Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Ο Λόγος..[35] Υποσημείωση για επιλόγους..Η θεώρηση του Α.Γκράμσι ακόμα και υπό την "δεξιότερη" εκδοχή ερμηνείας της είναι αξεπέραστη.
Βάλτε κατά μέρος κάθε άλλη κορυφαία επαναστατική θεωρία ως να ήταν κορυφαία, και σκύψτε στα κείμενα του ανθρώπου αυτού, και στις μεταγενέστερες ερμηνείες τους, πριν τελέσετε ευφύεις ή ανόητες "πατροκτονικές" ερμηνείες σε έργα άλλων επαναστατών.
Θα έλεγα μάλιστα, πως για να συνέλθετε μερικοί από την υπερεπαναστατική παράκρουση περισσότερο καλό θα σας έκανε η υποτιθέμενη "δεξιότερη" ερμηνεία της θεώρησης αυτής, όπως στηρίχθηκε και στηρίζεται κυρίως στα κείμενα που γράφτηκαν μέσα στην φυλακή των φασιστών.
Ακόμα και υπό τις δυσχερέστερες συνθήκες βίαιης καταστολής και κυριαρχικής επιβολής, ένας επιθυμών την ριζική κοινωνική αλλαγή πρέπει να ξέρει ότι μόνον κερδίζοντας την ηγεμονική κορυφή στο πεδίο των αξιών και των ιδεών, άρα ουσιαστικά τις μάζες και την κοινωνία, θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά και να κάνει πολιτική με ιστορική προοπτική.
Επίσης, σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία και ελευθερία είναι πλέον ένα κακόγουστο αστείο το οποίο δεν πρόκειται να γίνει καλόγουστο με την πρόσθεση υπερεπαναστατικών ελευθεριακών "στοιχείων".
Η προοπτική του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία δεν αίρει την πιθανή αναγκαιότητα ένοπλης επαναστατικής αντιπαράθεσης με τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, αλλά όταν έχει σταθμιστεί το σύνολο των δεδομένων και η αξιακή διάστασή τους.
Ο λενινισμός, ο αριστερισμός-αναρχοκομμουνισμός και η σοσιαλδημοκρατία, ως δόγματα και ιδεολογικά συστήματα, είναι οι βρυκόλακες που σας/μας ρουφάνε την ζωή, και όσο δεν αναζητάτε/αναζητάμε, ως εργαζόμενοι με αριστερές πεποιθήσεις, αλλού λύσεις, θα συνεχίσει έτσι η κατάσταση.
Όσο απομακρύνομαι και από τα 3 αυτά ρεύματα που με διαπερνούσαν όλα, όπως όλους μας, τόσο επανέρχομαι σε μιαν έλλογη πραγμάτευση των δεδομένων. 
Πάντως θα αργήσει μια νέα εμφάνιση του αυτοκαθορισμού στο ιδεολογικό προσκήνιο-παρασκήνιο.
Ό,τι έχει γραφεί από εμάς περί τέτοιων ζητημάτων είναι υπό κριτική και "εσωτερική" αυτοκριτική αναδιαπραγμάτευση, και δεν μας δεσμεύει πλέον απόλυτα. Κάθε υπερβολή επίσης.
Την ίδια στιγμή δεν απολογούμεθα σε κανέναν ψευδο-κριτή υποκινούμενο από κακοήθεια ή καταστροφικό ανταγωνιστικό ιδεολογικό πνεύμα.Ιωάννης Τζανάκος


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου