Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Τους δεσμούς λύσατε, για νέους δεσμούς..Η μοριοποίηση των κοινωνικών δεσμών αυτής τής κοινωνίας δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να ποδηγετηθεί από φασιστικά, ναζιστικά ή εθνικιστικά μορφώματα και ευρύτερες υπερεθνικιστικές συσπειρώσεις παρά το γεγονός πως διαμορφώνονται ειδικές συνθήκες για να αναδυθεί και μια τέτοια δυναμική.
Η ίδια η δυναμική των διεθνών σχέσεων και οι ενδοηγεμονικές αντιπαραθέσεις όπως διαμορφώνονται στην περιοχή δεν δίνουν κανένα περιθώριο για μιαν εδραιωμένη εκτροπή του ελλαδικού αστικού συστήματος πάνω σε υπερεθνικιστικές ράγες, οπότε ανοίγεται ένας στενός αλλά αποκλειστικός δρόμος για την εδραίωση άλλων δημοκρατικών, αριστερών και εργατικών δυνάμεων.
Ο χρόνος μπορεί να αργήσει, μπορεί να μεσολαβήσουν πολλές ανασχετικές αναδράσεις του ελλαδικού αστικού (εθνο)συστήματος, αλλά τα γεωστρατηγικά και οικονομικά δεδομένα εκβάλλουν σε έναν αναπόφευκτο αν και στενό και ελικοειδή σοσιαλιστικό ορίζοντα, ο οποίος δεν είναι δυνατόν μάλιστα να υποστασιοποιηθεί με κανένα εθνοκεντρικό χαρακτήρα.
Αντιστρόφως, κάθε εθνοκεντρισμός έχει στην χώρα έναν και μοναδικό ρόλο: να δυσχεράνει και να καθυστερήσει μόνον την ένωση τής εθνικής εργατικής και εν μέρει μικροαστικής τάξης με τις άλλες ολιγαριθμότερες ή μεγαλύτερες σε πλήθος εργατικές τάξεις από άλλες εθνότητες που διαβιούν και θα διαβιούν στην χώρα.
Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν, ο εθνοκεντρισμός είναι ένα ανασχετικό φράγμα και για την ένωση των εργατών και μικροαστών ανεξάρτητα των εθνικοτήτων τους αλλά (είναι ανασχετικό φράγμα) και για την χάραξη και υλοποίηση μιας δημοκρατικής εθνικής στρατηγικής λαϊκής ανεξαρτησίας και αποδέσμευσης από Νατο ε.ε κ.λπ
Ως ανασχετικό φράγμα που περιέχει βέβαια όχι μόνον τους ντόπιους, δεν έχει όμως κάποιο οργανικό κοινωνικό έρεισμα.
Η εσωτερική στους ντόπιους εργάτες και η δια-εθνοτική ταξική αλληλεγύη έρχεται σιγά σιγά ως αποτέλεσμα μάλλον των αντικειμενικών περιορισμών του καπιταλιστικού συστήματος σε αναφορά προς τις συγκεκριμένες εξ-ειδικευμένες γεωστρατηγικές και οικονομικές συνθήκες τής χώρας.
Θεωρώ μάλιστα πως ακόμα και η ισχυρότερη πρόκληση εθνοτικών και άλλων αντιπαραθέσεων, μπορεί μεν να παράξει για κάποια διαστήματα ένα χάος και να παρουσιάσει ως ενεργές εκτροπικές δυνατότητες, αλλά (ευτυχώς) από την άλλη δεν υπάρχουν αντικειμενικά ερείσματα που να δίνουν την δυνατότητα μιας οργανικοποιημένης και εδραιωμένης εθνοφασιστικής ή άλλης ολοκληρωτικής εκτροπής.
Μιλάμε πάντα για το αντικειμενικό πλαίσιο και αναφερόμενοι σε έναν ορίζοντα ο οποίος δεν σημαίνεται ως άμεσος ή εύκολος να υπάρξει, ακόμα και δια επιταχύνσεων.
Όμως, αν δείτε στον κάπως μέσο-προς-το-μέλλον χρόνο να δημιουργούνται ακόμα και με επεισοδιακό τρόπο συνεννοήσεις, συνάψεις, συμφωνίες και συνθέσεις στο λαϊκό στρατόπεδο της κοινωνίας, τις οποίες δεν θα μπορούσατε καν να διανοηθείτε ακόμα και τώρα, πάνω ακριβώς στο αντικειμενικό επιβιωσιακό και ταξικό υλικό θεμέλιο, να μην εκπλαγείτε.
Η πολεμική πολεμική, αλλά θα υπάρξουν εκπλήξεις.
Οι καλύτερες φιλίες ξεκινάνε με καυγάδες..
Ιωάννης Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..