Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

5 σημεία για τον δημοκρατικό και επαναστατικό σοσιαλισμό..


Προϋποθέσεις της σοσιαλιστικής ανατροπής όπως παρουσιάζονται και στις ειδικές συνθήκες εντός των οποίων διαβιούμε:

1. 
Οι ευρύτερες συνθήκες τής ένταξης τής χώρας στους μηχανισμούς της Ε.Ε και του Νάτο κάνουν αναπόφευκτη μια απόλυτη ρήξη μαζί τους, όχι για να υπάρξει αναγκαστικά άμεση μετάβαση σε ένα σύστημα κοινωνικής οικονομίας αλλά για να υπάρξει σε ένα προσωρινό στάδιο κοινωνικά και κρατικά ελεγχόμενη συσσώρευση του κεφαλαίου.
Η μη αναγκαστικότητα τής μεταβατικής κατάστασης ως σοσιαλιστικής (στην παραγωγή) δεν σημαίνει από την άλλη αναγκαστικότητα να υπάρξει σε κάθε περίπτωση μεταβατικό στάδιο που δεν έχει ακόμα ολοκληρωμένα εργατικά σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά (στην παραγωγή).
Η ύπαρξη ή μη ενός μεταβατικού σταδίου προς τον σοσιαλισμό εξαρτάται από τον συσχετισμό των ταξικών δυνάμεων σε πολιτικό, στρατιωτικό κ.λπ επίπεδο, και εντός και εκτός τής χώρας.
Δεν αποκλείεται λοιπόν το ενδεχόμενο άμεσης μετάβασης στο πρώϊμο σοσιαλισμό όπου θα υπάρχει πλήρης κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.
Η δογματική συζήτηση περί "σταδίων" και δυνατότητας ύπαρξης σοσιαλισμού σε μια χώρα δεν έχει κανένα νόημα πέραν των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνονται κάθε στιγμή.

2. 
Ακόμα κι αν υπάρξει εκτεταμένη μείωση του κράτους και ανάπτυξη αυτοδιοικούμενων οικονομικών και πολιτικών μορφών κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τον εργαζόμενο λαό την δυνατότητα να έχει στα χέρια του ένα κράτος, ήτοι έναν συγκεντρωτικό μηχανισμό έννομης βίας, με στρατό αστυνομία κ.λπ.
Επίσης, λόγω της ειδικής συνθήκης μιας χώρας σε ημι-αποικιακή εξάρτηση και λόγω των ειδικών γεωπολιτικών συνθηκών αυτό το κράτος μπορεί να προκύψει μέσα και από τα σπλάχνα του ήδη υφιστάμενου αστικού κράτους.
Η ανατροπή του καθεστώτος και των καπιταλιστικών δομών δεν σημαίνει απαραίτητα και απόλυτα αναγκαία την συντριβή του υπάρχοντος κράτους, αν και επίσης κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι απόλυτα αναγκαίο να συμβεί και αυτό, πάλι αναλόγως των ειδικών συνθηκών και της στάσης των ίδιων των συντελεστών τής κρατικής νομιμότητας και κυριαρχίας.
Πάντως έτσι κι αλλιώς, είτε με μερική μετεξέλιξη και μερική ανατροπή αυτού του κράτους είτε με πλήρη συντριβή του, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε μια χώρα ή σε έναν περιορισμένο αριθμό χωρών που πάνε προς τον σοσιαλισμό να υπάρξει σοσιαλισμός χωρίς κράτος.
Το ερώτημα περί κρατικής ή και εθνικής ανεξαρτησίας, όπως και το ερώτημα περί της δυνατότητας ύπαρξης σοσιαλισμού σε μια χώρα έχει το συγκεκριμένο του περιεχόμενο, πέρα από τις οχληρές διαμάχες "σταλινικών" και "αντισταλινικών", στο ζήτημα τής ύπαρξης ή μη ύπαρξης και στον σοσιαλισμό ενός κράτους.
Το κράτος αυτό μπορεί να είναι εθνικό ή πολυεθνικό, πάντως κράτος θα είναι, σχετικά ανεξάρτητα από το γεγονός τής ύπαρξης ή μη ύπαρξης σοσιαλιστικών σχέσεων στην υλική παραγωγή. 
Στην δική μας "περίπτωση" η έμμεση ή άμεση πρόταξη ενός μη εθνικού πολιτειακού ή κρατικού συστήματος κινείται στα όρια του τυχοδιωκτισμού και τής φιλοϊμπεριαλιστικής γραμμής, αν και δεν πρέπει από την άλλη να ξεχνάμε πως ένα σοσιαλιστικό κράτος δεν είναι ούτε πρέπει να είναι ποτέ ένα αποκλειστικά ή κυρίως εθνικό ή εθνοτικό κράτος, ακόμα κι αν αναγνωρίζεται η ανάγκη τής ηγεμονίας μιας ή άλλης εθνότητας λόγω ιστορικών πληθυσμιακών δεδομένων κ.λπ 

3. 
Σοσιαλισμός χωρίς την σταθερή στήριξη μιας μεγάλης πλειονότητας του λαϊκού εργαζόμενου πληθυσμού είναι μια καθαρή και πλήρως ανέφικτη να γίνει πράξη φαντασίωση.
Μπορεί να έχει συκοφαντηθεί ο όρος αλλά σήμερα μπορεί να υπάρξει μόνον δημοκρατικός σοσιαλισμός.

4. 
Η μορφή του σοσιαλισμού είναι σήμερα δεδομένη ως θετική και δημιουργική άρνηση του κομμουνισμού. 
Δεν μπορεί να υπάρξει κομμουνισμός, όχι για τούς λόγους που αραδιάζουν οι εχθροί του ιστορικού κομμουνισμού αλλά διότι έχει αποδειχθεί με σχετική επάρκεια ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης κατάργηση του καταμερισμού τής εργασίας και πλήρης κατάργηση του κρατικού καταναγκασμού.
Η καθήλωση της ριζοσπαστικής νεολαίας σε έναν ουτοπικό Λόγο περί κομμουνισμού δεν θα την οδηγήσει πουθενά, ακόμα κι αν αυτός έχει "εντός" του την ψευδοθεραπεία ενός νέου μαρξογενούς "αναρχοκομμουνισμού". 
Καλή η προσπάθεια, είναι αδύνατη η εννόηση του σοσιαλισμού εντός των αποκλειστικών πλαισίων του Κράτους, σοσιαλισμός σημαίνει Μη Κράτος, αυτοδιοίκηση, ελευθερία των συνεταιρισμένων παραγωγών και ελευθερία των ατόμων, αλλά πλήρης κατάργηση των περιορισμών και πλήρης υπέρβαση του καταμερισμού και της κάποιας ιεραρχίας δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ.
Όσο η ριζοσπαστική νεολαία φαντασιώνεται την απόλυτη κομμουνιστική λύση και μάλιστα ανακαλύπτει την νέα σοσιαλιστική θεωρία ως μιαν επίταση του κομμουνισμού και ως μιαν άμεση εφαρμογή του μάλιστα, τόσο θα απομακρύνεται από την στρατηγική πραγματικότητα τής πάλης, από τον λαό, τους εργαζόμενους, το πλήθος.
Ο κόσμος θέλει, για να βάλει το κορμί του και την ζωή του ξανά μπροστά στη φωτιά, να ακούσει ρεαλιστικές πολιτικές και οικονομικές προτάσεις και για τον σοσιαλισμό, ενώ όταν ακούει κομμουνιστικά παραληρήματα μπορεί μεν να τα συμπαθεί γιατί είναι όντως πάντα συμπαθή παραληρήματα δικών του ανθρώπων που τον συγκινούν και τον ίδιο, αλλά δεν πρόκειται να τα ακολουθήσει ποτέ.
Ο κόσμος θέλει να ακούει πλέον για εφαρμόσιμα πράγματα, και ο σοσιαλισμός μπορεί να εφαρμοστεί. 
Στο σοσιαλιστικό πλαίσιο μάλιστα δεν είναι απαραίτητη καμία ονοματολογική ή σημασιακή φετιχοποίηση. 
Με λίγα λόγια δεν είναι απαραίτητος καν ο όρος σοσιαλισμός ως αποκλειστικός όρος. 

5.
Δεν υπάρχει σήμερα πιο εύκολο πράγμα απο το να πιάσει κάποιος αριστερός τον αριστερότερο τοίχο και να κατηγορεί τους άλλους για δεξιούς, οπορτουνιστές, ρεφορμιστές, κρατιστές, μεταρρυθμιστές κ.λπ 
Όμως έτσι, αντί να καταπολεμούνται οι όντως δεξιοί σοσιαλδημοκράτες, ρεφορμιστές, σοσιαλσωβινιστές κ.λπ, ενισχύονται, ηγεμονεύουν και θα ηγεμονεύουν για πάντα.
Το δύσκολο είναι να κινηθεί κάποιος στην "μέση" των αριστερίστικων "εξτρεμισμών" και δεξιορεφορμιστικών "προδοσιών" και να πάρει όλη την ευθύνη μιας ρεαλιστικής επαναστατικής κατεύθυνσης..
Ιωάννης Τζανάκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..