Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

Εκδρομή στον ΕλικώναΣήμερα ήμουν στον Ελικώνα και δεν είδα τίποτα.
Δεν είδα τις Μούσες, στις πηγές του, να λούζουν τα μικρά τους σώματα στο νερό του Περμεσσού ή της Ιπποκρήνης ή του στοιχειωμένου Ολμειού (Ησίοδος), δεν μπόρεσα να ανακαλύψω την πηγή του Νάρκισσου, παντού υπήρχε η σιωπή των αρχαίων πηγών, μια παντοτινή σιωπή.
Η ερεβώδης τρεμάμενη φωνή κάποιων συνταξιούχων εκδρομέων μέσα σε ένα φόντο περιγελαστικών νεαρών στο διπλανό τραπέζι μιας ταβέρνας του χωριού στους πρόποδες.
Τα μικρά λειβάδια του Ελικώνα είναι νεκρά, πανέμορφα και νεκρά, έτσι είναι μάλλον πολλά χρόνια, δεν χρειάζεται πολύ μυαλό ή γνώση να το καταλάβει κανείς τούτο, αλλά χρειάζεται μάλλον κι άλλο μυαλό και περισσότερη επίγνωση για να καταλάβει ότι δεν πρόκειται ποτέ να ζωντανέψουν.
Το φως του κόσμου των Μουσών είναι για πάντα βυθισμένο στην πολυπλοκότητα ενός κόσμου που θα είναι πλέον πάντα πολύπλοκος και εξ'αυτού σκοτεινός, παρά τις προσπάθειες.
Θα ήταν ίσως καλύτερο να βρεθώ σήμερα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου και να  πάω στον Διρό, στην πύλη του Άδη, στον υγρό σταλακτώδη υπόγειο κόσμο μιας μετάβασης προς τα κάτω ή μιας ανάβασης από κάτω που δεν ολοκληρώνεται ποτέ.
Αλλά σήμερα, ήμουν στον Ελικώνα, και δεν είδα τίποτα, γιατί τίποτα δεν είναι για να ειδωθεί, στον Ελικώνα.


Ιωάννης Τζανάκος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου