Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Κύπρος Κουρδιστάν, οι ελάχιστοι μέγιστοι κόσμοι..


Ο χρόνος έχει συμπυκνωθεί και έχει εξαφανιστεί, χωρίς να μετασχηματίζεται σε "άχρονο" ή "αιώνιο".
Πράγματα που παλαιότερα αργούσαν και μέστωναν σε πολλές γενιές, σε εποχές που οι άνθρωποι ζούσανε σε ακόμα σκληρότερες συνθήκες, έχουν περικλεισθεί σε μια απαιτητική ζωή και έχουν απλωθεί στο ανατομικό τραπέζι της θεωρίας, της οικονομίας και της "ανάγκης".
Οι ροές της επιθυμητικής σύστασης τού (ανθρώπινου) Είναι δεν επιβραδύνουν αυτή την επιταχυντική υπερσυμπύκνωση, το αντίθετο, κάνουν ακατανόητη την βραδύτητα της πραγματικής ωρίμανσης των ζωντανών σκέψεων, των ζωντανών ζωών, των ζωντανών ανθρώπων.
Κανένας δεν μπορεί να με πείσει πως έτσι θα ζήσουμε αληθινά και πως θα κατανοήσουμε εις βάθος την ζωή των άλλων ανθρώπων, των άλλων εποχών, των άλλων όντων πέρα από εμάς.
Τα ερωτήματα της ιστορίας εξετάζονται αναλυτικά, οι μύθοι υποτίθεται πως καταστρέφονται, αλλά σε αμυχές ή υποπτυχές της πραγματικής ανάδυσης των διαφορών που προκαλούν την βαθιά διαίρεση των ανθρώπων φαίνεται πως τίποτα δεν αποκαλύπτεται, ή μάλλον δεν μπορεί να ανακαλυφθεί τίποτα που να μην το ανακαλύψουν οι ίδιοι ακόμα και μέσω των ανορθολογικών ή α-λογικών τους ενοράσεων.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τις μικρές διαφορές, αλλά τούτες είναι που σχημάτισαν έθνη μέσα στα έθνη, γλώσσες άλλες μέσα στις υπάρχουσες.
Αν δεν μπορεί να μου λύσει κάποιος αυτό το πρόβλημα, ούτε ο "εαυτός" μου, δεν αξίζει να σκέφτομαι, δε αξίζει να ζητώ να βγώ πάνω από τον βυθό της ημερήσιας ύπαρξης.
Τι με νοιάζει αν είμαι εργαζόμενος ή "ταπεινός", "παντελώς άγνωστος" που είπε κι ένας παντελώς γνωστός;
Ας βρεθεί κάποιος ή κάτι να μου εξηγήσει ερωτήματα όπως αυτό:
Γιατί οι περισσότερες (ρωμαϊκές και υστερορωμαϊκές) πηγές που ξέρουμε ονόμαζαν τους ιρανόγλωσσους της σημερινής περιοχής που ονομάζουμε Κουρδιστάν Πέρσες ή Πάρθους, ενώ αυτοί και ήταν και δεν ήταν "Πέρσες";
Τι είναι εκείνο που κάνει τους Κύπριους να είναι (ακόμα) Κύπριοι και όχι (απλά;) Έλληνες (Ρωμηοί, Ελληνοκύπριοι) ή Τούρκοι (Τουρκοκύπριοι);
Δεν με ενδιαφέρει πραγματικά τίποτα άλλο από αυτές τις ελάχιστες διαφορές που γεννούν ολόκληρους ξεχωριστούς ανθρώπινους κόσμους, και ο κόσμος μου είναι μόνον αυτός, μέχρι να λυθούν αυτά τα αινίγματα.

Ιωάννης Τζανάκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..