Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Ημερολόγιο ταξικής εμπειρίας..2003-2017Αναγκαστικά θα περιορισθώ σε μιαν οπτική καθορισμένη από την εμπειρία μου στον αστικό ασφαλιστικό μηχανισμό και το ευρύτερο περιβάλλον που με διαμορφώνει, αναφερόμενος σε γεγονότα και σκέψεις γύρω από αυτά.

2003 Σπάρτη
Εκρήγνυται ένα καζάνι σε χυμοποιητική βιομηχανία στην επαρχιακή οδό Σπάρτης Γυθείου.
Το "καζάνι" σκάει, τρυπάει τον τοίχο του εργοστασίου και προσγειώνεται (ό,τι έχει μείνει) στο απέναντι χωράφι, αφού πρώτα έχει περάσει φλεγόμενο πάνω από την επαρχιακή οδό.
Κατά τύχη δεν έχουμε νεκρό εργάτη, αλλά και κάποιον διερχόμενο οδηγό ή τους επιβάτες κάποιου αυτοκινήτου.
Αμέσως καταφθάνουν δημοσιογράφοι, κόσμος και ο επιθεωρητής εργασίας.
Ούτε γάτα ούτε ζημιά, αφού δεν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες. 
Ο εργοδότης την βγάζει καθαρή χωρίς κανένα πρόστιμο.

Σπάρτη 2003
Σαν εξωτερικός ελεγκτής, ύστερα από τηλέφωνο "κάρφωμα" στην τότε διευθύντρια του ΙΚΑ Σπάρτης, πάω για έλεγχο απασχόλησης σε συνεταιριστικό χυμοποιείο και τους βρίσκω όλους ανασφάλιστους. Έκοβα πρόστιμα για 2 ώρες.
Όταν γυρνάω "θριαμβευτής" στο ΙΚΑ νομίζω πως τελικά υπάρχει άτεγκτος έλεγχος και εν πάση περιπτώσει έχουμε ένα μάλλον "σοσιαλδημοκρατικό" κράτος, μέχρι που βλέπω τον εκπρόσωπο του συνεταιρισμού να έρχεται με ένα ειρωνικό χαμόγελο για να καταθέσει ένσταση.
Δεν είναι απειλητικός προς εμέναν, αφού μάλιστα με διαβεβαιώνει πως "εσείς κάνατε τη δουλειά σας". 
Μετά από καιρό μαθαίνω πως στην Τ.Δ.Ε (τοπική διοικητική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν διάφοροι "θεσμοί") όλο το πρόστιμο εκπίπτει και ο (συλλογικός) εργοδότης δεν πληρώνει τίποτα. 
Το εργοδοτικό χαμόγελο αποκτάει εξήγηση.

Αθήνα 2004-2007
Στην Πειραιώς 181, στις υγειονομικές επιτροπές αναπηρικών συντάξεων (τότε ΑΥΕ και ΒΥΕ) γίνεται το έλα να δεις. 
Σχεδόν όλοι χωρίς να μπορούμε να το αποδείξουμε καταλαβαίνουμε πως όχι 1 αλλά 2 κυκλώματα υπαλλήλων γιατρών και διοικητικών παραγόντων πουλάνε με το κιλό ψεύτικες συντάξεις αναπηρίας.
Όταν έρχομαι σε ευθεία σύγκρουση με τον αρχινονό δεξιο-υπάλληλο του "συστήματος" και τον λούζω με όμορφα στολίδια στον διάδρομο του υποκαταστήματος, όχι μόνον αποκαλύπτεται το σκάνδαλο αλλά τρώω και μια ΕΔΕ και στο τέλος μιαν συμβολική πειθαρχική ποινή. 
Καλά να πάθω ο ανόητος, έπρεπε να είχα ήδη καταλάβει πως το ελληνικό αστικό κράτος είναι ένας τρύπιος ντενεκές αθλιότητας διαφθοράς και βέβαια πάντα φιλοεργοδοτικής εμπάθειας.

2007-2012
Αν και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι παλιοί του ΙΚΑ Καλλιθέας με βάζουν στη λάντζα, σε συναλλαγή: μητρώο παροχές ταμείο, αφού πρώτα έχουν φροντίσει (κάποιοι) να με βγάλουν από την θέση του ελεγκτή όπου προοριζόμουν λόγω πτυχίου. 
Μαθαίνω από έναν (τίμιο) γιατρό που ήξερα από την Πειραιώς 181, ότι ο μαφιόζος δεξιοφασίστας υπάλληλος νονός (όχι, δεν τρώγανε μόνον οι πασόκοι) πήρε τότε την τότε διευθύντρια του ΙΚΑ Καλλιθέας για να της πει "σου στέλνω έναν κομμουνιστή, πρόσεξέ τον"..
Στο μεταξύ το γνωστό κύκλωμα των υπαλλήλων που έκλεβαν θηριώδη ποσά κάνει την δουλίτσα του, έχοντας βέβαια την πλήρη κοινωνική αποδοχή των παλαιών υπαλλήλων αλλά και της μικροαστικής αλλά και "εργατικής" κοινωνίας της Καλλιθέας και της Νέας Σμύρνης, ενόσω εγώ αντιμετωπίζομαι μάλλον ως ένας φρίκουλας αριστεριστής χωρίς υπόληψη.
Θυμάμαι το 2008 με την εξέγερση του Δεκεμβρίου, όλες τις μικροαστές απατεώνισες, ειδικά μία, να οργίζεται με την ολιγωρία της αστυνομίας. 
Όταν κήδευαν το παλικαράκι στο νεκροταφείο στην Νέα Σμύρνη, και υπήρχε ένταση στην ατμόσφαιρα, αυτές (όχι όλες) αγωνιούσαν μήπως και οι αναρχικοί τους κάψουν τα σπίτια.
Τότε όλοι με θεωρούν Σύριζα και έχουν κάποιον λόγο εφόσον έχω δυο στενούς φίλους από παλαιά, που ήταν (και είναι) συνάδελφοι, βαθιά χωμένους στον Συριζα του ΙΚΑ, με έχουν σώσει από απόλυση το 2007 (πριν το ΙΚΑ Καλλιθέας), όταν συγκρούστηκα με την διαφθορά, είχα μακριά μαλλιά και μούσια, όλα εξηγούνταν έτσι για τους νοικοκυραίους (που σαι ρε ακροδεξιέ να δείς "εθνομηδενισμό"!).
Μετά από πολλά χρόνια και μετά την σύλληψη, δίκη και την καταδίκη των ενόχων, η άθλια ελεεινή και απαράδεκτη επιθεώρηση του ΙΚΑ για να αποσείσει όλες τις ευθύνες της για το γεγονός πως το 2009 (νομίζω) ενώ έκανε έλεγχο δεν βρήκε τίποτα, αρχίζει να μας διώκει πάλι πειθαρχικά και παραπέμπει κάποιον φάκελο με μια νέα ΕΔΕ στον εισαγγελέα. 
Το φίδι του νέου Σύριζα, δηλαδή ο τσιπρικός νέος διοικητής του ΙΚΑ μας κάνει τον "φίλο" ενώ την ίδια στιγμή μας βάζει στον προθάλαμο νέας πειθαρχικής ίσως και δικαστικής δίωξης, με στοιχεία παράτυπα παραστατικά, εντελώς συνηθισμένα τότε στις συναλλαγές όλων των ταμείων (δεν ζητάγαμε πάντα λόγω φόρτου εξουσιοδοτήσεις ή ταυτότητα, και άλλα ασημαντότερα), την ίδια στιγμή που συνεχίζει να βγάζει την επιθεώρηση και το ΙΚΑ λάδι.
Σημειωτέον όταν πήγαμε ως μάρτυρες στην δίκη των απατεώνων συναδέλφων (συναδελφισσών) ο δικηγόρος του ΙΚΑ μας απειλεί (και μένα) ευθέως να μην μιλάμε επικριτικά για το ΙΚΑ.

2014
Λόγω εμπειρίας στις αναπηρικές συντάξεις η διευθύντρια με βάζει στον νέο θεσμό του ΚΕΠΑ (κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας).
Γίνομαι μάρτυρας μιας συλλογικής καταστροφής.
Άθλιες εξοντωτικές συνθήκες, άνθρωποι έρχονται από τις 12.00 το βράδυ!! στην Γρυπάρη (Καλλιθέα) για να πιάσουν σειρά για να κάνουν αίτηση. 
Ανάπηροι, καρκινοπαθείς ψυχοπαθείς νεφροπαθείς καρδιοπαθείς, ποδοπατούνται ξυλοκοπούνται μεταξύ τους, λιποθυμούν, και κάποιοι από αυτούς, αν και εμφανώς ανάπηροι (δεν ήταν όλοι ψεύτικοι ανάπηροι), χάνουν την αναπηρική σύνταξη ή το προνοιακό επίδομα.
Εγώ και οι 2 άλλοι συνάδελφοι που δουλεύαμε εκεί, γινόμαστε το αντικείμενο της δικαιολογημένης αλλά και τυφλής λύσσας του εξαγριωμένου και κατεστραμμένου πλήθους.
Μου βγάζουν μέχρι και μαχαίρι, αλλά και πιστόλι, δύο τοξικομανείς, λόγω της ηπιότητας του χαρακτήρα μου το μετανιώνουν, μου ζητάνε συγγνώμη, αλλά σήμερα το σκέφτομαι και απορώ.

Σήμερα ΕΟΠΠΥ 2017
Μπορεί τελικά να γίνουν όλες οι παροχές "ηλεκτρονικά" διεκπεραιώσιμες.
Τελικά αποφεύγουμε την οχλαγωγία τις ουρές κ.λπ
Με μια λεπτομέρεια: 
Κάποιες όχι και τόσο κρίσιμες παροχές θα καταργηθούν, αλλά και κρίσιμες παροχές θα κοντύνουν, χωρίς ο πολίτης ο ασφαλισμένος να μπορεί να βρίζει τον υπάλληλο.
Κάνω κακεντρεχείς σκέψεις, δεν τις πιστεύω τόσο, αλλά δεν σας κρύβω, τις κάνω και είναι οι εξής:
Μας έχετε όλοι ξεφτιλίσει κάποια στιγμή.
Τώρα, χωρίς συναλλαγή, χωρίς υπάλληλο σε γκισέ, να βρίζετε, βαρέστε το κεφάλι σας στην οθόνη ή στο ΑΤΜ.. αφηρημένος ψηφιακός καπιταλισμός, όχι γραφειοκρατία.
Αλλά γρήγορα συνέρχομαι.
Σκέφτομαι, τώρα μπαίνουν στον πυρήνα.
Θα έχουμε αθόρυβους νεκρούς.

Ιωάννης Τζανάκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan & Iran

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..