Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Δημοκρατικός σοσιαλισμός και όχι κρατικός ή αφηρημένος αντικρατικός σοσιαλισμός..


Ο σοσιαλισμός δεν είναι κρατισμός. 
Το επαναστατικό σοσιαλιστικό κίνημα μπορεί να συγκροτηθεί σε κράτος ή να διαμορφώσει συσχετισμούς μέσα στο αστικό κράτος, μπορεί να υπερασπιστεί ένα δημοκρατικό έθνος κράτος ή ένα δημοκρατικό πολυεθνικό κράτος, αλλά δεν έχει ως στόχο του ένα πανίσχυρο κράτος.
Η θέση των επαναστατών σοσιαλιστών απέναντι στο κράτος σχετίζεται με την θέση του κράτους αυτού στο παγκόσμιο σύστημα των κρατών και με την δημοκρατική ή μη δημοκρατική υπόστασή του, όπως επίσης σχετίζεται με την ύπαρξη ή μη ύπαρξη φασιστικών απειλών απέναντι σε αυτό το κράτος ή απέναντι σε έναν συνασπισμό δημοκρατικών κρατών.
Ο στόχος των σοσιαλιστών δεν μπορεί να είναι η εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού συγκεντρωτικού κράτους, από την άλλη όμως αν είναι ανάγκη το ίδιο το σοσιαλιστικό κίνημα πρέπει να οργανώνεται όπως ένα κράτος, κάθετα ιεραρχικά συγκεντρωτικά, πολεμικά χωρίς να αποκλείει τις οριζόντιες δομές του αγώνα.
Η κριτική που άσκησαν οι αναρχικοί στον μαρξισμό για την συγκεντρωτικότητα και τον αυταρχισμό του είχε και έχει ερείσματα, αλλά είναι δογματική, περικλείεται και αυτή (ως κριτική) σε έναν ευρύτερο δογματισμό σεχταρισμό που διαπερνάει και τους μαρξιστές και τους αναρχικούς (αυτόνομους).
Η υπεράσπιση της δημοκρατίας δεν είναι υπεράσπιση πάντα του κράτους, όπως και το αντίθετο, η κριτική στο κράτος δεν είναι πάντα κριτική και στην δημοκρατία, ακόμα και στην αστική δημοκρατία.
Ο δογματικός μαρξισμός και ο δογματικός αναρχισμός έχουν δημιουργήσει συγχύσεις στα μυαλά των ίδιων των οπαδών τους, αλλά σε τούτο έπαιξε και παίζει ρόλο η προσχώρηση των μετριοπαθών σοσιαλιστικών σοσιαλδημοκρατικών ρευμάτων στην αστική ιδεολογία και κυριαρχία και η ενεργητική συμμετοχή τους στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία.
Τα αριστερά "κεντριστικά" ρεύματα συνεθλίβησαν μέσα στην διαμάχη κομμουνιστών αναρχικών και δεξιών σοσιαλδημοκρατών, οι αντιρρήσεις τους και η συνεισφορά τους καταστράφηκαν μέσα σε μια δογματική και μερικές φορές συκοφαντική, χυδαία, ψευδολογική και παραπλανητική ιστορική αφήγηση των ισχυρών αντιπάλων στον ευρύτερο διάλογο, και έτσι σήμερα που είναι ανάγκη να υπάρξει ένα δημοκρατικό σοσιαλιστικό κίνημα δεν υπάρχουν τα ιδεολογικά και πολιτικά εργαλεία για να σταθεί όρθιο στην διαμάχη.
Η ίδια η πραγματικότητα όμως θα μας λυτρώσει κάποια στιγμή από την κηδεμονία των δογματικών μαρξιστών, αναρχικών, και δεξιών σοσιαλδημοκρατών, εφόσον ο μοναδικός δρόμος την κοινωνική απελευθέρωση και την εθνική και πολυεθνική δημοκρατική ανάπτυξη είναι ο δρόμος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του δημοκρατικού πατριωτισμού, ο φωτεινός δρόμος του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού και τής αυτόνομης οργανωμένης λαϊκής άμυνας.
 
 
Ιωάννης Τζανάκος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιωάννης Τζανάκος - Ιστολόγια

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..