Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

Στρατηγικά συμπεράσματα (γ) [5]

[ συνέχεια από: Αυτοκαθορισμός : Στρατηγικά συμπεράσματα (α) [1-3]  Αυτοκαθορισμός : Στρατηγικά συμπεράσματα (β) [4]:]

5.
Αν και είμαι σίγουρος πως στο μέλλον όπου κάπου θα ξαναπάρουμε την εξουσία, η εξουσία δεν θα λέγεται εξουσία, το σοσιαλιστικό κεφάλαιο δεν θα λέγεται κεφάλαιο και η συσσώρευσή του (δεν θα λέγεται)  σοσιαλιστική συσσώρευση κεφαλαίου αλλά σοσιαλιστική ή αυτόνομη μη-συσσώρευση-αλλά-συσσώρευση, ο λαϊκός στρατός δεν θα λέγεται λαϊκός στρατός αλλά πιθανόν ένοπλο απολυτοαυτοδιαχειριζόμενο σώμα αντιφασιστικής και αντιμιλιταριστικής πάλης, και βέβαια ο κομμουνιστής ή αυτόνομος υπουργός ή αξιωματικός δεν θα λέγεται υπουργός ή αξιωματικός αλλά κομισάριος (ή κάτι άλλο, όπως ας πούμε ο ταπεινότερος υπηρέτης τής αυτού προλεταριακής ή μη εξουσιαστικής ταπεινότητος), εγώ θα επιμείνω να συνεχίσω την δουλειά μου που είναι η νηφάλια ήρεμη και μερικές φορές οργίλη προσγείωση των ιδεών και των εννοιών (μας) στο κλασικό, πρωτο-αστικό διαφωτιστικό γιακωβίνικο ή και γιρονδίνικο θεμέλιό τους.
Όταν μεγαλώσουνε τα παιδιά, μπορεί να μην θέλουν να αλλάξουν ονόματα και ημερολόγια αλλά μάλλον θα τους είναι χρήσιμη μια σκέψη όπως η σκέψη τής ποταπής ιδεολογικά οπορτουνιστικής νοβοσταλινικής μικροαστικώς εθνικιστικής αποκλίσεως ταπεινοταπεινής ταπεινότητάς μας.
Αλλά τα αστεία έχουν ένα τέλος.
Ας δούμε μιαν νέα μορφή υπαγωγής του κεφαλαίου στην αμειβόμενη (μισθωτή) εργασία στην παρακάτω αποφθεγματικά παρατιθέμενη τρίτη (3) μορφή της σχέσης κεφαλαίου αμειβόμενης (μισθωτής) εργασίας.

Ας διακρίνουμε λοιπόν τις θεωρούμενες από εμάς τρείς (3) κύριες ιστορικές μορφές της σχέσης κεφαλαίου και αμειβόμενης (μισθωτής) εργασίας:
α) ιδιωτικό και ιδιωτικοκρατικό κεφάλαιο και αμειβόμενη (μισθωτή) εργασία >> καπιταλισμός.
Η έννοια της εναρμόνισης κεφαλαίου και (αμειβόμενης) μισθωτής εργασίας υπό αυτές τις συνθήκες είναι μια ταυτοχρόνως σοσιαλδημοκρατική και εθνικοσοσιαλιστική (φασιστική) ιδέα, και δεν μπορεί να σημάνει υπό όποιες συνθήκες την πραγματική άρση της υπαγωγής της αμειβόμενης (μισθωτής) εργασίας στο ιδιωτικό ή ιδιωτικοκρατικό κεφάλαιο. 
β) κρατικό και συνεταιριστικό κεφάλαιο και αμειβόμενη (μισθωτή) εργασία >> πρωταρχικός ταξικός σοσιαλισμός (υπαρκτός σοσιαλισμός).
Εδώ υπάρχει υπαγωγή του κεφαλαίου όχι στην αμειβόμενη (μισθωτή) εργασία αλλά στην πολιτική στρατιωτική και διανοητική ελίτ/τάξη (συνήθως του κόμματος και του στρατού, σε συνεργασία με τους διευθυντές των οικονομικών μονάδων). 
Δεν τίθεται εδώ ζήτημα ανοιχτής θεωρητικής και πολιτικής εναρμόνισης του σοσιαλιστικού κεφαλαίου με την (αμειβόμενη) μισθωτή εργασία, αλλά στην πράξη αυτό υποσημαίνεται με μάλλον ιησουϊτικό τρόπο, αλλά επίσης όντως, σε διάκριση προς τον εθνικοσοσιαλισμό (φασισμό) και την σοσιαλδημοκρατία, υπάρχει περιορισμός της κυριαρχίας του κεφαλαίου ως κεφαλαίου και όχι μόνον ως ιδιωτικού κεφαλαίου. 
Το κεφάλαιο σε αυτή την ιστορική περίπτωση δεν υπήγαγε αλλά υπάγονταν, όχι στην αμειβόμενη (μισθωτή) ζωντανή εργασία αλλά στην άρχουσα σοσιαλιστική ελίτ/τάξη.   
γ) Κοινωνικό συνεταιριστικό και εν μέρει κρατικό και δημόσιο κεφάλαιο υπαγόμενο στην αυτοδιοικούμενη αμειβόμενη (μισθωτή) εργασία και δημιουργία των καθημερινών ανθρώπων, ανά τόπο ("έθνος") και σε οικουμενικό επίπεδο.
Αν υπάρξει σοσιαλισμός πρόπλασμα της αταξικής κοινωνίας θα είναι αυτό το πράγμα.

 

(συνεχίζεται)


Ιωάννης Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan & Iran

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..