Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

Ο Λόγος..[40] Για τον Γ.ΠΌσο περνάει ο καιρός θυμάμαι όλο και πιο συχνά τον Γιάννη Πιεράκο.
Σας έχω πεί την ιστορία του, αλλά θα την επαναλάβω γιατί έχει νόημα σε σχέση με όλα αυτά που λέμε, ή θέλουμε ατυχώς να πούμε.
Ο Γιάννης ήταν ένα αριστερό παιδί, προερχόμενο από μια σκληρή κομμουνιστική οικογένεια τής Λακωνίας.
Ο ίδιος παρέμεινε εργάτης, από τα 18, δούλευε σε βιοτεχνίες παπουτσιών και σε ένα συνεργείο επισκευής ηλεκτρικών.
Το μεγάλο ταλέντο του ήταν ο κινηματογράφος, φοίτησε για ένα χρονικό διάστημα στην σχολή Σταυράκου. 
Οι γνώσεις, και το αισθητήριό του στα κινηματογραφικά ήταν φοβερά πράγματα.
Είχε πλήρη ενημέρωση δε για όλα τα σύγχρονα προλεταριακά ή φιλοπρολεταριακά ρεύματα σκέψης (καταστασιακοί, αλλά όχι μόνον, αφού διάβαζε Λούκατς, Κόζικ, κλασική και μοντέρνα λογοτεχνία και βέβαια ό,τι μαρξιστικό του έπεφτε στα χέρια).
Το βλέμμα του ήταν αυστηρό, πικρόχολο, κυνικό, δεν άκουγες εύκολα καλή κουβέντα από το στόμα του, κι αν νόμιζες ότι άκουγες λίγο μετά ένιωθες πως αυτή ήταν το γλυκόν μέρος ενός δηλητηριώδους βέλους. 
Είμαι σίγουρος ότι αν ο Γιάννης επιβίωνε και δεν έφευγε μόνος του από την ζωή, θα κατόρθωνε να γίνει ένας σπουδαίος σκηνοθέτης και λόγιος.
Αυτό είναι μια δική μου πρόβλεψη προερχόμενη όχι από τις ανύπαρκτες γνώσεις μου περί των κινηματογραφικών αλλά από την εικόνα τής στιβαρής και σκληρής σκέψης ενός εργάτη λόγιου που ήτο όμως ταυτοχρόνως άκακος και γενικά ένας άψογος και ευγενέστατος φιλότιμος φιλικός και ζεστός άνθρωπος.
Δεν ξέρω τι δεν πήγε καλά, αλλά πάντως, παρά την απόστασή μας από την εργατίστικη απλούστευση των πραγμάτων και έναν ωμό οικονομίστικο αναγωγισμό, η καταραμένη θέση ενός ανθρώπου στην "εργατιά" δεν δίνει πολλές δυνατότητες να κάνεις και κάτι άλλο.
Ακριβώς η μη εξιδανίκευση αυτής τής θέσης μπορεί να δείξει σε κάποιον πόσο δύσκολη είναι, πόσο περιοριστική και εγκλωβιστική, αφού πέραν των οικονομικών περιορισμών έχεις και μιαν ενεργειακή σωματικοψυχική εξάντληση που δεν έχει όμοιό της.
Και γω γίνομαι ένα ράκος στο γκισέ (του δημοσίου), βιώνω επικίνδυνες εντάσεις και άλλους κινδύνους, αλλά όταν πήγα για πολύ λίγο καιρό σε εργοστάσιο, έφυγα, γιατί είχα την δυνατότητα, όπου φύγει φύγει.
Αλλά πέραν αυτών, θυμάμαι και άλλους περιορισμούς, όπως την οικογενειακή αυστηρότητα, αλλά και το απόξενον του φίλου μας στον ίδιο τον "χώρο" τής σχολής Σταυράκου.
Ο Γιάννης, από'τι μού είπε και ο κοινός φίλος μας ο Γιώργος που είχε μιαν ανάλογη "καλλιτεχνική" πορεία, ήταν ένα ξένο σώμα μέσα στο μικροαστικό περιβάλλον της σχολής.
Ακόμα και η συμβολική παρουσία των ανθρώπων εκεί ήταν ξένη, και η βαρύτητα, η σκουριά στην ψυχή του εργάτη λόγιου δεν είχε να κοινωνηθεί πουθενά. 
Αυτό κατάλαβα εγώ, αλλά το μυαλό μου πάει συνέχεια και σε άλλα.
Με αφορμή την σειρά των δημοσιεύσεών μου για το σημαίνον, και όταν ειδικά πλησιάζω σε πιο εν-τοπισμένες ζώνες των πραγμάτων του, έρχομαι σε επαφή με ό,τι έχει μείνει σε ένα παρελθόν το οποίο ακόμα δεν έχουμε κατορθώσει να το αγγίξουμε ή αγγίξω, χωρίς μυθοποιήσεις και υπερβολικές, έστω, ερμηνευτικές εκ των υστέρων αλλοιώσεις.
Ο Λόγος είναι κάτι που κάποιος μπορεί να (το) απαρνηθεί γιατί δεν μπορεί, δεν του δίνεται η ευκαιρία, να κάνει αλλιώς.
Στην πραγματικότητα δεν απαρνείται κανείς τίποτα από τον Λόγο, ακόμα κι όταν απαρνηθεί την ζωή του. 
Ίσως τότε είναι που μέσα σε ένα ντελίριο ή σε ένα παραλήρημα εκτινάσσεται σε ένα ύψος που φαίνεται να σημαίνει έναν Λόγο που να είναι κοινός και αληθινός, και όχι το ρετάλι τού κάθε νεποτιστή καραγκιοζάκου μιας νοτιοβαλκανικής κουράδας που ξέρει μόνον να σκοτώνει νέους ανθρώπους.
Κι άλλες χώρες και περιοχές κάνουν το ίδιο, λέτε να μην το ξέρουμε;
Αυτό που δεν αντέχεται, μερικές φορές, γιατί όλα αντέχονται τελικά, είναι να μαθαίνεις ότι μαζί με όλα τα άλλα, ζεις σε ένα κωλοχώρι που δικαιολογούμενο από ένα, όχι και τόσο δικό του, όντως ένδοξο παρελθόν στον Λόγο και το Υψηλό, φέρεται και κρατικά και κοινωνικομοριακά στα "παιδιά" του σαν να είναι σκουπίδια ή υποψήφια μέλη κάποιας οικογενειακής συμμορίας.

Ιωάννης Τζανάκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου