Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Ο Λόγος..[36] διαρκής πρόλογος στην αλληγορία..Ο μετασχηματισμός είναι δημοκρατικό καθήκον, η αλλαγή και η αυτοκριτική είναι η ουσία τής δημοκρατικής κουλτούρας. 
Ο Λόγος είναι η υπέρτατη αξία που ακολουθούμε, χωρίς να υπάρχει καμία φετιχοποίηση όμως, αν επιθυμούμε να έχει νόημα και ο ίδιος ως σημείο τής πραγματικής διεργασίας μετασχηματισμού τής ανθρώπινης ζωής.
Είναι δύσκολο και άβολο να βιώνει ένας άνθρωπος με αποκρυσταλλωμένες αντιλήψεις, ίσως και προεννοήσεις, μιαν διεργασία ουσιαστικού μετασχηματισμού τους.
Αυτή η δυσκολία όμως, πέραν των προσωπικών διαστάσεων και πτυχών της, έχει και ένα άλλο υπόβαθρο που έχει να κάνει με την υπεράσπιση του λογικού και αξιακού πυρήνα αυτών των αξιών και των αρχών που είναι προς μετασχηματισμό και αναπραγμάτευση.
Τα σημαντικά λάθη πολλών συντρόφων και φίλων γύρω από αυτό το επίκεντρο τής ανθρώπινης ζωής, έχουν να κάνουν ακριβώς με την αδυναμία ύπαρξης μιας συντεταγμένης και συγκροτημένης αλλαγής σημαντικών στοιχείων θεμελίωσης μιας πολιτικής και αξιακής φόρτισης, από όπου όμως θα προέκυπταν γόνιμες συνθέσεις και γι' αυτούς που κάποτε στέκονταν ως "εχθροί" και ανταγωνιστές μέσα στο ίδιο το γενικό σύστημα θέσεων.
Η μετασχηματιστική διεργασία κρύβει πολλούς κινδύνους για όλους όσοι έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για την τύχη της κοινωνίας και των δημοκρατικών αξιών.
Έχουμε γεμίσει με "πρώην" υπερ-ριζοσπάστες, οι οποίοι επειδή δεν μπόρεσαν ή δεν μπορούν να διαχειριστούν την ανάγκη μετριασμού και διαλεκτικοποίησης των πρώτων αξιών και αντιλήψεών τους, μετατρέπουν αυτή την διεργασία μετριασμού σε εκκίνηση νέας ριζοσπαστικοποίησης υπό το πλαίσιο τώρα αυτών των θέσεων που αρχικά έκριναν από την "απέναντι" μεριά των πολιτικών και ανθρώπινων πραγμάτων.
Και πάλι είμαι πολύ σχηματικός, εφόσον οι πολικότητες και οι αντιπαραθέσεις μέσα στον ίδιο τον χώρο ενός συστήματος θέσεων είναι τόσο πολλές και τόσο έντονες που δεν εξηγούνται εύκολα με ένα εξίσου απλουστευτικό σχήμα περί "αριστεράς".
Στην πραγματικότητα, πίσω από όλες τις αλληγορίες μας, κρύπτεται αυτός ο μερικές φορές ζοφερός πλούτος των διαφορών μας και των πιθανών σπαραγμών μας.
Ελπίζω να έχω γίνει επιτέλους κατανοητός, πριν επιστρέψω για τα καλά στην αλληγορία.Ιωάννης Τζανάκος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου