Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

Κυπριακό "μυστήριο"..Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα για το ψήφισμα ντροπή περί της "ένωσης" από την κυπριακή βουλή ήταν υποτονικές, ενώ το μόνο που τονίστηκε από τις απορριπτικές δυνάμεις και στην Ελλάδα και στην Κύπρο ήταν η (θεωρούμενη ως) υποκριτική αντίδραση τής ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων.
Όπως τονίζει η ομάδα Στάσις (στάσις “ΕΝΩΣΙΣ 2017”: Η αποκρυστάλλωση μιας (αν)ίερης συμμαχίας)   όλος ο κεντρώος και δεξιός πολιτικός χώρος στήριξε ανενδοίαστα την πρόταση του ΕΛΑΜ, δηλαδή στήριξε χωρίς ντροπή την πρόταση ψηφίσματος ενός φασιστικού κόμματος.
Δεν τηρήθηκαν καν κάποια προσχήματα..
Θα μπορούσαν να απορρίψουν την πρόταση του ΕΛΑΜ και να προωθήσουν μια δική τους πρόταση, ή να έχουν προλάβει να προωθήσουν ένα δικό τους ψήφισμα. 
Ακόμα και αν το ΕΛΑΜ ψήφιζε το ψήφισμα των άλλων απορριπτικών δυνάμεων και των δεξιών που είναι υποτίθεται υπέρ της ΔΔΟ, δεν θα υπήρχε τέτοια ντροπή.
Το γεγονός πως η τουρκοκυπριακή ηγεσία και η Τουρκία αξιοποιούν αυτή την ντροπή δεν την ξεπλένει ως ντροπή, και δεν χρειάζεται καν κανείς να συμφωνεί με τους υποστηρικτές της ΔΔΟ, ή να συμπαθεί την διεθνιστική γραμμή σε οποιαδήποτε μορφή της, για να το καταλάβει αυτό.
Οι απορριπτικές δυνάμεις και οι δεξιοί υπέρ(;) της ΔΔΟ προέβησαν σε ένα ιστορικό ατόπημα.
Σε αυτό το γενικό πλαίσιο αθλιότητας έχει υπάρξει ένα ευρύ "μέτωπο" εθνικής παράκρουσης των "εθνικοφρόνων" παρατάξεων και των εδώ "αντι-εθνομηδενιστών" γύρω από το Κυπριακό, η οποία δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την ορθότητα ή το λανθασμένο των θέσεων των υποστηρικτών της ΔΔΟ αλλά με μια άλλη δυναμική που δεν γνωρίζουμε ούτε την είχαμε ποτέ υπόψει μας.
Θεωρώ πως δεν αρκεί η εξήγηση του "φαινομένου" με βάση μόνο την γενική "πατριωτική" ή "σωβινιστική" γραμμή της ελλαδικής αριστεράς στο κυπριακό και τον ελληνοκυπριακό εθνικισμό, αλλά το γεγονός πως έχουμε να κάνουμε με μια γενική σύμπραξη με ένα φασιστικό μόρφωμα έχει και άλλες διαστάσεις που εντοπίζονται σε κάποιο αδιερεύνητο και άμεσα τρέχον παρόν. 
Ακόμα και η ίδια η πρόκληση ματαίωσης των διαπραγματεύσεων με επίγνωση της ακρότητας της ενέργειας σύμπραξης δεν θα με εξέπλησσε.
Τι συμβαίνει στην Κύπρο;
Ακόμα και με βάση την δική μας άποψη περί Τουρκίας και κυπριακού δεν κατανοούμε τι πραγματικά συμβαίνει σε ένα πλαίσιο ρεαλιστικής ανάγνωσης των δεδομένων..Ιωάννης Τζανάκος 

2 σχόλια:

 1. Κύριε Τζανάκο,

  Μερικές διευκρινιστικές πληροφορίες πάνω στο θέμα με το οποίο ασχολείσαι στην παρούσα ανάρτηση:
  1. Την τροπολογία του ΕΛΑΜ [για ειδική αναφορά στο Ενωτικό Δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950 στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης κατά την επέτειο του Δημοψηφίσματος] την υπερψήφισαν ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου, πλην όμως εθνικιστικού, χώρου [ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, “Συμμαχία Πολιτών”, Κίνημα “Αλληλεγγύη”, Οικολόγοι], ενώ το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ τήρησε αποχή [και μετά έτρεχε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα]. Μόνο το ΑΚΕΛ καταψήφισε την τροπολογία του νεοναζιστικού ΕΛΑΜ. ΟΛΑ τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου [πλην του ΔΗΚΟ, αλλά κι αυτό ως επί το πλείστο μασάει τα λόγια του] είναι εναντίον της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
  2. Σχιζοφρενική ήταν η στάση του δεξιού κυβερνώντος ΔΗΣΥ που ενώ στα λόγια υποστηρίζει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις συνομιλίες που γίνονται για επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης, δεν τόλμησε (προφανώς λόγω των εθνικιστικών του ιδεοληψιών και αγκυλώσεων, αλλά και λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων εν όψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου χρόνου) να καταψηφίσει την τροπολογία… Αλλά ούτε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόλμησε να πει ότι η εν λόγω απόφαση μιας τυχαίας πλειοψηφίας της Βουλής (καθοριστική ήταν η στάση αποχής του ΔΗΣΥ) ήταν λανθασμένη. Δήλωσε μόνο ότι ήταν «άκαιρη [δηλ. θα μπορούσε να ληφθεί σε κάποια άλλη εποχή]και περιττή».
  3. Κατ’ εμένα το σημαντικότερο δεν είναι οι αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς [που ούτως ή άλλως ήταν αναμενόμενες], αλλά η συμπόρευση των λεγόμενων κεντρώων κομμάτων [ακόμα και των ιστορικών δημοκρατικών και αντιστασιακών κομμάτων όπως η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ] με το φασιστικό ΕΛΑΜ και η αδυναμία του ΔΗΣΥ να διαφοροποιηθεί ή/και να αποστασιοποιηθεί από το εθνικιστικό/ελληνοκεντρικό παρελθόν του…
  4. Ο Θεός τους (αν υπάρχει), ας ΜΆΣ ελεήσει ΟΛΟΥΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νομίζω πως το πιό παράξενο πράγμα είναι τελικά η στάση τοιυ ΔΗΣΥ. Αν υποθέσουμε πως αυτό το κόμμα στέλνει ως κόμμα της άρχουσας τάξης ένα μήνυμα στην κυπριακή κοινωνία τότε η ίδια η κυπριακή κοινωνία έχει κάθε λόγο να μπερδεύεται. Εδώ έχουμε μπερδευτεί εμείς οι απο έξω. Το δικό μου πρόβλημα δεν είναι τόσο η απορριπτική στάση την οποία την καταλαβαίνω και έχει κατά την γνώμη μου ένα μέρος του δίκιου, αλλά η σχέση με την ακροδεξιά η οποία έχει μολύνει όπως λές και το κέντρο. Η "γριβική" παράδοση έχει χτίσει κακό προηγούμενο. Γι' αυτό ίσως και στην Ελλάδα δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται, γιατί εδώ η εθνοαπελευθερωτική παράδοση έχει "στιγματιστεί" θετικά από το ΕΑΜ, οπότε όλα αυτά φαίνονται λίγο παράξενα. Από την άλλη, και η δεξιά και η κεντρώα εθνικιστική παράδοση έχει εδώ κάποιες αναφορές στο παρελθόν, αν και μακρινές (προς βαλκανικούς πολέμους) και τραυματισμένες από το 22. Δεν ξέρω και πολλά πράγματα για την κυπριακή ιστορία ως προς τις καθοριστικές λεπτομέρειές της, αλλά αρχίζω να καταλαβαίνω κάποια πράγματα κάπως έκπληκτος.
  Μάλλον η αστική τάξη της Ελλάδας σας έκανε μεγάλο κακό τελικά, και όχι μόνον η τουρκικη αστικομεσαιωνική ολιγαρχία, και το εννοώ και στο "ιδεολογικό" πεδίο..Τώρα; τι γίνεται τώρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..