν ασκηθεί πλέον καλύτερα από την Δύση. 
Να μας λείψει λοιπόν μια τέτοια ουδετερότητα που να υπερ-ωφελεί Ρώσους και Ιρανούς.
Ποιά ουδετερότητα όμως μας κάνει τελικά;
Αν νομίζετε πως ξέρω ή ισχυρίζομαι πως ξέρω μάλλον θα με θεωρείτε ήδη ψώνιο, και δεν είμαι παρά τις ιδιοτροπίες μου.
Κάποια στιγμή πρότεινα μια ειδική σχέση με το Ισραήλ και πάθανε πολλοί ένα μπλακ άουτ, δεν θα αναπτύξω εδώ αυτή την εναλλακτική υπο-στρατηγική πρότασή μου, γιατί προϋποθέτει ως βάση της άλλες ιδεολογικές θεμελιώσεις για την ελληνική κοινωνία, τις οποίες δεν βλέπω εύκολες λόγω του γενικευμένου Πελεγρινισμού της.
Θα ήταν ίσως ρεαλιστικότερο να σκεφτούμε μιαν άλλη παράλληλη στρατηγική (η οποία σχετίζεται και με το θέμα: Ισραήλ, αλλά δεν το θέτει άμεσα ως επιλυσιακό στρατήγημα)..
Αυτά...Ιωάννης Τζανάκος   

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..