Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

11 προλογικά σημεία..


Λόγω των τρεχόντων πολιτικών αναλύσεών μας για μια σειρά θεμάτων, αφήσαμε κάπως στην ακρή τα ουσιαστικότερα.
 
Ωστόσο τα επουσιώδη έχουν σχέση με την ουσία σε μια μισο-αποικία ή μισο-κυρίαρχη χώρα εφόσον η ουσία της χώρας αυτής είναι να είναι επουσιώδης, και αν υποθέσουμε πως ο κόσμος συναπαρτίζεται από το πραγματικό του όλον, ήτοι όλα τα γεγονότα εντός του, χωρίς ιεραρχήσεις μεταξύ επουσιώδους και ουσιώδους, τότε δεν είναι ίσως δυνατόν να μην ασχοληθείς με το σημανθέν και όντως υπαρκτό ως επουσιώδες αν θέλεις να μάθεις κάτι για την αλήθεια.
Επιστρέφοντας προς το διεαυτόν ουσιώδες που συγκροτείται κατά την ισχυακή εμφάνιση και την (εξωτερική) μορφή του θα προσπαθήσουμε να πιάσουμε ξανά το νήμα της έρευνας.
Ποιά είναι αυτά τα σημεία τα οποία θα μπορούσαν να ανακεφαλαιώσουν (σύμφωνα με την οπτική μας πάντα) το ουσιώδες της σημερινής κατάστασης κατά την ειδική και συγκεκριμένη δομή ή μορφή της;
Ας κάνουμε μια σύντομη παράθεση, ξεκινώντας δι' αυτής την επιστροφή μας σε θεματικές που αφήσαμε προσωρινά στην άκρη ακόμα και αν αυτό ήταν κάπως γόνιμο.

1.
Οργάνωση της σημειακότητας και των ετεροκαθορισιακών σημειακών διαλεκτικών στα πλαίσια τής έννοιας κατάστασης του πολιτικού στοιχείου.

2.
Η ανάπτυξη του νέου πολιτικού μηδενισμού ή ακόμα και της αντιπολιτικής όπως αυτή διαμεσολαβείται (και) από τους νέους φορείς της άκρας δεξιάς αλλά και της νέας αριστεράς.

3.
Το νέο σύστημα κατανομής και ιεραρχικής δόμησης της παγκόσμιας και της τοπικής (ή "εθνικής") ισχύος, σε συνάφεια προς την οργάνωση του κυρίαρχου Λόγου και του αντικυρίαρχου Λόγου ως φενακισμένης μορφής του κυρίαρχου Λόγου.


4.
Η οντολογία (ή μεταφυσική/οντοθεολογία) της ισχύος και ο αντίστοιχος (μεταφυσικός/οντοθεολογικός) φενακισμός της αντι-ισχύος, στην επίκαιρη και την διιστορική έκφρασή τους.
Συστήματα υποστασιακής οντολογίας και δυϊστικές κοσμοθεωρίες.

5.
Αντισημιτισμός και εθνικό ζήτημα.

6.
Κριτική των ριζοσπαστικών ψευδοεννοιών.
Συνακόλουθα:
Κριτική του φασισμού/υπερεθνικισμού και του κομμουνισμού πέραν της αντι-ολοκληρωτικής κοινοτοπίας (ιδεολογίας). 
Το νέο ζήτημα του Ισλάμ, υπό αυτή την έποψη.

7.
Ζητήματα εθνοτικού αυτοκαθορισμού και αλλοτρίωσης. 
Εθνικισμός και εθνικιστική ψευδοεπιστήμη.
Ο αντι-εθνικισμός και η νέα ιστοριογραφία ως το ψευδοαντίθετο συμμετρικό ψεύδος του εθνικισμού (και φυλετιστικού εθνοτισμού).


8.
Οι ευγονικές και οι μετα-ευγονικές της δυτικής κυριαρχίας. 
Φύλο και μετα-φύλο ως μορφές της δυτικής καπιταλιστικής κυριαρχίας.
Η ριζοσπαστική εννόηση του θήλεος και οι εχθροί της.


9.
Η καταστροφή της ποίησης ως καταστροφή του ανθρώπινου γένους. 
Τέχνη, Θεολογία και Μορφή, στις συνθήκες του νεωτερικού ολοκληρωτισμού.


10.
Σημειώσεις για τις λεγόμενες (ως) παραγωγικές σχέσεις από την σκοπιά ενός μη οικονομολόγου και μη μαρξιστή εργάτη.


11.
Αποσπάσματα μιας αποσπασματικής ανθρώπινης παρουσίας.
Οι καθημερινές εννοήσεις ενός μη διανοούμενου.


Επίλογος αυτού του προλόγου..
Θα προσπαθήσω να κινηθώ πλέον σε αυτά τα πλαίσια.
Ελπίζω να αποφύγω εντελώς την αντικαθεστωτική λιβελλογραφία, αν και σε αυτή την επιθυμία θα παίξουν ρόλο οι γελοιότητες των δεξιών και των αριστερών καραγκιόζηδων της ημι-αποικίας και της οφ σορ "μεγαλονήσου".
Πάντως κι έτσι κι αλλιώς, θα παραμείνω εντός κάποιων ορίων, εφόσον η υπόθεση "Ρωμέϊκο" ή "Ελληνισμός" είναι μια τελειωμένη υπόθεση.
Για την ταξική πάλη δηλώνω αναρμόδιος, εφόσον υπάρχουν ειδήμονες ερίζοντες δημιουργικώς μεταξύ τους και είμαι σίγουρος πως θα καταλήξουν κάποια στιγμή σε ορθά συμπεράσματα, ευεργετικά για ταπεινότητες όπως εμείς, οι οποίοι είμεθα υπόλογοι δια όλες τις αμαρτίες και ιδεολογικές ασθένειες που αυτοί καταπολεμούν σθεναρώς.
Περιμένουμε άρα, μ-λ μαρξιστές, μαρξο-σχιζοαναλυτές της επιθυμητικής μηχανής, αυτόνομους, εθνομαρξιστές ή διεθνομαρξιστές, να ανατάμουν το πτώμα και να μας προσδιορίσουν με σαφήνεια την κατάλληλη φαρμακεία που θα το αναδύσει πάλι ζωντανό εκ νεκρών.
Εμείς θα περιοριστούμε σε όσα αναφερθήκαμε.

Ιωάννης Τζανάκος

1 σχόλιο:

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..