Αυτοκαθορισμός

Αυτοκαθορισμός

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

Σημείωση για την τοποθέτηση του Γιώργου Σταμάτη..Ο καθένας μπορεί να κρίνει τις διάφορες καταστάσεις που σχετίζονται με την "αντικειμενικότητα" τής κοινωνίας εις την οποία ζει με βάση τα δικά του κριτήρια, τις δικές του προσλαμβάνουσες, τις δικές του προεννοήσεις.
Πάντα όμως στην άποψή του κάποιον σημαντικό ρόλο παίζουν οι θέσεις και οι κρίσεις που εκφέρουν άνθρωποι τους οποίους θεωρεί σημαίνοντες και μετρημένους.
Γιατί τυχαίνει να υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι.
Δεν θεωρώ πως απλά δικαιώνομαι, γιατί συμβαίνει και αυτό, αλλά η θέση του Γιώργου Σταμάτη (Αυτοκαθορισμός : ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ -- Μια πρόταση εξόδου) για την κατάσταση και οι προσεκτικές αλλά σκληρές επί τής ουσίας διαπιστώσεις, κρίσεις και προβλέψεις του, σταθεροποιούν τις δικές μου προεννοήσεις και προβλέψεις και θεωρώ πως πρέπει μάλλον να οδηγούν στην τελική πτώση όλων των μυθευμάτων και ψεμάτων που ενδύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ψευδοθεωρητικά, ακόμα και "μαρξιστικά" κουρέλια .
Μιλάω μάλιστα για μερικές πτυχές των πραγμάτων ακριβώς όπως τις περιγράφει.
Ο Λόγος του Γιώργου Σταμάτη, ενός ανθρώπου που κατά την δική μου γνώμη μετράει κάθε λέξη που εκφέρει για τα οικονομικά κυρίως πράγματα και κάθε του λέξη έχει βάρος, είναι τρομαχτικός, σχεδόν απόλυτος, για όποιον ξέρει να κοιτάει κάτω από το μέτρημα, την επιφύλαξη και το αδιαμφισβήτητο ήθος του συγκεκριμένου ανθρώπου και του Λόγου του.
Όποιος κατάλαβε κατάλαβε, αφού ακόμα και ο πάντα επιφυλακτικός και μετρημένος Γιώργος Σταμάτης πήρε την θέση που πήρε, και τώρα έρχεται η ώρα των ενεργητικών αναμονών και των κρίσιμων αποφάσεων για την στρατηγική σκέψη.
Ή, ίσως, ήρθε η ώρα να κάνουμε στάση και να σκεφτούμε τι μένει να κάνουμε, αν υπάρχει ακόμα κάτι να κάνουμε.
 
 
 
Ιωάννης Τζανάκος

2 σχόλια:

 1. εκνευριστικά "by the book" και νομετελειακός, αλλά στην αρχή τα κάνει τάλιρα οσον αφορα την τακτικη στρατηγικη, για να μη ξεχασουμε κι αυτα που ξεραμε
  http://atexnos.gr/%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%BA%CE%B1-3/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σε μερικά σημεία, όντως το κείμενο είναι δυνατό απέναντι λ.χ στον αφελή "δραχμισμό" ή στην τοποθέτησή του όσον αφορά στις σχέσεις οικονομικού πολιτικού στα τακτικό στρατηγικό πολιτικό επίπεδο όπως διαμορφώνεται α) σε σχέση με την "ταξική φύση" των τακτικοστρατηγικών επιλογών, αλλα και σε σχέση με τις γενικές παγκόσμιες και τις ειδικές τοπικές συνθήκες, αλλά υπάρχουν (δι εμέ) αρκετά σημεία με τα οποία όπως είναι αναμενόμενο διαφωνώ ριζικά, κάθετα οριζόντια διαγώνια, και στο βάθος και στο ύψος. Μπορεί βέβαια να κάνω λάθος, για το ενδεχόμενο αυτό είμαι σίγουρος ότι υπάρχει, αν όχι σε όλα τα σημεία διαφωνίας αλλά σε κάποια σίγουρα πάλι. Αλλά θα έπρεπε να κάνω αναλυτική αναφορά, γιατί αλλιώς αδικώ το κείμενο και κινδυνεύει η συζήτηση να γίνει σχηματική και αφοριστική.
  Νομίζω πως το πρόβλημα είναι μεγάλο, και σίγουρα δεν έχει να κάνει με το ζήτημα του νομίσματος (μόνον) αλλά με ευρύτερες καταστάσεις και αντιλήψεις περί αυτών των καταστάσεων.
  Το μόνο που μπορώ καταρχάς να πω είναι πως ενώ θεωρώ λάθος κάθε σοσιαλδημοκρατική τάση ή κλίση για μια ανεξαρτησιακή πολιτική ή πρόγραμμα, την ίδια στιγμη θεωρώ λάθος ότι είναι να θεωρούμε (πλέον) ότι ό,τι έχει σχέση με την εθνοκρατική "ρύθμιση" ή την εθνική ρύθμιση ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ: την ανεξαρτησιακή "τοπική" θέση, είναι ντε φάκτο σοσιαλδημοκρατικό, ακόμα και αριστεροσοσιαλδημοκρατικό (με την ριζοσπαστική έννοια), ή εθνικιστικό (δεξιό), υπάρχουν και άλλες διαστάσεις και δυνατότητες, όταν πρέπει να παλέψεις μόνος σου, ίσως ακραίες ίσως ριψοκίνδυνες, αλλά υπάρχουν. Μακάρι να υπάρχουν δηλαδή, αλλιώς θα πρέπει να παραδώσουμε τα όπλα από τώρα, έτσι νομίζω. Το ότι εδώ λόγου χάριν, θα μπορούσα να τα σβήσω όλα όσα λέω, αν υπήρχαν μερικά εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία σαν τον Ιμπρήμ Καϋπάκαγια, ας θεωρηθεί αυτονόητο.
  Μέχρι τότε, το ίδιο απατηλή ή αληθινή μου φαίνεται και η εθνική και ταξική ενότητα των εργαζόμενων λαών.
  Ξέρεις, εχω κουραστεί να παίζω αυτό τον άχαρο ρόλο. Μπορώ και γω να κάνω πιο ευχάριστα και ηδονικά πράγματα, για την ψυχούλα μου, δεν γεννήθηκα για τέτοιους ρόλους, αλλά για να έχω φίλους και να αγαπώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δρεπάνι

Δρεπάνι
Δρεπάνι..

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Kurdistan

Nichts

Nichts

Πολιτική και Γεωπολιτική..

Στα όρια..

Ουρανός

Ουρανός

Ερμηνείες της ιστορίας..

Επιστημονικά και επιστημονικοφανή..