Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Ο Λόγος..[15]Η ταύτιση του Λόγου με μια ενότητα εκφοράς και υποδοχής της είναι μια παρακινδυνευμένη υπόθεση, που περιορίζει τον Λόγο ή τους λόγους στο λέγειν ή στο λέγειν-ακούειν.
Η εκφορά έχει μια φθαρμένη μουσική δόξα, μιαν υλικότητα που δεν ενδιαφέρει κανέναν, έναν ορίζοντα χαμένο στην μορφική απειρία του σημαίνοντος-ως-σημαίνοντος ως σημείου.
Το ακούειν ακούγεται κάπως μυστήριον στα αυτιά των χωρίς αυτιά ορθολογιστών του χαμαιτυπείου, του πανεπιστημίου εννοώ.
Να την ακολουθήσουμε αυτή την χιμαιρική προοπτική;
Θα μας κατασπαράξει η ποίηση, και οι καλωσυνάτοι ερμηνευτές του μέλλοντος θα μαζέψουν τα κομμάτια μας.
Ποιός νοιάζεται όμως;
Ούτε εμείς δεν πρέπει, να νοιαζόμαστε, αφού ο κόσμος είναι πάντα και θα είναι πάντα μια φρόνιμη επιλογή λαθών και μια μεθεόρτια εορτή και ίσως να μην υπάρχει.
Κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει, εκτός κι αν οι μελλοντολόγοι απορροφήσουν όλα τα κονδύλια για την αυτοσυντήρηση του πληθυσμού και οργανώσουν σωτήρια έξοδο σε κάποιον άλλο Γαλαξία ή ηλιακό σύστημα. 
Να μην μάθουν την ντροπή μας και άλλα ηλιακά συστήματα;
Ο ήλιος είναι ένα αδύναμον, και δεν μεταφέρει μηνύματα στους γείτονές του.
Οπότε, θα επιμείνουν ίσως όσοι δεν πιστεύουν στην γραφή να τον πιστεύουν και να υποκλίνονται θαμπωμένοι στην θνητή του δόξα.
Ο Λόγος δεν υπάρχει όπως τον φαντάζονται, ίσως στην ουσία να μην υπάρχει καν, αν τον αντικρύσεις στην ίδια του τήν δόξα ως μια άσκοπη περιφερόμενη πίπτουσα ακτίνα ενός μηνύματος χωρίς κανένα νόημα πέραν του εαυτού του.
Άντε, πάλι τα ίδια.
Κάθε διακοπή από την μελέτη του σημαίνοντος-ως-σημαίνοντος έχει για μας πλέον τον επεισοδιακό και πρόσκαιρο χαρακτήρα που αρμόζει σε τέτοια πράγματα.
Μπορώ να ελπίζω λοιπόν πως θα συνεχίσω, δυστυχώς ίσως για σας. Αστειεύομαι.
 
 
 
Ιωάννης Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου