Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

Λογικές αντιρρήσεις..


Η Λογική είναι σπαστικό και ενοχλητικό πράγμα..

Η γένεση μιας κοινωνικής ή κοινωνικοπαραγωγικής ή κοινωνικοτεχνικής μορφής μπορεί να είναι ιστορική και να σημαίνει ένα "πράγμα" το οποίο δεν υπήρχε ή υπήρχε περιθωριακά σε σχέση με τις θεμελιώδεις δομές της κοινωνίας εις την οποία εμφανίσθηκε με αξιώσεις κυριαρχίας.
Αυτή του όμως η ιστορικότητα που το παρουσιάζει ως κάτι μη αιώνιο και ως μη πάντα υπάρχον, δεν αποδεικνύει την μη συνέχισή του όσο υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία.
Προσέξτε βιαστικοί μαρξιστές και λοιποί, δεν λέω πως αυτό το "πράγμα" θα συνεχίσει σίγουρα και γκαραντί όντως να υπάρχει εσαεί, άρα είναι "αιώνιο", λέω απλά πως η απόδειξη πως δεν υπήρχε πάντα (ως καθοριστικό ή κυρίαρχο ή συνθεμελιώνον στοιχείο) δεν είναι απόδειξη πως δεν θα υπάρχει πάντα. 
Δεν είναι απόδειξη αυτό, είπα, και επαναλαμβάνω σπαστικώς.
Επίσης η μορφή γένεσης ενός ιστορικού δομικού φαινομένου δεν καθορίζει εσαεί το είδος, την μορφή, το περιεχόμενο, την σύσταση, την διαχρονική ούτως ειπείν καταστατικότητά του.
Τι σημαίνει αυτό, ω αγαπητοί συναγωνισταί σύντροφοι και ό,τι άλλο θέτε;
Σημαίνει πως επειδή δεν υπήρχε πάντα "κυρίαρχο" κεφάλαιο, ούτε κράτος, ούτε δημοκρατία, αλλά τούτα γεννήθηκαν σε μια (εκτεταμένη χρονικά) ιστορικά "στιγμή" (όχι ταυτόχρονα), αυτό δεν σημαίνει πως αποδεικνύεται ούτως πως δεν θα συνεχίσουν να υπάρχουν εσαεί, αλλά επίσης αυτό δεν σημαίνει πως αποδεικνύεται ούτως πως αν υπάρχουν, όσο υπάρχουν, θα υπάρχουν όπως υπήρξαν κάποτε, εκείνη την "στιγμή" της γένεσής τους, ή όπως υπάρχουν ακόμα και τώρα που ευρισκόμεθα σε ένα σημείο απομακρυσμένο από το σημείο ή την "στιγμή" γένεσής τους.
Επαναλαμβάνω, πως αυτό δεν αποδεικνύεται ούτε επιστημονικά αλλά κυρίως ούτε Λογικά.

Υστερόγραφον προς τα νεούδια της Ντελεζιανής αντικρατικής επιθυμιολογίας αλλά και λοιπούς αντικρατιστές:

Ακόμα κι αν αποδειχθεί πλήρως η ύπαρξη μη κρατικής μη εξουσιαστικής μη πατριαρχικής μη νομοκρατικής (και ό,τι άλλο [μη] θέλετε) κατάστασης, κατά την απώτατη παλαιά προ-κρατική προ-ταξική κομμουνιστική ή αταξική κοινότητα κοινωνία κ.λπ., αυτό δεν αποδεικνύει επίσης, ούτε επιστημονικά ούτε Λογικά πως θα υπάρξει επιστροφή επανάληψη αυτών των μορφών, άρα της α-κρατικότητας κ.λπ.
Γνωρίζω καλώς την ρουσσωϊκή πάθηση πάθος πάθημα ελπίδα αλλά και αλήθεια, η οποία μάλλον μεταβιβάσθηκε στους  Μαρξ Εγκελς, και γνωρίζοντας το αντίστοιχο πάθος πάθηση πάθημα ελπίδα αλλά και αλήθεια του εγελιανού κύκλου ή εγελιανής επιστροφής του πνεύματος (ή νου) εις εαυτόν, σας συνιστώ ψυχραιμία και φρόνηση κατά τον σχηματισμό των πανθεωρητικών αντικρατικών μεγα-ιστορικών σχημάτων σας.


Ιωάννης Τζανάκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan & Iran

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..