Κυριακή, 28 Μαΐου 2017

Ο Λόγος...[42-Δ'] Συστροφές, σχίσματα και λαβύρινθοι..[ενδιάμεσα απλοϊκά ερωτήματα]Η προετοιμασία σας να εισέλθετε σε ένα εθνοθυσιαστήριο έχει προκαθορισθεί, πριν ακόμα υπάρξει καν η ιδέα για μιαν τέτοια θυσία.
Θα ήθελα να την αποφύγετε, και σαν προετοιμασία και σαν πράξη καθαυτή, αλλά όταν βλέπω πως είστε παγιδευμένοι στον πατρικό Λόγο του έθνους ή έθνους-κράτους, ακόμα και ως αντανακλαστικά αντίθετοι με αυτόν, μάλλον απελπίζομαι και σκέφτομαι να τα παρατήσω.
Ναι, το συμπέρασμα είναι πως οι περισσότεροι υπηρετείτε ένα είδος εθνικισμού, και εσείς είστε αυτοί που υπηρετείτε τον εθνικισμό και όχι άτομα όπως εγώ που σκορπίζονται εδώ και εκεί, προσπαθώντας να μαζέψουν κομμάτια, θραύσματα και στοιχεία μιας άλλης εννόησης τού όποιου ρημαδοτόπου έχει απομείνει ως αναφορά.
Ο λαβύρινθος των θέσεων και των αρνήσεων σε αυτό τον ζοφερό λαβύρινθο που έχετε πέσει μέσα, δεν μπορεί να τελειώσει με μιαν "μεσαία" εκλεκτικιστική σύνοψη ή με μια θολή πατριωτική-διεθνιστική σούπα όπως αυτή που μοιράζουν  ειδικά κάποιοι μαρξιστές ή μαρξίζοντες, την ίδια στιγμή που κανείς δεν ξέρει που το πάνε ούτε από την μιά ούτε από την άλλη πλευρά.
Τα λάθη ανθρώπινα, όπως και η ανθρωποφαγία εξάλλου, το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε, μότο θα το κάνουμε.
Ο Λόγος πάσχει, ο Λόγος δεν υπάρχει, ή αν υπάρχει ως δυνατότητα, δεν υπάρχει ως αίτημα και πρόταγμα, παρά μόνον ως απελπισία ως αγωνία.
Όποιος θέλει Λόγο για να ηρεμήσει απλώς την αγωνία του, ας προστρέξει σε ένα από τα ιδεολογικά μαγαζάκια που τον περιμένουν με την πραμάτεια τους έτοιμη στην βιτρίνα και τους πάγκους.
Όποιος θέλει να μετέχει στην υπεράσπιση του ενός ή του άλλου εθνικισμού ή ιμπεριαλισμού/μικροϊμπεριαλισμού, όλα είναι γι΄αυτόν έτοιμα και καλοτακτοποιημένα, μην αργεί, η ζωή είναι μικρή και η μεγάλη στιγμή, αν υπάρξει, τής αλήθειας του ως ψέματος έναντι τού ψέματος τού άλλου που είναι αλήθεια για αυτόν, είναι ήδη εκεί και τον περιμένει.

Θα έπρεπε ίσως να είναι αλλιώς.

Οι αντιφάσεις, οι αντινομίες, τα αδιέξοδα, υπάρχουν παντού, αλλά κάπου μπορεί κανείς να τύχει να έχει έναν κενό χρόνο, ένα μικρό περιθώριο να κατασκευάσει μια μηχανή άρσης των υφιστάμενων και των επερχόμενων αντιφάσεων "μέσα" του, όπου το "μέσα" δεν είναι βέβαια μόνον το ατομικόν "μέσα", αλλά ούτε ένα υποκειμενικόν "μέσα".
Ίσως είναι ένα στρατηγικό πεδίο.
Αυτή είναι μια πραγματικά χρήσιμη μηχανή και όχι η όποια επιθυμητική μηχανή, σεβαστά όλα και πιθανώς συναπτόμενα μεταξύ των, αλλά έχετε ξεφύγει μερικοί, έχετε ξεφύγει.
Άλλοι δεν έχουν χρόνο, τρέχουν πρόσφυγες, κυνηγημένοι, και από δυνάμεις μέσα στην "χώρα" τους, και δεν θα έπρεπε να τους ζητάμε άμεσα εξηγήσεις όπως αυτές που ζητάμε από αυτούς που έχουν ακόμα κάποιο χρόνο.
Βέβαια και από αυτούς ζητάμε εξηγήσεις.
Δεν μπορεί να μου υψώνεις την σημαία του FSA και να μην περιμένεις ερωτήματα, δεν είναι κανείς "αθώος" έτσι γενικά και αόριστα, ούτε είπα πως και αυτή η σημαία είναι κάτι το απόλυτα ενιαίο και ταυτόσημο παντού, αλλά οφείλουν μερικοί, και ειδικά ντόπιοι "καλωσυνάτοι" καλωσορισάκηδες, εξηγήσεις.. 
Και μην νομίζεις, ο όποιος "εσύ", πως αυτοί που δεν σε ρωτάνε ότι είναι σε όλα εντάξει.
Έχουμε γεμίσει με μερικότητες, ακόμα περισσότερο σήμερα.
Και αυτές οι μερικότητες  σηκώνουν και το δάχτυλο, επιτιμούν, ξέρουν, θέτουν εαυτόν στο βάθρο του κρίνοντος υποκειμένου και άλλους στο εδώλιο του κρινόμενου αντικειμένου.
Για ηρεμήστε λίγο, για συνέλθετε μερικοί.
Οι αντιφάσεις έρχονται στο φως, ξεσπάνε και θα ξεσπάσουν ακόμα περισσότερο, όταν θα είναι ίσως ήδη αργά.
Και αν εσείς έχετε χρόνο για να φτιάχνετε στο μυαλό σας σοσιαλισμούς χωρίς αντιφάσεις, εγώ ας πούμε δεν έχω χρόνο να περάσω ούτε μια μέρα χωρίς αντιφάσεις και αντινομίες.
Πως τα καταφέρνετε ρε μάγκες, θα μας πείτε;
Αυτά τα τετριμμένα.
Επιστρέφουμε στην αφαίρεση.
Την γαϊδουροαφαίρεση βεβαίως.Ιωάννης Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου