Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

7 σκόρπια σημεία για τον νέο εξτρεμισμό..


Προλογικό σημείωμα
Θεωρώ πως άλλο πράγμα είναι η λαϊκή επαναστατική βία και άλλο πράγμα ο νέος διάχυτος αυτονομοεξτρεμισμός και δεξιοεξτρεμισμός όπως ιδρύθηκαν και αναπτύχθηκαν στα δυτικά πανεπιστήμια και τις παρυφές της δυτικής εργατικής τάξης μετά την δεκαετία του '60.
Άποψή μου βέβαια, αρκετά σχηματική και σε θεωρητικό επίπεδο ακόμα πειραματική. 

1
Η βασική μήτρα του πολιτικού εξτρεμισμού είναι το εκάστοτε ταξικό κράτος και σήμερα ειδικά το καπιταλιστικό κράτος (το σύνολο των καπιταλιστικών κρατών), αλλά αυτό ως αδιαμφισβήτητο γεγονός δεν θέτει τους αριστερούς και αυτόνομους εξτρεμιστές εκτός των ειδικών πολιτικών και ιδεολογικών ευθυνών τους.
Όταν τα καπιταλιστικα κράτη κατηγορούν τον αριστερό και αυτόνομο εξτρεμισμό ταυτόχρονα τον αξιοποιούν με κάθε τρόπο, βολεύονται από αυτό.


2
Το τελευταίο διάστημα ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός έχει προστεθεί στην παλέτα των αξιοποιούμενων από τα κυρίαρχα κράτη κινημάτων, αν και ως αντικομμουνιστικός και αντιπροοδευτικός έχει μιαν ειδική αυτονομία και σχέσεις με τους κρατικούς συντελεστές χωρίς να είναι πάντα κρατικός με την κυριολεκτική ή αποκλειστική έννοια τού όρου.
Αυτό το ευρύ πλέγμα ιδεολογικής πολιτικής πολιτισμικής και (αντ-)εργατικής καταστροφής δεν αντιμετωπίζεται με προβοκατορολογίες χαφιεδολογίες και συνωμοσιολογίες, αφού έχει ιστορικό και κοσμοθεωρητικό βάθος αν και περιέχει και "συνωμοτικές" πτυχές.


3
Κάποτε έμενα έκπληκτος με το γεγονός τής διάδοσης της συνωμοσιολογίας ακόμα και εκεί όπου είχε αναπτυχθεί η αριστερή διαφωτιστική αντισυνωμοσιολογία (ως κριτική στην "σταλινική" συνωμοσιολογία), αλλά το συνήθισα και το εξηγώ πλέον με ιδεολογικούς όρους. 
Παραμένει ωστόσο εκπληκτικό:
Η εξήγηση λ.χ για την παρουσία και του εθνικιστικού και του ισλαμιστικού εξτρεμισμού από την ανατολή αναλύεται από τους πρώην αντισυνωμοσιολόγους αριστεριστές ως "συνωμοσία" κάποιων κρατών ή κάποιου κράτους, ακόμα κι αν αυτή η ανάλυση διανθίζεται από κοινωνιολογικές ψυχαναλυτικές και άλλες αναλύσεις.
Όταν ερχόμαστε στο πολιτικό και "συνδικαλιστικό" προκείμενο η συνωμοσιολογία οργιάζει.
Βέβαια όπως ξέρουμε υπάρχουν και οι συνωμοσίες αλλά η ουσία της πολιτικής δεν είναι οι συνωμοσίες.
Αυτό το ξεχνάνε όλοι οι συνδικαλιάρηδες και ρηχοί ρήτορες και οργανωτές και της αριστεράς/άκρας αριστεράς κ.λπ γιατί βέβαια οι δεξιοί/ακροδεξιοί το έχουν "παλιά μου τέχνη κόσκινο".


4
Το νόημα είναι αλλού:
Κανείς δεν επιθυμεί να λάβει την προσωπική και συλλογική του ευθύνη για την ομοιότητα συνάφεια αλληλεπίδραση με την τυφλή ολοκληρωτική εξτρεμιστική δράση και σκέψη.
Και γι΄αυτό τον Λόγο η άμεση ή έμμεση συνωμοσιολογία εξυπηρετεί την ιδεολογική ανευθυνότητα.
Η συνωμοσιολογία όμως καταστρέφει γενικά την εγκεφαλική λειτουργία, στρεβλώνει την σκέψη, είναι "ιδανική" για την αυταρχική παύση κάθε συνθετικής και καινοτόμας συζήτησης για την ελευθερία, την δημοκρατία, τον σοσιαλισμό.


5
Η παράνοια είναι παντού, υπάρχουν απομονώσεις ανθρώπων, στιγματισμοί και συκοφαντικές εκστρατείες, που δεν ταυτίζονται ως "νοηματικά περιεχόμενα" με την σφοδρότητα ή βιαιότητα των Λόγων.
Άλλο πράγμα είναι η βιαιότητα/σφοδρότητα των Λόγων, την οποία έχω ασκήσει και γω και δεν το μετανιώνω και άλλο πράγμα είναι η γλίτσα τής συκοφαντίας και του πρακτορολογικού ταξικιστικού αποκλεισμού του ιδεολογικού αντιπάλου.


6
Εδώ, στην "Ελληνική Δημοκρατία":
Σε αυτό το παιχνιδάκι μεταξύ των σχιζοειδών εξτρεμιστών που έχει επικρατήσει στην κοινωνική νεολαϊστικη βάση συμμετέχει ενεργά αλλά όχι κυρίως με "μηχανισμούς" και το κράτος/παρακράτος, αλλά αυτή τη στιγμή την κύρια ευθύνη έχουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες και το κόμμα Σύριζα.
Ο Σύριζα βολεύεται από - και επιδοτεί έμμεσα το ναζιστικό εγκληματικό λούμπεν μόρφωμα χρυσή αυγή και ταυτόχρονα καλύπτει και ενισχύει όλες τις λούμπεν αντιφα προδοτικές συμμορίες. 
Επειδή είναι προφανέστερο του προφανούς ότι οι ναζιστές είναι μακράν χειρότεροι και αθλιότεροι των αντιφα, η κοινωνία και η εργατική τάξη δείχνει ανοχή προς τους αντιφα. 
Αλλά επειδή επίσης η κοινωνία έχει αντιληφθεί το βρώμικο παιχνίδι "με τα μάτια" τύπου "χουλιγκάνια που κλείνουν ραντεβού για ξύλο και αγριανθρωπισμούς", στο τέλος θα ρίξει το σύνθημα: Όλοι μέσα στη στενή.


 7
Όλοι οι καθημερινοί "μικροαστοί" εργαζόμενοι έχουμε γίνει σιγά σιγά κάτοχοι νέων πληροφοριών για τον εισοδιστικό πόλεμο μέσα στους αθλητικούς ομίλους μεταξύ ναζιστών και αντιφά, και μαθαίνουμε όλο και περισσότερα στοιχεία για τις πλοκές διαπλοκές εγκληματικών λούμπεν συμμοριών με αυτές τις προαναφερόμενες ομάδες.
Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει σίγουρα πολύ κράτος παρακράτος και βέβαια το Κεφάλαιο.
Παρ΄όλα αυτά η κύρια ευθύνη "εκ των άνω" ανήκει στους τυχοδιωκτικούς πολιτικούς και θεσμικούς μηχανισμούς του Σύριζα με ιστορική αναγωγή στον χώρο της λεγόμενης "ανανεωτικής αριστεράς", εφόσον οι αλήτες αυτού του χώρου κατόρθωσαν να εργαλειοποιήσουν αλλά και να απελευθερώσουν ανεξέλεγκτες σκοτεινές συμμορίτικες δυναμικές μέσα στην νεολαία.
Ο Σύριζα όμως πέραν αυτής της ευθύνης έχει μια τερατώδη σημαντικότερη ευθύνη γιατί με τον γνωστό συνδικαλιάρικο και άθλιο τρόπο έπαιξε και παίζει ακόμα παιχνίδι (και καλά μαστόρικο) με τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής.
Γιατί δεν τους θέτει εκτός νόμου;
Κανένας στον Σύριζα δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

 


Ιωάννης Τζανάκος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..