Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Γεωπολιτική σύνοψη (1)Είναι προφανέστερο του προφανούς πως αν δεν υπήρχε το εμπόδιο τής Τουρκίας οι Η.Π.Α θα είχαν χώσει μέσα στον "αραβικό χώρο", όπως και να τον εννοήσει κάποιος, εκτός από το σπαθί του Ισραήλ και το σπαθί του Κουρδιστάν.
Η Τουρκία λειτουργεί (λειτουργούσε) ως ανασχετής τής Δύσης προς την Ρωσία, αλλά διατηρώντας πάντα έναν εκβιασμό, του τύπου "αν δεν μας καλύπτετε σε ό,τι θέλουμε μπορούμε να πάμε σε συμμαχία με την Ρωσία".
Σε μια πρώτη ιστορική φάση, πριν ακόμα καταλάβουν οι Μουλάδες την εξουσία, κάτι ανάλογο είχε συμβεί με το Ιράν, κατά την περίοδο της σαχικής εξουσίας, με άλλον κύριο ανασχετικό στόχο βέβαια, τους Άραβες εν γένει.
Γι' αυτό άλλωστε και το σαχικό Ιράν το βοήθαγαν και το καθοδηγούσαν (όχι ακριβώς "διοικούσαν", αλλά πάντως εξαρτούσαν) από κοινού οι Η.Π.Α και και το Ισραήλ.
Παρά το γεγονός πως οι Η.Π.Α και το Ισραήλ βοηθούσαν πάντα τους "ιρακινούς" Κούρδους, όταν το ζήτημα ήταν η ακεραιότητα τής σαχικής ιρανικής εξουσίας τότε άφηναν τους Κούρδους τού Ιράν στο έλεος των ιρανικών θηριωδιών, για να μην στεναχωρήσουν τον Σάχη και την δυτικόφιλη ελίτ που τον ακολουθούσε.
Σε γενικές γραμμές πάντως και το Ισραήλ και οι Η.Π.Α στα πλαίσια τής γεωπολιτικής "μετριοπάθειας" και επιφύλαξης πάντα βοήθαγαν τους Κούρδους για να μην εξαφανιστούν πλήρως μέσα στα περσικά και κυρίως μέσα στα αιμοσταγή αραβικά νύχια.
Αν η Τουρκία δεν ήταν χρήσιμη για την ανάσχεση τής Ρωσίας (Σοβιετικής Ένωσης) και ταυτόχρονα ως πραγματικά επίφοβη χώρα για σύμπραξη μαζί της, άρα, αν δεν τής είχαν υποχρέωση και φόβο μαζί θα την είχαν αφήσει να καταστραφεί ως ισχυρή χώρα και εδαφική ενότητα όπως την ξέρουμε, και το ίδιο θα είχαν κάνει και με τους Άραβες, ακόμα παραπάνω, τους οποίους δεν χρειάζονται ως ανάσχεση αλλά φοβούνται ότι θα καταφύγουν στην Ρωσία (όπως λ.χ έδειξε ότι ήταν έτοιμος να κάνει, πλήρως, ο Νάσερ).
Η καταφυγή του Άσσαντ στην Ρωσία, απέδειξε ότι ένας Άραβας ηγέτης μπορεί πάντα να στηρίζεται στην Ρωσία.
Τούς Άραβες στον βαθμό που ήταν αναγκαίο στους δυτικούς, και τις Η.Π.Α, τους ανέλαβαν οι Ισραηλινοί, και μετά την πτώση του σαχικού καθεστώτος (και την άνοδο των Μουλάδων) ανέλαβαν την αντιμετώπιση και του Ιράν, πάντα σε κοινό μέτωπο με τις Η.Π.Α, ενόσω βέβαια οι Η.Π.Α πάνω στην βάση της ευρύτερης αυτοκρατορικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής τους συγκρότησαν δυνατότερες ή αντινομικότερες συμμαχίες με διεφθαρμένα στρατοκρατικά αραβικά κράτη.
Αυτό είναι το παιχνίδι από την σκοπιά των δυτικών, κυρίως των Η.Π.Α, και των Ισραηλινών, ή μάλλον αυτό ήταν το παιχνίδι αυτό μέχρι να αρχίσει δια μέσω τής "αραβικής άνοιξης" μια ευρύτερη διαλυτική διεργασία η οποία όμως ανέδυσε και ισχυροποίησε παλαιότερα ρήγματα και αντιπαραθέσεις σε όλη την ζώνη, και δεν τα δημιούργησε εκ του μηδενός. 
Η νέα (πουτινική) Ρωσία σε μια ρελάνς γεωπολιτικής επιστροφής ανέλαβε τον ρόλο του ανασχετή των νέων (διαλυτικών και ταυτόχρονα μετασχηματιστικών) διεργασιών και υλοποίησε κάθε δυτικό φόβο για τις απαντητικές δυνατότητες του αραβικού κόσμου, σε συνάφεια προς κάποια (πιθανή) ολοκληρωμένη προσφυγή στην Ρωσία.
Επίσης, κάτι ανάλογο (ακόμα, περισσότερο "ομοιωματικά") συνέβει και με την Τουρκία.
Να μην επεκταθώ άλλο, πολύ συνοπτικά προς το παρόν:
Το "ανατολικόν δράμα" (ζήτημα το είπανε) πλησιάζει σε ένα τέλος, και μαζί πλησιάζει προς το ολοκληρωμένο γεωπολιτικό (και όχι ανθρώπινο) τέλος και η περίπτωση της Ρωσίας.
Η Ρωσία θα χάσει.
Θα αναφερθώ σε κάποιες άλλες πτυχές των πραγμάτων, αναφερόμενος λιγάκι και στους "εδώ" αραβόπληκτους και ρωσόπληκτους, οι οποίοι ενίοτε καταντάνε και τουρκόπληκτοι.


Ιωάννης Τζανάκος   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εξωτερικότητα..

Εξωτερικότητα..
Εξωτερικότητα..